Kanada egy olyan ország, ami rengeteg látnivalót kínál az idelátogatók számára, a szigetektől kezdve a hegyekből lezúduló, festői vízesésekig itt bármit megtalálunk. A z Atlanti-óceán partjaitól a Csendes-óceán partjáig terjedő ország korábban francia és brit kolónia volt, így nem meglepő, hogy rengeteg örökség maradt fenn utánuk. Kanada két nemzeti nyelve a francia és az angol, ezért olyan, mintha két országba látogatnánk el egyszerre. Kanada, tulajdonképpen, vonzza a természetszerelmeseit és a kozmopolita városok kedvelőit is.

10Gros Morne Nemzeti Park

Az Új-Fundland parkján fekvő Gros Morne Nemzeti Park geológiai szempontból fontos a világ számára, mivel az ősi sziklák segítenek az embereknek megérteni, hogyan is keletkeztek az óceánok és a kontinensek. A park a természetimádók paradicsoma a Szent Lőrinc-öböl menti alföldjeivel és a Long Range-hegység alpesi tájaival. Népszerű a vadvilág figyelők körében is, akik az apró énekesmadaraktól a hatalmas bálnákig bármit megcsodálhatnak. Gyakran felbukkannak a fekete medvék, az amerikai jávorszarvasok és az őzek is. A legtöbb turista a rövid nyári szezonban látogat el a parkba. A hegycsúcs kivételnek számít, hiszen ide a téli időszakban, februártól áprilisig, érkeznek sokan, hogy kipróbálják a motoros szánt és a sífutást.

9Calgary Stampede

A világ egyik leghíresebb rodeója, a Calgary Stampede története egészen az 1800-as évek végéig és az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza, a vadnyugati show-k idejéig. A Stampede az évek során igen sokat fejlődött, ma pedig már a világ legjobb cowboyait vonzza, akik a 2 millió dolláros nyereményért versengenek. Calgary városa más programokkal is várja a turistákat, mint például élő koncertekkel, karnevállal, rengeteg étellel és tánccal. A négy kilométeres parádét Calgaryban „a föld legnagyszerűbb szabadtéri show-jának” tartják. A 10 napos eseményt minden év júliusában tartják.

8Victoria Belső Kikötője
Victoria Belső Kikötője

A Vancouver-szigeten található Victoria Belső Kikötője egy csodás hely, ahova mindenképp érdemes ellátogatni. A Brit Kolumbia fővárosát, Victoriát egyik oldalán víz határolja, míg másik oldalán előkelő, kormányzati épületek sorakoznak. Minden év szeptemberében, az amerikai munkásság ünnepén, itt rendezik meg a klasszikus hajók fesztiválját, ilyenkor a kikötőt megtöltik a fából készült hajócsodák. A látogatók kajakokon vagy hajótúrákon fedezhetik fel a kikötőt. Hagyjunk időt egy hagyományos brit teára az Empress Hotelben, ami Victoria egyik ismertetőjegye már az 1900-as évek elejétől.

7Fundy-öböl
Fundy-öböl

Az Atlanti-óceán partjainál található Fundy-öböl a magas árapályváltozásról híres. Az öböl különleges alakja miatt az apály és dagály vízszintje között a különbség akár 16 méter is lehet. Az árapályváltozást a legjobban a Hopewell Rocks tetejéről láthatjuk. A Hopewell Rocks tulajdonképpen tornyosuló homokkövek, tetejükön fákkal. A sziklaformációk alapját naponta kétszer mossa el a víz.

6Athabasca-vízesés
Athabasca-vízesésflickr/gcD600

Az Alberta tartományban fekvő Jasper Nemzeti Park a legnagyobb Canada Sziklás-hegységi parkjai közül. A park széles völgyekkel, durva hegyekkel, gleccserekkel, erdőkkel, alpesi rétekkel és vad folyókkal büszkélkedhet. Az egyik legjobb látnivaló az Athabasca-vízesés, ami egy szűk szurdokon keresztül zúdul le. Még akkor is hatalmas mennyiségű víz ömlik le a vízesésen át, amikor a fenti Athabasca-folyó vízszintje alacsony. Számtalan kilátót és útvonalat kialakítottak, ahol biztonságosan fényképezkedhetünk a vízesést körülvevő, festői környezetben. A motorosok átvághatnak a vízesésen a Jasper városába vezető országúton.

5Churchill
Churchill

Churchill ugyan csupán egy kis, 1000 lakosú város Manitoba tartományban, a Hudson-öböl partján, mégis hatalmas tömeget vonz minden évben. De mi miatt is látogatnak el ilyen sokan az apró városba? Az ok nem más, mint az itt lakó, híres jegesmedve kolónia. A „Világ Jegesmedve Fővárosa” becenévre hallgató város Kanada egyik legjobb turista látnivalója. A jegesmedvék mellett, Churchill-be azért is szívesen látogatnak el, mert innen nagyszerűen meglehet figyelni a beluga bálnákat és más madarakat, sőt még a sarki fényt is megcsodálhatjuk.

4Niagara-vízesés, Ontario
Niagara-vízesés, Ontario

Sok amerikai úgy hiszi, hogy a Niagara-vízesés csupán egy vízesés New Yorkban, pedig valójában a hatalmas Niagara-vízesésegyüttes három vízesésből áll az Egyesült Államok és Kanada határánál. A legnagyobb közülük a főleg a kanadai oldalon található Patkó-zuhatag, míg a két kisebb, az Amerikai-zuhatag és a Menyasszonyi fátyol-zuhatag az amerikai oldalon zúdul alá. A három vízesésnek van összességében a világ legmagasabb áramlási sebessége. Évente körülbelül 20 millió ember látogat el ide, sokan a Maid of the Mist által szervezett hajótúrák során fedezik fel a világ legismertebb vízeséseit.

3The Canadian

A pihentető utazásra vágyó turisták számára a vonat lehet a legjobb megoldás, ha Kanadán szeretnének keresztüljutni. Ez esetben pedig a világ egyik leghíresebb vonatútja, az úgy nevezett „Canadian” a tökéletes választás, ami Toronto-t és Vancouver-t köti össze. Az út során az utasok megcsodálhatják Ontario északi tavait, a híres, amerikai prériket és a Sziklás-hegységet, beleértve a Jasper Nemzeti Parkot, s végül elérkeznek Vancouver kozmopolita városába. A 4466 kilométeres, két várost összekötő utat három nap alatt teszi meg a vonat. A Via Rail nevű vállalat az utóbbi időben 22 millió dollárt költött a vonat modernizációjára.

2Vieux-Quebec

A Vieux-Quebec egy történelmi kerület Quebec városában. Itt építette meg Samuel de Champlain, francia felfedező, a Saint Louis nevű erődöt 1608-ban. A francia és a brit uralom idején is erős volt a katonai jelenlét. Ma már egy hangulatos, turista kerület várja a látogatókat apró butikjaival és történelmi helyek százaival, amik rendkívül érdekes fotós helynek számítanak. Minden idelátogatót lenyűgöz az „Amerikai Gibraltár” néven ismert citadella, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Szent Lőrinc-folyóra. Az ikonikus Chateau Frontenac is vonzza a turistákat az európai stílusú bájával.

1Moraine-tó
Moraine-tó

A Banff Nemzeti Parkban található Moraine-tó az egyik legtöbbet fotózott hely Kanada nyugati részén. Ezt a pompás, kékes-zöld színű tavat gleccserek táplálják, az azt körülvevő Alberta-hegység pedig még különlegesebbé teszi a hihetetlen tájat. A Ten Peaks, vagyis Tíz Csúcs nevű völgyben található tó körülbelül 1885 méteres magasságban helyezkedik el. A Rockpile túraútvonal igazán népszerű a fotókedvelő turisták körében. Egy időben, ez az alpesi tó volt a kanadai 20 dollároson, így kapta a „húszdolláros kilátás” becenevet. A többi túraútvonal is hihetetlen látványt nyújt, sőt a látogatók akár kenuzhatnak is a tavon, ami egy másik, de legalább olyan csodás szemszögből mutatja meg a Moraine-tó szépségét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here