Magyarország főként a gulyásleveséről és a paprikájáról (ami igazság szerint az Új Világból származik) híres, ám a világszínvonalú borait és a szőlő pálinkáit is sokan ismerik világszerte.
Az idelátogatók hamar rádöbbennek, hogy Magyarország rendkívül sok kultúra országa, ugyanis a rómaiak, a törökök, a mongolok, a magyarok, a csehek és a szovjetek is uralkodtak a térségben. Az országban számos római erődítmény romjait megcsodálhatjuk, csak úgy, mint több középkori épületet. Magyarország továbbá ismert még az országon keresztül folyó Dunáról is, egy kirándulás sem lehet teljes egy dunai hajókirándulás nélkül.

10Győr
Győr

Győr városának gyökerei egészen a kelta és római időkig nyúlnak vissza. A városban egykor mongolok, magyarok, csehek és az oszmánok is uralkodtak, ám a Városatyák leégették annak érdekében, hogy távol tartsák a törököket. A Budapest és Bécs között elhelyezkedő város környékén is számos hely van, ahol barangolhatunk. Győrben sétálgatva, szinte minden sarkon szobrokba és bámulatos, régi épületekbe ütközünk. A Káptalandombon található óvárosi rész éppen a Duna, a Rába és a Répce folyók egybetorkollásánál helyezkedik el. Győr egyik top látnivalója a Loyolai Szent Ignác bencés templom, a díszes katedrálist az idelátogatók úgy jellemezték, hogy „étel a léleknek.”

9Hortobágyi Nemzeti Park
Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Parkot Magyarország első nemzet parkjaként 1973-ban alapították meg. Az ország legnagyobb természetvédelmi területe egyben Európa legnagyobb füves pusztája is, alkáli sztyeppe pedig 10.000 évvel ez előttre nyúlik vissza. A jégkorszak idején is olyan állatok éltek a sztyeppen, mint a vadlovak. Manapság pedig lovak, szarvasmarhák, ökrök és vízibivalyok otthonául szolgál. A park egyik fő látványossága a Kilenclyukú híd, melyet a 19. században építettek azért, hogy át tudjanak kelni az elárasztott pusztán. Egy másik top látnivaló a Karcagi Szélmalom, melyet szintén a 19. században építettek.

8Debrecen
Debrecen

Debrecen, az ország egyik fontos kulturális központja az évszázadok során többször is Magyarország fővárosaként szolgált. A II. világháborúban javarészt lerombolt várost az ország intellektuális központjának is tartják; itt alapították meg 1538-ban a Református Kollégiumot. A jelenleg Debreceni Egyetemként ismert kollégium híres az épületeiről. A városban a zenei élet is virágzik, itt rendezik meg például a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt is. Debrecen top látnivalói közé tartozik a Református nagytemplom, az ország legnagyobb református temploma és a Déri Múzeum, ahol ókori egyiptomi leleteket csodálhatnak meg az idelátogatók. Akik pedig augusztusban érkeznek a városba, semmiképp se hagyják ki az évente megrendezett Virágkarnevált.

7Hévíz
Hévíz

Ha kedveli a természetes forrásokat, mindenképp látogasson el Hévízre, a világ egyik legnagyobb gyógytavához. A vízhőmérséklet 24-37 C° között van, tehát igazán kellemes az úszkáláshoz. A víz elég gyorsan cserélődik ahhoz, hogy tisztán tartsa a vizet. A Balatonhoz közel elhelyezkedő Hévíz híres az egyre inkább virágzó wellness szállodáiról. A gyógyvíz után akár túrázhatunk a közeli erdőben vagy épp részt vehetünk egy étel fesztiválon vagy egy szabadtéri koncerten. A mediterránszerű klímájával Hévíz egész évben népszerű úti célnak számít.

6Aggteleki Nemzeti Park
Aggteleki Nemzeti Park

A barlangkutatók bakancslistáján mindenképp szerepelnie kell a magyarországi Aggteleki Nemzeti Parknak is. Az Észak-Magyarországon, Budapesttől csupán egy háromórás autóútra található park Európa legnagyobb cseppkőbarlangjának ad otthont. A barlangot idegenvezető segítségével fedezhetjük fel, attól függően, hogy milyen fizikai erővel bírunk több túra közül is választhatunk. Az igazán különleges barlangélményért akár egy koncerten is részt vehet a Baradla–Domica-barlangrendszerben. A park természetvédelmi területnek számít, így néhány részére csak korlátozott számú turista látogathat el egyszerre. A turistáknak továbbá szigorúan a kijelölt túraútvonalon kell maradniuk. Az Aggteleki Nemzeti Parkban gyönyörű állat- és növényvilágot is felfedezhetünk, továbbá a határain belül elhelyezkedő bájos falvakat is megcsodálhatjuk.

5Pécs
Pécs

Pécs egy olyan multikulturális város, ahol a különböző etnikai csoportok békésen élnek együtt, nem ok nélkül nyerte el 1998-ban az UNESCO Városok a békéért-díjat. A Magyarország első, 1367-ben alapított egyetemének is otthont adó város felett a rómaiak, a keresztények és a törökök is uralkodtak. Az enyhe klímájának, elképesztő múzeumának, középkori épületeinek és finom borainak köszönhetően Pécs igen népszerű úti céllá nőtte ki magát az évek során. A történelmi vallási épületek igen nagy vonzóerővel bírnak a városban, ilyen például a Pécsi székesegyház, a Széchenyi tér, a Pécsi zsinagóga és Gázi Kászim pasa dzsámija.

4Sopron
Sopron

A római időkben alapított Sopron az évszázadok során osztrák és magyar város is volt. Egy 1921-es szavazás alkalmával döntöttek úgy, hogy magyar városnak kell lennie, s így kapta a „leghűségesebb város” becenevet, valamint az esemény tiszteletére építették meg a Hűség-kaput is, mely a főtéren, a város jelképe, a Tűztorony mellett áll. A várost a II. világháború szinte teljesen elpusztította, ám több középkori épület is túlélte a megrongálásokat. Sopron manapság Magyarország egy fő bortermesztő régiója, egyike azon kevés településeknek, melyek híresek mind a vörös, mind a fehérborairól. A közeli Alpok pedig remek lehetőséget biztosít a túrázók és hegymászók számára is.

3Eger
Eger

Észak-Magyarország második legnagyobb városa, Eger számtalan dolognak köszönhetően vált világszerte híressé. A Magyarország első keresztény királya, Szent István által a 10. században alapított várost leginkább a fenséges barokk épületeiről nevezetes. A király egy püspöki katedrálist is építtetett a Várhegyre. Eger napjainkban is fontos vallási központnak számít. A város fő látnivalói továbbra is a vár és a bazilika, ám a borkedvelőknek muszáj ellátogatniuk a Szépasszony-völgyben sorakozó borospincékhez és éttermekhez. Az Egri minaret tetejére, ami Európa legészakibb minaretje, egy 150 meredek lépcsőfok vezet fel, ám ennyi fáradalmat abszolút megér, hiszen innen elképesztő kilátás nyílik a városra és a környékre.

2Balaton
Balaton

Ha jobban kedveli a pihentető üdülőközpontokat a macskaköves utcáknál és a középkori épületeknél, akkor a Balaton a tökéletes hely. Európa legnagyobb friss vizű tava egyben Magyarország legnépszerűbb nyári üdülőhelye is. A tó olyannyira nagy, hogy gyakran nevezik „a magyar tengernek” is, ami igazán elragadó becenév, hiszen az ország elhelyezkedéséből adódóan nem büszkélkedhet valódi tengerrel. A strandok többsége fűvel borított, bár néhány üdülőhely mesterséges homokos partokat alakított ki. Siófok a tó buli fővárosa, a Fonyódból induló kompok pedig átszállítják a látogatókat a másik partra, Badacsonyba, a régió fő bortermesztő városába. Az északi parton több borászat is található, valamint itt helyezkedik el a történelmi fürdőváros, Balatonfüred és a barokk stílusú Festetics kastély is.

1Budapest
Budapest

Magyarország fővárosát, Budapestet Európa egyik legszebb városának tartják. Budapest kétségtelenül Magyarország egyik legszebb helye, ahová érdemes ellátogatni. A város ad otthont a világ legnagyobb termálvizes barlangrendszerének, a világ második legnagyobb zsinagógájának és a harmadik legnagyobb Parlament épületének is, amely a város top turista látnivalója. Halászbástyáról, mely eredetileg a városfal egy része volt, elképesztő kilátás nyílik a Dunára és az egész városra. A Cipők a Duna-parton egy szomorú emlékmű, melyet a II. világháborúban megölt zsidók emlékére állítottak, az áldozatok ugyanis itt vették le cipőiket lelövésük előtt, majd elsodorta őket a Duna.

7 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Azért ez az összeállítás hemzseg a hibáktól:
  Csak 3 példa:
  Magyarország a szőlőpálinkájáról híres.
  A magyarokon a csehek uralkodtak.Kérdem: mikor?
  Debrecen többször volt az ország fővárosa.

  • Kedves Vilmos!
   Köszönjük az észrevételt!
   Magyarország híres az eredetvédett gyümölcspárlatairól, amit pálinkának nevezünk, és bár a bevezetőben csak a szőlőtörköly párlatára van utalás, nemcsak ez az egy pálinkafajta híres.
   Olyan állítás nem szerepel a cikkben, hogy a magyarokon uralkodtak csehek – bár volt cseh királyunk.
   Debrecen 1849-ben és 1944-ben lett főváros.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here