A lépcsős piramis egy toronytemplom, mely több réteg (vagy lépcsősor) kőből épült. Az ősi civilizációk világszerte építettek lépcsős piramisokat. Az ókori Egyiptom első piramisa is lépcsős piramis volt. Mezopotámiában és Perzsiában a toronytemplomokat zikkuratnak nevezték, ilyeneket már az i.e. 3. évezred elején építettek. De a listánkon szereplő lépcsős piramisok többsége Mezoamerikában található és ezek a világon valaha épített legnagyobb és legszebb piramisok.

14Candi Sukuh
Candi Sukuhflickr/Marina & Enrique

A Candi Sukuh egy 15. századi hindu templom Jáva középső részén, a Lawu-hegy nyugati lejtőjén, Indonéziában. A területen a legfontosabb műemlék a lépcsős piramis, melyet életnagyságú figurák vesznek körbe. A Candi Sukuh templom teljesen különbözik a többi jávai hindu és buddhista templomtól, sokkal inkább a maják stílusára emlékeztet. A Candi Sukuh domborművei és szobrai a lelki felszabadulást szimbolizálják. A templom nem annyira vadul erotikus jellegű, mint ahogyan azt néha mondják, de a termékenységi kultusz elemei jól kivehetők.

13A Tábornok sírja
A Tábornok sírjaflickr/auws

A Tábornok sírja a Három Koreai Királyság közül a legészakabbra fekvő Goguryeo 20. uralkodójának, Jangsu királynak a temetkezési helye. Jangsu 19 éves korában, 413-ban lett király és haláláig, 491-ig uralkodott Goguryeo felett. Uralmának idején Goguryeo aranykorát élte, területe Mongóliától Chungjuig terjedt. A Kelet Piramisaként ismert sír mindegyik oldala 31 m-es és 13 m magas. A lépcsős piramis Ji’anban, Kínában áll, Goguryeo egykori fővárosában.

12Monte Albán

A dombtetőn álló Monta Alban egy hatalmas és nagyon régi ceremónia központ az Oaxaca-völgy közepén, Mexikó déli részén, kb. 9 km-re nyugatra Oaxaca mai városától. A Monte Albán 400 m magas a völgy szintjétől számítva. A Monta Albán egy széles, lapos dombtetőn áll, ez a Gran Plaza, mely észak-déli tájolású. A két hatalmas piramisdomb a tér végeinél áll, a tér oldalait nagy kőtömbökből épített lépcsős platformok és teraszok alkotják.

11El Tajín

El Tajín egy fontos öbölparti város volt a mai Mexikó területén, melyet a klasszikus Veracruz-kultúra idején alapítottak. Az épületek nagy részét 600-900 között építették. El Tajin leghíresebb épülete a Fülkés Piramis. A piramis Amerikában egyedülálló, 20 m magas, hétszintes, keleti oldalán széles lépcsősor található.

10Caracol
Caracolflickr/rharrison

A Vaca-fennsík tetején, 500 m-es magasságban a tengerszint felett áll a Caracol, a legmagasabb maja építmény Belizeben. Egykor ez volt az egyik legnagyobb maja város, mely 168 km2-en terült el. Fénykorát 650 körül élte, népessége ekkor 150.000 fő körül lehetett, tehát több mint kétszer annyian éltek itt, mint ma Belize városban. Caracol legnagyobb piramisa a Canaa, mely 43 m magas és még ma is Belize legmagasabb kézzel készült építménye.

9Uri Nagy Zikkurat

Az uri Zikkurat egy hatalmas, 46-64 m-es, lépcsős piramis a mai Irak területén és az egyik legjobb állapotban megmaradt sumér műemlék. A zikkurat egy templom komplexum része volt, az ókori Ur városának adminisztrációs központja. A zikkurat építése az i.e. 21. században fejeződött be Shulgi király idején, aki annak érdekében, hogy megnyerje magának a független városokat, istennek kiáltotta ki magát. A lépcsős piramist az i.e. 6. században Nabonidus király állíttatta helyre, majd a 20. században Saddam Hussein végeztetett rekonstrukciókat, ennek nyomát a nevével ellátott téglákon láthatjuk.

8Calakmul
Calakmulflickr/madmonk

Calakamul maja terület volt mélyen a mexikói dzsungel belsejében, Campeche állam területén. Egyike a valaha feltárt legnagyobb maja városoknak, több mint 6500 épületet találtak itt. Calakmul 55 m magas piramisa a vidék messze leghatalmasabb épülete. Mint Mezoamerika több más maja templomát, a Calakmult is egy régebbi templomra építették, hogy elérje hatalmas méretét.

7Chogha Zanbil
Chogha Zanbilflickr/youngrobv

A Chogha Zanbilt a mai Irán területén az elamiták Untash-Napirisha király parancsára építették i.e. 1250-ben, Inshushinak isten tiszteletére. A zikkurat egymás tetejére épített platformok sorozatának tűnik, de a templom tulajdonképpen öt különböző magasságú toronyból áll. Míg a legtöbb zikkuratot természeti katasztrófák vagy háborúk elpusztították, addig a Chogha Zanbil zikkurat viszonylag jó állapotban maradt meg.

6Palenque

Palenque egy régészeti terület az egykori Maja Birodalom nyugati szegletében, a mai Chiapas állam területén, Mexikóban. Palenque legtöbb építménye 600-800 között épült, köztük a Feliratok Temploma, az egyetlen Mezoamerikai piramis, melyet halott emlékműnek építettek.

5Uxmal

Uxmal, maja nyelven: “Háromszor Épült”, az egyik legjobb állapotban fennmaradt prekolumbiai terület Mexikóban. Legjelentősebb és legmagasabb építménye a 35 m magas Varázsló Piramisa. A lépcsős piramis a többi téglalap vagy négyzet alakú maja piramistól eltérően ovális. Feltehetően öt fázisban építették a 6. század elejétől kezdve egészen a 10. századig.

4Dzsószer lépcsős piramisa
Dzsószer lépcsős piramisaflickr/* hiro008

Dzsószer Lépcsős Piramisa a szakkarai nekropoliszban a legelső egyiptomi piramis. Az i.e. 27. században építette Imhotep Dzsószer fáraó sírhelyeként. Az építmény úgy indult, mint egy hagyományos lapostetejű masztaba, de Dzsószer fáraó uralkodásának végén erre építettek egy hatlépcsős piramist, ami így 62 m magas lett. Mint a masztaba síroknál, a sírkamra a Lépcsős Piramisnál is a föld alatt van, alagutak labirintusába rejtve.

3Tikal
Tikalflickr/Jungle_Boy

Az észak-guatemalai esőerdőben fekvő Tikal valószínűleg a leglenyűgözőbb az összes maja város közül. Épületei szétszórva fekszenek a területen, a legtöbb romot azonban a dzsungel rejti. 200-900 között Tikal a legnagyobb maja város volt, lakóinak száma 100.000 és 200.000 közé tehető. Tikalban hat hatalmas lépcsős piramis található. A legnagyobb a 72 m-es Templom Piramis IV, melynek építését 720 körül fejezték be. A piramisok tetejéről gyönyörű panoráma nyílik az esőerdőre.

2Chichen Itza
Chichen Itzaflickr/nielsvk

El Castillo a beceneve az egyik leglátványosabb maja templomnak, mely a Chichen Itza régészeti területet uralja a mai Mexikó Yucatán államának területén. A lépcsős piramis tervezése csillagászati jelentőségű. A piramis minden oldalán 91 fokos lépcsősor halad, melyek a tetőnél találkoznak és ha a felső résszel együtt összeadjuk őket, 365-öt kapunk, az év napjainak számát. Amióta egy nő leesett a piramis tetejéről és meghalt 2006-ban, tilos felmászni az El Castillora.

1Teotihuacan

Az i.e. 2. században egy új civilizáció emelkedett fel Mexikó völgyében. Ez a civilizáció építette fel Teotihuacán lenyűgöző metropoliszát benne a hatalmas lépcsős piramissal. A Nap Piramisa i.e. 100 körül épülhetett, 75 magas, ezzel Teotihuacán legmagasabb épülete és az egyik legnagyobb egész Mezoamerikában. A kisebb Hold Piramisának építése egy századdal később kezdődött és 450-ben fejeződött be. Hét évszázaddal Teotihuacán bukása után a piramisokat még mindig nagy tisztelet övezte, az aztékok továbbra is használták őket és zarándokhellyé váltak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here