A dél-ázsiai állam hivatalosan a Mianmari Államszövetség Köztársasága, közismertebb nevén Burma, egy kötelező úti cél azok számára, akik szeretik Buddhát és a strandok, az mindegy, milyen sorrendben. Az ország több ezer buddhista templommal büszkélkedhet. A Bengáli-öböl és az Andamán-tenger érintetlen, fehérhomokos partjai pedig tökéletesek egy kellemes, nyugodt nyaraláshoz. Az ország szép lassan nyit a külföldi turisták felé is, így akik még a hagyományos burmai életet akarják megtapasztalni, jobban teszik, ha még most látogatnak el az országba.

10Shwemawdaw Paya

A Shwemawdaw Paya, vagyis a Nagy Arany Isten, okkal kapta ezt a nevet, hiszen a hatalmas pagoda egészét csillogó arany borítja, melyet akár több kilométer messziről is láthatunk. A csillogásért nem csak az arany a felelős, a Shwemawdaw Paya tetejét ugyanis gyémánt díszíti. A közel 114 méteres magasságával ez Mianmar legmagasabb pagodája. A buddhisták számára különös fontossággal bír, mivel több Buddhához tartozó emléktárgynak is otthont ad. A Bago városában található 1000 éves gazdagon díszített komplexumhoz több kis, szintén arannyal bevont pagoda, szobrok, valamint pavilonok is tartoznak.

9Hajókirándulás az Iravádi-folyón

Mianmar leghosszabb folyója, az Iravádi a rettentő magas Himalája hegységről indul, majd a Mianmart kettévágó folyó az Andamán-tengerbe ömlik. Az alacsonyabb részei alkalmasak hajózásra is, így nem csoda, hogy egyre inkább népszerűek a hajókirándulások, amiket Mandalay és Bagan városai között szerveznek. Mindkét városban számtalan templom, pagoda és Buddha-szobor várja a turistákat. A hajóúton résztvevők megcsodálhatják a tipikus folyó menti falvakat, delfinek úszkálnak a hajó mellett, valamint lenyűgöző dzsungelek és mély szurdokok mellett haladnak el.

8Shwenandaw kolostor
Shwenandaw kolostorflickr/jmhullot

A Shwenandaw kolostor egy történelmi, buddhista kolostor Mandalay központjában. Az Arany Palota néven ismert rendkívül fontos épületeredetileg a Mandalay palotakomplexum része volt, amely a királyi lakosztályként szolgált. Később, a király halála után azonban, a fia a palotán kívülre költöztette az épületet, mert úgy gondolta, hogy a király lelke kísért benne. Idővel pedig kolostor lett belőle. Egykor az épület külsejét arany borította, de ma már inkább a kolostor belsejét díszíti az arany. Külsejét díszes indiai tölgyfa faragványok borítják, melyek buddhista mítoszokat ábrázolnak. Az épületben más anyagból, például kőből készült faragványokat is megcsodálhatunk.

7Ngapali (Thandwe)
Ngapali (Thandwe)flickr/sjdunphy

Ngapali-ban két világ keveredik össze. Mianmar elsődleges üdülővárosában egymás után sorakoznak a luxus hotelek és a fehérhomokos strandok a Bengáli-öböl kék vize mentén. Ez a tökéletes hely a nyugalomra és pihenésre vágyó turisták számára. A gyönyörű partokkal kontrasztban pedig Ngapali másik része igazi halászfalu hangulatot áraszt, ahol helyi éttermek várják a turistákat az aznapi fogásaikkal, az ökrösszekerek pedig taxiként funkcionálnak. A helyiek úgy hiszik, hogy a város az olaszországi Nápoly után kapta a nevét. A legtöbb ember november és március között látogat el Ngapali-ba, az év többi részében egy alvó, kicsi strandváros.

6Mrauk U
Mrauk Uflickr/DerFussi

Mrauk U egy fontos régészeti város. Vastag falai miatt úgy gondolják, hogy eredetileg egy erőd volt, de nem a szokásos okból kifolyólag építették. Nem a megszállóktól nyújtott védelmet, hanem a templomokat védték az erős széltől. Az idelátogatók rengeteg kőtemplomot csodálhatnak meg a városban. Mrauk U egykor fontos arakan főváros és kereskedelmi város volt. A zárkózott, távoli városhoz ugyan nem egyszerű eljutni, de abszolút megéri kibírni azt a 4-7 órás hajóutat a Kaladan-folyó egyik mellékfolyóján. Az idelátogató turisták jobban teszik, ha esőkabátot is visznek magukkal, mert a régióban évente körülbelül 1,2 méter eső esik.

5Inle-tó
Inle-tó

Mianmar egyik top turista látnivalója az ország második legnagyobb tava, a hihetetlenül nyugodt Inle-tó. A tó lenyűgöző természeti szépsége mellett, az idelátogató cölöpökön álló bambuszházakat is megcsodálhatnak, melyeket a Mon emberek hagytak hátra maguk után. A turisták részt vehetnek egy tipikus, egynapos kiránduláson, mely során egy hosszú, szűk, és zajos külső motorral rendelkező hajóval juthatnak el az Inle-tó legészakibb pontjához. De nem csak ennyiből áll a kirándulás, ugyanis a turisták a cölöpökön álló falvak kis műhelyeibe is betekintést nyerhetnek, valamint számtalan pagodást és egy piacot is megcsodálhatnak. A tó egyik legkülönlegesebb látványát a halászok nyújtják, ahogy egy jellegzetes lábevezéses technikát használva hajtják hajóikat. A hajóút során, a kirándulók akár az itt lakókat is megismerhetik, ahogy a gyümölcseiket és zöldségeiket gondozzák lebegő kertjeikben.

4Taung Kalat
Taung Kalatflickr/exfordy

Taung Kalat egy kialudt vulkán tetejére épített buddhista kolostor. A kolostor Burma egyik leglélegzetelállítóbb pontja, ám a látogatóknak cseppet sincs könnyű dolga, ha közelről is megcsodálnák, ugyanis 777 lépcsőfok vezet fel a csúcsra. A felfelé vezető úton rhesusmajmok várják a törődést. Taung Kalat tetejéről hihetetlen látvány tárul elénk, láthatjuk akár Bagan városát, és a Popa-hegy elhagyatott csúcsát is.

3Shwedagon Pagoda
Shwedagon Pagoda

A Svedagon pagoda, vagy más néven az Arany pagoda Mianmar legszentebb buddhista helyének számít, mivel a pagoda a Buddha több hajszálát és más vallási emléktárgyat is rejt. A 2500 éves pagoda Yangon-ban, Mianmar legnagyobb városában, a Singuttara-dombom található. A pagoda eredetileg csupán 8 méter magas volt, de az évszázadok alatt ez 99 méterre nőtt. A Svedagon eredetéről biztosat nem tudunk mondani, de úgy becslik, hogy először a Mon emberek építették meg a Bagan időszakban, a 6. és 10. század között. A pagodát arany levelek borítják, a sztúpát pedig 4531 gyémánt díszíti. Számos templom, szobor és sztúpa található ezen az abszolút feledhetetlen helyen. A látogatóktól elvárják, hogy kövessék a „dress code-t”, tehát csak hosszú nadrágot és legalább könyökig érő pólót viselhetnek, valamint kizárólag mezítláb léphetnek be a templomba.

2Arany-szikla
Arany-sziklaflickr/kudumomo

Az Arany-szikla, vagy eredeti nevén, ahogy a helyiek ismerik a Kyaiktiyo Zedi egy bámulatos látnivaló. A pagoda egy hatalmas sziklatömbön ül, ami úgy tűnik, mintha éppen leesni készülne egy másik szikla széléről. A sziklát és a rajta található pagoda is aranylevelekkel vonták be. A helyiek úgy hiszik, hogy a tengerszint felett 1000 méterrel elhelyezkedő sziklatömböt a Buddha varázslata tartja a helyén. A pagoda állítólag őrzi a Buddha egy hajszálát is. A mianmari buddhisták zarándokhelyként tekintenek az egyensúlyozó Arany-sziklára, pedig az idevezető út igazi kihívást jelent. Yangon városától körülbelül egy ötórás autóútra található, plusz a végén még egy hosszú séta is vár az idelátogatókra. Lépcsők vezetnek a pagodához, ami számos kilátóhelynek és Buddha kegyhelynek ad otthont.

1Bagan
Bagan

A buddhista templomokat, pagodákat és sztúpákat kedvelő utazók imádni fogják Bagan városát, ugyanis sehol máshol a világon nincs ennyi buddhista szent hely, mint itt. Mianmar legnépszerűbb úti célja, Bagan, a 9. és 13. század között az Első Burmai Birodalom, a Pagan Királyság fővárosa volt. Marco Polo egyszer az „aranyozott városként” jellemezte Bagan-t. A város a 11. században körülbelül 13.000 buddhista templomnak adott otthont. Templomok, sztúpák és pagodák ezrei maradtak fenn a mai napig, mint például Burma ékköve, a szikrázó arany csúcsú Ánanda-templom.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here