Kezdőlap Dél-Amerika Top 25 látnivaló Peruban

Top 25 látnivaló Peruban

Peru az ókori civilizáció egyik legnagyszerűbb központja. A Norte Chico civilizáció már Kr.e. 3000-ben is jelen volt a Csendes-óceán partjainál. Több más civilizáció követte őket, mint például a Moche, Chavin, Chimú és a Nazca, akik lenyűgöző romokat és tárgyi leleteket hagytak hátra. Peru leghíresebb ókori romját a 15. században megjelenő, napimádó inkák építették, akik a Kolumbusz előtt Amerika leghatalmasabb birodalmával büszkélkedhettek.
De nem csak a történelemkedvelők élvezhetik Perut. Egyéb turista látványosságok közé tartozik Peru néhány gyönyörű természeti csodája is. Az Andok az egész országon át fut. A közel 7000 magas Andok Peruban elválasztja a száraz partvidéket a buja Amazon esőerdőtől, s így az utazók különböző élményeket szerezhetnek.

25Inca Pisac

A nyüzsgő Pisac városa felett a hegyekben szétszórt lenyűgöző inka romokat Inca Pisac néven ismerik. A romok közt van egy katonai fellegvár, vallási templomok, házak és kilátók a Szent-völgybe. Állítólag az Inca Pisac védte a völgy déli bejáratát és ellenőrizte az inka birodalmat az esőerdővel összekötő útvonalat.

24Moray

A Maras nevű apró városon túl található a Moray nevű inka hely, ahol számtalan, hatalmas teraszt véstek a földbe. Minden rétegnek megvan a saját mikroklímája, aszerint, hogy milyen mélyen van. A legfelső és legalsó szint közötti hőmérséklet különbség akár 15 C° is lehet. Emiatt, néhányan úgy gondolják, hogy az inkák laboratóriumnak használták, ahol optimális feltételeket biztosítottak gabonafélék termesztéséhez.

23Plaza de Armas, Lima

A Plaza de Armas az a hely, ahol Lima városa megszületett. A Plaza Mayor néven ismert tér a város szívében, a történelmi negyedben található, ahonnan az utcák hálózata kiindul. Az 1535-ben, a spanyol hódító, Francisco Pizarro által létrehozott tér ma egy katedrálissal és több palotával is szomszédos.

22Kuelap

A csacsapoják, vagy más néven felhőharcosok építették Kuelap városát, ahol keverednek az ókori romok egy köderdővel és az Amazon-folyóval. A csacsapoják az Amazon által kivájt völgyben éltek, ami mélyebb, mint a Grand Canyon. Kuelap-ban található Dél-Amerika legnagyobb erődje, ami régebbi, mint az inkák. Orchideák és broméliák színesítik az erőd belsejét.

21Cordillera Blanca

A Cordillera Blanca egy hegyi kalandor álma, hiszen túrázási, hegymászási és hegyi kerékpározási lehetőségeket kínál. A Peru északi részén található Cordillera Blanca 16 csúcsa több mint 6000 méter magas, emiatt kapta a „világ legmagasabb trópusi hegység” becenevet. Peru legmagasabb hegye, az Andok egy része, a Huascaran is itt helyezkedik el. Cordillera Blanca térsége az inkák előtti kultúrák romjai megtekintéséhez is nagyszerű hely.

20Sacsayhuaman
flickr/dachalan

A Sacsayhuaman egy Cusco városára néző, ókori, falazott komplexum. Az inkák puma alakba építették ki Cusco-t, ami a szimbólumok volt, a pumának pedig éppen Sacsayhuaman a feje. Sacsayhuaman-t tartják az emberisék egyik legnagyszerűbb épületének. Az erőd falait hatalmas sziklákból építették, amik mellett az emberek eltörpülnek. Az alapjai a mai napig láthatóak.

19Sipan

Sipan urát, aki Kr.u. 100 körül uralkodott, gyakran hívták az amerikai Tutanhamonnak a sírja gazdagsága miatt, melyet az egyik leggazdagabb régészeti felfedezésének tartják. Sipan a mocsikák királya volt, akik évszázadokkal az inkák előtt uralták Peru északi partvidékét. Ők voltak a kor legjobb kohászai, kincseiket pedig a néhány kilométerre található Bruning Museum őrzi.

18Salinas de Maras

A Salinas de Maras a Qaqawiñay-hegy lejtői mentén, az Urumbamba-völgyben található. A sóbánya közel 3000 só medence összetett hálózata. A víz alatti forrásoknak köszönhetően a sekély medencék magas sótartalmú vízzel vannak tele. Úgy hiszik, hogy ezeket a só medencéket még az inkák előtti időszakban fejlesztették ki, és a helyi családok a mai napig aktívan használják a száraz időszakban, májustól egészen novemberig.

17Manu Nemzeti Park

Az Amazonas-medencében található, hatalmas nemzeti park Dél-Amerika egyik legnagyszerűbb helye, ahol megcsodálhatjuk a trópusi vadvilág hihetetlen változatosságát. Ha türelmesek vagyunk, a park legtöbb területén megfigyelhetők a vadállatok. Egy egyhetes kirándulás alatt, a látogatók több különböző madárfajt, számtalan majomfélét és néhány egyéb emlőst is láthatnak. A legjobb, ha a száraz időszak alatt, június és november között látogatunk el a Manu Nemzeti Parkba.

16Choquequirao

Az elzárt, látványos és még mindig nem teljesen tisztázott Choquequirao a Machu Picchu testvére. A Choquequirao teljesen más stílusban épült, mint a Machu Picchu, és ugyan jóval nagyobb, de nem olyan látványos, mint nagytestvére. Choquequirao-hoz egy 3-4 napos túra során juthatunk el, az Inka ösvény pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Igény szerint indítanak Cusco városából túrákat, a turista szezonban rendkívül sűrűn, akár naponta.

15Pisac piaca
flickr/Jae

Pisac piaca remek hely, hogy megízleljük egy festői szépségű, az Andokban található város piacát. Minden héten a legnagyobb piacot vasárnap rendezik, de kisebbek vannak keddenként és csütörtökönként is. Az ideutazók megfigyelhetik a helyieket, ahogy alkudoznak a fő piacon. A különleges „turista piacon” pedig helyben készített kézimunkákat, kerámiákat, például kézzel festett gyöngyöket vásárolhatunk. Pisac Cusco városától busszal csupán egy órányira van.

14Paracas Nemzeti Park

A Peru déli partjánál található Paracas Nemzeti Park egy sivatagi természetvédelmi terület, ami elfoglalja a Península de Paracas nagy részét. A természetvédők szerint Paracas nagyszerű példája a csendes-óceáni, szubtrópusi, tengerparti sivatagoknak, ahol a sivatag egészen a strandig terjed. A terület rengeteg állatnak szolgál élelemmel, mint például az oroszlánfókáknak, delfineknek és 215 félé madárnak. A természetvédelmi területen a paracas-i emberek számtalan romját is felfedezhetjük.

13Ollantaytambo

Ollantaytambo egy ősi, inka templom és erőd, csak úgy, mint egy falu a Szent-völgy északnyugati végében. Ez volt az inkák menedéke, miután a spanyolok elfoglalták Cuzco városát. A romok alatt található Ollantaytambo óvárosa. A város inka alapzatokon fekszik, ez is nagyszerű példa az inka várostervezetre. A város nagy része ugyanúgy fekszik, ahogyan az az inka időkben volt. Manapság, Ollantaytambo népszerű turista úti célnak számít, valamint a túrázók általában innen indulnak meghódítani az Inka ösvényt.

12Miraflores

Miraflores Lima tengerparti üdülőhelye és szórakoztató központja. A turisták csak úgy özönlenek a térségbe, hogy egyenek egy finom helyi különlegességet bármely hangulatos étteremben, vásároljanak helyiek által készített kézimunkákat és antik darabokat, pihenjenek, bulizzanak, játszanak egy kaszinóban, és csak élvezzék az életet. A csendes-óceáni strand a szörfösök és siklóernyősök körében is népszerű. A térségben található még a Huaca Pucilana is, egy folyamatos régészeti ásatás, melynek célja az inkák előtti kultúra megismerése.

11Chan Chan

A Peruban található Chan Chan a Kolumbusz előtti Amerika legnagyobb városa volt. Becslések alapján, akkoriban, körülbelül 60.000 ember élt. A várost a Chimu emberek építették Kr.u. 850 körül, és egészen az inka birodalom hódításáig, 1470-ig, az övék is volt. Bár Chan Chan egykor biztosan káprázatos látványt nyújtott, a pusztító áradások és esőzések következtében a város vályogfalai súlyosan lepusztultak. Manapság, a város leglenyűgözőbb része maga a nagysága.

10Huacachina

Ica közelében található Huacachina egy apró oázis város, melyet egy kis, természetes tó és a magasba tornyosuló homokdűnék vesznek körül. Egykor a perui elit játszótere volt, ma pedig Huacachina már főleg nemzetközi turistákat vonz. Huacachina legnagyobb vonzó ereje, hogy a homokdűnéken van lehetőség a sandboardingozásra és homokfutók kipróbálására.

9Mancora

Mancora, Peru egyik északi, partvidéki városa büszkélkedhet az ország legjobb homokos strandjával, ami több kilométer hosszan húzódik a Csendes-óceán partján. Egy olyan kis városban ahol a Pan-American Highway szolgál főutcaként, meglepően sok tengerparti üdülő, luxus étterem és éjszakai klub található. Az egyenletes, jó hullámoknak köszönhetően Mancora népszerű a szörfösök körében is, a nyüzsgő éjszakai élet pedig naplemente után is itt tartja a látogatókat.

8Iquitos
flickr/markg6

Néhányan úgy vélik, a perui Amazonas dzsungel sokkal jobb kiránduló úti cél, mint a Manaus nevű város körüli, brazil hasonmása, ugyanis ugyanazt a vadvilágot ismerhetik meg az idelátogatók, de még sincs annyira tönkre téve és sokkal nagyobb az értéke. Iqutios a világ legnagyobb városa, amit nem lehet megközelíteni úton. Innen indítanak izgalmas Amazonas hajótúrákat is. Az emberek és a készletek is csak repülőn vagy hajón juthatnak be a városba, illetve csak ezen a két módon is hagyhatják el.

7Nazca-vonalak

A Nazca-vonalak Nazca és Palpa városai között húzódik végig a Csendes-óceán északi partja mentén. A Kr.e. 200 és Kr.u.700 között kialakított Nazca-vonalak különböző alakzatokból áll, az egyszerű vonalaktól kezdve, a stilizált pók, majom, hal, láma, gyík és emberi figurákig. Olyan hatalmas területen helyezkedik el, hogy csak az 1920-as években ismerték fel a figurákat, amikor az első perui légitársaság elindította első járatát Lima és Arequipa között. A Nazca-ban található hotelek és utazási irodák repülési lehetőségeket kínálnak, mely során a turisták fentről csodálhatják meg a Nazca-vonalak alakzatait. A Pan-American Highway mentén pedig áll egy kilátó, ahonnan három alakzat látható.

6Szent Katalin-kolostor

Az 1580. október 2-án alapított, Arequipa városában található kolostor egy 20.000 négyzetkilométeres, falazott terület utcákkal, sétányokkal, lépcsőkkel és apró terekkel. A kolostor túlnyomórészt Mudéjar stílusú, és élénk színnel festett falak jellemzik. Ez a gyarmati Peru és Latin-Amerika egyik legfontosabb kolostora.

5Uros-szigetek

A száraz nádból létrehozott, mesterséges Uros-szigetek a Titicaca-tó legnépszerűbb turista látnivalói. Az Uros nép élete összefüggött a nádakkal, amik az elsődleges ételforrásuk volt, valamint nádból építették otthonaikat és hajóikat, sőt még teát is készítettek belőle. A szigetekre egyenletesen, háromhavonta rakták rá a nádakat, mivel alulról rohadnak,így a talaj mindig lágy és rugalmas.

4Plaza de Armas

A Plaza de Armas mindig is Cuzco szíve volt, az inka birodalomtól kezdve, amikor a tér neve még Huacaypata vagy Aucaypata, egészen a modern korig. A tér gondosan parkosított, padokon és falakon ücsöröghetünk, s ennek köszönhetően az emberek szívesen kiülnek a szabadba eltölteni egy kellemes ebédet. A városközpontban található téren sorakoznak az éttermek és boltok, sőt még két spanyol templom is.

3Colca-kanyon

Az utazók, akik úgy gondolják, hogy az amerikai Grand Canyon mély, valószínűleg megváltoztatják a véleményüket, miután ellátogattak a Peru déli részén található Colca-kanyonhoz. A 4160 méter mély Colca-kanyon kétszer olyan mély, mint a Grand Canyon, bár a kanyon falai kevésbé meredekek. A legnagyobb látnivaló, a hihetetlen látványon kívül persze, az Andoki kondor, amiket egészen közelről láthatunk, ahogy lebegnek a felszálló gőzben.

2Inka ösvény

Az inka ösvény az egyik leghíresebb túraútvonal a világon. A 42 kilométer hosszú út végigfut az Andok-hegységen, hogy összekapcsolja az Aguas Caliente nevű, apró várost a Machu Picchu-val. Az útvonal köderdőkön, dzsungeleket és inka romokon is áthalad. Az Inka ösvény igen magasan húzódik, így a túrázóknál felléphet a magassági betegség. Egy több napos túrához a májustól szeptemberig tartó időszak a legmegfelelőbb. A túrázóknak mindenképp fel kell készülniük a hideg éjszakákra.

1Machu Picchu

A világ egyik legszebb és leglenyűgözőbb ókori helye, a Machu Picchu kétségtelen Peru elsőszámú turista látnivalója. Az „inkák elveszett városa” lentről, az Urubamba-völgyből láthatatlan, és teljesen zárt, körülötte pedig mezőgazdasági teraszok találhatóak, melyek öntözését természetes források végzik. Bár a helyeik korábban is tudtak a Machu Picchu létezéséről, a világ többi része csak az után ismerte meg, hogy 1911-ben egy Hiram nevű történész újra felfedezte.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version