Amerika 50. tagállama, a Csendes-óceán szívében elhelyezkedő, nyolc szigetből álló Hawaii. A fehér homokos strandjairól és a „hula” táncról ismert Hawaii számos látnivalót és kulturális programot kínál. Az Oahu szigetére látogatók a II. világháborúból fennmaradt hadihajókat csodálhatnak meg, vagy épp lazulhatnak az ikonikus Waikiki Beach fehér homokos partjain. A „Nagy Szigeten” akár bámulatos fekete vagy zöld homokos strandokon is sétálgathatunk. Egy igazi hawaii nyaralás alkalmával legalább két szigetre el kell látogatnunk.

10Oahu északi partja

Oahu a Hawaii-szigetek leglátogatottabb szigete, s a legtöbb turista egyenesen a fővárosba, Honoluluba érkezik. A sziget északi partja kevésbé zsúfolt, ám néhány igazán fantasztikus strandot kínál. A szörfözést kedvelők talán már most is tudják, hogy Hawaii ezen része büszkélkedhet a világ néhány legjobb téli hullámával. A Banzai Pipelineto nevű ponton világklasszis szörfösöket, sőt akár szörfbajnokságokat is megleshetünk. A sziget északi partja igazán nyugodt, laza hangulatot áraszt, s éles kontrasztban áll Oahu többi részével.

9Molokai

Nem minden hawaii sziget fejlődött ugyanabban az iramban. Molokai az egyik legkevésbé fejlett sziget, ugyanakkor az állam leglátványosabbika is. A „Barátságos Sziget” néven elhíresült Molokai igen különleges történelemmel büszkélkedhet. A sziget leghíresebb látnivalója a Kalaupapa Nemzeti Történelmi Park, ahol egykor leprás kolónia élt. Manapság Molokai szigetére a turisták úgy a rendkívüli történelme, mint az érintetlen, fejletlen, természeti szépségei miatt látogatnak el. Az ideérkezők túrázhatnak a Pala’au Állami Parkban, vagy eltölthetnek egy kellemes napos a Papohaku nevű strandon, ahol általában néhány család tartózkodik egyszerre.

8Hapuna Beach
Hapuna Beachwikipedia/Polihale

Hawaii Nagy szigete számos elképesztő strandnak ad otthont, s mindközül az egyik legnagyszerűbb kétségtelenül a Hapuba Beach. A strand a Kohala Coast Állami Park részét képezi, s csupán egy rövid autóútra van az olyan népszerű üdülőközpontoktól, mint a Kona és a Waikoloa. A Hapuna Beach egy igen nagy területen elterülő, finom, fehér homokos strand. Hapuna remek választás a családok számára, akik egész napokat tölthetnek itt el fürdőzéssel és napozással. A strand egyik oldalán túl van néhány korallzátony is, melyek remek lehetőséget biztosítanak a könnyű búvárok számára is.

7Kaanapali Beach

Maui nyugati partján terül el a Kaanapali Beach, mely a Lahaina néven ismert turista csomóponton kívül esik. Kaanapali a Fekete-sziklától egészen a Canoe Beachig nyúlik, a part mentén pedig számtalan szálloda, bolt és étterem sorakozik. Hawaii egyik top látnivalója a fenséges, fehér homokos, különleges szikla emlékművekkel büszkélkedhető strand, melyek közül több történelmi vagy vallási értékkel bír a helyiek körében. Pu`u Keka`a, vagyis a Fekete-szikla a leghíresebb ilyen emlékmű. Kaanapali továbbá egy körülbelül két kilométer hosszú, tengerparti sétánnyal is büszkélkedhet, sétálás közben pedig megcsodálhatjuk a Csendes-óceán bámulatos hullámzásait.

6Na Pali
Na Pali

A Kertsziget néven is ismert Kaui szigetére érkezők felfedezhetik a híres Na Pali partot. A part mentén sűrű, zöld növényzettel borított, meredek sziklák zuhannak a mélybe, ahol találkoznak a privát, elkerített, finom homokos strandokkal, ennek a látványnak pedig az egész bolygón nincsen párja. Sok látogató felismeri a tájat, hiszen a Na Pali part szolgált például a Jurassic Park és más filmek forgatási helyszíneként is. A Na Pali Coast Állami Park ösvényein túrázva akár a fenséges sziklák mentén is elhaladhatunk. Az igazán kalandvágyók számára pedig néhány sziklánál a helyiek szívesen megmutatják, hogyan is ugorhatnak a mélybe biztonságosan.

5Lanikai Beach

Ha egy igazi föld paradicsom után kutat, a Lanikai Beach a tökéletes hely. Az Oahu keleti partján elterülő Lanikai Beach mindössze egy félórás autóútra található Honolulu belvárosától, ám ideérkezve olyan, mintha egy teljesen másik világba lépnénk. Lanikai jelentése „a mennyei tenger”, s ha akarnánk sem tudnánk jobban leírni a fél kilométer hosszan elterülő tengerparti szépséget. A fehér homok, a kék víz és a pálmafák nyújtotta árnyék teszik igazán lélegzetelállítóvá Lanikai-t. A bámulatos trópusi környezetből akár a Moku Nia és a Moku Iki szigeteket is láthatjuk.

4Haleakala Nemzeti Park
Haleakala Nemzeti Park

Haleakala egy pajzsvulkán, mely Maui szigetének több mint a felét alakítja. A Kelet-Maui vulkán néven is ismert Haleakala csúcsa több mint 3000 méter magas. A vulkánt körülölelő térség a Haleakala Nemzeti Park. A turisták többsége a túrázást választja, hogy felfedezze a nemzeti parkot, a legelképesztőbb természeti csodák pedig a Ka Luu o Ka Oo vulkánkúphoz vezető úton láthatóak. A Pipiwai útvonalon sétálva néhány medence is várja az elfáradt túrázókat, ahol egy kicsit felfrissíthetik magukat. A 120 méter magas Waimoku-vízesés a Pipiwai útvonal végén található.

3Waimea-kanyon
Waimea-kanyon"

A Kauai sziget Na Pali partján befelé haladva csodálhatjuk meg a Waimea-kanyont. A Csendes-óceán Grand Canyonjaként is ismert kanyon Hawaii egyik legelképesztőbb helye. Waimea-kanyon megdöbbentő méretei miatt párhuzamba vonható a Grand Canyonnal, ám a Waimea-kanyon talán még szebbnek mondható a sivatagszerű táj mentén húzódó zöld növényzetnek köszönhetően. Délutánonként gyakran gyülekeznek felhők a kanyon felé, így a tiszta reggeleken fedezhetjük fel a leginkább a kanyont egy túra során Koke’e Állami Parkban. A bátor utazók akár a kempingben is megszállhatnak, s így megtapasztalhatják a káprázatos napfelkeltét.

2Honolulu
Honoluludreamstime/© Delamofoto

Egy hawaii nyaralás sem lenne teljes anélkül, hogy ne látogatnánk el a szigetcsoport messze legnagyobb városába, Honoluluba. Egy biztos, programokban itt biztosan nincs hiány, a város legnépszerűbb pontjaként gyakran Waikiki-t emlegetik. A Waikiki Beach tulajdonképpen több összekapcsolt strand láncolata. A Duke Kahanamoku Beach az egyik legnépszerűbb közülük úgy a turisták, mint a helyi szörfösök körében. A bámulatos kilátásért mindenképp érdemes felmászni a Diamond Head Crater, vagyis a Gyémántfej kráter csúcsára, ahonnan elképesztő kilátás nyílik Waikiki-re. A Honoluluba érkezők semmiképp se hagyják ki Pearl Harbor-t, ahol a USS Arizona szívszaggató emlékművét is megcsodálhatják.

1Hawaii Vulkánok Nemzeti Park
Hawaii Vulkánok Nemzeti Park

A Nagy Sziget egyik legfontosabb látnivalója a Hawaii Vulkánok Nemzeti Park, amely két aktív vulkánt zár körbe. A Kīlauea a világ egyik legaktívabb vulkánja, míg a Mauna Loa a világ legmasszívabb pajzsvulkánja. Pelé istennő otthonaként a nemzeti park igen nagy történelmi fontossággal bír a hawaii emberek számára. A régióban körülbelül 700 évvel ezelőtt telepedtek le. A Kilauea Látogatóközpontban részletesebben is megismerhetjük a vulkánt, amely egy hatalmas kráterre néző kilátóval is büszkélkedhet. Kis szerencsével, akár egy igazán ősi erőnek is a szemtanúja lehet, ahogy az olvadt föld forr a tengerben. A Crater Rim Road-on túrázva vagy autókázva más bámulatos természeti csodákat is felfedezhetünk, végezetül pedig elképedhetünk a Thurston Lava Tube szívétől.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here