A Föld egyik legutolsóként betelepített területe Madagaszkár. Az ország természeti szépségeinek és ökológiai sokféleségének köszönhetően olyan, mintha Madagaszkáron megállt volna az idő. Afrika keleti partjainál, az Indiai-óceánban található Madagaszkár több ezer olyan növény- és állatfajnak ad otthont, melyek sehol máshol a világon nem lelhetőek fel. Madagaszkár kivételes természeti sokféleségének köszönhetően kapta a „nyolc kontinens” becenevet. A nemzetség tisztelete és a nemzeti kultúrát átjáró hagyományok tükröződnek vissza az ország építészetében, művészetében és az egész társadalomban. Látogasson el Madagaszkár top turista látnivalóihoz, hogy felfedezze az ország természetes, kulturális és történelmi változatosságait.

10Ranomafana Nemzeti Park
Ranomafana Nemzeti Parkflickr/wallygrom

Madagaszkár délkeleti régiójában, a Ranomafana nevű faluhoz közel fekszik az ország legnépszerűbb parkja, a Ranomafana Nemzeti Park. A park keleti része a leglátványosabb, itt ugyanis számos patak csordogál keresztül a sűrű erdős dombokon. A park otthont ad a védett arany bambuszmakiknak, ezek az állatok bambuszrügyeket esznek, amik cianidot tartalmaznak, ez pedig más állatok számára halálos lenne, a bambuszmakikra azonban nincs hatással.

9Masoala Nemzeti Park

A Madagaszkár északkeleti részén található Masoala Nemzeti Park, ahol körülbelül 2400 km2 területen terülnek el az esőerdők és három tengeri park. A park tíz maki fajnak ad otthont, köztük a véznaujjú makinak, a világ legnagyobb éjszakai főemlősének is. A parkban továbbá rendkívül sokféle madár- és hüllőfaj is él, mint például a paradicsom béka (Tomato frog), ami az élénkpiros színéről kapta a nevét. A Tampolo, Ambodilaitry és Ifaho nevű tengeri parkokban pedig a turisták könnyű búvárkodhatnak és kajakozhatnak is.

8Andasibe-Mantadia
Andasibe-Mantadiaflickr/copepodo

A Madagaszkár keleti részén, körülbelül 155 négyzetkilométeren elterülő Andasibe-Mantadia Nemzeti Park tizenegy maki fajnak nyújt otthont, köztük az ország legnagyobb makijának, az indrinek. Az Andasibe-Mantadia az egyik legkönnyebben megközelíthető park, mivel Madagaszkár fővárosához, Antananarivo-hoz közel fekszik. A park két területre oszlik: a Mantadia Nemzeti Park és az Analamazoatra Rezervátum. Helyi idegenvezetők vezetik körbe az idelátogatókat bármely területen 1-6 órás túrák során.

7Ambohimanga-i királyi domb

Az Ambohimanga-i királyi dombot már 500 éve tartják a madagaszkári emberek az ország legszentebb helyének. A történelmi falu egykor a madagaszkári királyi család otthona volt. A falut körülölelő falat 1847-ben építették mészből és tojásfehérjéből álló vakolatból. A Mahandrihono-ház volt egykor Andrianampoinimerina király otthona. A tömör rózsafa falú házban a turisták megcsodálhatjuk a sziget nagy királyának műtermékeit, mint a dobjait, fegyvereit és talizmánjait.

6Ifaty
Ifatyflickr/copepodo

Ifaty a Madagaszkár délnyugati partján található, két, poros halászfalu neve. A part mentén egy körülbelül 95 kilométer hosszú korallzátony húzódik végig, ami természetes hullámtörőként szolgál, így a tengerpart menti víz tökéletes a búvárkodáshoz, könnyű búvárkodáshoz és halászathoz. A sivatagi térség a tüskés erdejéről ismert, ahol furcsa alakú majomkenyérfák növekednek évezredek óta.

5Baobabs Avenue, azaz a Majomkenyérfák útja

A Majomkenyérfák útja a fák egy csoportja, melyek a nyugat-madagaszkári Morondava és Belon’i Tsiribihina közötti földút mentén sorakoznak. A megdöbbentő táj a világ összes részéről vonzza a turistákat, nem meglepő, hogy ez a régió leglátogatottabb helye. Az akár 800 éves majomkenyérfák eredetileg nem magányosan ácsorogtak, hanem sűrű erdőkbe rendeződtek. Az évek során azonban, az erdőket a mezőgazdaság érdekében megritkították, így csak néhány híres majomkenyérfa maradt fenn.

4Nosy Be

Nosy Be apró szigete Madagaszkár egyik elsőrendű turista pontja, nem hiába vonz évente több ezer turistát a Föld minden pontjáról. Bár Nosy Be strandjai nem tipikus, képeslapszerű, tökéletes tengerpartoknak néznek ki, a békességnek, a tiszta türkizkék víznek és a kiváló tengeri ételeket felszolgáló éttermeknek köszönhetően feledhetetlen nyaralást tölthetnek el az idelátogatók.

3Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park
Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park

A Tsingy de Bemaraha Rezervátum, Madagaszkár legnagyobb természeti rezervátuma, az ország déli területein fekszik. A „tsingy” szó a park mészkő fennsíkjának csúcsára utal. Az ország nyugati partjához közeli park hatalmas mangrove erdővel büszkélkedhet, továbbá hét maki fajnak is otthont ad, köztük a Deckens sifaka nevű makinak, ami a krémesen fehér szőréről és fekete arcáról ismert.

2Isalo Nemzeti Park

Az Isalo Nemzeti Park a változatos területeiről ismert. A Madagaszkár déli régióiban található parkban füves térségek, meredek kanyonok és homokkő formációk váltakoznak, közöttük pedig véletlenszerűen jelennek meg a pálmafákkal körülvett természete s medencék. Mint az ország több nemzeti parkjában, itt is kizárólag idegenvezetővel járhatjuk körbe a parkot. Részt vehetünk akár rövid, csupán néhány órán át tartó túrákon, de vannak több napig tartó túrák is.

1Ile Sainte Marie
Ile Sainte Marie

Az Ile Sainte Marie Madagaszkár keleti partja mentén fekszik. A szigetet védett öblök és más kis öblök veszik körül, melyek a 17-18. században vonzották a kalózokat a szigetre. Baie des Forbans sekély vizeiben a mai napig láthatóak a kalózhajók roncsai. Manapság a sziget Madagaszkár egyik top turista látnivalójának számít. A sziget öbleinek kristálytiszta vize ideális a könnyű búvárkodáshoz. A vándorló hosszúszárnyú bálnák a szigethez közeli vizekhez is ellátogatnak nyáron és a kora őszi időszakban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here