Kezdőlap Afrika 10 csodálatos afrikai sziget

10 csodálatos afrikai sziget

A legtöbb embernek egy afrikai nyaralásról valószínűleg a szafarik, az ókori egyiptomi emlékművek, valamint Fokváros és Marrákes jut eszébe. Pedig Afrika néhány igazán csodálatos, tengerparti szigettel is büszkélkedhet. Madagaszkárt, a világ negyedik legnagyobb szigetét biztosan mindenki ismerik, de ezen kívül vannak még kisebb szigetek is, ahova abszolút megéri ellátogatni. Az afrikai szigetek lenyűgöző történelme, különleges vadvilága és a karibi riválisaival vetekedő strandjai várják a pihenni vágyó turistákat.

10Sao Tomé

São Tomé a São Tomé és Príncipe legnagyobb szigete, ami Közép-Afrika nyugati partjainál húzódik végig egészen az egyenlítőig. A szigetet egyelőre kevés turista fedezte fel, így a látogatók nyugodtan búvárkodhatnak a felderítetlen vizekben és barangolhatnak a békés halászfaluban. Egy csokoládégyár is várja a turistákat, de akár a világ néhány legjobb kávéját is megkóstolhatják.

9Sal

Sal a Zöld-foki Köztársaság legnépszerűbb szigete. A 10 afrikai szigetből álló szigetcsoport az Atlanti-óceán közepén helyezkedik el. A gyönyörű, homokos strandjairól híres Sal szigetének a neve portugálul sót jelent. A legfőbb városa Santa Maria, ahol éttermek, bárok, élőzene és pezsgő éjszakai élet várja a látogatókat. A városban pasztellszínű házak és boltok sorakoznak az utcákon.

8Mohéli
flickr/wishbe

Mohéli, vagy más néven Mwali, a legkisebb a Comore-szigeteket alkotó három sziget közül. Mohéli különlegessé abban rejlik, hogy teljesen vad, fejletlen és csak néhány kényelmi szolgáltatás van az egész szigeten. Mohéli ad otthont a Comore-szigetek egyetlen nemzeti parkjának is, a Mohéli Tengeri Parknak, ami biztosan nem okoz csalódást a színes korallzátonyokat kereső könnyű búvároknak. A parkban tengeri teknősöket, delfineket és bálnákat is védenek.

7Nosy Be

A Nosy Be nevű, apró sziget Madagaszkár elsődleges turista úti célja, ami turisták ezreit vonzza egész évben. Ugyan Nosy Be strandjai nem annyira fényképszerű, mint az Indiai-óceán más partjai, mégis sokan választják a szigetet nyaralóhelyként a békessége, kristálytiszta türkizkék vize és a kitűnő tengeri ételeket felszolgáló éttermek miatt.

6Dzserba
flickr/Yann_R

Dzserba Észak-Afrika legnagyobb szigete, ami Tunézia déli partjai mentén fekszik. A sziget gyönyörű, homokos strandokkal és békés, csendes vidékekkel büszkélkedhet. Tunézia rendkívül kevés részén beszélik a mai napig a berber nyelvet, nos Dzserba az egyike ezen csekély helyeknek, ahol máig fennmaradt. Az 1977-es, első Csillagok háborúja filmben Ajim-ban hozták létre Mos Eisley városát.

5Réunion

Réunion Franciaország egyik tengerentúli megyéje. A Madagaszkártól keletre és Mauritiustól délnyugatra található sziget népessége körülbelül 800.000 fő. Szuahéli, arab és portugál hajósok is ellátogattak a szigetre, ám a franciák gyarmatosították be 1665-ben. Réunion rendkívül hasonlít Hawaii szigetére. Legmagasabb vulkánja, a 3070 tengerszint feletti magassággal büszkélkedhető Piton de Neiges.

4Lamu
flickr/Cessna 206

Lamu a kenyai Lamu szigetcsoport tagja. A Lamu Old Town (Óváros) a sziget legfőbb városa, ami Kelet-Afrika egyik legrégebbi és legjobb állapotban megőrzött szuahéli települése. A korallkövekből és mangrove fából készített épületekre jellemzőek a belső udvarok, a verandák és a gondosan faragott faajtók. A szigeten nincsenek utak, csak kisebb utcák és túra útvonalak, ennek köszönhetően pedig rendkívül kevés a motorizált jármű.

3Mauritius
flickr/whl.travel

Mauritius egy apró, multikulturális sziget az Indiai-óceánon, Madagaszkártól keletre és a Seychelle-szigetektől délkeletre. Mauritius egészen a hollandok 1598-as érkezéséig lakatlan volt. A hollandok 1710-ben hagyták el a szigetet a kemény éghajlati viszonyok miatt. A franciák öt évvel később próbáltak szerencsét Mauritiuson, ám 1810-ben megadták magukat a briteknek. Ezután kapta a sziget a Mauritius nevet, s a brit uralom alatt maradt egészen addig, míg el nem nyerte függetlenségét. Mauritius volt az egyetlen élőhelye a híres dodó madárnak, ami könnyű prédának számított a lakosok körében a súlya miatt, és mert nem tud repülni. Ez a madárfaj a kezdeti európai gyarmatosítás után halt ki kevesebb mint 80 évvel.

2Zanzibár
flickr/mattk1979

A gyakran Unguja néven is említett Zanzibár a Tanzánia partjainál elhelyezkedő, félautonóm Zanzibár szigetcsoport legnagyobb és legnépesebb szigete. Az afrikai sziget évszázadokig fontos kereskedelmi központ volt, melyen megfigyelhetőek az afrikai, indiai és arab hatások. Zanzibár fő látnivalója a Mji Mkomwe (óváros), amit sokan angolul, Stone Town (Kőváros) néven ismernek. A várost a lemeszelt, korallszínű házai, a bájos kis boltjai, bazárjai, mecsetei, terei és udvarai teszik igazán varázslatossá. A gyönyörű fehérhomokos strandjait türkizkék víz mossa.

1Praslin

Praslin a Seychelle-szigetek második legnagyobb szigete, melynek népessége körülbelül 6500 fő. A sziget egykor a kalózok és az arab kereskedők búvóhelyeként szolgált, ma pedig már népszerű turista úti cél számos hotellel és üdülőközponttal. A lenyűgöző fehérhomokos strandjai, mint például az Anse Lazio és az Anse Georgette a világ legszebbjei között vannak. A gyönyörű partok mellett, nagy kiterjedésű trópusi erdőknek is otthont ad a sziget, ahol olyan madarak élnek, mint az itt őshonos Seychelle-szigeteki bülbül. A Vallée de Mai természetvédelmi terület a különleges tengerikókuszról és a vaníliáról ismert.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version