Kezdőlap Afrika Top 10 látnivaló Marokkóban

Top 10 látnivaló Marokkóban

Hosszú strandjaival, erődített halászkikötőivel, sűrű oázisaival és a Magas-Atlasszal Marokkó partvidéke és tájai számos érdekességet kínálnak az ideutazók számára. Fez, Meknesz és Marrákes királyi városokba ellátogatva megérthetjük, hogy miért is igazán nagyszerű úti cél Marokkó.

10Meknesz

Meknesz egyike Marokkó négy királyi városának. Neve és dicsősége is Iszmáil marokkói szultánhoz kapcsolódik. A szultán varázsolta Mekneszt egy spanyol-mór stílusú, lenyűgöző várossá, amit magas falak és hatalmas kapuk vesznek körül. Meknesz nem csak történelmi emlékművekkel és természeti csodákkal van tele, de ez a Volubilis római romokhoz legközelebb fekvő város is.

9Volubilis

Az ókorban Volubilis egy fontos római város volt a római hódítók legnyugatibb határánál. A Mauretania Tingitana nevű tartomány közigazgatási központja volt. A tartomány termékeny földjei lehetővé tették az olyan fontos alapanyagok termesztését, mint például a gabona és az olívaolaj, amiket Rómába exportálták, ez pedig elősegítette a tartomány gazdagságát és fellendülését. A rómaiak a Kr.u. 3. századra szinte teljesen elhagyták Marokkó nagy részét, ám Volubilis-ban több évtizedig éltek még.

8Chefchaouen

Chefchaouen vagy csak Chaouen egy káprázatos hegyvidéki város Marokkó északkeleti részén. A festői medina tele van fehérre mosott otthonokkal, melyeknek jellegzetes kék színű falaik vannak, a város háttere pedig a Rif-hegység drámai hegyvonulatai. Rengeteg turista látogat el ide, hogy helyi kézműves darabokat vásároljanak, például ruhákat és szőtt takarókat, amik sehol máshol nincsenek Marokkóban. A helyi kecskesajt is népszerű a turisták körében. A Chefchaouen városát körülvevő régió Marokkó egyik fő kendertermelő vidéke. Nem meglepő, hogy ennek következtében az egész városban árulják a hasis, de ezek leginkább az őshonos Cahouenis emberek tulajdonában vannak.

7Todra Gorge

A Todra Gorge a Magas-Atlasz távoli, keleti oldalán található. A Todra és a szomszédos Dades-folyó is sziklákkal körülvett kanyonokat vájtak a hegységen keresztül. A Todra Gorge utolsó 600 métere a leglátványosabb, mivel a kanyon egy lapos, köves ösvénnyé szűkül össze. A csupán 10 méter széles részeket meredek, egyenletes sziklafalak veszik körül minden oldalról, melyeket akár a 160 méteres magasságot is elérhetik.

6Szavíra (Esz-Szavíra)
flickr/marfis75

A természetes öböl védte Szavíra egy igazán nyugodt halászkikötő. Korábban, a 16. századi portugálok Mogador néven ismerték. Szavíra mai városát a 18. században építették, azért, hogy fellendítsék a kereskedelmi csereforgalmat az európai hatalmakkal. Manapság, Szavíra híres a kitesurf és windsurf lehetőségeiről, ugyanis az erős passzátszél szinte folyamatosan fúj a védett öbölben. A strandon napernyőket használnak, ami egy kis védelmet nyújt a szél és a homok ellen. Szavíra több kisebb iparművészeti vállalkozásnak is otthont ad, különösképpen a szekrénykészítők és a fafaragók figyelemre méltóak.

5Draa-völgy

A Magas-Atlasz déli részén található, Draa-völgy mentén régi kasbah és berber falvak, valamint pálmaligetek sorakoznak. A völgy a nyugati Ouarzazate városától a keleti Zagora-ig terjed. Egy hihetetlen utazás a völgyben kétségtelenül Marokkó egyik leglátványosabb kirándulásának számít. A Draa-völgyet a Draa-folyó metszi keresztül, amely a Magas-Atlaszban kezdődik, és az Atlanti-óceánban végződik, bár a valóságban a folyó még azelőtt elapad, hogy elérné az óceánt.

4Erg Chebbi

Erg Chebbi dűnéi a Szaharában találhatóak. A lenyűgöző dűnék akár 150 méter magasak is lehetnek, így az idelátogatók még az árnyékukban is aprónak érzik magukat. Erg Chebbi dűnéire a gyönyörű, egyedi narancssárga színű homok a jellemző. A dűnékhez általában a Merzouga nevű faluból indulnak a kirándulások, amely a homokbuckás terület sarkánál fekszik. A tevegelés a legnépszerűbb utazási mód, bár ez nem épp a legkényelmesebb „jármű”.

3Fes

A szinte teljesen érintetlen középkori város, Fes-al-Bali Fes medinái közül a nagyobbik. A körülbelül 150.000 lakosságú város a világ legnagyobb autómentes városi területe a népesség alapján. Az árukat szamáron, hintókon és motorbicikliken szállítják. Az egész Medinát magas falak és hatalmas, történelmi városkapuk veszik körül. Számos boltnak és étteremnek van tetőtéri terasza, ez pedig nagyszerű módja, hogy a turisták egy kicsit kiszabaduljanak az utcák nyüzsgéséből. A kilátás naplementekor és sötétedés után a legelképesztőbb.

2Ait Benhaddou

Ait Benhaddou Ouarzazate egyik erődített városa a korábbi karavánút mentén, amely a Szahara és Marrakes között húzódott. A magas vályogfalakon belül hat, úgy nevezett kaszba és néhány ház található. A város lakosságának nagy része ma már a folyó túl oldalán fekvő, sokkal modernebb faluban él, de néhány család továbbra is a város falain belül maradt. Ait Benhaddou számos filmben felbukkant már, például az Arábiai Lawrence-ben és a Gladiátorban.

1Djemaa el Fna

Djemaa el Fna nem csak minden marrakesi látogatás fénypontja, de Marokkó egyik top turista látnivalója is. Nappal, ez a tér a város szíve, ilyenkor tele van kígyóbűvölőkkel és emberekkel, akiknél majom van, de néhány egyszerű bódét is felállítanak. Ahogy telik a nap úgy változnak a szórakoztatók is, a kígyóbűvölők távoznak, délután és este pedig a téren még nagyobb tömeg gyűlik össze, akiket mesemondók, varázslók és a hagyományos gyógyszerekkel kereskedők bűvölik el. Ahogy leszáll az éj, Djemaa el Fna megtelik ételes standokkal, a tömeg pedig eléri csúcspontját.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version