Ausztrália legrégebbi, legnagyobb és legurbánusabb városaként, Sydney minden idelátogatónak kínál valami igazán különleges látnivalót. A hatalmas homokos strandok és a festői hajóutak varázsolják a kikötő várost tökéletes üdülőhellyé azok számára, akik igazi tengerparti mókára vágynak. Első osztályú éttermek, üzletek és olyan kulturális intézmények hívogatják a gazdag utazási élményre vágyó turistákat, mint például a Sydney-i Operaház.
A nemzeti parkokkal körülvett Sydney tökéletes kiindulópont Ausztrália változatos, természetes környezetének a felfedezéséhez is. Akár a Harbour Bridge, vagyis Kikötő híd magasságát csodálnánk meg, akár elmerülnénk az őslakosok történelmébe, New South Wales fővárosában sosem csalódunk.

10Taronga Zoo
Taronga Zooflickr/NickiMM

A Sydney szomszédságában, Mosman térségében található Taronga Zoo egy világszínvonalú állatkert, ahol a látogatók közelről ismerhetik meg nem csak az Ausztráliában őshonos fajokat, de különféle állatokat is a világ összes tájáról. Az állatkert különlegessége, hogy éjszakára is bent maradhatunk, és így megfigyelhetjük a különleges, éjszakai állatokat is. Az úgy nevezett Nura Diya túra során pedig egy idegenvezető mesél az őslakosok életéről. Ugyan az állatkert autóval és busszal is megközelíthető, a legtöbb látogató komppal érkezik a legközelebbi kikötőbe, innen pedig gondolával érkeznek meg az állatkert bejáratához. Olyan jegyeket is értékesítenek, melyek tartalmazzák a komp, a gondola és az állatkert árait is.

9Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum

Sydney elsőrangú látnivalója, az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum főleg a történelmi tengerészhajóiról ismert, melyek között megtaláljuk például a 19. századi James Craig magas hajót, illetve James Cook kapitány Endeavor hajójának eredeti nagyságú replikáját is. A múzeum hét fő galériája átfedi a nemzet tengerészeti múltját, Ausztrália felfedezésétől a II. világháborús haditengerészeti védelemig, s azon túl. Olyan jegyek is elérhetők, melyek tartalmazzák a múzeumi belépőt, valamint egy hajóstúrát a kint lehorgonyzott hajók egyikén.

8The Rocks
The Rocksflickr/Rmonty119

A Kikötő híd és Sydney központi üzleti negyede között található The Rocks a város legrégebbi része. A sziklás partjáról elnevezett városrész volt Ausztrália első, tartósan európai települése, ahol az ország fegyenc története kezdődött. Az 1800-as évekre a térség egy kocsmákkal és bordélyházakkal teli nyomornegyeddé vált, ahol bűnözés uralta a szűk utcákat. Az 1970-esévekbn egy hatalmas helyreállítási projektbe kezdtek, hogy megmentsék a kerület történelmi házait és raktárait. Ma, a visszafejlesztett térség már népszerű turista célpont, ahol művészeti galériák, elegáns butikok, trendi éttermek és szuvenír boltok várják az idelátogatókat.

7Királyi Botanikus Kert

Az 1816-ban kialakított Királyi Botanikus Kert a Sydney-i Operaház és a The Domain nevű nyilvános zöldpark közé ékelődött be. A kikötőre néző, városi park több mint 7500 növényfajjal büszkélkedhet, melyek közül több Ausztráliában őshonos. Olyan pompás gyűjteményeket csodálhatunk meg a kertben, mint a Tropical Centre, melynek ismertetőjele a piramis alakú üvegházba rendezett növények, a Ritka és Veszélyeztetett Fajok Kertjében pedig megtekinthetünk egy őskori Wollemi fenyőt, ami egy olyan fafaj, mely 200 millió évvel ezelőttről származik. Nincsen belépőjegy a parkba, sőt, ingyenes idegenvezető túrák is elérhetők.

6Darling Harbour
Darling Harbour

Egykor a Darling Harbour adott otthont Sydney ipari dokkjainak és rakpartjainak, az 1980-as években azonban felfejlesztették, ma pedig már a kultúra és a turizmus jut mindenkinek eszébe róla. A kikötő közvetlenül a központi üzleti negyed mellett húzódik, a szomszédságában található Sydney néhány leghíresebb turista látnivalója, mint például az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum, a Sydney-i Akvárium, az Aboriginal Centre és a világ legnagyobb képernyőjű IMAX színháza. A gyerekbarát Harbourside Shopping Centre bowling pályával, lézerharc létesítménnyel és egy sugárhajtású repülőgép szimulátorral is büszkélkedhet. A vízpart keleti részén elegáns boltok, bárok és éttermek várják az idelátogatókat.

5Sydney-i Kikötő Híd
Sydney-i Kikötő Híd

Az ikonikus Sydney Harbour Bridge, vagyis a Sydney-i Kikötő Híd nem csupán a kikötő feletti átkelést szolgálja, de népszerű úti cél a kalandvágyó látogatók számára is. Az 1932-ben elkészült híd csodás boltíve a tengerszint felett 134 méterrel húzódik, fesztávja pedig 503 méter. 1998-ban, a város bevezette az úgy nevezett Bridge Climb, azaz hídmászó, attrakciót, ami engedélyt ad a merész látogatók számára, hogy felmásszanak a boltív tetejére. A bátor résztvevőket védőruházattal látják el, valamint egy mentőkötélhez vannak biztosítva a 3,5 órás mászás és az ereszkedés alatt. Azok számára, akik kevésbé kalandos módon kívánják felfedezni a hidat, a Pylon Lookout Museum a tökéletes választás. A múzeumhoz a híd keleti oldalán végigfutó járdáról juthatunk el.

4Sydney Tower
Sydney Towerflickr/MollaAliod

A tengerszint felett 327 méterrel magasodó Sydney Tower a város legmagasabb épülete. A torony 360 fokos kilátást nyújt a lenyűgöző metropoliszról, a kikötőről és a környező vidékről. Az 1981-ben megnyitott épületet Donald Crone, építész, tervezte. A Sydney Tower Eye egy 260 méter magasan található, zárt kilátó, ami teljesen körülveszi az épületet. A toronyban három étkezési lehetőség van, melyek közül az egyik a lenyűgöző, forgó étterem, a 360 Bar and Dining. Legutóbb egy 4D mozival bővítették ki a tornyot, ami olyan effektekkel növeli az élményt, mint a szél és a buborékok.

3Queen Victoria Building, azaz Viktória Királynő Épület

Az emberek leggyakrabban csak úgy emlegetik az ötemeletes bevásárlóközpontot, mint QVB. Az eredetileg piactérnek és koncertteremnek tervezett épületet George McRae építette 1898-ban. Később irodabérlésre használták, majd a Nagy Depresszió idején hanyatlásnak indult. A QVB ma már újra a régi pompájában áll. Az épület csodás példája a Viktória királynő uralkodása idején népszerűvé vált neoromán stílusnak. A QVB bevásárlóközpontja jellemző a hatalmas, rézbe burkolt üvegkupola, a díszes öntöttvas korlátok és a rengeteg ólomüveg ablak.

2Bondi Beach
Bondi Beach

A Sydney központi üzleti negyedétől csupán néhány percnyire található Bondi Beach egy hosszú, aranyhomokos strand, ahol piros zsindelytetejű házak, apartmanok és zöld területek sorakoznak. A félhold alakú strand mellett fut végig egy sétány is. A Bondi Beach népszerű az úszók, szörfösök, napozók és testépítők körében. Az vad hullámok és az erős árapály miatt a strand déli végét általában a szörfösök foglalják be, míg az úszók és a napozók inkább az északi oldalt kedvelik. A jól őrzött strand fel vannak szerelve öltözőkkel, a közelben pedig kávézókat, bárokat és boltokat is találunk.

1Sydney-i Operaház

A bennelong Point vízpartján található Sydney-i Operaház a világ egyik leghíresebb épülete. A dán, Jørn Utzon által tervezett épület a lejtős, fehér tetejével úgy néz ki, mint egy hatalmas hajó, amit épp a tengerre tesznek. A komplexum 16 évnyi építés, és több mint 100 millió dollár után 1973-ban készült el. A 2004-es felújítás során egy üvegfalat adtak hozzá a recepcióhoz, ami kilátást nyújt a látogatók számára a kikötőre. Az 1500 férőhelyes operaház mellett, egy koncertterem és három másik színház is található a komplexumban, valamint több bár és étterem is várja az idelátogatókat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here