A fél Dél-Amerikát elfoglaló Brazília a világ ötödik legnagyobb országa. Fehérhomokos strandok, trópusi szigetek, zenével teli metropoliszok és bájos gyarmati városok sorakoznak a 7500 kilométer hosszú partvonalán. Az ország belsejében számtalan turista látnivaló várja az idelátogatókat, a lenyűgöző vízesésektől kezdve, a vadvilági lápokon át, az Amazonas esőerdő érintetlen vadonjáig, ahol több elszigetelt törzs él kapcsolat nélkül a világ többi részével.
Brazília, Latin-Amerika legnagyobb országa, 1500-ban lett a portugál kolóniáé, és ők is uralkodtak az ezt követő 300 évben. Az általuk hagyott örökségek maradványai a mai napig láthatóak a történelmi gyarmati városokban. Brazília káprázatos strandokkal is büszkélkedhet, melyek a szörfözésre alkalmas hullámaikról és festői szépségükről híresek. Rio területén is nagyszerű strandok találhatók, míg néhány annyira elszigetelt, hogy maga az odajutás is egy remek kirándulás.

27Porto de Galinhas
Porto de Galinhas

Brazília egyik virágzó tengerparti úti célja, a Porto de Galinhas a szünidőben turisták tömkelegét vonzza. Mi is teszi igazán különlegessé Porto de Galinhas-t? Először is, a gyönyörű, fehérhomokos strandok, a tökéletes időjárás, a meleg víz, és a különböző szálláslehetőségek, melyek minden árban megtalálhatóak. De, a lenyűgöző, zátonyokban kialakult, természetes medencék teszik igazán különlegessé Porto de Galinhas-t. A látogatók úszkálhatnak a csodás színes halakkal a természetes medencékben.

26Campos do Jordao

A „Brazil Svájcként” is ismert Campos do Jordao az ország legmagasabb városa, a gyönyörű Mantiqueira nevű hegységben, a tengerszint felett 1600 méterrel helyezkedik el. Mivel ilyen magasan fekszik, az üdülőváros egy igazi felfrissítő kiszabadulást nyújt a brazil hőségből a nyári hónapokban. Campos do Jordao valószínűleg a Winter Festival-ról híres, egy népszerű klasszikus zenei eseményről, amit minden év júliusában tartanak, s ahova a világ minden részéről érkeznek zenészek. A város vonzza az aktív pihenésre vágyó turistákat is, akik rengeteg szabadtéri program közül választhatnak, a lovaglástól, a jeep túrákon át, a felvonókig.

25Lencois Maranhenses Nemzeti Park

A legtöbb embernek Brazíliáról először a lenyűgöző strandok és a zöldellő dzsungelek képe ugrik be, nem pedig a homokdűnék. De az ország egyik legérdekesebb nemzeti parkja, a Lencois Maranhenses hatalmas dűnéknek ad otthont, azonban ez nem egy sivatag. Júliusban, a szakadó eső hihetetlenül tiszta lagúnákat hoz létre, melyek néhol akár három méter mélyek is lehetnek. Érdekességük, hogy ugyan csak időszakosak, a száraz időszakban teljesen eltűnnek, mégis élnek bennük halak. Az úszás ugyan engedélyezett, de a látogatóknak fel kell készülniük a meleg vízre, ugyanis ezekben a medencékben akár 30 C° is lehet.

24Florianopolis strandjai
Florianopolis strandjai

A Floripa néven is ismert Florianopolis 42 strandja népszerű a szörfösök, bulizók és napimádók körében. Legnépszerűbb strandja kétségtelenül Joaquina, ami hatalmas homokdűnékkel és tökéletes hullámokkal büszkélkedhet. Bár, mostanában, a Praia Mole nevű szomszédja ellopott egy kicsit Joaquina vonzásából. Azok számára, akik a gazdagokkal és híresekkel szeretnének találkozni, mindenképp Jurere a megfelelő hely, ami a térség néhány legnagyobb otthonával és legjobb klubjaival büszkélkedhet. Akik pedig egy kis magányra vágynak, látogassanak el a Lagoinha do Leste nevű strandra, de azt tudniuk kell, hogy ide csak egy kétórás túra során juthatunk el.

23Praia de Pipa

A képeslapokra termett strandokkal, magas sziklákkal és tiszta vízzel megáldott Praia de Pipa Brazília egyik legnépszerűbb üdülőhelyévé vált mind a turisták, mind a helyiek körében. A város az élénk éjszakai életéről is híres, az idelátogatók pedig rengeteg program közül választhatnak, a hajózástól kezdve a szörfözésig. Bár igen népszerű, a város mérete eléggé lekorlátozódott az azt körülvevő természetvédelmi területek következtében. Ez semmiképp sem negatívum, ugyanis a látogatók a térség természeti szépségét is élvezhetik, sőt a delfinektől és teknősöktől nyüzsgő vízben is úszhatnak.

22Museu de Arte Contemporanea
Museu de Arte Contemporanea

Attól függően, hogy milyen szemszögből nézzük, a Museu de Arte Contemporanea, vagyis a Modern Művészeti Múzeum, úgy néz ki, mint egy fejjel lefelé álló világítótest, egy ufó, vagy egy elegáns tál. A híres építész, Oscar Niemeyer által tervezett múzeumot 1996-ban nyitották meg Rio Niteroi nevű külvárosában. Néhányan úgy gondolják, az épület maga érdekesebb, mint a tartalma.

21Buzios
Buzios

A strandkedvelő utazókat gravitációszerűen vonzza a Rio de Janeiro-tól közel 170 kilométerre található Buzios. Az itt található 23 strand közül mindenki megtalálja a neki megfelelőt, például a szörfösök a Geriba nevűt, míg a családok inkább a Tartaruga-t kedvelik. A vízparton egy halászfalu is van, melynek kikötője tele van színes hajókkal. Buzios népszerű programjai közé tartozik a könnyű búvárkodás, a búvárkodás a túrázás, a kerékpározás, a kézműves tárgyak vásárlása, valamint a Rua das Pedras nevű sétány éttermeit is sokan kipróbálják.

20Aparados da Serra Nemzeti Park
Aparados da Serra Nemzeti Park

Brazília egyik első nemzeti parkja, az Aparados da Serra-t azért hozták létre, hogy megvédjék Brazília egyik leglenyűgözőbb kanyonját, az Itaimbezinho-t. A szubtrópusi erdővel körülvett, szűk kanyonban két teljesen párhuzamos szakadék található, melyeknek mélysége közel 720 méter. Két vízesés zuhan alá egy medencébe, ami átcsap a Rio do Boi-ba, s ez kanyarog tovább a kanyon alján. A kanyon peremétől egy meredek, sziklás ösvény vezet a folyóhoz, bár az igaz, hogy ez egy igazán kemény, hajmeresztő séta.

19Brasília Katedrális (Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida)
Brasília Katedrális (Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida)

Mikor nem néz ki egy római katolikus katedrális katedrálisnak? Nos, ha Oscar Niemeyer tervezi. A Brasília Katedrális igazán egyedinek számít a katedrálisok között. A katedrálist tizenhat betonoszlop alkotja, melyek közül mindegyik 90 tonnát nyom. A katedrális inkább hasonlít egy indián sátorra, semmint egy templomra. Az 1970-ben elkészült katedrális elejét a Dante Croce által tervezett Négy Evangélista szobra díszíti. Valójában, semmi hagyományos nincs ebben az innovatív templomban.

18Pelourinho (Salvador)
Pelourinho

Pelourinho Salvador városának a történelmi központja, amely Brazília első gyarmati fővárosa volt. Az 1549-ben megalapított Salvador Amerika egyik legrégebbi városa. Pelourinho jelentése „szégyenfa”, s nem hiába, ugyanis itt büntették meg a rabszolgákat. Ez a régi város tele van bájos, színesen festett épületekkel, az utcákat pedig zene és tánc tölti meg. Tökéletes hely ez, hogy helyi kézművességeket vásároljunk, vagy kipróbáljuk a hagyományos garnéla ételeket.

17Ilha Grande
Ilha Grande

Ilha Grande vagy más néven a „Nagy Sziget” egy hatalmas, jórészt fejletlen sziget Rio de Janeiro városától távol. Először leprások éltek itt, majd egy maximum biztonsági börtönnek adott otthont, amit 1994-ben zártak be. Ilha Grande szigete számtalan, csodás, trópusi stranddal és érintetlen atlanti-óceáni esőerdőkkel büszkélkedhet. A sziget legnagyobb városa Vila do Abraão, ahol csupán 1900 ember él. A motorizál járműveket is kitiltották a szigetről, így el tudjuk képzelni, milyen mesebeli az egész.

16Chapada dos Veadeiros Nemzeti Park

Chapada dos Veadeiros egy nemzeti park a brazil fővárostól körülbelül 240 kilométerre található Goias államban. Sok utazó úgy véli, hogy a nemzeti park a brazíliai utazásuk fénypontja. Nem is csoda, hiszen lezúduló vízesések, buja zöld növényzet, hihetetlen vadvilág és túra útvonalak várják a turistákat. Figyelnünk kell azonban arra, hogy néhány túra útvonal igen megerőltető, így fontos, hogy ha neki vágunk, mindenképp jó kondícióban legyünk. Ajánlatos legalább két napot eltölteni a parkban, hiszen annyi látnivaló van, hogy lehetetlenség mindent felfedezni néhány óra alatt.

15Jericoacoara
Jericoacoaraflickr/U C L

Jericoacoara, közismerten Jeri, egy lenyűgöző, romlatlan strand, és ugyan kicsit nehéz megközelíteni a homokos utakon, de egy kis túrát mindenképp megér. Függőágyak a víz felett, fehérhomokos strandok, homokos utak, melyeken általában motorizált járművek nem közlekedhetnek rajta… mind ezen tulajdonságai teszik igazán bájos hellyé Jericoacoara-t. Népszerű program a látogatók körében, hogy a Por do Sol dűne tetejéről nézik a hihetetlenül látványos naplementét.

14Curitiba-Paranagua vasútvonal

A Curitiba-Paranagua vasútvonal, hivatalos nevén Serra Verde Express, Brazília egyik leglátványosabb vasúti útvonala. Keresztülvág az atlanti-óceáni esőerdőn, 14 csatornán és 30 hídon megy át a 84 kilométeres útja során a modern Curitiba és a történelmi, Parana államban található Pranagua közt. Egy hét hat napján a vasút Morretes-ben végződik, csupán vasárnaponként megy végig Paranagua-ig.

13Parati

Azok az utazók akik anélkül szeretnék élvezni a sétálást, hogy félniük kellene az autóktól imádni fogják Parati-t, ugyanis a történelmi városközpontba nem engedik be a gépjárműveket. Parati-t Brazília egyik történelmi gyöngyszemének tartják a színe épületeivel és érintetlen strandjaival. A Riotól 200 kilométerre található városban keresztüllovagolhatunk az esőerdőn, ami a tengernél végződik. Évszázadokkal ezelőtt, a 16. században ez a város volt a legnagyobb arany exportőr Európába.

12Copacabana (Rio de Janeiro)
Copacabana

A Rio városában elhelyezkedő Copacabana a világ egyik legismertebb strandja. A több mint három kilométer hosszú strandon hotelek és drága otthonok sorakoznak, de sokkal egyszerűbb rezidenciákat is találhatunk elvétve. A homokos strandot egy gyönyörű fekete-fehér kockás mintázatú portugál kövekből kirakott járda szegélyezi. Copacabana nyújt otthont Rio híres újévi ünneplésének és számtalan érdekes látnivalónak, mint például az 1914-ben épült Copacabana erődnek vagy a lenyűgöző Hotel Copacabana Palace-nak.

11Ouro Preto
Ouro Preto

Brazília egyik legjobb állapotban megőrzött gyarmati városa, a 17. század végén alapított Ouro Preto, melynek jelentése „a fekete arany”. A város hamar a Minas Gerais nevű állam új aranylázának epicentrumává vált. A város remekül őrzi a portugál gyarmati építészetet, a modern épületeknek is követniük kell a város által fenntartott történelmi standardokat. A 18-19. századi templomokat arannyal díszítették, a szobrász munkákat pedig Aleijadinho végezte, s ezeknek köszönhetően lett Ouro Preto Brazília egyik legnépszerűbb turista látnivalója.

10Teatro Amazonas (Manaus)
Teatro Amazonas

A Teatro Amazonas egy a gumikereskedelem fénypontja idején épült operaház Manaus-ban, az Amazonas esőerdő szívében. Az épülethez a világ minden részéről hozattak felszereléseket, például a bútorokat Párizsból, a márványt Olaszországból, az acélt pedig Angliából. Az épületen kívül található kupolát 36.000, a brazil nemzeti zászló színeivel festett, kerámia csempével díszítették.
Az operaház első előadását, az olasz La Gioconda című operát, 1897. januárt 7-én tartották. Az operaházat nem sokkal később be is zárták, ugyanis a gumikereskedelem hanyatlani kezdett, Manaus pedig elveszítette fő bevételi forrását. A Teatro Amazonas-ban egyetlen előadás sem volt az elkövetkezendő 90 évben, 1990-ben nyitott meg újra.

9Fernando de Noronha
Fernando de Noronha

Fernando de Noronha egy csodaszép szigetcsoport elrontatlan strandokkal, hihetetlen tájakkal és vadvilággal, Brazília északi partjaitól körülbelül 354 kilométerre. A szigetcsoportot Amerigo Vespucci fedezte fel 1503-ban, majd a hollandok és a franciák is megszállták, mielőtt a portugálok megalapozták uralkodásukat 1737-ben. Manapság, a 21 sziget közül csak a legnagyobb szigeten élnek, népessége körülbelül 3500 fő. A szigetek a búvárok és könnyűbúvárok Mekkája az egész éves meleg vízével, sőt akár 50 méter mélyen is hihetetlenül jók a látási viszonyok.

8Bonito
Bonitowikipedia/Caio Vilela

Az ökoturizmus kedvelőinek Bonito a tökéletes hely, ahol megcsodálhatják Brazília néhány legkülönlegesebb természeti látnivalóját, melyek között lenyűgöző vízesések és barlangok is vannak. A vonzóereje mégis leginkább az extrém tiszta csatornákban rejlik, ahol halakkal is úszhatunk. Az igazán kalandvágyók imádni fogják az Abismo Anhumas nevű helyet, ahol leereszkedhetnek kötélen egy barlang aljáig, ahol sztalagmitok és más barlangformációk mentén sétálhatnak végig. A látogatók kipróbálhatják a könnyű búvárkodást vagy búvárkodást is a barlang vízében, ahol még több nem e világi formációt csodálhatnak meg.

7Olinda történelmi központja

Egy másik remek állapotban megőrzött gyarmati város, Olinda Brazília északi partjainál fekszik, Recife-től északra. Olinda egy igazán színes város, a piros tetejű, fehér épületeivel, melyekkel kontrasztban állnak Brazília észak-atlanti partjai. A város számos turista látnivalóval büszkélkedhet, mint például a történelmi belvárossal, templomokkal, és fontos megemlíteni Olinda híres karneválját is. Sok bár, étterem, művészek és kézművesek stúdiói kölcsönöznek bájt a régi városnak.

6Salvador strandjai
Salvador strandjaiflickr/karolajnat

Salvador Bahia állam fővárosa, amely gyönyörű gyarmati várossal, vibráló zenei élettel és kivételes strandokkal büszkélkedhet. A strandok igen sokszínűek, a nyugodt kis szigetektől kezdve, amelyek ideálisak az úszáshoz, búvárkodáshoz és vitorlázáshoz, egészen az erős hullámzású, nyílt vizű szigetekig, melyek népszerűek a szörfösök körében. Vannak továbbá, olyan strandok is, amiket zátonyok vesznek körül, így formálva a gyerekek számára tökéletes, természetes medencéket.

5Pantanal
Pantanalflickr/miquitos

A Pantanal a világ legnagyobb lápja, ami főleg Brazília nyugati részén fekszik, de átnyúlik Bolíviába és Paraguay-ba is. Brazília egyik legnépszerűbb turista látnivalója leginkább a vadvilágáról híres. Az Amazonas esőerdővel ellentétben, gyakorlatilag garantált, hogy azt idelátogatók megtekinthetik az igazi vadvilágot. A dél-amerikai vízidisznó és a Yacara kajmán milliói élnek itt. Sőt, a Pantanal ad otthont Amerikai egyik legnagyobb jaguár populációjának is.

4Riói karnevál

Gyakorlatilag Brazília összes sarkán karneváli ünnepségekbe botlunk, melyek közül a legismertebbeket Recife-ben, Olinda-ban és Salvador-ban rendezik meg. A legnagyobb és leghíresebb karnevál azonban kétségtelenül a Riói karnevál. A Riói karneválra naponta két millió ember látogat el, a négy napos ünnepség alatt pedig majdnem fél millió külföldi vesz részt a fantasztikus karneválon. A karnevál konkrétan mindenhol ott van, az utcákon, a tereken, a bárokban, a klubokban és Rio minden más területén. A karnevál vége a látványos Rio Samba Parade a Sambadrome-nál.

3Amazonas
Amazonas

Az Amazonas a világ második leghosszabb folyója a maga körülbelüli 6400 kilométerével, így csupán egy kicsit rövidebb, mint a Nílus. Az Amazonas több mint 3000 ismert halfaj él és további új fajok felfedezése még mindig folyamatban van. Az Amazonas-medencét a Földön fennmaradt esőerdők fele fedi. Becslések szerint, a világon körülbelül 10 millió faj él, s ennek a tizede megtalálható az Amazonas esőerdőben, a dzsungel túrák mégis főleg a folyón felfelé hajózásról szólnak, nem pedig arról, hogy valóban állatokat figyeljenek meg a látogatók.

2Iguazú-vízesés
Iguazú-vízesésflickr/markg6

A világ egyik legnagyszerűbb természeti csodája, az Iguazú-vízesés Brazília és Argentína határán található. A vízesés rendszer 275 vízesésből áll az Iguazú-folyó mentén. A leglenyűgözőbb közülük az úgy nevezett „Ördög torka”, egy U alakú, 82 méter magas vízesés. A vízesésekhez a brazil Foz do Iguaçu-ból, és az argentin Puerto Iguazú-ból, valamint a Paraguayban található Ciudad del Este városból juthatunk el. A brazil oldalon egy hosszú gyalogút vezet végig a kanyon mentén az Ördög torka alacsonyabb részéig.

1A Megváltó Krisztus szobra (Rio de Janeiro)
A Megváltó Krisztus szobra

A Rio de Janeiro-ban található, híres Megváltó Krisztus szobra a 700 méter magas Corcovado-hegy csúcsán áll. Innen hihetetlen, végigseprő panoráma nyílik elénk, északra a Guanabara-öblöt, míg délre a Lagoa Rodrigo de Freitas-t láthatjuk. A Brazília ikonikus jelképévé vált Megváltó Krisztus szobra 39,6 méter magas, ami magában foglalja a 9,5 méteres talpazatát is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here