Ausztrália egy hatalmas ország, épphogy csak kisebb, mint a kontinentális Egyesült Államok. Nem meglepő tehát, hogy egy ilyen óriási ország ad otthont a világ néhány legszokatlanabb úti céljának és élőlényének. Ausztrália számtalan ikonikus helyét megismerhetjük, mint például az Ayers Rock nevű, hatalmas homokkő sziklatömböt, vagy a Sydney-i Operaházat. Ezek a helyek igazi turistalátványosságok, évről évre rengeteg látogatót vonzanak, de az országban találunk több olyan látnivalót is, melyek nem ilyen ismertek, de legalább ennyire lenyűgözőek.

10Cable Beach, Broome
Cable Beach, Broomeflickr/Ianz

A nyugat-ausztráliai Broome-ban található Cable Beach sokak szerint az állam legnépszerűbb úti célja. Az igazán pompás strand leginkább a finom, fehérhomokos part, a gyönyörű naplemente és az Indiai-óceán briliáns kék vize miatt ismert. Ezen kívül a tengerparti tevegelésnek köszönhetően is igen népszerű. Akik kedvelik a motoros közlekedést, gyaloglás helyett kipróbálhatnak egy négykerékhajtású járművet, s azzal szelhetnek keresztül a finom homokon.

9Fraser-sziget

A queensland-i partoknál található Fraser-sziget esőerdőkkel, homokdűnékkel, több mint 100 frissvizű tóval és színes homoksziklákkal is büszkélkedhet. A Herve-öböltől csupán egy rövid kompútra fekvő Fraser-szigetet tartják a világ legnagyobb homokszigetének. A szigetet még különlegesebbé teszi az a tény, hogy itt élnek Ausztrália valószínűleg legtisztább dingói, ugyanis ezeknek az állatoknak nem volt annyi lehetőségük kutyákkal párosodni, mint szárazföldi társaiknak.

8Great Ocean Road

A Victoria-ban található Great Ocean Road-t Ausztrália legszebb útszakaszának tartják. A 243 kilométer hosszú út Torquay-ban kezdődik, ami körülbelül 100 kilométerre fekszik Melbourne városától, és Allansford-ban ér véget. Mivel az út végigvezet bennünket Victoria gyönyörű délnyugati partvidékén, elhalad Ausztrália néhány leglenyűgözőbb tája mellett is, így láthatjuk például a Port Campbell National Park melletti, az óceánból kiemelkedő, The Twelve Apostles nevű csodás, mészkőhalom képződményt is. A hosszú, elképesztő útszakasz során helyenként megcsodálhatjuk Ausztrália híres élővilágát is, mint például a kengurukat, a medvefókákat és az emukat.

7Purnululu Nemzeti Park
Purnululu Nemzeti Parkflickr/ciamabue

Az Ausztrália nyugati részén elterülő Purnululu Nemzeti Park ad otthont Ausztrália egyik legegyedülállóbb turistalátványosságának, a Bungle Bungle-hegységnek, ami a méhkasokra emlékeztető, vízszintes, barnás-szürkés csíkozású homokkőkupoláiról híres. Meglepő módon, ezt a csodálatos helyet nem régiben, még csak a helyi, ausztrál őslakosok és farmerek ismerték. Tulajdonképpen, akkor lett híres, amikor 1983-ban egy dokumentumfilmet készítettek a területről. A park ad otthont a Catdesral Gorge nevű, csodás természeti amfiteátrumnak is. Mivel a Purnululu Nemzeti Park egy meglehetősen távoli területen fekszik, a két kempinghez a látogatóknak minden alapkelléket be kell pakolniuk.

6Blue Mountains National Park
Blue Mountains National Park

A New South Wales területén található Blue Mountains National Park körülbelül 80 kilométerre fekszik Sydney-től. A látványos nemzeti park népszerűségét valószínűleg az adja, hogy ilyen közel van Ausztrália legnagyobb városához, így a turisták és a helyiek is szívesen töltenek el itt egy kellemes túranapot. A park leginkább a Three Sisters nevű sziklaképződményről ismert, ami 900 méterrel a Jamison-völgy felett magasodik. A nemzeti parkban több mérföldnyi útvonal található túrázók és hegyi kerékpárosok számára, ezen kívül, a természetes játszóterek miatt is népszerű, hiszen, akik egy kis adrenalin löketre vágynak, itt kipróbálhatják a sziklamászást és a kötélen leereszkedést is. Azok a látogatók pedig, akik kicsit passzívabban fedeznék fel a nemzeti parkot, felpattanhatnak a Katoomba Scenic Railway nevű, üvegtetős szállítókocsira, ami a világ legmeredekebb személyszállító vonata.

5Whitsunday-szigetek
Whitsunday-szigetek

A 74 tagból álló szigetcsoport a Nagy Korallzátony közepén fekszik, így tökéletes hely ez a kíváncsi utazók számára, akik szeretnék felfedezni a lenyűgöző, színes tengeri életet. A Whitsunday-szigetek többsége lakatlan, hét szigeten azonban kiemelkedő üdülőhelyek várják a turisták, mint például a Hayman-szigeten található, világhírű One&Only, ami a gazdag és híres emberek egyik kedvenc üdülője. A szigetcsoport egyik legszebbike a Whitehaven Beach, amit elképesztően vakító fehérhomok jellemez. Ez a tökéletes választás azok számára, akik egy kellemes, boldog vakációra vágynak, vagy akik élvezik az órákon át tartó könnyű búvárkodást és búvárkodást.

4Kakadu Nemzeti Park
Kakadu Nemzeti Parkwikipedia/Nigel Malone

Darwin városától körülbelül háromórányira, északra található, Ausztrália északi körzetében, a Kakadu, amely az ország legnagyobb nemzeti parkja. A nemzeti park rengeteg látnivalóval büszkélkedhet, mint például az őslakosok sziklafestményeit, melyek közül néhány akár 20.000 éves is lehet. A park ad otthont több különböző fajnak is, mint a wallabyknak, a dingóknak és a krokodiloknak. Mi több, a Kakadu Nemzeti Parkban él Ausztrália madárfajainak egyharmada, a madármegfigyelők igazi álma.

3Uluru/Ayers Rock

A világ egyik legnagyobb sziklatömbje, az Ayers rock vagy más néven Uluru, Ausztrália egyik legnépszerűbb turista látványossága is. Az északon fekvő Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkban található, hatalmas homokkő képződmény még 340 méternél is magasabb. A szikla egyik különlegessége, hogy naplementekor drámaian változtatja meg színét, a terrakottából hirtelen kék, lila és vörös lesz. Az Anangu néven ismert, helyi, őslakos törzs az Uluru nevet adta a sziklának, s szenthelyként tekintenek rá.

2A Nagy Korallzátony
A Nagy Korallzátony

A víz alatti felfedezőknek és a búvároknak az egyik legjobb úti cél egyértelműen a világ egyik legnagyobb korallzátony rendszere. A Korall-tengerben található Nagy Korallzátony, a több mint 2900 korallzátonyával és több száz szigetével és homokzátonyával, hatalmas területet ölel fel. A zátony felfedezésének legjobb módja, ha választunk a számtalan hajókirándulás közül egyet, melyek Queensland északi partjáról indulnak. Cairns városát tartják a zátony főkapujának, de természetesen más városokból is indítanak kirándulásokat.

1Sydney-i Operaház

A hatalmas vitorlás hajóra emlékeztető, 20. századi építészeti mesterművet, a Sydney-i Operaházat Jørn Utzon, építész, tervezte és építette. Évente, összesen több mint 1500 előadást tartanak az operában. Ausztrália egyik legnépszerűbb látnivalóját, a híres Operaházat, a Sydney-i Kikötő és a Királyi Botanikus Kert csodás látványa teszi még elképesztőbbé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here