Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Madeirán

Top 10 látnivaló Madeirán

Madeira szigetcsoportja Portugália egyik autonóm régiója, de valójában Marokkó partjainál, az Észak-Atlanti-óceánban fekszik. Madeira négy különböző szigetből áll; két fő szigete Madeira és Porto Santo, míg a kisebbek a Desertas és a Selvagens nevű szigetek. Madeirát gyakran nevezik az Atlanti-óceán virágoskertjének, csak úgy, mint a gyöngyszemének. Az egész évben tökéletes, kellemes klímájú sziget a hegyvidéki tájaktól kezdve, Funchal nyüzsgő városáig számos olyan turista látnivalót nyújt az ideérkezők számára, melyeket biztosan soha nem felejtenek el.

10Monte Toboggan

Funchal városa felett helyezkedik el a Madeirai Botanikus Kert. Miután felfedeztük a lenyűgöző kerteket, nem szükséges visszasétálnunk a városba, helyette kipróbálhatjuk az úgy nevezett Monte Toboggan-t, ami tulajdonképpen a bobozáshoz hasonlít, a különbség, hogy nincsen sín, amin leszáguldhatunk. Ezt a fajta közlekedési eszközt a 19. század közepén főként az arisztokraták használták. A merész turisták a domb tetején beülnek egy vesszőből font, fa kosárkába, majd lesiklanak egészen a városig. A kosarat két, hagyományos, fehér ruházatot, szalmakalapot és fékként is szolgáló gumicipőket viselő ember tolja meg és irányítja.

9Ponta de Sao Lourenco

Madeira keleti csücskében helyezkedik el Ponta de Sao Lourenco, egy látványos félsziget, mely napjainkban már természetvédelmi terület. A sziget többi részével ellentétben, a Ponta de Sao Lourenco száraz és szeles lenyűgöző vulkanikus sziklaformációkkal. Ez a tökéletes hely azok számára, akik elképesztő természetes tájakat szeretnének megcsodálni. A legnépszerűbb program a térségben a túrázás, s felfedezésre váró ösvényekből bizony nincs hiány. Az idelátogatók egy egész napon át mászhatnak le-fel a kőlépcsőkön, a pompás kilátóhelyeken megcsodálhatják az eléjük táruló, fenséges Atlanti-óceánt, majd szórakozhatnak a feketehomokos Prainha strandon.

8Sao Vicente barlangok


A több mint 890.000 éves Sao Vicente barlangok egy vulkánkitörés következtében alakultak ki. A kiömlő lávafolyam külső része gyorsan kihűlt, míg belsejének több időbe telt, ennek köszönhetően pedig számtalan lávacső alakult ki, melyek közül többet, az 1990-es évek óta megnyitottak a nyilvánosság számára is. A hihetetlen, föld alatti barlangok megcsodálásához belépőjegyet kell váltanunk, mellyel a Volcano Center-t, vagyis a Vulkán Központot is felfedezhetjük. A központban pompás kiállítási tárgyak gyűjteménye várja a látogatókat, ahol többet is megtudhatunk a vulkáni aktivitásról és Madeira földrajzi formációiról.

7Porto Santo

A Madeira-szigetek legészakibb szigete, Porto Santo a remek strandjairól híres, melyek közel 10 kilométer hosszan terülnek el. Porto Santo kevésbé fejlett, mint Madeira, így több túrázási lehetőséget biztosít a természet szerelmesei számára. Idelátogatva mindenképp fedezze fel a Pico de Facho-t, a sziget legmagasabb pontját, ahonnan elképesztő kilátás tárul eléjük. Porto Santa számos történelmi helyet is kínál, a sziget legnépszerűbb látnivalója például a rendkívül híres Kolumbusz Kristóf-ház, ami egyben múzeumként is szolgál. Kolumbusz nem csak itt élt, de a szigeten is nősült meg, így több utca is az ő nevét viseli.

6Porto Moniz természetes medencéi

A sziget északnyugati csücskében helyezkedik el Porto Moniz, mely főként az isteni cukornádjáról és mézes sütijéről híres. A pékségek és cukrászdák mellett, ide látogatva semmiképp se hagyjuk ki a térség természetes medencéit. Ezek a tengervízzel ellátott, természetes medencék a vulkáni láva kihűlése során alakultak ki. A sós víz be és kifolyik a medencéből, ami pedig azt jelenti, hogy mindig friss vízben pancsolhatunk. Ugyan a medencék abszolút természetesek, ám olyan kényelmi felszereléseket is kínál a térség, mint öltözőszekrények és zuhanyzók.

5Jardim do Monte Palace

A Jardim do Monte Palace, vagyis a Monte Palota Trópusi Kertjei a korábban szállodaként üzemelő Monte Palace területén találhatóak. A kert több mint 100.000 növényfélének ad otthont, de ha ez nem lenne elég, amik igazán különlegesé teszik a trópusi kerteket azok a cikász pálmák. Több madárfaj is szabadon kószál a kertekben, mint például hattyúk, kacsák, libák és pávák. A palota területén egy múzeum is található, melynek szintjein az ásványoktól kezdve az afrikai szobrokig bármit megcsodálhatunk. A trópusi kertek tehát napos és esős napokon is roppant jó programnak számítanak.

4Cabo Girao

Ha valami igazán elképesztő látványt keres, nem is kell tovább kutatnia, Cabo Girao a tökéletes hely. A világ egyik legmagasabb óceáni sziklája valóban hihetetlen kilátást nyújt. Az elképesztő látványhoz ma már egy üveg „skywalk” is hozzájárul, így a padlón keresztül egyenesen az alattunk háborgó tengert csodálhatjuk meg. Ennek az egyedülálló élménynek köszönhetően vált Cabo Girao Madeira egyik legnépszerűbb turista látnivalójává. Cabo Girao a sziget déli részén, Funchal partja mentén helyezkedik el.

3Pico do Arieiro

Cabo Girao valóban rendkívüli, ám még ez sem érhet fel Madeira első számú kilátóhelyéhez, a Pico do Arieiro-hoz. Madeira harmadik legmagasabb hegyét könnyedén megközelíthetjük autóval vagy épp egy két-három órás túraösvényen. Télen, Pico do Arieiro egyike a sziget azon kevés pontjának, ahol eshet a hó. A csúcsról pedig páratlan, lélegzetelállító kilátás nyílik a Curral das Freiras nevű falura és az alatta fekvő völgyre.

2Madeirai Botanikus Kert

Funchal egyik top látnivalója a Madeirai Botanikus Kert, melyet a helyiek Jardim Botânico da Madeira néven emlegetnek. A kertek a belvárostól kevesebb mint egy kilométerre helyezkednek el, a város felett csücsülve. Az itt található, több mint 2000 növényféle felfedezése közben, a látogatók elé elképesztő kilátás tárul. A növények többsége őshonos, ám a botanikus kert egy részét az idegenhonos növények számára alakították ki. A botanikus kert ad otthont továbbá a Papagáj Parknak is, ahol trópusi és színes madarakat ismerhetnek meg a turisták.

1Séta a levadákon

A madeirai levadák csatornarendszert jelentenek, melyek közül több a 15. századból származik. A levadák rendkívül fontos szerepet játszanak a helyi farmok vízellátásában, mely a mezőgazdasághoz elengedhetetlen. Az egyik legjobb módja, hogy felfedezzük Madeirát az, ha végigsétálunk az egyik ilyen levadák által kínált ösvényen, melyek végigvezetik az idelátogatókat a nyitott csatornarendszer mentén, mely során megismerhetik úgy az északi nedves régiókat, mint a száraz déli térséget. A térségbe érkező turisták semmiképp se hagyják ki a Rabaçal nevű levada ösvényt. A 10 kilométer hosszú gyalogút három levada mentén halad, s az útsorán több tucat vízesést is megcsodálhatunk.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version