Kezdőlap Dél-Amerika A 10 leglenyűgözőbb ókori inka rom

A 10 leglenyűgözőbb ókori inka rom

Az inka civilizáció Peru felvidékén jelent meg a 13. században. 1438-tól az inka hátország, Cuzco körül kezdtek el területeket meghódítani, s létrehozták a Kolumbusz előtti Amerika legnagyobb birodalmát. Az 1532-es spanyol hódítók érkezése jelentette a rövid életű Inka Birodalom végét. Igen kevés dolog maradt fenn az inka kultúrából, ugyanis a hódítók kizsákmányoltak mindent, amit csak tudtak. A látogatók egy kis betekintést mégis nyerhetnek az inkák egykori életébe a Dél-Amerika felföldjein talált csodás, ókori inka maradványoknak köszönhetően.

10Moray

Moray egy inka mezőgazdasági laboratórium, amit nagy valószínűséggel a nagy ellenálló képességgel bíró növények termesztésére használták az Andokban. A helyen több, körkörös terasz is van, melyeken valószínűleg a különböző éghajlati viszonyok hatásait tanulmányozták a gabonákon, mivel az alacsonyabban fekvő teraszokon alacsonyabb a hőmérséklet. A legmélyebb kráter körülbelül 150 méter mélyen van, s a legfelső és a legalsó szint között akár 15°C is lehet a különbség.

9Wiñay Wayna

A Wiñay Wayna nevű inka hely egy az Urubamba-folyóra néző domboldalba épült. Az Inka ösvényen található Wiñay Wayna manapság a híres Machu Picchu-hoz tartó, fáradt utazók pihenőhelyeként szolgál. Olyan inka maradványokat találhatunk itt, mint a lépcsőházakkal összekapcsolt alsó és felső ház komplexumok, valamint szökőkút szerkezetek. A házak mellett egy mezőgazdasági terasz is fekszik.

8Coricancha

A Cuzco városában található Coricancha, eredeti nevén Inti Kancha (A Nap Temploma), az inka birodalom legfontosabb temploma volt. A falait és a padlót egykor tömör arany fedte be, az udvar pedig tele volt arany szobrokkal. Mint sok más inka emlékművet, a hódítók ezt is rettentően elpusztították, a romjaira pedig a Santo Domingo nevű keresztény templomot építették. A sok földrengés szinte teljesen lerombolta a templomot, de a hatalmas, szorosan egymásra épített kőtömb falai a mai napig állnak, az inkák kifinomult kőfalazatainak köszönhetően.

7Llactapata

A tengerszint felett 2840 méterrel, Quechua-ban, az Inka ösvény mentén található Llactapata „magas várost” jelent. Valószínűleg gabonatermesztésre és tárolásra használták. Manco Inca Yupanqui felégette Llactapata-t, hogy ezzel vegye rá a spanyolokat a visszavonulásra. Részben emiatt nem találták meg soha a spanyolok az Inka ösvényt és több inka települést.

6Isla del Sol

Az Isla del Sol, a Nap Szigete, egy sziklás, dombos sziget a Titicaca-tó déli részén. Az inka vallás szerint, ez volt az első föld, ami a nagy árvíz után előbukkant, a Nap pedig a szigetből emelkedett fel, hogy újra megvilágítsa az égboltot. Mivel szerintük itt született a Napisten, az inkák számtalan szent helyet építettek a szigetre. Olyan inka romokat csodálhatunk meg, mint a Sacred Rock és a Chicana nevű labirintusszerű épület.

5Sacsayhuaman
flickr/dachalan

A Sacsayhuaman egy a Cusco városa felett emelkedő inka falazott komplexum. A Cusco nevű birodalmi város területe egy puma alakot formált, az állatét, ami az inka dinasztiát szimbolizálta. A puma hasa volt a főtér, a Tullumayo-folyó formálta a gerincét, a Sacsayhuaman domb pedig a fejét. A városban három, párhuzamos, hatalmas mészkövekből készült, különböző méretű fal áll. Néhányan úgy gondolják, hogy ezek a zegzugos falak jelölték a puma fogait. Az inka falat úgy építették, hogy még egy darab papír sem férne be a rengeteg kő közé.

4Inca Pisac

A Quechua eredetből származó Pisac szó jelentése fogoly. Az inka hagyományok megszabták, hogy a városokat madár- és állatalakokba kell építeni, a Pisac például fogoly alakú. Az itt található inka romok között van például egy katonai fellegvár, vallásos templomok, lakások és kilátók a Szent-völgy és a Salkantay hegy között. Állítólag, Pisac védte a Szent-völgy déli bejáratát és ellenőrizte az inka birodalmat az esőerdő határával összekötő útvonalat.

3Choquequirao

A Cuzco és Apurimac határánál elhelyezkedő Choquequirao, melynek jelentése „az arany bölcsője”, a tengerszint felett 3085 méterrel található. Olyan inka romokat tekinthetünk meg itt, mint például egy 180 teraszból álló lépcsőház konfiguráció. A Machu Picchu-hoz képest teljesen más stílusban épült Choquequirao területe sokkal nagyobb. A Choquequirao-hoz csak gyalog vagy lóháton juthatunk el, és ezért sokkal kevesebben látogatják, mint a Machu Picchu-t. Kerekek nélkül, a Cachora-ból induló túra akár négy napig is eltarthat.

2Ollantaytambo

Az inka birodalom idején, Ollantaytambo volt Pachacuti császár birtoka, aki meghódította a régiót, és felépítette a várost, valamint a ceremónia központot. Abban az időben, amikor a spanyolok meghódították Perut, Ollantaytambo az inka ellenállás erődjeként szolgált. Manapság, az itt található inka romok fontos turista látnivalóknak számítanak, valamint Ollantaytambo az egyik leggyakoribb kiindulópont egy kiadós túrához az Inka ösvényen.

1Machu Picchu

A világ legszebb és leglenyűgözőbb inka romja, a Machu Picchu-t a hawaii történész, Hiram fedezte fel újra 1911-ben, mivel évszázadokig feküdt elrejtve az Urubamba völgyben. Az „Inkák Elveszett Városa” lentről láthatatlan és teljesen zárt, körülötte mezőgazdasági teraszok találhatók, és természetes források végzik az öntözést. Bár a helyiek korábban is ismerték, a világ többi részén az után lett népszerű, hogy 1911-ben újra felfedezték. Azóta pedig, a Machu Picchu vált Peru legfontosabb turista látványosságává.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version