Kezdőlap Közép-Amerika Top 10 látnivaló Guatemalában

Top 10 látnivaló Guatemalában

Ha egy olyan vakációt tervez, mely során felfedezheti az Ó- és Újvilág minden zegzugát keresve sem találhat jobb helyet Guatemalánál. Az ország igen gazdag és változatos kultúrával büszkélkedhet a spanyol és az őslakos maja kultúrák keveredésének köszönhetően. Az ország változékony történelme és természetes szépsége egy érdekes és látványos helyekben igen gazdag úti célt hozott létre.

10El Mirador
photo/Julie Hillebrant

El Mirador egykor egy fontos maja város volt, amely a Kr.e. 6. században virágzott, majd a 9. század végén vált elhagyatottá. El Mirador romjait 1926-ban fedezték fel, de elszigetelt elhelyezkedése miatt csak nagyon kevés figyelmet kapott, mivel Észak-Guatemala dzsungelének mélyén található. Manapság a helyet még mindig, nagyrészt trópusi dzsungel takarja. A Carmelita nevű falu a legközelebbi pont a romokhoz, ahonnan el is autókázhatunk El Mirador-hoz. A faluból egy igazán fárasztó, legalább öt napos és négy éjszakás túra során juthatunk el az egykori maja városba, mely során a dzsungelben soha meg nem szűnő hangyák és szúnyogok között barangolunk. Ennek ellenére, az emberek szerint, akik már részt vettek ezen a túrán, egy igazi, soha el nem felejtős élményben volt részük.

9Rio Dulce

A Rio Dulce, vagy más néven az Édes folyó, több dologról is híres. A folyó népszerű a vitorláshajósok körében, akik remélhetőleg, nem fosztogatják mások hajóit, mint ahogy azt korábban a kalózok tették. A folyó a Castillo de San Felipe de Lara nevű kastély melletti Izabal-tóból ered. A kastély egy régi, spanyol gyarmati erőd, amit azért építettek, hogy távol tartsák a Karib-tenger kalózait a folyótól. Ma, Közép-Amerika egyik legnagyobb hídja ível át a folyón, melynek egyik oldalán található a zöldség piacáról híres Frontera, ahova a vásárolók fából kivájt kenukon érkeznek. A folyó egy Garifuna város, Livingston mentén is végigcsordogál, amelyet csak hajóval lehet megközelíteni.

8Parque Central Quetzaltenango
flickr/Harry Diaz

A Parque Central tulajdonképpen Quetzaltenango szíve, ami nem csak városközpontként szolgál, de a fő helyi és kulturális csomópontként is. A város három masszív vulkán között helyezkedik el, így gyönyörű és egyben ősi hangulatot áraszt. A várost néha, csak röviden Xela néven emlegetik. A Fuentes Georginas névre hallgató, helyi, természetes kénforrások is itt találhatóak. A város számos lehetőséget biztosít a helyi maja falvak felfedezésére, illetve az idelátogatók egy egynapos kiránduláson is részt vehetnek a Chicabal Lagúnához, egy szent tóhoz, ami egy köderdőben található, s itt van a legnagyobb esély arra, hogy a turisták megfigyelhessék a Quetzal madarakat a vadonban.

7Pacaya vulkán

Antiguához közel található a Pacaya, egy aktív vulkán, ami legutoljára 2010. május 27-én tört ki. Ugyan vannak túraútvonalak és egyéb lehetőségek is a vulkánon, fontos megjegyezni, hogy ez a hely abszolút nem a félénk turistáknak való és jól fel kell készülni egy-egy ilyen túrára. Ha felkészítette a szívét és önmagát is a Pacaya vulkán megmászására és a fenséges látványra, amit nyújt, mindenképp úgy tervezze, hogy ez a hegymászás legalább egy teljes napig fog tartani!

6Yaxha

Ha El Mirador felkeltette a kíváncsiságát a régészeti helyeket illetően, akkor biztosan felvenné Yaxha-t is a guatemalai bakancslistájára. Yaxha volt a Kolumbusz előtti maja királyság ceremónia központja. Eredeti neve magyarra fordítva érthető módon úgy hangzik, mint kékeszöld víz, hiszen éppúgy néz ki, mint egy tó. Az észak-guatemalai településen körülbelül 500 épület található, melyek között van 13 oltár és 9 templompiramis. Az úgy nevezett „Temple 216” egy kihagyhatatlan látnivaló a városban, ugyanis a tetejéről hihetetlen kilátás tárul elénk a tavakra és a dzsungelekre.

5Monterrico

Monterrico egy kissé kívül esik a Csendes-óceán parti Guatemala kitaposott ösvényein. A gyönyörű, fekete homokos, vulkanikus és nem túlzsúfolt strandjaival tökéletes hely ez azok számára, akik valóban ki akarnak szabadulni egy kicsit a valóságból. Ugyanakkor, a durva csendes-óceáni áramlatok és az árapály miatt csak a valóban tapasztalt úszók hagyják el a biztonságos zónát, hogy felfedezzék az óceánt. Ha érdekli a környezetvédelem, akár aktívan részt vehet egy tengeri teknős megmentésében is úgy, hogy ellátogat az egyik helyi tengeri rezervátumba (a megfelelő időszakban) és segít visszaengedni a kis teknősöket a meleg, biztonságos óceánba.

4Chichicastenango piac

A gyakran csak „Chichi” néven emlegetett település Guatemala vásárlási központja. A Guatemala városától körülbelül 2-3 órára található ChiChi talán egész Amerika legfényesebb és legélénkebb piaca. A rengeteg helyi szövettel, textilipari termékkel, ruhákkal, maszkokkal, fából készített termékekkel, agyagedényekkel, sőt még tűzijátékokkal is várják a vásárolni vágyókat, akik szinte lehetetlen, hogy üres kézzel hagyják el Chichicastenango piacát. A város az itt rendezett fesztiváljairól és ünnepségeiről is híres, amelyeken a turistákat is szívesen látják.

3Santa Catalina Arch (Szent Catalina Boltív)

Antigua egykor Guatemala fővárosa volt, egészen 1773-ig, amikor is egy földrengés megtizedelte a várost. 1776-ban elrendelték a város elhagyását, s az egykori nyüzsgő és élénk fővárosból egy csendes vidéki város lett. A régies, spanyol stílusú építészetéről híres Antigua, a palotáival, katedrálisaival, egyetemeivel és kolostoraival Guatemala egyik bájos kis ékszere. Az Antiguában található Santa Catalina Arch egy vizuális figyelmeztetés lett, azért, hogy mindenki tudjon róla, hogy megérkeztek. A város főként a Szent Hét alatt számít igazán népszerű turista látnivalónak, amikor parádék és lenyűgöző, utca menti virágszőnyegek bűvölik el az idelátogatókat.

2Atitlán-tó

Aldous Huxley, brit író világ legszebb tavaként jellemezte az Atitlán-tavat. A Guatemala felvidékén található tó a természet egyik lenyűgöző mutatványa. A bejárat a Pananajachel városban elhelyezkedő Atitlán-tóhoz szintén bejárat egy a maják és más emberek ősi világába is. A gyönyörű terület rendkívül sok turista látnivalót kínál, az idelátogatók többet között felfedezhetik az egyedülálló tájat, búvárkodhatnak, de akár spanyolul is tanulhatnak.

1Tikal

Az Észak-Guatemala alföldi esőerdejében található Tikal a szépsége és az ókori csodái miatt az ország egyik top turista látnivalója. A Tikal név magyarul a „hangok helyét” jelenti. Egykor negyedmillió vagy még több nyüzsgő ember is élt a városban, manapság azonban már csak az ókori metropolisz néhány gyönyörű, maja romja látható. A várost egy hatalmas vadrezervátum veszi körül, ahol majmok, papagájok, szarvasok, ara papagájok és egyéb lenyűgöző állatfajok élnek. A csodás, természeti gyöngyszem felfedezéséhez legalább két nap szükséges.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version