A Karib-szigetek legnagyobbika, Kuba kevesebb mint 160 kilométerre helyezkedik el az Egyesült Államokbeli Florida legdélebbi pontjától. Ugyan Kubát még mindig főként az amerikai turisták látogatják, a sziget más utazni vágyó kirándulókat is vár a világ összes tájáról, akik szeretnék felfedezni Kuba gazdag kultúráját és történelmét. A legendás szivarjairól, az amerikai vintage autóiról, a lenyűgöző strandjairól és a rum főzdéiről híres Kuba számtalan látnivalót és programot kínál az idelátogatók számára. Kuba legjobb helyei között vannak igazi vidéki térségek, csak úgy, mint a nagyvárosi pontok. Egy tökéletes kubai nyaraláshoz hozzátartozik Kuba fővárosa, Havanna, valamint a félreeső, kis falusi helyek is, ahol felfedezhetjük az elképesztő tájat és a sziget egész kultúráját.

10Jardines del Rey

A szárazföldtől északra található a hidakkal összekapcsolt Jardines del Rey szigetcsoport. A Jardines del Rey, vagyis a Királyok Kertje egy szigetláncolat, melyek között olyan szigeteket találunk, mint a Caya Coco, a Cayo Guillermo, a Cayo Paredon Grande és a Cayo Romano. A szigetek csupán az 1990-es évek után váltak igazi turista úti céllá, ekkor épült ugyanis az első szálloda. Manapság is sokan azért látogatnak el a szigetekre, mert nagy részük még mindig fejletlennek mondható. A Cayo Coco szigeten található Playa Pilar az egyik legszebb és legnépszerűbb strand, s csupán néhány lépésre helyezkedik el az all-inclusive üdülőktől.

9Maria la Gorda
Maria la Gorda

Kuba nyugati sarkában található a Maria la Gorda nevű apró város. Ugyan a városban nem igazán fejlett az infrastruktúra és nincsenek nagy látnivalók, mégis egész évben rengeteg turista látogat el a településre. Az oka pedig, hogy Maria la Gorda kínálja az egyik top búvárkodási lehetőséget a Karib-térségben. Búvárként részt vehetnek olyan túrákon, mely során egy tapasztalt búvárral csodálhatják meg a tenger elképesztő élőlényeit. Általában ezek a víz alatti kirándulások a kikötőből indulnak. Sok látogató választ olyan csomagot a nyaralásuk szervezésekor, mely magában foglalja a szállást, az étkezést és a búvárkodást is. A könnyű búvárkodás is népszerű a térségben, ám kevésbé elhíresült, mint a búvárkodás.

8Baracoa
Baracoa

Manapság ugyan Havanna számít Kuba modern fővárosának, ám nem mindig volt a kubai politika központja. Baracoa-t néha az „Első Városként” emlegetik, mivel ez volt a sziget legelső fővárosa. Baracoa-t a 16. század elején alapította a híres felfedező, Diego Velazquez, s a mai napig fenntartotta a gyarmati épületeinek többségét. A Catedral de Nuestra Senora de la Asuncion csupán egy példa, ahová abszolút megéri ellátogatni. Baracoa továbbá nagyszerű kiindulópont, ha szeretnénk megcsodálni a városra néző El Yunque hegyet, ahol a turisták túrázhatnak és felfedezhetik a zöld, sűrű esőerdőt, mely mindössze fél órára található a strandtól.

7Cayo Largo del Sur
Cayo Largo del Sur

A Cayo Largo del Sur, melyet gyakran csak röviden, Cayo Largo-ként emlegetnek, egy apró sziget Kuba partjainál. Azok számára, akik a bámulatos, ugyanakkor nem túlzsúfolt strandok után kutatnak Kubában, Cayo Largo a tökéletes hely. A sziget legnagyobb és legnépszerűbb strandja a Playa Sirena, ami egy pompás hely a lazításra és a napfürdőzésre. Cayo Largo szigetén a legnépszerűbb programok közé tartozik az úszás, a könnyű búvárkodás, a szörfözés és a kajakozás. A kikötő a sziget központi helyének számít, ahol a bámulatos tengeri teknőstelepet is megcsodálhatjuk.

6Cienfuegos
Cienfuegos

Cienfuegos Kuba egyik olyan városa, melyhez nincs hasonló a szigeten. Mivel a várost nem a spanyolok, hanem a franciák alapították, rendkívül különleges hangulatot áraszt. A város a La Perla del Sur, vagyis a Dél Gyöngye néven ismert. Azok számára, akik kedvelik a század közepi, modern építészetet, Punta Gorda félszigete „kötelező” látnivaló, itt ugyanis a mai napig számos 1950-es évekbeli otthon található, melyek közül többet igen jó állapotban őriztek meg. Cienfuegos központja a Pueblo Nuevo, ahol az idelátogatók felfedezhetik a történelmi múzeumot, elfogyaszthatnak egy kellemes vacsorát a szabadtéri kávézók egyikében vagy épp vehetnek egy spanyol vagy francia nyelvórát.

5Santiago de Cuba
Santiago de Cuba

A Kuba keleti részén található Santiago de Cuba egy tengerparti város, mely a gyarmati történelmének köszönhetően vált híressé. Santiago de Cuba-t a spanyolok alapították a 16. században, manapság pedig Kuba második városaként ismert. A város szíve a Parque Cespedes, egy központi tér, melyet számos történelmi, spanyol gyarmati épület vesz körül. A téren jelentette be Fidel Castro 1959-ben a forradalom sikerét. Az ide érkező turisták megcsodálhatják továbbá a Castillo de San Pedro de la Roca-t is, az öbölre néző, 17. századi elképesztő erődítményt.

4Varadero
Varaderoflickr/dave~

Havannatól csupán egy rövid autóútra helyezkedik el Varadero, a Hicacos-félsziget egyik igen népszerű nyaralóhelye. Az idelátogatók több kilométer hosszú tengerparton élvezhetik az Atlanti-óceán elképesztő látványát, a fehér homokos strandokat és a kék, meleg vizet. Varadero elsődleges vonzóereje ugyan a bámulatos tengerpart, ám ezen kívül is sok látnivaló és program várja a turistákat. Parque Josone egy lenyűgöző park telis-tele botanikus kertekkel, tavakkal, elképesztő vadvilággal és hidakkal, nem beszélve a zenéről, az utcai árusokról és a tevegelésről. A Bellamar-barlangokhoz is abszolút megéri ellátogatni, a hatalmas barlangrendszer már több mint 150 éve nyitva áll a látogatók előtt is.

3Vinales
Vinales

Kuba számos nemzeti parkkal büszkélkedhet, ám egyik sem annyira szép és könnyen megközelíthető, mint a Viñales-völgyben található park. Viñales egy lenyűgöző úti célként ismert, a történelem szerint pedig ez volt Castro kedvenc helye a szigeten. A völgyet hegyek, és dohányültetvények veszik körbe, ahol a mai napig az ikonikus kubai szivarokhoz termelik a dohányt. A számtalan barlang pedig csak egy kis ráadás, amiért a bátor kirándulók imádnak ellátogatni a térségbe. Az egyik legnépszerűbb barlang a Cuevas del Indio, vagyis az Indián-barlangok, ahol az ide érkező turisták hajóval fedezhetik fel az egész barlangrendszert.

2Trinidad
Trinidad

A történelem- és építészet szerelmesei számára Trinidad a tökéletes hely Kubán. Trinidad szíve a Plaza Mayor, a város főterét neo-barokk épületek veszik körbe. A tér mellett közvetlenül található egy gyarmati kolostor, ami jelenleg a Banditák Elleni Háború múzeumának ad otthont, vagyis a Lucha Contra Bandidos-nak. A múzeum felfedezése után, a turisták a tértől felfelé vezető úton barangolva vásárolgathatnak kézműves szuvenírokat. Népszerű darabok közé tartoznak a kézzel varrt terítők és a vászon zsebkendők. Trinidad egy másik lélegzetelállító épülete a Palacio Brunet Mansion, ami manapság a Museo Romantico nevű múzeumként szolgál, ahol a 19. századból származó műtárgyak és antik darabok elképesztő gyűjteményét csodálhatjuk meg.

1Havanna
Havanna

Végül, de nem utolsó sorban pedig Kuba egyik top látnivalója mi más lehetne, ha nem a sziget fővárosa és közlekedési központja, Havanna, ahol minden Kubába érkezőnek legalább egy kis időt el kell töltenie. A szofisztikált, retro és egyben kozmopolita város a hihetetlen éjszakai életéről ismert, ám manapság jóval több programot kínál. A La Habana Vieja, vagyis az Óváros omladozó gyarmati épületekkel és élénk század közepi építményekkel büszkélkedhet. A Havannába látogatók mindenképp csodálják meg, hogyan tekerik a híres kubai szivart az egyik kis gyárban, vagy épp kóstolják meg az egyik helyi rumot. Sőt akár a helyiek közt is elvegyülhetünk Malecón, a tengerparti védőgát mentén, ahonnan elképesztő kilátás tárul elénk, és ahol számos szórakozási lehetőség vár bennünket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here