Csehország közkedvelt úti céllá nőtte ki magát mindazok körében, akik egy valódi, hagyományos európai kirándulásra vágynak. Akik érdeklődnek a régebbi épületek iránt, biztosan imádni fogják Csehország különleges látnivalóit, hiszen ez az apró, körülzárt ország szinte teljesen érintetlen maradt a világháborúk alatt, a térségben pedig több különböző nemzet is uralkodott, az elmúlt évezred hatásait pedig magukon hordozzák az elképesztő épületek is. Az alacsony áraknak köszönhetően bárki megcsodálhatja az autentikus kultúrát, melyet nem rontott el a térségbe érkező turisták tömkelege. Az idelátogatók egy valóságos, európai mesebeli világban találják magukat.

10Plzen
Plzenflickr/anaru

Csehország negyedik legnagyobb városa, a nyugati Plzen világszerte a Pilsner sör hazájaként híresült el. A pompás épületeket kedvelők mindenképp látogassanak el a Szent Bertalan-katedrálishoz, a Nagy Zsinagógához és a reneszánsz stílusú Városházához. Plzen egy élénk gazdasági központ, mely olyan sörfőzdéknek ad otthont, mint a Pilsner Urquell, valamint az ország elsődleges jogi egyeteme, a Nyugat-Csehországi Egyetem is itt található.

9Morva-karszt

Ez az elképesztő geológiai jelenség Csehország egyik természetvédelmi területén, Brno városától északra helyezkedik el. A földalatti mészkő barlangok és szurdokok több ezer négyzetkilométeren terülnek el. A régióban a fő látnivalók közé sorolható a 138 méter mély Machocha-szakadék, ami az egyik földalatti barlang mennyezetének beomlásakor keletkezett. A barlangok mellett, a Morva-karsztban kijelölt kerékpárutak és túraösvények segítik a kirándulókat, hogy felfedezzék a pompás természetvédelmi területet.

8Litomysl
Litomyslflickr/korom

Az egykori Csehország és Morvaország közötti határon található keleti város, Litomysl a Tristenice út, egy fontos kereskedelmi útvonal mentén helyezkedik el. A kései 16. században építették a város leghíresebb épületét, egy reneszánsz stílusú kastélyt. A palota volt Bedrich Smetana, klasszikus zeneszerző szülőotthona. A város egy másik érdekes látnivalója a Portmoneum, Josef Portmon. műkedvelő egykori otthona, melynek falait, padlóját, mennyezetét és a magával ragadó stílusú bútorait a grafikus művészet jellemzi.

7Olomouc
Olomoucwikipedia/RadekS

Olomouc eredetileg római erődként szolgált a császári időszakban. A város római neve Mount Julius volt, majd ezt változtatták meg Olomouc-ra. Később, Olomouc a morva kormányzó rezidenciája lett. Az elmúlt évszázad egyik igen fontos városában számos látnivaló várja a kíváncsi turistákat, mint például a 12. századból származó Olomouc-kastély és a benne található Szent Vencel katedrális. A város több tucat gyönyörű, progresszív építészeti stílusú, vallási épületnek, hat igen figyelemreméltó barokk szökőkútnak, egy művészeti múzeumnak és egy rendkívül látványos asztronómiai órának is otthont ad.

6Telc
Telcflickr/Vironevaeh

A dél-morvai régióban található várost a 14. században építették. Az egykori kikötőváros előremozdította a Csehország, Morvaország és Ausztria között történő kereskedelmet. A város történelmi központjára jellemzőek a minden színben pompázó, reneszánsz stílusú épületek, melyeknek köszönhetően számos turista érkezik a festői településre. A helyi gótikus palotát a 17. században alakították át, s egy új, reneszánsz stílusú palotát kreáltak belőle. A fotósokat, valamint az építészetet és a történelmet kedvelőket olyan elképesztően gyönyörű templomok várják, mint a Szentlélek templom és a Jezsuita templom.

5Karlštejn vára
Karlštejn várawikipedia/Karelj

A 14. századi, gótikus vár egykor IV. Károly német-római császár otthonaként szolgált. A Prágától körülbelül 30 kilométerre található vár népszerű egynapos kirándulóhelynek számít a városban megszálló turisták körében. A vár háborús erődítmény, kincsraktár és királyi rezidencia volt egyben. Az épületet úgy tervezték, hogy a három teraszos szint mindegyike különböző fontossággal bírjon. A legkevésbé fontos volt a Császári palota (halandók szintje), az követte a Szűz Mária-templom, a legfelső szint pedig a Nagy torony. A lovagok és a császár lakott a császári palotában, a Szűz Mária-templom volt a császárnő otthona, míg a Nagy torony és a benne lévő kápolna Istennek fenntartott helyként szolgált.

4Karlovy Vary
Karlovy Varywikipedia/Jialiang Gao

A gyógyfürdővárosról több száz évig úgy gondolták, hogy olyan gyógyvízzel büszkélkedhet, mely a rossz emésztéstől kezdve az agytumorig bármit meggyógyít. A forrásokat egy nagy gyógyvízterületre csoportosították, a fejlesztések a 13. században történtek meg, melyeket IV. Károly rendelt el. Mivel a gyógyfürdőket főként a nemesek használták, így az építészetre is a fényűző stílus a jellemző. Természeti katasztrófák egy sorozata sajnos lerombolta a Karlovy Vary virágkora előtti, a 18-19. századi épületek többségét. Ám a város napjainkban is festői szépségű, a gyógyfürdő pedig hat évszázaddal később is várja a vendégeket, s továbbra is több száz betegségre kínál csodás módon gyógyírt.

3Kutná Hora

Kutná Hora eredetileg, 1142-ben az első cseh kolostorként épült meg. A város akkor indult virágzásnak, amikor kiderült, hogy az itt magasodó hegyekben igen nagy mennyiségben fordul elő az ezüst. A fellendülés idején a város német uralom alatt állt, így számos igen látványos, gótikus stílusú épület található Kutná Hora-ban napjainkban is. Olyan elképesztő látnivalók várják az ideérkező turistákat, mint a Szent Borbála katedrális, a királyi rezidencia és pénzverde, amit manapság Olasz Udvarként ismernek, a Kőház, Csehország egyik leggazdagabb múzeuma, a Csontház és két igazán gyönyörű gótikus templom. A gótikus építészetet kedvelők is megcsodálhatnak néhány igazán jó állapotban megőrzött, az 1300-as évekből származó épületet.

2Cesky Krumlov

Cesky Krumlov fő ismertetőjele a hatalmas krumlovi „cseh vár”. Az egykor kereskedelmi erődítményként szolgáló várat a 13. században építették, amikor a régiót a csehek uralták. A Moldva kettőskanyarulatának partját találták a tökéletes helynek a város megalapítására. A város megjelenése csupán egy kicsit változott a 18. század óta, az épületeket pedig remek állapotba sikerült megőrizniük. A bájos város ma is épp úgy néz ki és azt a hangulatot árasztja, mint egy középkori város. A kanyargós macskaköves utcák és a színes stukkó homlokzatok teszik Cesky Krumlov-t igazán széppé és egyedivé. Az utcák mentés sorakoznak az érdekesebbnél érdekesebb üzletek és a zamatos ételeket kínáló éttermek.

1Prága
Prága

A Moldva folyó gyémántja 1100 éves történelemmel büszkélkedhet, mely a kultúrát tekintve is igen fontosnak bizonyult. Prága Csehország és a Római birodalom fővárosaként is szolgált. A város a gótikus és a reneszánsz korszakban is virágzott. Csehország legnagyobb városa egyben az ország egyik kulturálisan leggazdagabb és legváltozatosabb városa is, mely építészeti és művészeti tekintetben is rendkívüli látnivalókat kínál több évszázadra visszatekintőleg. Prága szerepel a top 10 leglátogatottabb európai város listáján is. A város fő látnivaló közé sorolható a festői Károly híd, a Franz Kafka-t kedvelők ellátogathatnak az író otthonához és a temetőhöz, ahol nyugszik, a modern művészet szerelmesei pedig megcsodálhatják a Prágai Óriás Metronómot vagy a Fred és Ginger Táncházat.

1 hozzászólás

  1. Szerencsére már majdnem mindegyik helyen voltam a listán felsorolt helyek közül (meg sok más helyen is). Néhány hellyel kapcsolatban az a probléma, hogy olyan nagy a felfutás a turisták körében, hogy szinte mozogni sem lehet (főleg Prágában), valamint Karlovy Vary-t is szinte felvásárolták az oroszok (meg közel van a német határhoz),úhogy ezeken a helyeken azért már az árak is elszabadultak rendesen. Amúgy Csehországgal semmi baj, kedvenc helyem.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here