Argentína a természetes és mesterséges csodák földje. Az Andok gleccsereitől és égbetörő csúcsaitól kezdve, Mendoza szőlőskertjein át, Buenos Aires nyüzsgő városáig számtalan dolog van, amit mindenképp látnunk kell ebben a dinamikus és összehasonlíthatatlanul egyedi országban.
Rengeteg oka van, hogy miért is Argentína az egyik legkedveltebb úti cél. Ez az ország büszkélkedhet például a legnagyobb vízesésekkel, Amerika legmagasabb csúcsával, és a néhány legkülönlegesebb tájjal, amik az ideutazókat mindenhol körülveszik. Nem csak az általános tökéletesség, hanem a turista látnivalók hihetetlen változatossága az, ami a látogatókat folyamatosan visszacsábítja Argentínába.

23Lanín-vulkán
Lanín-vulkán

Argentína és Chile határánál elhelyezkedő Lanín-vulkán igen népszerű a túrázók és sziklamászók körében. Az igazi kalandvágyók miután engedélyt kérte a Lanín nemzeti park irodájában, és igazolták a szükséges kellékek meglétét, a csúcsra is felmászhatnak egy gyakran hófödte útvonalon. De egy rövid, egy órás séta során a látogatók a Lanín-vulkán északi oldalához is eljuthatnak, ahonnan szintén csodás kilátás tárul elénk, megcsodálhatjuk a Lago Tromen nevű tavat és a környező erdőt.

22Quebrada de Cafayate
Quebrada de Cafayate

A Quebrada de Cafayate egy látványos kanyon a Valles Calchaquíes régióban. A homokkövek, szokatlan sziklaformációk és a merész színek miatt szerepel sok utazó bakancslistáján a gyönyörű kanyon. Szervezett túrákkal végigmehetünk gyalog, vagy autóval a Río de las Conchas mentén a kanyon torkába és szívébe. A háttérben látszik a Sierras de Carahuasi merész kontrasztja, ami tökéletes, képszerű kilátást kölcsönöz. Olyan feltűnő látnivalókat is megtalálhatunk, mint az El Obelisco néven ismert ikonikus monolit, a Los Castillos-ként elhíresült élénk, kőformáció és a kőbánya, ami otthont ad például az El Fraile nevű szokatlan kőformációnak.

21Tigre Delta

Buenos Aires-től északra található Tigre városa, ami az azt körülvevő delta csomópontjaként szolgál. A város számos turista programot kínál, a múzeumtól kezdve a nagyszerű boltokon át a nyüzsgő szabadtéri piacig, de vonzóereje leginkább abban rejlik, hogy innen indulva hajóval felfedezhetjük a folyó deltatorkolatát. Foglaljunk helyet az egyik idegenvezetős túrán, vagy csak pattanjunk fel az egyik helyi vízi taxira, és csodáljuk meg a kanális menti otthonokat és a rengeteg vízen lebegő közlekedési eszközt, sőt még vásárolhatunk is tőlük, akik közvetlenül a folyón folytatják kereskedelmüket.

20Recoleta temető
Recoleta temetőflickr/wallygrom

Buenos Aires egyik legnépszerűbb látványossága a Recoleta temető. A korai 18. századból származó temetőben, közel 5000 kripta található. Csak úgy hemzsegnek az építészeti mesterművek a temetőben, számtalan szobrot, dór oszlopokat és mauzóleumokat tekinthetünk meg. Mégis, az itt nyugvó személyek teszik ilyen lenyűgözővé a temetőt. A Recoleta néhány sírja olyan emberekhez tartozik, mint például Eva Peron, Armando Bo, José Figueroa Alcorta és gyakorlatilag minden fontos politikai és kulturális argentin személy itt nyugszik az elmúlt két évszázadból.

19Talampaya Nemzeti Park
Talampaya Nemzeti Park

A La Rioja nevű tartományban fekvő Talampaya Nemzeti Park egy hatalmas természetvédelmi terület, amit az ország néhány legfontosabb régészeti és paleontológiai helyeinek védelme érdekében hoztak létre. A parkban talált őskori maradványok bizonyítják, hogy egykor dinoszauruszok kóboroltak a térségben. Akik pedig nem kedvelik igazán a régészetet, a Talampaya-folyó száraz ágya, a szurdok gazdag vörös árnyalatai, a szokatlan alakú sziklák és a fenséges táj elég okot adnak rá, hogy ellátogassanak Argentína egyik legcsodásabb turista látnivalójához.

18Iglesia San Francisco
Iglesia San Francisco

A 17. századból származó Iglesia San Francisco az egyik leglenyűgözőbb koloniális épülete a Salta nevű városban. Az olaszos templom főleg a tökéletes, fehér oszlopairól és jól megmunkált, többszintes tornyáról híres, melyet éjszaka kivilágítanak. A templom belseje ugyanennyire figyelemreméltó a kupolás mennyezetével és levéltári könyvtárával. Ez az építészeti csoda önmagában is megér egy kirándulást a tartományi fővárosba, Salta-ba.

17Cerro Catedral
Cerro Catedralwikipedia/Boscos

San Carlos de Bariloche-hoz közel, a tóvidék területén található a Cerro Catedral Dél-Amerika leghíresebb, nagyszerűen felszerelt sí üdülőközpontja. A kihívást jelentő terep, a pályán kívüli hozzáférés és a snowboardozás miatt igen népszerű a téli sport kedvelői körében, és választják ezt a síparadicsomot sí fesztiválok megrendezéséhez. Szezonon kívül pedig, az üdülőhely várja a kalandvágyó túrázókat, hegymászókat és kerékpárosokat, akik meghódítanák a terepet és megcsodálnák a lélegzetelállító hegyvidéki tájat.

16Mar del Plata strandok
Mar del Platawikipedia/Leandro Kibisz

Az argentin arisztokrácia számára a pihenést manapság a Mar del Plata jelenti, az ország legjobb tengerparti üdülőhelye. Az Atlanti-óceán partján található Mar del Plata évente több millió turistát vonz homokos strandjaival és élénk kultúrájával. A nyári hétvégenként nagyon zsúfolt tud lenni, de a nyári hónapokon kívül sokkal nyugodtabb.

15Cueva de las Manos
Cueva de las Manos

Ez a régészeti terület abszolút kihagyhatatlan látnivaló a művészet- vagy történelemkedvelőinek. A Cueva de las Manos, történelmi helyen őskori barlangfestményeket csodálhatunk meg, amelyeket 9000 évvel ezelőtt a Tehuelche emberek ősei készítették, akik Patagóniában és a Pinturas folyó kanyonjának területén éltek. A barlang az egymást fedő kezek ikonikus körvonalairól híres, de vadász jelenetek festményeit és szimbolikus sziklarajzokat is találunk a barlang falain.

14Aconcagua
Aconcagua

Felmászni az Aconcagua-ra az igazi kalandorok kedvelt programja Argentínában. Aconcagua nem csupán az Andok legmagasabb hegye, de a világ hét legmagasabb csúcsa között is ott van. A kivételes vonzáserejét az elképesztő magasságának és megközelíthetőségének köszönheti. Bizonyos útvonalakon haladva, a hegymászók kötelek és egyéb technikai felszerelés nélkül feljuthatnak a csúcsra. A látogatók felfedezhetik a környező gleccsereket és több más csodás természeti helyet is, melyek a Mendoza’s Aconcagua Provincial Parkon belül találhatók.

13Quebrada de Humahuaca
Quebrada de Humahuaca

Argentína északnyugati részén, az Andok és a Valles Templados között fekvő Quebrada de Humahuaca egy misztikus völgy, amire a kaktuszoknak, a lámáknak, a zord hegyeknek és a színes homokkő szakadékoknak köszönhetően a sivatagszerű környezet jellemző. A látogatók ma végig utazhatnak az egykori inka kereskedelmi útvonalakon, mely során körülbelül 10.000 éve lakott települések mellett haladnak el. Humahuaca a legnagyobb város, de Purmamarca, Tilcara és Iruya is csodás tájakkal büszkélkedhet.

12Utca tangó
Utca tangó

Buenos Airesben akárhova lépük mindenhol, utcán tangózó embereket látunk. Tömeg gyűlik össze, zene szól, a táncosok pedig hihetetlen show-t adnak elő. A sok tangó táncos között vannak kiemelkedően jók, míg mások, akik inkább élénkebbek mint tehetségesek, csak egy jó előadással kívánják szórakoztatni a közönséget. Bármilyen esemény is legyen, a tangó igazán különleges hangulatot áraszt az egész városban, a turistákat pedig lenyűgözői az egyedi előadásmód.

11Ushuaia
Ushuaia

A Beagle-csatornán elhelyezkedő Ushuaia-t a világ legdélebbi városának tartják. A múltban, Ushuaia missziós bázis, fegyenctelep és haditengerészeti bázis volt, ma pedig Argentína egyik fő turista látványossága a kaszinóival, szállodáival és éttermeivel. A városból szoktak megindulni a túrázók, síelők és túrák az Antarktiszre.

10Esteros del Iberá
Esteros del Iberá

Az Esteros del Iberá a világ második legnagyobb lápja a brazil Pantanal után. Az ökológiai természetvédelmi terület ad otthont több ikonikus, dél-amerikai állatnak, mint például óriáskígyóknak, tatuknak, kajmánoknak, bőgőmajmoknak, struccszerű nanduknak, valamint több mint 350 ritka és veszélyeztetett madárfajnak. Argentína északi részén található mocsarad vidéket felfedezhetjük gyalog, lovon vagy kajakkal.

9Mendoza borvidék
Mendoza borvidék

A Mendoza borvidéket tartják az argentin borkészítés szívének. Az Andok keleti lábánál található a világ néhány legmagasabban ültetett szőlőskertje. Mendoza városa a tökéletes kiindulópont egy szőlőskerti túrához. A város számos utazásszervezője szervez raftingolást, síelést és más kalandokat a közeli Andokba.

8Cerro Fitzroy
Cerro Fitzroy

Patagónia déli részén, a chilei határhoz közel található Cerro Fitzroy az Andok egyik legikonikusabb pontja. A gránithegyet gleccsertavak és drámai jégmezők veszik körül. Az egyenetlen terepet és sziklafalakat imádják az extrém kihívást kedvelő hegymászók és a fotósok, akik az extrém szépséget keresik. Akik nem ismerik a hely nevét, éles körvonalait felfedezhetik a Patagonia nevű ruhamárka logójáról. Először, 1952-ben Lionel Terray és Guido Magnone, francia hegymászók hódították meg a csúcsot.

7Szálljunk meg egy marhafarmon
Szálljunk meg egy marhafarmon

Marhafarmok, vagy vidéki birtokok tucatjait nyitották meg a nyilvánosság számára, melyek egykor a gazdag családok privát kis menedéke voltak. Az ilyen vidéki hotelek közül több is kínál úgy nevezett „vidéki napot”, ami tökéletes azok számára, akik csak egy napot szeretnének kirándulni. Reggeli után a látogatók általában a farm helyi tehénpásztorát követik a mezőkre, hogy részt vegyenek egy reggeli lovagláson, majd visszatérnek a farmházhoz egy kerti sütögetésre és egy gyors sziesztára a függőágyakban, mielőtt újra nekivágnának a túrának.

6Beagle-csatorna
Beagle-csatornaflickr/RAYANDBEE

A Beagle-csatorna néven ismert tengerszoros a Tűzföld szigetvilágban található, Argentína déli részén. Ez az egyik a három, Dél-Amerikán körül hajózható csatornának, a másik kettő a Magellán-szoros és a nyílt óceáni Drake-átjáró. A Beagle-csatornát egy hajókirándulás során fedezhetjük fel legjobban, s közben megcsodálhatjuk az oroszlánfóka kolóniákat az Isla de los Lobos és az Isla de Pájaros nevű szigeteknél.

5Valdés-félsziget
Valdés-félsziget

Ez a távoli patagóniai félsziget kitűnő hely, hogy megismerjük a z elképesztően változatos tengeri emlősfajokat. Attól függően, hogy az évnek mely szakaszában látogatunk ide, a félszigetről pingvineket, oroszlánfókákat, fókákat és gyilkos bálnákat láthatunk. A Valdés-félsziget és Patagónia között bálnákat találhatunk májustól decemberig. A félszigetre látogatók akár rókát, guanakót, nanduféléket, parti madarakat és más endemikus fajokat is láthatnak az igen gyéren lakott területen. A félsziget változatos földrajza tökéletes hely a védett állatok kolóniái számára. Éppen ez a változatossága teszi Dél-Amerika egyik legjobb úti céljává, ha meg akarjuk ismerni az endemikus vadvilágot.

4Caminito
La Boca

A La Boca-ban található Caminito Buenos Aires egyik legtöbbet fotózott része. A bohém utcát színes házak, boltok, kávézók és mókás szobrok teszik igazán különlegessé. A terület az 1800-as években Argentínába érkezett olasz bevándorlókat ünnepli. A külföldi hatás a mai napig él, csak úgy, mint a virágzó terület, ahol művészek árulják festményeiket, zene tölti meg a levegőt és előadóművészek tangóznak, mint ahogy a bevándorlók csinálták évszázadokkal ezelőtt.

3A hét tó útja
A hét tó útja

A hihetetlen tájáról híres Bariloche, hegyvidéki régiót legjobban a Camino de los Siete Lagos, vagyis a hét tó útja nevű úton keresztül fedezhetjük fel. A több mint 105 kilométeres útvonal a látogatókat a hét alpesi tóhoz vezeti, melyek a következők: Lagos Nahuel Huapi, Espejo, Correntoso, Econdido, Villarino, Falkner és Machónico. Rövid túrázásra is van lehetőség, mely során megcsodálhatjuk a vízeséseket, vagy az Andok lábához is elsétálhatunk.

2Perito Moreno-gleccser
Perito Moreno-gleccser

A Perito Moreno-gleccser egy hatalmas gleccser a Los Glaciares Nemzeti Park területén. A mérete és megközelíthetősége miatt ez Argentína egyik legfontosabb turista látnivalója. El Calafate városából csupán egy két órás buszos utazással el is juthatunk a gleccserhez, de a táj és a gyönyörű útvonal könnyűvé és kellemessé teszi az utazást. A hajótúrák is népszerűek, melyek során megcsodálhatjuk a Perito Moreno és több más gleccsert is, csak úgy, mint más helyeket a nemzeti parkban.

1Iguazú-vízesés
Iguazú-vízeséswikipedia/chensiyuan

Az Iguazú-vízesés az Iguazú Nemzeti Park koronaékszere. A park az ország északkeleti sarkában, a Paraguay-i és a brazil határhoz közel található. A vízesés a világ egyik legnagyobb és legfenségesebb vízesése. Magasabb mint a Niagara-vízesése, és majdnem kétszer szélesebb. A vízesést és a környező dzsungeleket gyalog csodálhatjuk meg. A kilátóhelyekről pedig tökéletes fényképeket készíthetünk a vízesésről, ahogy keresztülömlik az Ördög Torkán.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here