Kezdőlap Afrika A 10 leglenyűgözőbb ókori egyiptomi templom

A 10 leglenyűgözőbb ókori egyiptomi templom

A legkorábbi egyiptomi templomokat körülbelül a Kr.e. 4. évezred közepén építették, melyeknek alakja a nád kunyhókra hasonlít. Az utolsóként épített egyiptomi templom a Philai szigeten található, melynek használatát a Kr.u. 6. században szüntették be. Nem meglepő tehát, hogy a roppant hosszú időszak során megjelent, ókori egyiptomi templomok listája a különböző épületek rendkívül sokféleségét mutatja be. Egy egyiptomi kirándulás sem lehet teljes anélkül, hogy a turisták legalább egy ilyen templomot meglátogassanak.

10Medinet Habu

A Luxor nyugati oldalán található Medinet Habu egy hatalmas templomegyüttes arab neve, Egyiptom második legnagyobb ilyen típusú komplexuma a karnaki templom után. Hatsepszut és II. Thotmesz fáraó itt emeltetett egy kis templomot Ámon tiszteletére, ezen templom mellé pedig III. Ramszesz építtette a halotti templomát, ami Medinet Habu legnagyobb álló emlékműve. Később, III. Ramszesz sártégla fallal kerítette el mindkét épületet, a templomokat raktárak, műhelyek és házak veszik körbe.

9Kom Ombo-i templom

A Nílusra néző magas dűnén álló Kom Ombo-i templom egy igazán rendkívüli, a Ptolemaida-dinasztia idején épített ikertemplom. A templom építtetését VI. Ptolemaiosz Philométór kezdte el a Kr.e. 2. század elején. A Kom Ombo-i templom valójában két templom, a fő tengely mentén konkrétan mindent megdupláztak: két bejárat, két udvar, két kolonád, két oszlopterem és két templom van.

8Memnón-kolosszusok

A Kr.e. 1350 körül épített Memnón-kolosszusok két hatalmas, kőből készült ülőszoborból állnak, melyek III. Amenhotep fáraót ábrázolják. A kolosszusok eredeti funkciója az volt, hogy Amenhetop halotti temploma előtt őrködjenek, ahol a fáraót halála előtt és után is tisztelték. Az ókori Egyiptom egykori legnagyobb temploma mára szinte teljesen eltűnt, kivéve ezt a két hatalmas szobrot, bár mindkét emlékmű elég sérült állapotban van, törzsük felett szinte felismerhetetlenek.

7Philai templom

Philai szigete volt Ízisz istennő kultuszának központja. A sziget első templomát a 30. dinasztia őshonos fáraói építették. A templom építése több mint három évszázadon át folytatódott, a görög Ptolemaide-dinasztia és a rómaiak uralkodása idején. Kr.u. 100-ban építtette meg Traianus római császár a Traianus-kioszkot, ami valószínűleg folyó bejáratként szolgált Ízisz nagyobbik templomába. Az 1960-as években a templomot és más emlékműveket az UNESCO áttelepítette Agilika szigetére, annak érdekében, hogy megvédjék őket az Asszuáni-gát megépülése következtében megemelkedő vízszinttől. Mára a Philai szigetet teljes egészében eltemette a Nasszer-tó.

6Edfui templom
flickr/thoth188

Az edfui templomot Hórusznak, a sólyomistennek szentelték. Az edfui templom a karnaki templom után Egyiptom második legnagyobb és az egyik legjobb állapotban megőrzött temploma. A templom építése Kr.e. 237-ben kezdődött meg III. Ptolemaiosz uralkodása idején, majd körülbelül két évszázaddal később, Kr.e. 57-ben fejezte be XII. Ptolemaiosz, a híres Kleopátra édesapja. A templomban az Újbirodalom egyiptomi templomainak hagyományos elemei és néhány görög rész fedezhető fel, mint például a születésház, vagyis a mammiszi.

5I. Széthi temploma
flickr/Argenberg

I. Széthi halotti temploma a Nílus nyugati partján, Abüdosz városában található. Az ókori templomot Széthi uralmának a végén építették, s valószínűsíthető, hogy fia, a nagy Ramszesz fejezte be Kr.e. 1279-ben bekövetkezett halála után. A templomban megtalálható az Abüdoszi királylista, ami kronológiai sorrendben sorolja fel Egyiptom számos dinasztiából származó fáraóit Méni egyiptomi királytól kezdve, aki megalapította az első dinasztiát, I. Ramszeszig, Széthi apjáig.

4Hatsepszut temploma

Hatsepszut fáraó körülbelül Kr.e. 1479-től uralkodott Egyiptomban egészen haláláig, Kr.e. 1458-ig. Temploma a Nílus nyugati partján áll. Az oszlopsoros épületet Szenemut, Hatsepszut királyi építésze tervezte és valósította meg Ámon tiszteletére és azért, hogy Hatsepszut hátrahagyott tekintélyét szolgálja. A templomot egy sziklába építették, mely magasan emelkedik mögötte. A három teraszos templom eléri a 30 méteres magasságot is. A teraszokat hosszú rámpák kapcsolják össze, melyeket kertek vesznek körül.

3Luxori templom
flickr/TrevorLowe

A luxori templom a Nílus keleti partján, a mai Luxor városában, az ókori Thébában. A három egyiptomi isten Ámon, Mut és Honszu tiszteletére épített templomot az Újbirodalom idején, Kr.e. 1400-ban alapították meg. A templom volt Théba legfontosabb ünnepének, az Opet-ünnepnek a központja. Az egykor minden évben megrendezett ünnepség alatt a karnaki Ámon templomból átvitték a három isten szobrát a luxori templomba a szfinxekkel szegélyezett sugárúton, ami összeköti a két templomot. Manapsá Luyir az elsődleges úti cél Felső-Egyiptomban, valamint sok nílusi hajókirándulás is a városban kezdődik, vagy itt ér véget.

2Abu Simbel

Abu Simbel ikertemplomait a nagy Fáraó uralkodása alatt, a Kr.e. 13. században faragták ki egy hegyoldalból, azért, hogy egy maradandó emlékművet állíttasson fel magának és királynőjének, Nofertarinak. Az 1960-as években az egész komplexumot áthelyezték, annak érdekében, hogy megvédjék a Nasszer-tó áradásától, amely az Asszuáni-gát építése során a Nílus duzzadó vízéből alakult ki. Az Abu Simbel a mai napig Egyiptom egyik top turista látnivalójának számít.

1Karnak

Karnak ugyan rettentően lepusztult, mégis kevés olyan látnivaló van Egyiptomban, ami ilyen lenyűgöző. A világ legnagyobb ókori vallási helye az egyiptomi építészek több generációjának alkotásait is bemutatja. A karnaki templom valójában három fő egyiptomi templomból áll: egy kisebb, elkerített templomból, és több külső templomból, melyek Luxortól körülbelül 2,5 kilométerre találhatóak északra. Egy évezredbe telt, mire megépítették és megnagyobbították a hatalmas karnaki templomot, bár a legtöbb munkát az Újbirodalom idején uralkodó fáraók végezték el. Karnak egyik leghíresebb épülete az 5000 m2 területű Oszlopterem, ahol 134 hatalmas oszlopot rendeztek 16 sorba.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én sok sok évvel ezelőtt végigusztattam hajókiránduláson a Níluson és feledhetetlen élményekkel tértem haza, csodálatos egy hetet töltöttem Egyiptomban, fantasztikus volt. Hálásan köszönöm.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version