Ha egy olyan vakációt tervez, mely során felfedezheti az Ó- és Újvilág minden zegzugát keresve sem találhat jobb helyet Guatemalánál. Az ország igen gazdag és változatos kultúrával büszkélkedhet a spanyol és az őslakos maja kultúrák keveredésének köszönhetően. Az ország változékony történelme és természetes szépsége egy érdekes és látványos helyekben igen gazdag úti célt hozott létre.

10El Mirador
La Danta, El Miradorphoto/Julie Hillebrant

El Mirador egykor egy fontos maja város volt, amely a Kr.e. 6. században virágzott, majd a 9. század végén vált elhagyatottá. El Mirador romjait 1926-ban fedezték fel, de elszigetelt elhelyezkedése miatt csak nagyon kevés figyelmet kapott, mivel Észak-Guatemala dzsungelének mélyén található. Manapság a helyet még mindig, nagyrészt trópusi dzsungel takarja. A Carmelita nevű falu a legközelebbi pont a romokhoz, ahonnan el is autókázhatunk El Mirador-hoz. A faluból egy igazán fárasztó, legalább öt napos és négy éjszakás túra során juthatunk el az egykori maja városba, mely során a dzsungelben soha meg nem szűnő hangyák és szúnyogok között barangolunk. Ennek ellenére, az emberek szerint, akik már részt vettek ezen a túrán, egy igazi, soha el nem felejtős élményben volt részük.

9Rio Dulce
Rio Dulce

A Rio Dulce, vagy más néven az Édes folyó, több dologról is híres. A folyó népszerű a vitorláshajósok körében, akik remélhetőleg, nem fosztogatják mások hajóit, mint ahogy azt korábban a kalózok tették. A folyó a Castillo de San Felipe de Lara nevű kastély melletti Izabal-tóból ered. A kastély egy régi, spanyol gyarmati erőd, amit azért építettek, hogy távol tartsák a Karib-tenger kalózait a folyótól. Ma, Közép-Amerika egyik legnagyobb hídja ível át a folyón, melynek egyik oldalán található a zöldség piacáról híres Frontera, ahova a vásárolók fából kivájt kenukon érkeznek. A folyó egy Garifuna város, Livingston mentén is végigcsordogál, amelyet csak hajóval lehet megközelíteni.

8Parque Central Quetzaltenango
Parque Central Quetzaltenangoflickr/Harry Diaz

A Parque Central tulajdonképpen Quetzaltenango szíve, ami nem csak városközpontként szolgál, de a fő helyi és kulturális csomópontként is. A város három masszív vulkán között helyezkedik el, így gyönyörű és egyben ősi hangulatot áraszt. A várost néha, csak röviden Xela néven emlegetik. A Fuentes Georginas névre hallgató, helyi, természetes kénforrások is itt találhatóak. A város számos lehetőséget biztosít a helyi maja falvak felfedezésére, illetve az idelátogatók egy egynapos kiránduláson is részt vehetnek a Chicabal Lagúnához, egy szent tóhoz, ami egy köderdőben található, s itt van a legnagyobb esély arra, hogy a turisták megfigyelhessék a Quetzal madarakat a vadonban.

7Pacaya vulkán

Antiguához közel található a Pacaya, egy aktív vulkán, ami legutoljára 2010. május 27-én tört ki. Ugyan vannak túraútvonalak és egyéb lehetőségek is a vulkánon, fontos megjegyezni, hogy ez a hely abszolút nem a félénk turistáknak való és jól fel kell készülni egy-egy ilyen túrára. Ha felkészítette a szívét és önmagát is a Pacaya vulkán megmászására és a fenséges látványra, amit nyújt, mindenképp úgy tervezze, hogy ez a hegymászás legalább egy teljes napig fog tartani!

6Yaxha

Ha El Mirador felkeltette a kíváncsiságát a régészeti helyeket illetően, akkor biztosan felvenné Yaxha-t is a guatemalai bakancslistájára. Yaxha volt a Kolumbusz előtti maja királyság ceremónia központja. Eredeti neve magyarra fordítva érthető módon úgy hangzik, mint kékeszöld víz, hiszen éppúgy néz ki, mint egy tó. Az észak-guatemalai településen körülbelül 500 épület található, melyek között van 13 oltár és 9 templompiramis. Az úgy nevezett „Temple 216” egy kihagyhatatlan látnivaló a városban, ugyanis a tetejéről hihetetlen kilátás tárul elénk a tavakra és a dzsungelekre.

5Monterrico

Monterrico egy kissé kívül esik a Csendes-óceán parti Guatemala kitaposott ösvényein. A gyönyörű, fekete homokos, vulkanikus és nem túlzsúfolt strandjaival tökéletes hely ez azok számára, akik valóban ki akarnak szabadulni egy kicsit a valóságból. Ugyanakkor, a durva csendes-óceáni áramlatok és az árapály miatt csak a valóban tapasztalt úszók hagyják el a biztonságos zónát, hogy felfedezzék az óceánt. Ha érdekli a környezetvédelem, akár aktívan részt vehet egy tengeri teknős megmentésében is úgy, hogy ellátogat az egyik helyi tengeri rezervátumba (a megfelelő időszakban) és segít visszaengedni a kis teknősöket a meleg, biztonságos óceánba.

4Chichicastenango piac

A gyakran csak „Chichi” néven emlegetett település Guatemala vásárlási központja. A Guatemala városától körülbelül 2-3 órára található ChiChi talán egész Amerika legfényesebb és legélénkebb piaca. A rengeteg helyi szövettel, textilipari termékkel, ruhákkal, maszkokkal, fából készített termékekkel, agyagedényekkel, sőt még tűzijátékokkal is várják a vásárolni vágyókat, akik szinte lehetetlen, hogy üres kézzel hagyják el Chichicastenango piacát. A város az itt rendezett fesztiváljairól és ünnepségeiről is híres, amelyeken a turistákat is szívesen látják.

3Santa Catalina Arch (Szent Catalina Boltív)
Santa Catalina Arch

Antigua egykor Guatemala fővárosa volt, egészen 1773-ig, amikor is egy földrengés megtizedelte a várost. 1776-ban elrendelték a város elhagyását, s az egykori nyüzsgő és élénk fővárosból egy csendes vidéki város lett. A régies, spanyol stílusú építészetéről híres Antigua, a palotáival, katedrálisaival, egyetemeivel és kolostoraival Guatemala egyik bájos kis ékszere. Az Antiguában található Santa Catalina Arch egy vizuális figyelmeztetés lett, azért, hogy mindenki tudjon róla, hogy megérkeztek. A város főként a Szent Hét alatt számít igazán népszerű turista látnivalónak, amikor parádék és lenyűgöző, utca menti virágszőnyegek bűvölik el az idelátogatókat.

2Atitlán-tó
Atitlán-tó

Aldous Huxley, brit író világ legszebb tavaként jellemezte az Atitlán-tavat. A Guatemala felvidékén található tó a természet egyik lenyűgöző mutatványa. A bejárat a Pananajachel városban elhelyezkedő Atitlán-tóhoz szintén bejárat egy a maják és más emberek ősi világába is. A gyönyörű terület rendkívül sok turista látnivalót kínál, az idelátogatók többet között felfedezhetik az egyedülálló tájat, búvárkodhatnak, de akár spanyolul is tanulhatnak.

1Tikal
Tikal

Az Észak-Guatemala alföldi esőerdejében található Tikal a szépsége és az ókori csodái miatt az ország egyik top turista látnivalója. A Tikal név magyarul a „hangok helyét” jelenti. Egykor negyedmillió vagy még több nyüzsgő ember is élt a városban, manapság azonban már csak az ókori metropolisz néhány gyönyörű, maja romja látható. A várost egy hatalmas vadrezervátum veszi körül, ahol majmok, papagájok, szarvasok, ara papagájok és egyéb lenyűgöző állatfajok élnek. A csodás, természeti gyöngyszem felfedezéséhez legalább két nap szükséges.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here