India világ hetedik legnagyobb országa, amely a Himalája magas hegyeitől egészen Kerala trópusi, zöld vidékéig, a szent Gangesztől a Thár-sivatag homokdűnéikig terjed. Több mint egy milliárd lakosa nem kevesebb, mint kétezer népcsoportba sorolható, akik több mint 200 különböző nyelven beszélnek.
A méretének és népességének megfelelően Indiában szinte végeláthatatlanok a kulturális örökségek, a gyönyörű tájak, az emlékművek és a felfedezésre váró helyek. Az ókori romoktól kezdve, a bámulatos vallási épületeken át az egzotikus városokig és változatos tájakig számtalan turista látnivaló várja az idelátogatókat.

27Hawa Mahal
Hawa Mahal

Egy lenyűgöző, vörös homokkövekből épített, ötemeletes épület áll Jaipur szívében. A város egyik legnépszerűbb turista látnivalója, a Hawa Mahal igazán különleges célból épült. A Szél palotájaként is ismert helyen egykor a királyi család nő tagjai nézték az utcai tevékenységeket, anélkül, hogy őket megláthatnák. Az épület végénél található egy piramis alakú palota, aminek 953 ablaka van, s mindegyikük bonyolult tervezetű. Az 1799-ben épített Hawa Mahal-t a Rajputana építészet egyik legjobb példájának tartják.

26Havelock-sziget
Havelock-sziget

Az Andamán-szigetek Ritchie’s szigetcsoportjának legnagyobb szigetén, a Havelock-szigeten felpezsdült az ökoturizmus. Ugyan nem olyan zsúfolt, mint Ázsia más szigetei, a Havelock-szigetre érkező turisták száma egyre csak növekszik a nagyszerű strandjainak, gondtalan atmoszférájának és búvárkodási lehetőségeinek köszönhetően. A legjobb, ha január közepétől május közepéig látogatunk el a szigetre, ugyanis ekkor rendkívül napos az időjárás és nyugodtabb a tenger. A Redhanagar nevű strandot tartják Ázsia egyik legjobb strandjának.

25Bandhavgarh Nemzeti Park

Rengeteg utazó célja, hogy egyszer lássa a vadállatokat saját élőhelyeiken. Nos, a Bandhavgarh Nemzeti Park biztosan nem okoz csalódást. India egyik legnépszerűbb nemzeti parkjában, a Bandhavgarh-ban az idelátogatóknak lehetőségük van megcsodálni olyan különleges állatfajokat, mint a leopárdok, muntyákszarvasok, ajakos medvék, hiénák, gaurok és farkasok, de a park „sztárjai” egyértelműen a bengáli tigrisek, bár a látogatók csupán 10%-a lát egyet-egyet. A legjobb, ha a kora reggeli órákban, vagy késő délután érkezünk a parkba.

24Dharamszala
Dharamszala

Dharamszala a Dalai Láma otthonaként szolgált, aki 1959-ben érkezett a városba, miután kiszabadult Tibetből. A város ad otthont továbbá a száműzetésben lévő tibeti kormánynak is. A zarándokok Dharamszalaban pihennek meg a hosszú útjuk során, sőt sok tibeti ember is él a városban. Azok a turisták, akik előre megtervezik útjukat, akár még az egyik Dalai Láma nyilvános tanításán is részt vehetnek. Dharamszala népszerű úti cél a túrázók körében, de a jógát kedvelők és az indiai konyha szerelmesei is szívesen látogatnak el a csodás városba.

23Pushkar-i teve vásár
Pushkar-i teve vásárflickr/Koshyk

Azoknak a turistáknak, akik szívesen vinnének haza magukkal szuvenírként egy tevét, mindenképp el kell látogatniuk Pushkar-ba a teve vásárra. Ezen a kéthetes vásáron nem csak tevéket, hanem egyéb állatokat is vásárolhatnak az idelátogatók. Több mint 1000 állatot vásárolnak meg, adnak el, bár az egyértelmű, hogy a tevék vonzzák a leginkább az embereket. Az évek alatt a vásár több lett, mint egy egyszerű hely, ahol a farmerek árulnak és vesznek jószágokat. Mára már egy igazi fesztivállá nőtte ki magát, mely során teve verseny, sportesemények, karneváli felvonulások, sőt még bajusz versenyek is szórakoztatják az idelátogatókat.

22Ranakpur templom
Ranakpur templomflickr/zz77

A Ranakpur templom egy lenyűgöző, és igen díszes, indiai vallású (jainizmus) templom, amely híres a művészetéről és építészetéről. A 15. századi templom építése több mint ötven évig tartott. India egyik legnagyobb temploma 29 teremmel és 80 kupolával büszkélkedhet, de amiért igazán híres, az az 1444 oszlopa, melyeknek mindegyike egyedi tervezésű. Isteni szobrok díszítik az összes kupolát. A templom belsejét pedig rendkívül bonyolult faragások teszik különlegessé.

21Varkala strandja
Varkala strandja

Varkala strandja népszerű a sok tömeg látványosság közül kiszabadulni vágyó turisták körében. Homokos strandja a lenyűgöző sziklák mentén tökéletes egy napozással és úszással eltöltött nyaraláshoz. A Discovery Channel nem hiába sorolta Varkala-t a világ 10 legjobb szezonális strandjai közé. Varkala híres még ásványforrásairól is, melyeknek állítólag gyógyító hatásuk van, sőt még a bűneiktől is megszabadítják azokat, akik úsznak benne. Akik pedig néhány valódi látnivalóra is vágynának a fantasztikus strand mellett, ellátogathatnak a Janardhana Swami templomba, ami egy Lord Vishnu-nak szentelt, 2000 éves templom.

20Darjeeling
Darjeeling

Darjeeling egy India északkeleti részén található város, amely híres a teájáról, vonatairól és hihetetlen szépségű tájairól. A Darjeeling tea egy lágy, halvány színű, aromás ital, ami egyszerűen megnyugtatja a fogyasztóját. A tealevelek a város körüli dombokon nőnek. Az idelátogatók a messzi magasságba a Himalája hófödte csúcsait is láthatják. A városba egy körülbelül három órás autóút során lehet eljutni a legközelebbi repülőtérről vagy egy hét órán keresztül tartó vonatúttal, a Darjeeling Himalájai Vasútvonalon, a szűk vasút „játék vonatként” is ismert.

19Kutub Minár
Kutub Minár

A 80 méter magas Kutub Minár, a világ legmagasabb tégla minaretje, amely márványból és vörös homokkő téglából épült, amikbe Korán mondásokat faragtak. Az 1193-ban elkezdett építése négy évig tartott. A 379 fokos csigalépcső a minaret tetejébe vezet, azonban ez zárva van a látogatók előtt. A minaret lábánál fekszik India első mecsete, az úgy nevezett Quwwat-ul-Islam Mosqueaa. A közelben található a „Vas Oszlop”, ami azért ezt a nevet kapta, mert olyan fémből készült, ami nem rozsdásodik.

18Thikse kolostor
Thikse kolostor

Azok a turisták, akik már jártak Tibetben, a Thikse kolostorra nézve úgy gondolhatják, hogy ők már láttad hasonlót, nem ok nélkül, hiszen a 12 emeletes épület rendkívül hasonlít a Lhasa-ban található Potala palotára, a különbség annyi, hogy ez a buddhista kolostor Indiában, Ladakh városában áll. A tibeti másához hasonlóan, ez is igen magasan, 3600 méteren található. Ladakh legnagyobb kolostora ad otthont a legnagyobb szobornak, a 14 méter magas Maitréja képmásának, amelyet a Dalai Láma 1970-es látogatásának emlékére állítottak. Más fontos buddhista művekkel is büszkélkedhet a kolostor, mint például sztúpákkal és falfestményekkel.

17Majszúri palota
Majszúri palota

India második legnépszerűbb turista látnivalójához, a Majszúri palotához látogatva, a turisták egy feledhetetlen élmény részesei lehetnek. A hét palotából álló Majszúri palota jellemzésére nincs megfelelő szó. Majszúrt 1399-től 1950-ig a Wodeyar dinasztia uralta. Eredeti palotájuk 1399-ben épült, a jelenlegi palota építését pedig 1912-ben fejezték be. Az új palota épületében egyesül a muszlim, a hindu, a gót és a raiput stílus. A három emelet magas palota sötét rózsaszín kupolával és elefántcsont toronnyal büszkélkedhet. A palota nyújt helyszínt a Dashara névre hallgató, évente megrendezett művészeti és kulturális fesztiválnak.

16Mehrangarh erőd
Mehrangarh erőd

A Mehrangarh India egyik legnagyobb, impozáns, zord külsejű erődje, ami a Jodhpur városára néző domb tetején helyezkedik el. Az erődöt védelmi mechanizmusa miatt építették a 15. század közepén. Az idelátogatók a mai napig láthatják az ágyúgolyók lenyomatait a hét bejárati kapu egyikén. A falakon belül pedig, hihetetlenül gyönyörű, díszes palotát csodálhatnak meg az ide érkezők. Az erőd múzeumában kiváló gyaloghintó, hangszer, királyi bölcső és viselet gyűjtemény található. A bástyából, ahol egy régi ágyú is megtekinthető, elképesztő látvány tárul elénk Jodhpur városára.

15Jim Corbett Nemzeti Park
Jim Corbett Nemzeti Parkwikipedia/curiouslog

Mindenki szeretne állatokat megcsodálni a vadonban. India legrégebbi nemzeti parkja, a Jim Corbett egy nagyszerű hely, ahol megcsodálhatjuk a veszélyeztetett bengáli tigriseket. Az 1936-ban alapított parkot 1954-ben Jim Corbett, író és környezetvédő, tiszteletére nevezték át, aki segített ezt a természetvédelmi területet létrehozni. A sűrű vegetáció, a dzsungelek és erdők miatt igen nehéz észrevenni a tigriseket, de áprilistól júniusig van rá a legnagyobb esély, hogy megcsodáljuk ezeket a rendkívüli állatokat. De a látogatók más állatfajokat is megtekinthetnek, hiszen a nemzeti park otthont ad még az elefántoknak, leopárdoknak, orrszarvúaknak és a himalájai fekete medvéknek is.

14Amber erőd
Amber erőd

Amber erőd a fő látványoság Jaipur körül. A domb tetején álló erőd főleg az egyedülálló építészete miatt híres, amely a hindu és a raiput stílus keveréke. Az erődöt a 16. században építették rózsaszín és vörös homokkövekből és márványból. Az épület több bollywoodi filmben is feltűnik. Az erőd leghíresebb része a Tükör palota, egy mesebeli szoba színtiszta üveg mennyezettel, így a királynő elalvás előtt csodálhatta a csillagokat. Az erőd gyalog, négykerekű járművel vagy elefánttal közelíthető meg.

13Meenakshi Amman templom
Meenakshi Amman templom

A Meenakshi Amman templom egy lenyűgöző, 6. századi hindu templom, bár a jelenlegi épület legtöbb része ezer évvel később épült. A Vaigai folyón található templom valószínűleg a 2500 éves Madurai város legfontosabb temploma. A kívül-belül bonyolult faragásokkal díszített templomnak összesen 14 tornya van, melyek mindegyikét egy-egy istennek vagy különleges személynek szenteltek. Körülbelül 33.000 szobor, valamint lenyűgöző festmények találhatóak a templom komplexumban.

12Khajuraho
Khajuraho

A Khajuraho templomcsoport a művészetet kombinálja össze az erotikával, s a végeredmény nem csak India, de az egész világ egyik legszebb középkori temploma lett. A 10. század körül épített Khajuraho eredeti 85 temploma közül, mára csupán körülbelül 25 maradt fenn. A világ legnagyobb hindu és jain templomcsoportját a középkori nők hagyományos életstílusát ábrázoló faragások és szobrok díszítik. A szobrokat akkor készítették, amikor az erotikus művészet igen ígéretesnek bizonyult, a faragások közül néhány szexuális értelemben igen részletes.

11Ajanta barlangok
Ajanta barlangok

Az Ajanta barlangok sziklába vájt barlangi műemlékek, melyek a Kr.e. 2. századból származnak. A pompás Ajanta barlangok Kr.u. 650 körül váltak elhagyatottá és egészen 1819-ig el is feledkeztek róluk, ekkor fedezte fel egy brit vadásztársaság. Az elszigeteltségük járult hozzá nagy részben ahhoz, hogy ilyen remek állapotban meg tudják őrizni őket, még néhány festmény is fennmaradt a mai napig. A nagyszerű állapotban megóvott falfestmények a csatamezőktől kezdve, a vitorlás hajókon, városi utcákon át az állatoktól hemzsegő erdőkig és hófödte hegyekig mindent bemutatnak. Aurangabad városa a bejárat az Ajanta barlangokhoz, csak úgy, mint a legalább ennyire látványos Ellora barlangokhoz.

10Kerala kis öblei
Kerala kis öblei

Kerala kis öblei lagúnák és tavak láncolata, melyek az Arab-tengerrel szemközt húzódnak végig Kerala államában. Az öblök számos, egyedi, tengeri állatfajnak adnak otthont, mint a rákoknak, békáknak, iszapugró gébeknek, vízi madaraknak, vidráknak és teknősöknek. Manapság a lakóhajó turizmus a legnépszerűbb turista tevékenység az öblöknek. Számtalan óriási Kettuvallams hullámzik a vízen, vagyis hagyományos rizs hajók, amiket úszó hotelekké alakítottak át.

9Lake Palace
Lake Palace

Az Udaipur városában található Pichola tavon lebegő Lake Palace építésének eredeti célja a 18. században az volt, hogy ez legyen a nyári, királyi palota. Manapság a Lake Palace egy 5 csillagos luxus hotel, ami a „Taj Hotels Resorts and Palaces” vállalat működtet. A Lake Palace hotelnek van egy hajója is, amely a szálloda vendégeit szállítja a Pichola tó keleti partján elhelyezkedő City Palace kikötőgáttól a hotelig. A palota 1983-ban vált híressé, amikor a főszereplő otthonaként tűnt fel az egyik híres James Bond filmben, a Polipkában.

8Virupaksha templom
Virupaksha templom

A Hampi városában található Virupaksha templom kezdetben csak egy kis szent hely volt, majd a Vijayanagara vezetői uralkodása alatt egy hatalmas komplexummá nőtte ki magát. Állítólag a templom megszakítás nélkül működik mióta a 7. században megépítették, s így ez az egyik legrégebb óta működő hindu templom Indiában.

7Palolem
Palolemflickr/abmiller99

Palolem Goa államának legdélebbi fejlett strandja, s az egyik legszebb is. A természetes öböl egyik oldalról magas hegyfokokkal, másik oldalról pedig nyugodt, idilli tengerrel van körülvéve. Azok számára, akik azt hiszik, hogy egy strand úgy tökéletes, ha tele van olcsó éttermekkel, hotelekkel, éjszakai élettel és hasonló gondolkodású emberekkel, Palolem a tökéletes bizonyíték arra, hogy ezek nélkül is lehet egy igazi paradicsom.

6Kanha Nemzeti Park
Kanha Nemzeti Park

A Kanha Nemzeti Park Ázsia egyik legszebb vadvilági rezervátuma és az egyik legjobb hely Indiában, ahol tigriseket csodálhatunk meg. Kanha sűrű sal (kelet-indiai fafajta) és bambusz erdei, füves rétjei és szurdokai inspirálták Rudyard Kipling-et a híres Dzsungel könyve című novellájának megírásában, s emiatt vált India egyik legjobb látnivalójává.

5Harmandir Sahib

A Harmandir Sahib, ismertebb nevén az Arany Templom Amritsar városának fő turista látnivalója és a sikh, indiai felekezet tagjainak legfontosabb vallási helye. A templom építését Guru Ramdas ji. kezdte el a 16. században. A 19. században borították be arannyal a templom felső szintjeit, a Maharaja Ranjit Singh-t. Az elképesztő templom mindig zarándokok ezreivel van tele, akik India minden részéről érkeznek, s alig várják, hogy azon a helyen legyenek, melyet oly sokszor láttak már a televízióban.

4Jaisalmer
Jaisalmer

Radzsasztán távoli, nyugati sarkában, a Pakisztán határhoz közeli Jaisalmer egy igazi sivatagi város. Az „Arany város” sárga homokkő falai úgy emelkednek fel a Thár-sivatagból, mintha az Ezeregyéjszaka meséinek egyik helyszíne lenne, miközben a Jaisalmer erőd koronázza meg a várost. A meg nem fékezett kereskedelem kissé elrontatta Jaisalmer romantikus látványát, mégis az összes városnéző buszával, ez maradt India egyik legnépszerűbb turista látnivalója.

3Ellora barlangok

Az Ellora barlangokban új szintre emelték a barlang művészetet. A világ egyik legnagyobb sziklába vájt templomkomplexusai. Ellora nem kevesebb, mint 100 barlanggal büszkélkedhet, bár a nyilvánosság számára mindössze 34 áll nyitva. A legnagyobb, sziklákból kivájt monolitot a Kailasa templomban található, amely az athéni Parthenon területének kétszeresét foglalja el. A hetedik és kilencedik század között épített barlangokat a Hindu, a Buddhizmus és a Jainizmus vallások isteneinek szánták.

2Varanasi

A Gangesz-folyó partján található, a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott Varanasi városát a Hindu, a Buddhizmus és a Jainizmus vallásoknak szentelték. Varanasi rettentő sok módon mutatja be India legjobb és legrosszabb jellemzőit, ami kissé nyomasztó is lehet. A világ egyik leglenyűgözőbb látványát a napkeltekor, a Gangesz partján imádkozó zarándokok nyújtják, háttérben a több évszázados templomokkal.

1Tádzs Mahal

Az Agra városában található Tádzs Mahal egy fehér márványból készített, hatalmas mauzóleum, amit Sáh Dzsahán, mogul sah parancsára építettek 1632 és 1653 között, kedvenc felesége emlékére. A mogul építészet egyik mesterműve India egyik legnagyszerűbb látványossága. A fehér kupolájú, márvány mauzóleum mellett a Tádzs Mahal más gyönyörű épületekkel, tükör medencékkel (a mauzóleum képét visszatükröző vízgyűjtők) és hatalmas, díszes kertekkel is büszkélkedhet, melyeket virágzó fák és bokrok színesítenek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here