Az Egyesült Államok, mint a világ egyik legnagyobb és legváltozatosabb országa, rengeteg turista úti céllal büszkélkedhet, New York és Chicago felhőkarcolóitól kezdve, Yellowstone és Alaszka természeti csodáin át, Kalifornia, Florida és Hawaii napsütötte tengerpartjaikig minden típusú ember megtalálja a tökéletes programot. A számtalan nevezetesség közül, a következő lista az USA 25 legkülönlegesebb látnivalóját mutatja be.

25Rushmore-hegy
Rushmore-hegy

Amerika talán egyik legjellegzetesebb pontja az Dél-Dakotában található Rushmore-hegy, amely egy nemzeti emlékmű. A 20. század elején alkotott Rushmore-hegy, 4 korábbi amerikai elnök arcát ábrázolja, melynek mindegyikét sziklából faragták ki, széleit pedig kirobbantották. Az idelátogatók megcsodálhatják Thomas Jefferson, George Washington, Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt az életnagyságúnál jóval nagyobb arcmását. A rövid elnöki gyalogút jobb kilátást és érdekesebb perspektívát biztosít a nevezetességre.

24Pike Place piac (Seattle)

A Pike Place Piac, Washingtonban, Seattle városában helyezkedik el. Az 1907-ben megnyitott piac mára a város történelmi és ikonikus részévé vált. Seattle-ben egyértelmű, hogy a Pike Place Market nevű nyilvános piac a legmegfelelőbb hely a vásárlásra, hiszen közben, megcsodálhatjuk a környék legrégebbi épületeit is. A piacon kaphatunk olyan friss halakat, amiket egyenesen a Puget-szorosból fogtak ki, találkozunk sajtkereskedőkkel, akik kóstolót kínálnak a helyben készült brie és camembert sajtjaikból és ott van még az eredeti Starbucks kávé bolt is.

23Venice Beach (Los Angeles)
Venice Beachflickr/NickiMM

Nem mehetünk Los Angelesbe anélkül, hogy ne látogatnánk meg a Venice Beachet. Csatornái és strandjai is rendkívül látványosak, de Venice Beach legjobb része mégis, tagadhatatlanul a tengerparti sétány. Igazán élvezetes sétálgatni a rengeteg utcai előadóművész között, akik bűvészkednek, táncolnak és zenélnek a járókelőknek. Az arra járók többsége elismerésük jeléül, 1-2 dollárt hagy a művészeknek, akiket eddig csodáltak.

22Mesa Verde
Mesa Verde

A coloradoi Mesa Verde Nemzeti Park ad otthont az ősi pueblo emberek védett házainak. Több barlangokból és sziklákból kiépített otthon története egészen a 13. századig nyúlnak vissza. Ma már lehetőségünk van sétálgatni a kiugró sziklák alatt és körbejárhatjuk az ősi lakóhelyeket is. Az Erkély Házat rendkívül jó állapotban őrizték meg. A házban 40 szoba található, melyekhez kizárólag létrák segítségével lehet hozzáférni. A közelben lévő Cliff Palace még ennél is nagyobb, úgy vélik 150 szobájával több, mint 100 embernek adott otthont.

21Faneuil Hall (Boston)

A Faneuil Hall Market az egyik legtörténelmibb úti cél az örökségekkel teli Bostonban. A Szabadság bölcsője néven is ismert város 18. századi épületébe gyűltek össze egykor a vezetők, hogy harcoljanak a zsarnokság ellen az amerikai függetlenség háború előtt és közben. Ma pedig a Faneuil Hall piacán sétálgatva lehetőségünk nyílik a helyi termékek és desszertek megvásárlására a bel- és kültéri piacon egyaránt.

20Kennedy Űrközpont (Kennedy Space Center)
Kennedy Űrközpont (Kennedy Space Center)flickr/nasa hq

A Florida partján található Cape Canaveral (Canaveral-fok) rengeteg az űrrel kapcsolatos látnivalóval büszkélkedhet. Az egyik legjobb közülük a Kennedy Űrközpont. Innen indítanak minden amerikai emberes űrrepülést 1968 óta, jelenleg pedig az emberek nélküli űrrakétákat is innen indítják. A látogatók többet megtudhatnak az első úttörőkről, akik feljutottak az űrbe, sőt azt a feszültséget és izgalmat is megtapasztalhatják, amit az űrhajósok éreznek a Holdra száguldás közben. Mi több, akár az úgy nevezett Shuttle Launch Experience programban is részt vehetünk, mely során úgy érezhetjük magunkat, mintha mi magunk is egy űrutazáson lennénk.

19Navy Pier (Chicago)
Navy Pier

A Michigan-tó felett hosszan benyúló Navy Pier egy hatalmas móló a chicagói, tengerparti Streeterville negyed szívében. A mólón számtalan látványosság nyújt feledhetetlen élmény az egész család részére. A gyönyörűen ápolt kertekben sétálgatva egy igazán kellemes délutánt tölthetünk el, a rengeteg szuvenír bolt pedig tárt ajtókkal várja a turistákat, akik a tökéletes chicagói ajándéktárgyat kutatják. A móló otthont ad a Chicago Children’s Museum-nak , vagyis a Chicagói Gyermekmúzeumnak, továbbá két színháznak és hihetetlenül sok kiváló étteremnek is.

18A Nagy Füstös Hegység Nemzeti Park (Great Smoky Mountains National Park)
A Nagy Füstös Hegység Nemzeti Park (Great Smoky Mountains National Park)flickr/MiguelVieira

A Tennessee és Észak-Karolina határán szétterülő Nagy Füstös Hegység Nemzeti Park, hivatalos nevén a Great Smoky Mountains National Park az egész ország leglátogatottabb nemzeti parkja a hatalmas méretének és hihetetlen látványának köszönhetően. A látogatók túrázhatnak az őserdőben, madárfajok százait csodálhatják meg és két látogatóközpontba is betérhetnek. A túrázók olyan túraútvonalakat is választhatnak, melyek a csodás Laurel-vízeséshez és a Clingman’s Dome nevű kilátóhoz vezetnek.

17River Walk (San Antonio)
River Walk

A Texasban található San Antonio városában mi más lehetne a legjobb látványosság, ha nem az úgy nevezett River Walk? A Paeo del Rio néven is ismert járda hálózatot a San Antonio folyó mentén csak és kizárólag gyalogosok használhatják. Az élettel teli területen sorakoznak az elbűvölő épületek, a buja zöld növényzet, a melletünk folyó víz pedig hihetetlen látványt nyújt. A River Walk egy igazi kulináris központ. Belekóstolhatunk a kicsit mexikói és nagyon amerikai tex-mex konyha ízeibe, de elegáns francia ételeket is fogyaszthatunk. Ami pedig a legjobb, hogy akármit is keresünk, bárhova igazán könnyedén el tudunk jutni.

16Carlsbad Caverns (Carlsbad-barlangok)

Nevének magyar jelentésében okkal szerepel a „barlangok” szó, ugyanis a Carlsbad Caverns 115 barlang együttese. Az Új-Mexikó déli részén található barlangok mészkőből vannak kifaragva, a látogatók pedig akár a 275 méterrel a földfelszín alá is lemehetnek idegenvezetővel. Egész Észak-Amerika legnagyobb barlangterme is itt található, ami a „Big Room”, vagyis a Nagy Szoba nevet kapta. A szobában a látogatók egy 90 perces sétára indulhatnak, mely során felfedezhetik a hihetetlen, földalatti környezetet.

15Bryce Canyon Nemzeti Park
Bryce Canyon Nemzeti Park

Az Utah déli részén található Bryce Canyon Nemzeti Park a különböző sziklaformációk lélegzetelállító látványát nyújtja. Technikailag a Bryce Canyon nem egy kanyon, hanem természetes amfiteátrumok sorozata. Egykor a mormon telepesek otthona volt, ma pedig a legtöbb látogató a döbbenetes, csodálatraméltó formációk és a nagyszerű túra lehetőségek miatt érkezik a nemzeti parkba. A csodás panorámát nyújtó Sunset Point az egyik legnépszerűbb kilátó, nem is csoda, hiszen a vörös, sárga és narancssárga sziklaformációkra enged kilátást. A Queenn’s Garden túraútvonal is igen népszerű az idelátogatók körében, mivel az út során a zöld fák és a vörös sziklák tökéletes kombinációja lenyűgöző látványt nyújt.

14New Orleans Francia Negyede
New Orleans Francia Negyede

A lousianai New Orleans több igazán különleges városnegyeddel is büszkélkedhet, de egyik sem olyan híres, mint a Francia Negyed. A Vieux Carre néven is ismert Francia Negyedben felfedezhetőek a gazdag, francia, koloniális hatások. A városrészben szebbnél szebb épületeket csodálhatunk meg, melyek közül a fő látnivaló a hihetetlen St. Louis katedrális. A Francia Negyedben található az úgy nevezett Moon Walk, egy kikövezett sétány a Mississippi-folyó mellett. Akik pedig valódi szórakozásra vágynak a New Orleans-i éjszakában, mindenképp látogassanak el a Bourbon Street-re.

13Sedona, a vörös sziklák országa
Sedona, a vörös sziklák országa

Phoenix városától északra, egy két órás autóútra található az arizonai Sedona. Sedona ugyan nem egy nagy város, de az USA egyik fő turista látványosságának számít a káprázatos, sziklás vidékének köszönhetően. A vörös sziklák országaként is ismert hely egy földi paradicsom a szabadtéri programok szerelmesei számára. Számtalan kanyon, szurdok és ösvény várja a túrázókat. Az egyik kedvenc, helyi túraútvonal a Cathedral Rock Trail. Sedona egyik legérdekesebb pontján keveredik az új a régivel, ugyanis a korunkbeli Holy Cross Kápolnát konkrétan egy vörös homokkő szikla oldalába építették.

12Disneyland (Orlando)
Disneylandflickr/Etrusia UK

A floridai Orlando a vidámparkok központjaként ismert, de egyik sem olyan híres és népszerű, mint a Disneyland. Sok látogató észre sem veszi, hogy Disneyland igazából több különböző tematikus szórakoztatóparkból áll. Hozzátartozik például a Magic Kingdom (Varázslatos királyság), a Hollywood Studios, az Animal Kingdom (Állatok királysága) és a Blizzard Beach Water Park (Hófúvás vízi park). A látogatók felpattanhatnak az izgalmas és félelmetes hullámvasutakra, Broadway minőségű előadásokat nézhetnek meg, a Disney Springs-ben pedig felfedezhetik a hamisítatlan disneylandi éjszakai életet, a finom ételeket és vásárlási lehetőségeket.

11Yosemite Nemzeti Park
Yosemite Nemzeti Parkflickr/*~Dawn~*

A kaliforniai Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőjén fekszik a Yosemite Nemzeti Park. Ez a rendkívüli park világszerte ismert a lenyűgöző tájai miatt. Ebben az egyetlen parkban, a látogatók látványos gránitsziklákat, kristálytiszta vízeséseket és több száz éves kaliforniai óriásfenyőket is megcsodálhatnak. A Yosemite-völgy az egyik legjobb hely a parkban, amit mindenképp fel kell fedezni, hiszen itt zúdul alá a hatalmas Yosemite-vízesés és innen nyílik a legjobb kilátás a Half Dome, vagyis fél kupola nevű óriási gránitsziklára is.

10A Fehér-ház (Washington D.C.)
A Fehér-házwikipedia/Wikipedia

A washingtoni Fehér-ház az Egyesül Államok mindenkori Elnökének a hivatalos rezidenciája és munkahelye. Az 1792 és 1800 között épült házat először John Adams elnök vette használatba. A szeptember 11-i támadás óta még nehezebben lehet ellátogatni a Fehér-házba, ma pedig a körbevezetés csak 10 vagy attól több fős csoportok esetén lehetséges, és hat hónappal előtte kérvényezni kel a látogatást.

9Denali Nemzeti Park
Denali Nemzeti Parkflickr/Denali NPS

A Denali Nemzeti Park és Vadrezervátum Alaszka középső részén található, s a park büszkélkedhet Észak-Amerika legmagasabb hegyével is, a McKinley-csúccsal. Az ősi athabaskan nyelvű szó, a „Denali” azt jelenti magyarul, hogy „a magas”, ezzel utalva a McKinley-hegyre. Ha a látvány önmagában nem lenne elég, a park hihetetlen vadvilágnak ad otthont, élnek itt grizzli medvék, karibuk, amerikai jávorszarvasok, farkasok és számos egyéb állatfaj.

8Las Vegas Strip

A világ szerencsejáték paradicsoma, Las Vegas a dél-nevadai sivatag közepén terül el. Kaszinók tömkelege vár egész Las Vegasban, de a Las Vegas Boulevard déli szakaszán található Strip büszkélkedhet a legtöbb szálloda-kaszinó komplexumával. A fényűző óriási kaszinóhotelek minden apró részletre figyelnek, hogy igazán képzelet szülte atmoszférát teremtsenek meg. A kaszinóknak gyakran adnak olyan neveket és témákat, melyek megidézik a romantikát, a titokzatosságot vagy a távoli helyeket.

7Florida Keys szigetcsoport

A Florida Keys egy csaknem 200 kilométer hosszú trópusi szigetlánc. A szigeteket hidak sorozatai kötik össze Florida félszigetével. A leglátványosabb híd a Seven Mile Bridge, amit gyakran filmforgatási helyszínként is választanak, látható például a True Lies – Két tűz között és a Halálosabb iramban című filmekben is. A szigetcsoport egyik legtávolabbi és mégis leghíresebb szigete a lenyűgöző Key West.

6Kilauea
Kilaueaflickr/Birchster

Kilauea Hawaii vulkáncsoportjának a legújabb vulkánja. Az alacsony, lapos vulkán szembetűnően különbözik a többi, magas, meredek vulkánoktól. Kilauea a Föld egyik legaktívabb vulkánja, ami a vulkanológusok számára felbecsülhetetlen értékkel bír. 1952 óta 33 kitörést észleltek, nem beleszámítva a jelenlegi erupciót, ami 1983. január 3-án kezdődött és még mindig tart.

5Niagara-vízesés
Niagara-vízesés

A New York államot és Ontario tartományt elválasztó Niagara-vízesés az észak-amerikai kontinens egyik leglátványosabb természeti csodája. A Niagara-vízesés igazság szerint három különböző vízesésből áll: az Amerikai-zuhatagból, a Menyasszonyfátyol-zuhatagból és a Patkó-zuhatagból. A Patkó-zuhatag a kanadai részen, míg a másik kettő New Yorkban található. A vízeséshez évente több mint 14 millió turista látogat el, így nem meglepő, hogy ez a világ egyik leglátogatottabb turista látványossága.

4Golden Gate híd (San Francisco)
Golden Gate híd

A Golden Gate híd egy a San Francisco-öblöt és a Csendes-óceánt elválasztó öblöt átívelő függőhíd. A híd San Franciscót köti össze Marin megyével. Amikor 1937-ben elkészült a Golden Gate híd, akkor ez volt a világ legnagyobb függőhídja, s ez lett San Francisco és Kalifornia nemzetközileg elismert szimbóluma. A híd híres pirosas narancssárga színét eredetileg azért választották, hogy jobban látható legyen a gyakori, sűrű ködben.

3Yellowstone
Yellowstoneflickr/Jim Trodel

Az 1872-ben létrehozott Yellowstone Nemzeti Park volt a világ első nemzeti parkja. Céljuk az volt, hogy megvédjék az itt található számos gejzírt, meleg forrást és más termikus területeket, csak úgy, mint a hihetetlen vadvilágot és a térség göröngyös szépségét. A park egy fennsíkon fekszik, ahol rengeteg fény és meleg van, a felszínt pedig az olvadt kőzet jellemzi. A parkban megfigyelhető a világon ismert geotermikus jelenség fele. Több mint 10.000 gejzír és meleg forrás található Yellowstone-ban. Ezen kívül, a park fekete medvéknek, grizzli medvéknek, szarvasoknak, jávorantilopoknak, bölényeknek és farkasoknak ad otthont.

2Manhattan
Manhattanflickr/nosha

Manhattan New York öt kerületének egyike, s ez az a kép, ami a legtöbb embernek először eszébe jut, ha New York városára gondol. Ismerős körvonalait és látványosságait már számtalan képen megcsodálhattuk. A kerület által nyújtott programok végeláthatatlanok. Sétáljunk a hatalmas felhőkarcolók árnyékában, nézzük meg a Szabadság-szobrot, nézzünk meg egy Broadway show-t, másszunk fel az Empire State tetejére, sétálgassunk a Central Parkban, vásároljunk a híres Ötödik sugárúton (5th Avenue) vagy fedezzünk fel egy múzeumot…szó szerint egy élet is kevés lenne ahhoz, hogy Manhattan minden részét meg tudjuk csodálni.

1Grand Canyon
Grand Canyon

Az Arizona északi részén található Grand Canyon az Egyesült Államok egyik legnagyszerűbb turista látványossága. A Colorado folyó által több millió év alatt kivájt kanyon mélysége több mint 1,6 kilométer. A 446 kilométer hosszú kanyon nem a világ legmélyebb vagy leghosszabb kanyonja, de elsöprő méretei, valamint a meredek és sokszínű felszíne olyan látványt nyújt az idelátogatók számára, amit sehol máshol a világon nem tapasztalhatunk meg.

3 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here