Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Norvégiában

Top 10 látnivaló Norvégiában

Ha Norvégiára gondolunk, könnyedén elképzelhetjük a fosztogató vikingeket és a látványos fjordokat. A nyári éjszakai napsütés országa azonban sokkal többet kínál, a festői vízpartoktól kezdve, a remek állapotban megőrzött fatemplomokon át, a nagyszerű túraútvonalakig minden idelátogató megtalálja az ideális programot saját maga számára. A modern bájjal megtöltött, érdekes, középkori városok csak arra várnak, hogy felfedezzék őket.

10Roros
flickr/geithe

Roros tökéletes hely, hogy kicsi többet tudjunk meg az évszázadokkal ezelőtt megjelenő rézbányászatról. A városban a 17. században kezdek el rézbányászattal foglalkozni, és több mint 300 évig, 1977-ig folytatták is e tevékenységet. Roros-ban körülbelül 2000 faház áll, melyeket a régi, befeketedett állapotukban őriztek meg, ez pedig középkori kinézetet kölcsönöz nekik. Magát a várost a Røros Kobberverk alapította 1646-ban. A korábbi bányászüzemeket farmok veszik körül. A város a Téli Szállítási Útvonal mentén található, ahol a befagyott tavakon, patakokon és folyókon szállítják az embereket és árukat.

9Urnesi dongatemplom
wikipedia/Micha L. Rieser

A 900 éve Norvégiában álló, Urnesi dongatemplomban számtalan építészeti stílus keveredik. Ami igazán különlegessé teszi a templomot, az az, hogy építőanyagként fát használtak a hagyományos kő helyett. A Norvégia nyugati partján, az erdő mélyén fenségesen álló templomra jellemzőek a kelta, viking és román építészeti stílusjegyek. A 12. században épített Urnes az egyike Norvégia 28 dongatemplomának. A műemlékek összekapcsolják a kereszténység előtti norvég kultúrát a középkori kereszténységgel.

8Voringfossen
flickr/kennymatic

Norvégia leghíresebb vízesése, a Voringfossen 180 méter magasról zúdul le. Ugyan ez a legismertebb, mégis csupán a 83. legmagasabb vízesés Norvégiában. Voringfossen a Mabodelen nevű, szűk völgyben található, Oslo és Bergen között. A vízeséshez közel 200 éve látogatnak el a turisták; 1880-ban egy hotelt is építettek a tetejéhez, a vendégek pedig 1500 lépcsőfokon át juthatnak el szállásukhoz. Manapság, már könnyebben feljuthatunk a tetejére, de sajnos egy vízerőmű építése következtében, a vízesés már nem olyan erőteljes, mint egykor.

7Nidarosi katedrális

Míg Hódító Vilmos 1066-ban Nagy-Britannia megszállásával volt elfoglalva, a vikingek a Trondheim-ben található Nidarosi katedrális megépítésével foglalatoskodtak. Közel 1000 évvel később, a katedrális már Norvégia legfontosabb templomának és Skandinávia legnagyobb középkori épületének számít. A katedrálist Olav, viking törzsfőnök tiszteletére építették, aki később király lett, majd szentté avatták. Olav-ot egy Trondheim közeli csatában, 1030-ban ölték meg, majd 1066-ban, unokaöccse kezdte meg a Nidarosi katedrális építését. Az 1090-ben befejezett templom bővítését egészen az 1300-as évekig folytatták. A katedrális hamarosan Norvégia egyik fontos zarándok útjává vált.

6Nordkapp

A Nordkapp-hoz, vagy más néven az Északi-fokhoz, mindenképp el kell látogatnunk, ha az éjféli napsütésben ugrándoznánk, itt ugyanis május 14 és július 29 között soha nem megy le a nap. Európa legészakibb pontját egy nemzetközi úthálózat kapcsolja össze a kontinenssel. Mivel messze északon, az Atlanti-óceán felett több mint 300 méter magason található, a Nordkapp főleg nyári úti célnak számít. A lenyűgöző látványt, túralehetőségeket kínáló Északi-fok évente körülbelül 200.000 látogatót vonz, sőt a turisták akár az északi lundákat is megfigyelhetik természetes környezetükben.

5Jostedalsbreen gleccser

Jeges és festői, valószínűleg ez a két szó, ami tökéletesen leírja Európa legnagyobb gleccserét, a Jostedalsbreen gleccsert. A Norvégia déli részén található gleccsert a Jostedalsbreen Nemzeti Park veszi körül. Sok-sok évvel ezelőtt, a helyiek gyalog is átmehettek a gleccseren, valószínűleg miközben állataikat terelték a piacra menet. Manapság, azonban, ez már nem lehetséges, mivel a gleccser jelentősen összezsugorodott. A túrázás és a síelés a gleccseren engedélyezett, de a sportembereknek fel kell készülniük rá, hogy ezek akár veszélyesek is lehetnek. Sokkal biztonságosabb, és legalább olyan gyönyörű, ha a park körül túrázunk.

4Viking hajómúzeum

Évszázadokkal ezelőtt, a vikingek az északi tengereken hajóztak, s ezek az ádáz harcosok félelmet gerjesztettek a régiók szívében, melyeket meghódítottak. Ma, a látogatók megtekinthetik a terrort okozó hajók némelyikét az oslo-i Viking hajómúzeumban, ahol bemutatják a néhány leghatalmasabb, 9. századi hajót. Ezek között van például a Gokstadi- és az Osebergi hajó is. Az Oseberg közeli farmon található sírhalomban megtalált Osebergi hajót őrizték meg a legjobb állapotban. A múzeumban textileket, szerszámokat és háztartásbeli dolgokat is megtekinthetünk, csak úgy, mint a viking sírokban talált tárgyakat.

3Heddali fatemplom

A Heddali fatemplom a legnagyobb az ilyen típusú fatemplomok közül Norvégiában. A hármas templomhajójával büszkén tornyosul az ég felé. Az egész templomot fából építették a 13. században, sőt egy helyi legenda szerint, öt farmer három nap alatt építette meg. A 19-20. századi felújítások óta a templomot még mindig használják esküvőkhöz és vasárnapi imákhoz a nyári hónapokban. A Notodden-ben található templomot Szűz Máriának szentelték.

2Bryggen

A Bryggen nevű tengerparti városrész igazság szerint egy nem hivatalos múzeum, ami egyáltalán nem néz ki múzeumnak. A parton hagyományos épületek sorakoznak, Bergen tengerpartjától csupán egy lépésre pedig hajók lebegnek a vízen. A látvány annyira festői, hogy a látogatók könnyedén elfelejtik, hogy Bryggen-t tulajdonképpen elég fontos dolog köti össze Bergen-nel, még pedig az, hogy a középkorban 400 évig kereskedelmi központ volt, amikor is a Hanza-szövetség része volt. Manapság, a kereskedők trendi butikokban vásárolgathatnak, mesteremberek stúdióiba látogathatnak el vagy a szűk utcácskákon élvezhetik a helyi falatokat.

1Geiranger-fjord

Norvégia leghíresebb turista látnivalói valószínűleg a lenyűgöző fjordjai. A legszebb fjordok közül az egyik a Geiranger-fjord, ami Norvégia délnyugati részén, az Ålesund nevű tengerparti városhoz közel található. A több mint 15 kilométer hosszan terjeszkedő Geiranger-fjord egy igazi természeti csoda a mély, kék vízével, az azt körülvevő fenséges szikláival és 1000 méter felett tornyosuló, buja, zöld hegységeivel. A hihetetlen látvány mellé még számtalan lenyűgöző vízesés, és zöldellő vidékek is társulnak, melyeken elvétve festői kis farmokat találhatóak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version