Nem a 7 hegy, hanem a 7 legfontosabb látnivaló Rómában. A világ valaha létezett leghatalmasabb civilizációjának központja Róma, mely óriási befolyást gyakorolt a világra ezeréves történelme során. Csodálatos helyeivel, ősi templomaival és bazilikáival, a hatalmas római emlékműveivel, díszes szobraival és szökőkútjaival Róma mérhetetlenül gazdag történelmi örökséggel és kozmopolita atmoszférával rendelkezik. Összeválogattuk az “Örök Város” néhány fontos látnivalóját.

7Római Fórum (Forum Romanum)
Római Fórum (Forum Romanum)flickr/Ramiro S

Egy kis völgyben, a Palatinus és a Capitolium között található a Forum Romanum, mely évszázadokon át nyüzsgő központja volt az ókori Rómának: győzelmi felvonulások és választások, nyilvános szónoklatok és vásárok helyszíne. Ma a Fórum építészeti töredékek terjedelmes romkertje és itt található Septimius Severus diadalíve, Antonius Pius és Faustina temploma, valamint Szaturnusz temploma.

6Spanyol lépcső
Spanyol lépcsőflickr/milky.way

A valóban monumentális, 135 fokos Spanyol lépcső francia támogatással épült 1721-1725 között, hogy összekapcsolja a spanyol Bourbon követséget a Szentszékkel és a francia templommal, a Trinitá dei Montival. A lépcső általában tele van turistával és helyiekkel, akiknek ez az egyik találkozóhelyük. Minden év májusában rózsaszín azáleákkal díszítik fel. A Spanyol lépcső lábánál található a Piazza di Spagna (Spanyol tér) és a Fontana della Barcaccia, a Gian Lorenzo Bernini által átervezett szökőkút.

5Trevi szökőkút

A világhírű barokk szökőkutat Nicola Salvi tervezte, építése 1762-ben fejeződött be. A szökőkúton mitológikus szoborkompozíció látható Neptunnal, a tenger istenével, két oldalán két Tritonnal. A Trevi szökőkút helye jelzi az ókori Aqua Virgo vízvezeték végét, nevét is elhelyezkedéséhez kapcsolódóan kapta, itt volt három út találkozása (tre vie). A szökőkút volt a helyszíne az ikonikus filmejelenetnek a Dolce Vita című filmben Anita Ekberg és Marcello Mastroianni főszereplésével. Azóta ez az egyik legnépszerűbb látnivaló Rómában. A legenda szerint aki pénzt dob a szökőkútba, egy nap visszatér Rómába.

4Vatikáni Múzeum
Vatikáni Múzeumflickr/tripleman

A Vatikáni Múzeumot II. Gyula pápa alapította a 6. században Vatikán városban. A város büszkélkedhet a világ néhány legértékesebb relikviájával. Látnivalói közé tartozik a spirális lépcsősor, a Rafael Szobák és a gyönyörűen díszített Sixtus kápolna. II. Gyula pápa védnöksége alatt Michelangelo festette a kápolna mennyezetét 1508-1512 között. Úgy vélik, a mennyezet, főként az Utolsó Ítélet Michelangelo festői munkásságának megkoronázása.

3Pantheon
Pantheonflickr/cuellar

A 126-ban, az összes római istenség számára épített Pantheon egyike a legjobban megőrzött római épületeknek. A templom a 7. század óta római katolikus templomként működik. A Pantheonban egy nagy, kör alakú oszlopcsarnok áll, három, gránitból készült, korinthoszi oszlopsorral. Az oszlopcsarnok egy rotundába nyílik, melyet egy középen nyitott kupola, az oculus tetőz. Építése után közel kétezer évvel a Pantheton kupolája még mindig a legnagyobb vasalatlan betonkupola a világon.

2Szent Péter bazilika
Szent Péter bazilikaflickr/ewewlo

A katolikus világ központja és a legfőbb nevezetesség a Szent Péter bazilika óriási épülete: belső magassága 120 m, az űrsikló rakétákkal együtt beleférne, éppúgy, mint a Szabadság-szobor. A bazilika azon a helyen épült fel, ahol a hagyományok szerint Péter apostolt, az első pápát, keresztre feszítették és eltemették. A ma látható épületet 1506-ban kezdték építeni és 1615-ben fejezték be a munkálatokat. Számos híres művész dolgozott az épületkomplexumon és annak környékén: Michelangelo tervezte a kupolát, míg Bernini a lenyűgöző Szent Péter teret.

1Colosseum

A Colosseum a legnagyobb és leghíresebb római amfiteátrum. Építését a Flavius-dinasztiából származó Vespasianus császár kezdte 72-ben és fia, Titus fejezte be 80-ban. A Colosseum 50.000 néző befogadására volt képes, akik nem kevesebb, mint 80 bejáraton át léphettek be az építménybe. A Colosseum napjainkban Róma legfőbb nevezetessége naponta ezernyi turistával, akik fizetnek azért, hogy láthassák, mi maradt az aréna belsejéből.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here