India egy hatalmas és rendkívül változatos ország. A Pakisztánnal, Kínával, Nepállal, Bhutánnal, Sri Lankával, Bangladessel és Myanmarral, valamint az Arab-tengerrel és a Bengáli-öböllel határos Indiának elképesztően sok oldala van. Az ország több mint húsz hivatalos nyelvvel, számos vallási nézettel és rendkívül változatos ételekkel is büszkélkedhet. Az indiai kultúra és történelem megismerésének a legjobb módja kétségtelenül az utazás.

10Májszúr
Májszúr

India déli csücskében helyezkedik el Májszúr, a Vodejar dinasztia egykori fővárosa. Májszúr első sorban a fenséges Májszúri-palotáról híres. A palota a gazdagság, fényűzés megtestesítője. Az idelátogatók megcsodálhatják a kelet-indiai rózsafából faragott ajtókat, az elefántcsonttal díszített mennyezetet és a falakon lógó, számtalan gyönyörű festményt. Májszorba érkezve semmiképp se hagyják ki a hihetetlen Devaraja Marketet. A Dhanwanthri úton megrendezett szabadtéri piacon a látogatók chai teákat, helyi termékeket és szantálfából készített faragványokat vásárolgathatnak.

9Amritszár
Amritszár

A Pandzsáb szövetségi állam északi részén található Amritszár szent városa, a szikhez vallási központja. Amritszár fő látnivalója a Harmandir Sahib néven is ismert aranytemplom. A több mint 400 évvel ezelőtt épített templom valóban aranyból készült, s mindig tele van az Indiából és a világ többi részéről érkező szikhekkel. Vallástól függetlenül, bárki körbejárhatja a bámulatos Aranytemplomot, de fontos, hogy mindenkinek tiszteletet kell mutatnia, azáltal, hogy belépés előtt betakarják a fejüket és lehúzzák a cipőiket. A templom főbejáratánál, a Ghanta Ghar-nál biztosan minden idelátogató álla leesik a zarándokok fürdőhelyétől.

8Ladakh
Ladakh

India legészakibb pontján, a viszályokkal teli Kasmír régióban található a Ladakh nevű hegyvidéki település. A régió ugyan hatalmas, ám népsűrűsége igen alacsony, rajtuk kívül pedig nomád lakosok is élnek a térségben. A lélegzetelállító, érintetlen tájvidék Ladakh fő vonzereje, de a legtöbb idelátogató eltölt egy kis időt Leh városában is. Az igen magasan elhelyezkedő város ad otthont a 17. századi Ladakh-i Királyok Palotájának. A buddhista kultúra kimagasló Leh-ben, s az idelátogató turisták felfedezhetik a buddhista kolostorokat és templomokat az Óvárosban.

7Goa strandjai
Goa strandjai

India nyugati partján helyezkedik el Goa, egy egykori portugál kolónia, ahol keveredik az indiai kultúra a gyarmati hatásokkal és a nemzetközi turizmussal. Goa nem véletlenül az elképesztő strandjairól híres, melyek közül a legnépszerűbb és legzsúfoltabb a Candolim Beach, ahová a világ összes részéről özönlenek a turisták. A tömött Candolim-mal ellentétben az Anjuna Beach egy szintén lenyűgöző, ám kevésbé zsúfolt strand, ahonnan elsétálhatunk a Chapora erődhöz, s egy teljesen más szemszögből csodálhatjuk meg a homokos tengerpartot. Palolem-et tartják Goa egyik legszebb strandjának, nem ok nélkül, hiszen a természetes öblöt magas hegyfokok veszik körbe minden oldalról. Goa igen népszerű a kirándulók körében, akik izgalmas szabadidős programokra vágynak a kellemes napsütésben.

6Delhi

Ha Észak-Indiában tölti az idejét, szinte teljesen biztos, hogy ellátogat majd a fővárosba is, Delhibe. A hatalmas területen elterülő várost több kerületre osztották. A világ egyik legrégebbi városának tartott Delhi egyik top látnivalója a 17. században épített Vörös Erőd, vagy más néven a Lal Oila. A Vörös Erődöt homokkőből építették. A Lahore-kapun átsétálva eljutunk a bazárhoz, s tovább barangolhatunk az ékszerpalotában, sőt akár a szultán egykori rezidenciáján is. A Delhibe látogató turisták mindenképp szánjanak egy kis időt a város rendkívül érdekes múzeumaira és a vallási épületeire is.

5Ellórai- és Adzsantai-barlangok
Ellórai- és Adzsantai-barlangok

Az indiai Mahárástra államban találhatóak a bámulatos Ellórai- és Adzsantai-barlangok. Ellóra büszkesége a sziklás vidékbe vájt szentély komplexum. A 34 barlangszentély körülbelül 1500 éves, s három különböző valláshoz köthetőek: a buddhizmushoz, a dzsainizmushoz és a hinduizmushoz. Az Ellórai-barlangoktól egy két órás autóútra helyezkedik el a 29 barlangnak otthont adó Adzsanta. Az Adzsantai-barlangtemplomokat freskók és festmények borítják, legtöbbjük valamilyen buddhista képet ábrázol. A két barlangkomplexum ugyan két órányira található egymástól, mégis abszolút megéri ellátogatni mindkettőhöz, hogy össze tudjuk hasonlítani India bámulatos látnivalóit.

4Váránaszi

A Gangesz folyó partján elterülő Váránaszi ókori városa India spirituális fővárosaként ismert. A város történelme több mint 3000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, így Váránaszi a világ egyik legrégebben folyamatosan lakott városa. Váránaszi fő látnivalói egyértelműen az olyan bámulatos vallási épületek, mint például az Alamgír-mecset, a Siva istennek szentelt Visvanátha (Aranytemplom) és a Sankat Mochan templom, melynek különlegessége, hogy telis-tele van majmokkal. A Váránasziba kirándulók mindenképp csodálják meg legalább egyszer a napfelkeltét a Gangesz partján, amikor több mint 60.000 ember fürdik a folyóban, higgyék el, ez egy valóban felfedhetetlen látvány.

3Kerala
Kerala

India délnyugati állama, Kerala egy igazi trópusi gyöngyszem. A pálmafák,a fehér homokos strandok és az ökoturizmus csak néhány remek indok, hogy miért is éri meg felfedezni a térséget. Híres öblein, elegáns lakóhajóin és templom fesztiváljain kívül, Kerala ad otthont a Thekkady nevű tigris rezervátumnak is, ahol a látogatók zsúfoltság nélkül csodálhatják meg az elképesztő növény- és állatvilágot. Kerala központjában, Kochi városában keveredik a helyi halászatipar a modern toronyházakkal és a gyarmati építészettel. Kochi etnikailag és vallásilag is igen sokoldalú; egyetlen délután alatt felfedezhetünk egy zsidó zsinagógát, egy holland palotát, a portugál Pallipuram Erődöt és a hindu Thrikkakara templomot.

2Agra
Agra

India egyik leglátogatottabb városa, Agra egykor a Mogul Birodalom fővárosa volt, ma pedig a legismertebb látnivalója a Taj Mahal ikonikus épülete. A fehér márvány mauzóleumot a 17. században építették. A szerelem emlékműveként emlegetett Taj Mahal gyakran rendkívül zsúfolt. Emellett, Agra városában abszolút megéri ellátogatni a delhii Vörös Erődhöz hasonlító Agra Erődhöz is. A kíváncsi turisták amellett, hogy körbesétálhatják a 16. századi erődöt, akár a gyönyörű palota belsejét is felfedezhetik.

1Rádzsasztán
Rádzsasztán

A Pakisztánnal határos, északnyugat-indiai Rádzsasztán államban található a Thár-sivatag. Akár a rádzsputok történelme, akár az Aravalli-hegy bámulatos tájvidéke érdekli, Rádzsasztán India néhány legszebb helyét kínálja. Japur, vagyis a Rózsaszín Város, Rádzsasztán fővárosa a tökéletes hely egy izgalmas kirándulás kezdetéhez. A város olyan hihetetlen épületekkel büszkélkedhet, mint például három erőd, több templom és az egyedülálló Ámbér-palota. Rádzsasztánban helyezkedik el Jodhpur, az úgy nevezett Kék Város is, ami tulajdonképpen bejárat a Thár-sivatagba, valamint a rendkívül látványos Mehrangarh Erőd is Jodhpur-ban tekinthető meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here