A két önálló nemzetállamból 1964-ben megalapított Tanzánia ad otthont a Kilimandzsárónak, Afrika legmagasabb hegyének, mi több ez az ország Afrika egyik legnépszerűbb szafari úti célja is. Tanzánia több tucat gyönyörű, fehérhomokos stranddal is büszkélkedhet, gondoljunk például a Zanzibár szigetcsoport partjaira.

10Ruaha Nemzeti Park
Ruaha Nemzeti Parkflickr/whl.travel

A Tanzánia közepén található Ruaha Nemzeti Park az ország legnagyobb ilyen típusú parkja. A parkot a „ruvaha” szó után nevezték el, melynek jelentése „folyó”. A kutyákkal, oroszlánokkal, leopárdokkal, elefántokkal, gepárdokkal, zsiráfokkal, zebrákkal, impalákkal, lapátfülű rókákkal és sakálokkal teli park lehetőséget kínál az idelátogatók számára, hogy közelebbről, személyesen ismerkedjenek meg a természettel. A park távoli, elzárt elhelyezkedésének köszönhetően a látogatók turista tömegek nélkül élvezhetik a vadvilág megfigyelését.

9Selous Vadrezervátum
Selous Vadrezervátumflickr/Kevin H.

Tanzánia természetes forrásaival és turizmusával foglalkozó minisztérium kemény szabályozásainak köszönhetően, a szavannán élő állatok ebben a parkban jóval nagyobb számban találhatóak meg, mint bármely más afrikai vadrezervátumban. A legtöbb látogató valamilyen légiközlekedési eszközzel érkezik a parkba, ahol sétatúrákon és folyókirándulásokon vehetnek részt, de mindennemű tartós, emberi lakóhely és maradandó épület tiltott a park egész területén.

8Pemba szigete

Arabul a Zöld Sziget néven ismert Pemba-sziget az Indiai-óceánban helyezkedik el. A „Fűszer-szigetek” néven ismert szigetcsoport részét képező Pemba-sziget Zanzibár szomszédságában fekszik, s egyre népszerűbb a turisták körében. Egyre több kalandvágyó utazó keresi a kevésbé zsúfolt Pemba-t. A sziget leginkább a búvárok körében örvend nagy népszerűségnek, akik az érintetlen korall és a rengeteg, csodás tengeri élőlény miatt látogatnak el Pemba-szigetére.

7Tarangire Nemzeti Park
Tarangire Nemzeti Parkflickr/Debraj

A Tarangire ugyan kisebb nemzeti park, mint a Ruaha, mégis a madár megfigyelők számára egy valódi paradicsomnak számít, hiszen nem kevesebb, mint 550 különböző faj fordul elő gyakran a parkban. Ezen kívül, elefántok, majomkenyérfák és fára mászó oroszlánok is nagy számban vannak jelen a parkban. Hatalmas termesz dombokat találhatunk az egész park körül.

6Mafia-sziget
Mafia-szigetflickr/stttijn

A Mafia-sziget is a Fűszer-szigetek része, ám kisebb, mint Pemba. A sziget népessége körülbelül 40.000 fő. Az idelátogatóknak nem kell tartaniuk a szervezett bűnözéstől, neve nem összekapcsolható a hírhedt maffiával, hiszen a Mafia vagy a szuahéli „mahali pa afya” kifejezésből származik, melynek jelentése „egészséges lakóhely”, vagy az arab „morfiyeh”, vagyis „szigetcsoport” szóból. A sziget vonzza a könnyű búvárokat, a halászokat és azokat a turistákat, akik csak pihenésre vágynak egy sziget fehérhomokos strandjain.

5Manyara-tó

Az esős időszakban, a Manyara-tó közel 300 különböző fajú vándormadárnak ad otthont, köztük flamingók ezreinek. A száraz időszakban lúgos iszap veszi át a víz helyét. Ez a legjobb időszak az olyan hatalmas emlősök megfigyelésére, mint a vízilovak, az elefántok, a gnúk és a zsiráfok. Számos szafari szálláshelyet biztosítanak a turisták számára, kik nappali és éjszakai szafarikon vesznek részt, hogy megcsodálják a lenyűgöző vadvilágot.

4Zanzibár
Zanzibárflickr/mattk1979

Zanzibár egy része, az Unguja-sziget teszi véglegessé a Fűszer-szigeteket. Zanzibár egykor a brit birodalom része volt, ma pedig Tanzánia egyik félautonóm régiója. Az afrikai sziget évszázadokon át fontos kereskedelmi központ volt, az afrikai, indiai és arab befolyások megfigyelhetőek az egész szigeten. Zanzibár fő turista látnivalója a Mji Mkomwe nevű óváros, melyet sokan az angol nevén „Stone Town”, vagyis Kővárosként ismeri. Az óvárosra a fehérre mosott, korall színű házak a jellemzőek. Másik nagy vonzóereje, nem meglepő módon, a gyönyörű, fehérhomokos partok.

3Kilimandzsáró

A Kilimandzsáró egy inaktív vulkán Tanzánia északkeleti részén, Kenya határához közel. A tengerszintfeletti 5892 méteres magasságával, Kilimandzsáró Afrika legmagasabb csúcsa, és a világ legmagasabb szabadon álló hegye. Ugyan közel helyezkedik el az egyenlítőhöz, mégis a Kilimandzsáró híres a szavannák felett emelkedő hófödte csúcsairól. A Kilimandzsáró egy feledhetetlen turista látványossággá nőtte ki magát a világ összes pontjáról érkező hegymászók és túrázók körében.

2Ngorongoro Természetvédelmi Terület
Ngorongoro Természetvédelmi Terület

A Ngorongoro egy két-három millió évvel ezelőtti vulkánkitörés következtében alakult ki, ami egy krátert hozott létre. A kráter meredek oldalai természetes kerítésként szolgálnak a különféle vadállatok számára. Jelenleg ez Afrika egyik olyan területe, ahol a legvalószínűbb, hogy az idelátogatók megcsodálhatják a veszélyeztetett keskenyszájú orrszarvút. A helyi maasai emberek számára megengedett, hogy a kráterben legeltessék jószágaikat, ám minden egyes nap végén el kell hagyniuk a területet.

1Serengeti Nemzeti Park
Serengeti Nemzeti Parkflickr/lince

A Serengeti Nemzeti Park az egyik legismertebb vadrezervátum Afrikában és az egyik legnépszerűbb turista látnivaló Tanzániában. A park híres a gnúk és zebrák éves vándorlásáról. Az egyik legjobb időpont a park meglátogatására május, amikor a fű elkezd száradni, s ekkor gnúk és zebrák tömegei érkeznek meg a parkba, ez pedig hihetetlenül látványos vadvilági showt nyújt az idelátogatók számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here