Belgium ugyan egy apró, nyugat-európai ország, mégis történelem árad mindenhonnan a határain belül: hadjáratokon részt vevő lovagok, Napóleon híres waterlooi csatájának színhelye stb. Az ország méretének köszönhetően, a turisták minden látnivalóhoz eljuthatnak egy 3-4 órás vonatút alatt. Ha mindez nem lenne elég, Belgium adta a világ számára a méltán híres belga gofrit.

10Leuveni Városháza
Leuveni Városházaflickr/mcdri86

A leuveni városháza inkább hasonlít egy katedrálisra mintsem a kormány egyik székhelyére, talán azért, mert az épületet díszítő 236 szobor vallási képeket mutat be. A szobrok a városháza három emeletén helyezkednek, mindegyik szint különböző embereket jelenít meg, akik fontos szerepet játszottak a történelem során. A 15. század közepén épült, gótikus stílusú épület rendkívül díszes, már-már csipkeszerű. A városháza Leuven főterén áll, a Szent Péter templommal szemben.

9Monsi Harangtorony

Mons egy középkori város, ami napjainkban a Hainaut tartomány fővárosaként szolgál. A város ad otthont Belgium egyetlen barokk stílusú harangtornyának. A Mons legmagasabb pontján található torony helyén egykor egy vár állt, melynek romjai a mai napig láthatóak. A 87 méter magas torony tetején 49 harang szolgáltatja az elképesztő harangjátékot. A legnagyobb harang nem kevesebb, mint 5 tonna. A 17. században épített harangtorony bámulatos külsejéhez a hagyma alakú kupola is nagymértékben hozzájárul.

8Bouillon vára
Bouillon vára

A középkori vár egy domb tetejéről néz le Bouillon városára. Eredete állítólag a római korig nyúlik vissza, ám először a 10. század végén került megemlítésre. Az első tulajdonosok egyike eladta a várat azért, hogy finanszírozhassa első hadjáratát. A várba látogatók három csapóhidat, börtönöket és kínzókamrákat csodálhatnak meg fentről lefelé haladva. Az egyedi, többrétegű védelmi rendszerrel büszkélkedhető Bouillon várat tartják Belgium egyik legjobb várának.

7Grote Markt tér, Mechelen

A Mechelen szívében található, hatalmas Grote Markt a város fő tere. A gyalogosok számára kialakított, macskaköves tér egyik végén a Szent Rombold katedrális áll, a város legnagyobb temploma, míg másik végén a városháza található. A másik két oldalon pedig éttermek és boltok sorakoznak, melyek egykor privát otthonként szolgáltak. A tér föld alatti parkolóját 2004-ben alakították ki, az építkezés során fedeztek fel egy 13. századi utat. Manapság, a téren vasárnap reggelenként piacot tartanak.

6Antwerpen-Centraal
Antwerpen-Centraalwikipedia/Paul Hermans

Az Antwerpen-Centraal a Flandria nevű régióban található Antwerpen központi pályaudvara. Az 1905-ben megnyitott kőépület elképesztő homlokzattal büszkélkedhet. Tetejét egy hatalmas, 44 méter magas kupola teszi teljessé. Ez az állomás mutatja be a legjobban, hogy milyenek is a belga vasútállomások, sőt a világ egyik legszebb pályaudvarának is tartják. A vonatok 14 vágányról indulnak és érkeznek, melyek négy különböző szinten helyezkednek el. Az Antwerpen-Centraal nagysebességű vonatok fogadására is alkalmas.

5A tournai-i Notre Dame-katedrális
A tournai-i Notre Dame-katedrálisflickr/stephanemartin

A katolicizmus a 6. század óta számít igen fontos vallásnak Tournai vallon városában, bár a Notre-Dame-székesegyház építését csupán a 12. században kezdték el. A katedrálisra három építészeti stílus jellemző: a román, az átmeneti és a gótikus. A székesegyház öt harangtoronnyal büszkélkedhet, melyek mennyezetei elérik a 47 méteres magasságot is. Az istentiszteleti hely ad otthont továbbá a flamand művész, Peter Paul Rubens egyik híres festményének is. Az 1999-es tornádó által okozott károk következtében a katedrálison felújítási munkákat végeznek.

4Gravensteen

A 12. századi Gravensteen várra nézve minden idelátogató képzelete beindul, szinte maguk előtt látják, ahogy a fénylő páncélba öltözött lovagok rohannak ki fehér lovaikon a várkapukon keresztül. Ez pedig nem is áll távol a valóságtól, hiszen a Gravensteen-t arról a várról mintázták, melyet a lovagok láttak a második hadjáratuk során a középkorban. Az évszázadok alatt börtönként és gyárként szolgált, az udvarban pedig házak épültek. A tervek szerint le akarták rombolni, ám 1885-ben Ghent város megmentette és felújította a várat. Manapság pedig Belgium egyik legnépszerűbb turista látnivalójaként tartják számon. A vár belsejében található egy múzeum is, ahol a látogatók megismerhetik a Ghent-ben használt kínzóeszközöket.

3Brugge harangtornya
Brugge harangtornya

Az idelátogatók mindenképp készüljenek fel rá, hogy csak a jó kondícióban lévő turisták fogják tudni megmászni a Brugge-i harangtoronyhoz vezető, 366 lépcsőfokos utat. Azok, akiknek sikerül feljutniuk Brugge fontos szimbólumához elképesztő látványban részesülnek, hiszen fantasztikus kilátás nyílik a városra. A középkori harangtornyot 1240-ben építették, amikor Brugge rendkívül fontos szerepet játszott a ruhaiparban. A tornyot 40 évvel később, egy tűzeset után építettek újjá, ám az azt követő évszázadokban többször is ütött ki tűz az épület területén. A fenséges harangjáték napjainkban is szórakoztatják az idelátogató turistákat.

2Grand-Place
Grand-Place

A Grand-Place, vagy más néven a Grote Markt Brüsszel egyik top látnivalója. A városházával és tanácsházakkal körülvett tér nem mondható igazán nagynak, ám az itt sorakozó régi épületek rendkívül különlegessé teszik. A Grand-Place történelme egészen a 11. századig nyúlik vissza, amikor még piacokat szerveztek ide. Manapság minden második év augusztusában egy hatalmas virágszőnyeget varázsolnak a térre, mely néhány napig látható. Egymillió színes begónia takarja be a tér nagy részét.

1Brugge-i csatornák
Brugge-i csatornák

Brugge városát gyakran nevezik az „észak Velencéjének” is, hiszen számos csatorna szeli át. A középkorban a folyót csatornák rendszerévé alakították át, ez pedig lehetővé tette a kereskedők számára, hogy behozzák termékeiket a piacra. Manapság, a híres csatornákat és Brugge néhány leggyönyörűbb helyét a legjobban egy kellemes hajókirándulás során fedezhetjük fel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here