Kezdőlap Ázsia Top 23 látnivaló Malajziában

Top 23 látnivaló Malajziában

Malajzia két igazán különböző élményt nyújt az idelátogatók számára: a félszigetet és Borneó szigetét, melyen Indonézia, Brunei és Malajzia osztozik. A félszigeten tisztán látható a maláj, a kínai és az indiai hatás is. Malajzia fővárosa az igen jól működő, modern Kuala Lumpur. Borneó malajziai részén rettentő érdekes helyek, dzsungelek, orangutánok, gránit csúcsok és zárkózott törzsek várják a turistákat. Malajziában a vadvidékek keverednek a gyönyörű szigetekkel, luxus üdülőkkel és gyarmati városokkal, s ez a mix vonzza a legtöbb turistát.
2010-ben közel két millió külföldi turista látogatott el Malajziába. Többségük a szomszédos országokból, például Szingapúrból és Indonéziából érkezett, de a más országokból érkező turisták száma is egyre növekszik.

23Gudung Gading Nemzeti Park

A botanikát kedvelő emberek biztosan élvezni fogják a Gudung Gading Nemzeti Parkot, ahol a világ legnagyobb virágai nőnek. A Raflézia virágának átmérője akár egy méter is lehet, tömege pedig a 15 kilogrammot is elérheti. A kellemetlen szagú növény néhány nap múlva el is pusztul, de a jó hír, hogy az év bármely részében képes virágot hozni, de ha meg szeretnénk csodálni ezt a hihetetlen, óriási virágot, a legjobb, ha november és január között látogatunk el a parkba. Ám, a nemzeti park nem csak ezzel az egyetlen virággal várja a látogatókat. A Sarawak parkban gyönyörű strandok, zord hegyek és dzsungelek is várják a túrázni vágyókat.

22Manukan-sziget

A Tunku Abdul Nemzeti Parl második legnagyobb szigete, Malajzia első tengeri nemzeti parkja a Manukan-sziget. A malajziai Sabah államtól keletre elhelyezkedő park a nagyszerű strandjairól híres. A legjobb strand a sziget keleti végén található. A turisták a szigeten kívül lenyűgöző korallzátonyokat is találnak, melyek könnyű búvárkodásra és búvárkodásra is alkalmasak. A park öt szigete közül Manukan rendelkezik a legfejlettebb turistalétesítményekkel. A szigetre a Kota Kinabalu-ból induló komppal juthatunk el.

21Kek Lok Si templom

A Penang városában található Kek Lok Si viszonylag új templomnak számít, hiszen történelme csupán 1891-ig nyúlik vissza. A fiatalsága ellenére, ez Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb kínai buddhista temploma. A Legfőbb Boldogság templomaként is ismert Kek Lok Si lenyűgöző látványt nyújt a számtalan Buddhát ábrázoló szent képével és más buddhista tárgyaival. Malajzia legnagyobb buddhista temploma Délkelet-Ázsia egészéről vonzza a zarándokokat. A komplexum legfőbb látványossága a IV. Rama temploma, ahol nem kevesebb, mint 10.000 Buddha faragvány várja a látogatókat.

20Batu barlangok
flickr/phalinn

A Kuala Lumpurhoz közel található Batu barlangokhoz látogatva, a turisták megismerhetik a hindu művészet néhány igazán csodás darabját. A Batu barlangok a legnépszerűbb hindu szenthelynek számítanak Indián kívül. A Thaipusam nevű, évenként megrendezett hindu ünnepségen több ezer istentisztelő vesz részt. A hely legfőbb látványossága az óriási hindu szobor, amihez 272 lépcsőfokon át vezet az út. A majmok is kedvelik ezt a helyet, így az idelátogatók azt is megcsodálhatják, ahogyan egymással játszanak.

19Semenggoh természetvédelmi terület

A Semenggoh természetvédelmi terület az orangután orientációs programjáról híres, mely során az elárvult vagy megmentett orangutánokat tanítják meg arra, hogyan is éljenek a vadonban. Ennek köszönhetően, a területet körülvevő erdőkben egyre növekvő orangután populáció él, akik már a vadonban szaporodnak. Ha meg akarjuk csodálni az orangutánokat, a legjobb a reggel vagy délután látogatunk el a területre, ilyenkor van ugyanis az etetési idő. A Semenggoh természetvédelmi terület az orangutánokon kívül otthont ad még az egyre növekvő, színes, egzotikus malajziai madárpopulációknak is, mint például a borneói fekete szarkának, egy a Délkelet-Ázsiában őshonos apró, színes énekesmadárfajnak és egy barna bagolyfajnak is.

18Észak-borneói vasút
flickr/stratman2

Az észak-borneói vasúton, egy 1900-as évekbeli gőzmozdonyon utazva, a turisták a múltba képzelhetik magukat. Borneó egyetlen vonata több mint 133 kilométeren keresztül pöfög régiesen a Tanjung Aru nevű várostól egészen Papar-ig. A hosszú vonatút alatt, a látogatók megcsodálhatják a helyi falvakat, a cölöpökre épített házakat és a rizsföldeket, melyeken a helyiek vízibivalyokkal dolgoznak együtt. Az utazók ázsiai és kontinentális menüket kóstolhatnak az öt felújított vasúti kocsi egyikében. A vonat csak szerdánként és szombatonként üzemel.

17Bukit Bintang (Kuala Lumpur)
flickr/Sham Hardy

Azok a látogatók, akik szeretnek egy kicsit megpihenni a nagy pénzköltésbe, vásárlásba, egy igazán tökéletes napot fognak eltölteni Kuala Lumpur vásárló negyedében. Bukit Bintand számos bevásárlóközponttal rendelkezik, itt található a világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontja is, a Benaya Times Square. Ez az üzletközpont egy beltéri vidámparknak ad otthont. A környék tele van magasabb árfekvésű és elektronikára specializálódott áruházakkal. Egész napos vásárlás után lehetőségünk van lazítani kávézóban vagy klubokban, mivel Bukit Bintang Kuala Lumpur legfelkapottabb szórakozó negyede is.

16Redang

Redang sziget a tengerpart szerelmeseinek lett teremtve. A fehér homokos partjaival és a kristálytiszta óceán vízével igen nagy sikere van a könnyűbúvárok és a búvárok körében. Bár ez a Kelet-Maláj-félsziget egyik legnagyobb szigete, elég kicsi, ahhoz, hogy gyalog körbejárhassuk akár közúton, akár a dzsungelen keresztül. A Redang sziget egyike a 9 tengeri természetvédelmi területnek. A szállások jórészt üdülő stílusúak.

15Sarawak Cultural Village
14Bako Nemzeti Park

A Bako Nemzeti Park egy népszerű turista látványosság Malajziában, leginkább azok számára, akik szívesen töltik idejüket a szabad ég alatt. Borneó szigetén fekvő Sarawak államban helyezkedik el. Az ide utazók láthatják a vadon élő állatok világát, esőerdőket, vízeséseket, tengerpartokat és tengeri sziklákat is. A legnagyobb látványossága a parknak, a bizarr, borneói nagyorrúmajom, bár ritkák és nehéz őket észrevenni. Nagyszerű tanösvényei vannak, a könnyű járkálástól egészen az egész napos túrákig a dzsungelen keresztül, így minden látogató megtalálhatja a neki megfelelőt.

13Christ Church (Melaka)

A Christ Church Melaka jellegzetessége. A hollandok építették a 18. század közepén, ez a legrégebbi működő református templom Malajziában. A 18. századi, holland építészeti stílusban épült, aminek jellegzetessége nem csak a színes homlokzat, hanem a tartalma is. Köztük egy 1698-ban öntött harang, sírkövek, amelyeket portugálul írtak és beépülnek a templom padlójába, illetve egy sárgaréz Biblia állvány. Ez ma már egy anglikán templom.

12Kinabatangan folyó

A Kinabatangan folyó Malajzia második leghosszabb folyója, hossza közel 550 km a hegyektől a Sulu-tengerig. Borneó szigetén lévő Sabah államban található, mely ismert a változatos élővilágáról. Találkozhatunk Ázsiai elefántokkal, krokodilokkal, nagyorrú-majmokkal és borneói orangutánokkal. Két hely közül ez az egyik, ahol 10-féle főemlős, valamint 200-féle madár fellelhető. Továbbá ismert még az eső- és mészkőerdőiről, sós és édesvízi mocsarairól.

11Sipadan
flickr/dachalan

Sipadan egy búvárparadicsom a Celebesz-tengerben. Malajzia egyetlen óceáni szigete Sipadan, amit élő korall alakított ki egy kialudt vulkán tetején. Gazdag tengeri élővilága miatt, ez az egyik legjobb helyszín egy pompás búvárkodáshoz. A szigeten több mint 3000-féle hal és különböző korallok százai találhatók, melyek mind felfedezésre várnak. Búvárok találkozhatnak álcserepes- és zöldteknőssel, ördögrájákkal, barrakudával és cetcápával. A szigetnek mindemellett remek homokos tengerpartjai vannak.

10Cameron hegyvidék

A Cameron hegyvidék Malajzia egyik legnagyobb kiterjedésű hegyi állomása, amelyet először az angolok építették ki az 1920-as években. A lakossága meghaladja a 34000 főt, amely maláj, kínai, indiai és egyéb etnikai csoportokból áll. A Cameron hegyvidék híres az ösvényeiről. A látogatók erdőn keresztül eljuthatnak a vízesésekhez és más békés helyszínre. Eltekintve a dzsungel sétáktól, a terület ismert a teaültetvényeiről és a látogatók választhatnak különböző „tea gyár” túrákat is.

9Georgetown óváros

Georgetown nevét a brit III. György király után kapta, Penang-sziget északkeleti részen fekszik. George Town lakossága többnyire kínai eredetű. A szigorú szabályozásoknak köszönhetően a város mai napig megőrizte gyarmati építészeti jellegét. Hivatalosan is elismert, hogy egyedi építészete és kulturális városképe páratlan egész Délkelet-Ázsiában. A város valóban életre kel az esti órákban, amikor a legtöbb helyi a közeli utcai árusok felé veszi az irányt.

8Taman Negara
flickr/wazari

Taman Negara, ami malájul annyit jelent „nemzeti park”, az egyik legrégebbi trópusi esőerdő a világon. Jellegzetességei közé tartoznak az erős fák, vízesések, különböző időtartamú dzsungel túrák és világ leghosszabb függőhídja. A különféle túrák lehetővé teszik a turisták számára, hogy felfedezzék az erdőt irányítás nélkül. Taman Negra menedéket nyújt számos veszélyeztetett állatfajnak, mint például az ázsiai elefántnak, tigrisnek, leopárdnak és orrszarvúnak, bár számuk elég alacsony és ritkán tűnnek fel. Sajnos nem valószínű, hogy az idelátogatók többet látnak belőlük, mint madarak, kis őzek, gyíkok, kígyók és talán egy tapír.

7Pulau Tioman

Tioman egy kis sziget a malajziai félsziget keleti partjánál. Az 1970-es években a Time Magazin Tioman-t a világ egyik legszebb szigetei közé sorolta. A turisták szó szerint csak úgy áradnak a földi paradicsomba. A szigetet számos fehér korallzátony veszi körül, így igazi mennyországnak számít a könnyű búvárok számára. Novembertől februárig, amikor nincs monszun, a szigeten több látogató van, mint itt lakó, az év többi napján azonban Tioman gyakorlatilag egy kihalt sziget.

6Kinabalu-hegy
flickr/Eric in SF

Borneó legmagasabb hegye a Kinabalu-hegy a maga 4095 méter magas csúcsával. A hegy világszerte ismert az itt élő, hihetetlen botanikus és biológiai fajokról. A Kinabalu-hegy több mint 600 páfrányfélének, 326 madárfajnak és 100 emlősnek ad otthont. A hegy fő csúcsára a jó kondícióban lévő emberek könnyedén felmásznak hegymászó felszerelés nélkül, bár a hegymászók csak idegenvezető társaságában indulhatnak el a hegyre.

5Petronas-ikertorony

A Kuala Lumpurban található Petronas-ikertorony volt a világ legmagasabb épülete a Taipei 101 2004-es építése előtt. A 88 szintes tornyokat vasbetonból építették, épülethomlokzatát pedig úgy alakították ki acélból és üvegből, hogy az az iszlám művészet motívumaihoz hasonlítson, ezzel utalva a malajziai muszlim vallásra. A Petronas-ikertornyokat a 41. és 42. szinteken egy kétszintes acélhíd köti össze.

4Langkawi
flickr/trekker308

Malajzia legismertebb üdülőhelye, Langkawi egy 99 szigetből álló szigetcsoport az Andamán-tengeren. A szigetek Kedah államához tartoznak, ami a Thai határ mellett fekszik. A legnagyobb sziget messze a szigetcsoport nevét is adó Pulau Langkawi a maga 65.000 fős népességével. A szigetcsoport másik lakott szigete a közeli Pulau Tuba. A hosszú, fehérhomokos strandok, a sziget belsejében található dzsungel, valamint a dombos és sziklás hegyvidékek keveréke várja az idelátogató turistákat. A legnépszerűbb strandok a sziget nyugati partjánál fekszenek, ahol éttermek széles választékát és Langkawi néhány legjobb üdülőhelyét találhatjuk.

3Perhentian szigetek
flickr/Adamina

Malajzia északkeleti partjainál, a Thai határtól nem messze találhatóak a Perhentian szigetek, ami egy kötelező üdülőhely azok számára, akik nem akarnak sokat költeni. A Perhentian szigetek büszkélkedhetnek a világ néhány legszebb strandjával és nagyszerű búvárkodási lehetőségeivel, sőt mi több, a látogatókat olcsó szállások is várják. A két fő szigete: a Perhentian Besar („Nagy Perhentian”) és a Perhentian Kecil („Kis Perhentian”). Mindkét szigeten pálmafákkal övezett, fehér homokos strandok és türkizkék tenger várja a turistákat.

2Sepilok Orangután Rehabilitációs Központ

A Sepilok Orangután Rehabilitációs Központ 1964-ben nyílt meg azért, hogy megmentsék a fakitermelési területek, ültetvények és illegális vadászat miatt elárvult orangutánokat. Az itt dolgozó szakemberek azon dolgoznak, hogy a kis orangutánok megedződjenek annyira, hogy újra a vadonban élhessenek és szabadon bocsájthassák őket a lehető leghamarabb. Az orangután rezervátum a Kabili-Sepilok Természetvédelmi Területen található, melynek nagy része érintetlen esőerdő. A rezervátumban körülbelül 60-80 orangután él szabadon, amely Sabah egyik top turista látnivalójának számít.

1Mulu barlangok
flickr/robdu91

A Mulu barlangok Borneó malajziai részén, a Gunung Mulu Nemzeti Parkban helyezkednek el. A park hegyvidéki, egyenlítői esőerdős táját hihetetlen barlangok és karsztformációk díszítik. A világ egyik legnagyobb barlangterme, az úgy nevezett Sarawak-terem az egyik földalatti barlangban található. A terem állítólag olyan nagy, hogy akár 40 Boeing 747-es gép is elférne benne. A közeli Őz-barlangban élő, hatalmas ráncoltajkú denevér kolónia minden este látványos élelemszerzésre indul.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version