A legfontosabb és legelterjedtebb épület típus az ókori Görögországban a templom volt. Az első kőből épült templom valamikor az i.e. 6. században épülhetett, majd a következő évszázadban számos új követte. A görög templomokat általában azzal a céllal építették, hogy elhelyezzenek benne egy kultikus szobrot vagy jelképet. A vallás nem írta elő az embereknek, hogy a templomban gyűljenek össze és imádkozzanak, ezek a templomok elsősorban az isteneknek szánt műemlékek voltak. A görög templomok legjellemezőbb elemei a masszív oszlopok. A görögök háromféle oszlopot használtak: a dórt, az iónt és a korinthoszit.

Összeállítottunk egy listát a leghíresebb görög templomokról a Földközi-tenger vidékén.

10Olimpiai Zeusz templom
Olimpiai Zeusz templomflickr/caribb

Bár csupán néhány oszlop maradt meg az olimpiai Zeusz templomában Athénban, nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy lássuk, ez egy hatalmas épület volt. Építése i.e. 6. században kezdődött az athéni zsarnokok uralma idején, akik az ókori világ legnagyobb templomát szerették volna felépíteni, de befejezése csak Hadrianus római császár uralkodása alatt, a 2. században történt meg, az építés megkezdése után nagyjából 638 évvel.

9Sounion-i Poszeidón temploma
Sounion-i Poszeidón templomaflickr/ekcook

Görögországban, az Attikai-félsziget legdélebbi csücskén, a Sounion-foknál található Poszeidón temploma, melyet három oldalról a tenger határol. I.e. 440 körül kezdték építeni, az archaikus időszakban. Ma Poszeidón templomának csupán néhány oszlopa áll, melyek arra engednek következtetni, hogy eredeti állapotában nagyon hasonló lehetett az Akropoliszon álló Hephaistos templomához, melyet valószínűleg ugyanazok az építészek terveztek.

8Cyrene – Zeusz temploma

A mai Líbia területén található Cyrene az öt görög kolónia között a legjelentősebb volt. A város romjai felett magasan áll Zeusz temploma, az i.e. 5. századból. 115-ben a zsidó lázadás során rombolták le és öt évvel később a rómaiak Hadrianus császár parancsára helyreállították. 365-ben egy földrengés újra elpusztította a templomot, ezt követően csak a modern korban építették újjá olasz és angol régészek. Ez a templom, mely nagyobb, mint a Parthenon, Cyrene hatalmát és gazdagságát hirdette az ókori görög világban.

7Erechtheum
Erechtheumflickr/valix

Az Erechtheum egy ókori görög templom, mely ión stílusban épült Athénban, az Akropolisz északi részén. A templom feltehetően i.e. 421-407 között épült. Neve a görög hős, Erichthonius nevéből származik. A templom leginkább jellegzetes tornácáról híres, melyet hat nőalak, a kariatidák tartanak.

6Apolló Epicurius templom
Apolló Epicurius templom

Peloponnésszoszon, egy távoli hegyoldalban áll a jó állapotban fennmaradt és szokatlan görög templom, az Apolló Epicurius templom Bassae-ban. I.e. 450-400 táján építették. A templom Észak-Dél tájolású, ellentétben a legtöbb görög templommal, melyek keleti-nyugati fekvésűek. A templom azért is különleges, mert megtalálható rajta mindhárom jellegzetes görög építészeti stílus. Az oszlopcsarnokot dór oszlopok alkotják, míg a tornácos részen ión, belül pedig korinthoszi oszlopok találhatók. Apolló Epicurius templomának romjait egy sátorral védik az időjárás viszontagságaival szemben.

5Segestai Dór templom
Segestai Dór templomflickr/dottorpeni

Szicília észak-nyugati részén található Segesta, mely egykor Szicília három őslakos népe közül az egyiknek, az Elymianoknak a legfontosabb városa volt. Segesta lakóit az Elymianok és a görögök alkották, bár az Elymianok hamar hellenizálódtak és átvették a görögök életmódját is. A Dór Templom az ősi város mellett található jól megőrzött állapotban. Az i.e. 5. században építették és 6×14 dór oszlopa van. Számos jel utal arra, hogy a templomot sosem fejezték be. A dór oszlopokat nem redőzték, ahogyan általában szokták és valószínűleg tető sem került soha a templomra.

4Paestum

Paestum egy ősi görög-római város Olaszországban, nem messze a strandtól. A vidék három jó állapotban fennmaradt görög templommal is büszkélkedhet. Közülük a legrégebbi Paestumban található, Héra temploma, melyet görög telepesek építettek i.e. 550 táján. A hozzá közeli templom egy évszázaddal később épült szintén Héra tiszteletére, aki a házasság és a születés istennője volt. Távolabb áll Athéna temploma az i.e. 500-as évekből.

3Hephaistos temploma
Hephaistos templomaflickr/Ava Babili

Kb. 500 m-re észak-nyugatra a híres Akropolisztól áll Hephaistos temploma, mely a legjobban megőrzött görög templom a világon, bár jóval kevésbé ismert, mint neves szomszédja. A templom az i.e. 5. században épült egy olyan negyedben, ahol sok vasöntöde- és üzlet volt. A templomot ezért Hephaistosnak, a fémművesek, kovácsok istenének szentelték. Hephaistos templomát Ictinus tervezte, az a mérnök, aki a Parthenonon is dolgozott.

2Templomok Völgye

Szicíliában, Agrigento városa mellett fekszenek a hét görög templom romjai a Templomok Völgyében. A Concordia templom az i.e. 5. században épült és a Völgyben ez maradt fenn a legjobb állapotban, valamint ez az egyik legnagyobb és legjobban megőrzött dór stílusú templom, amely még ma is áll. A dór oszlopok 7 m magasak és átmérőjük az alapoknál 1,3 m. A többi templomot, mint Juno templomát esküvőkhöz használták, Héraklész temploma a legrégebbi a környéken, ma már csak 8 oszlopa látható.

1Parthenón, Akropolisz
Parthenón, Akropoliszflickr/JOVIKA

Az Akropolisz tetején álló Parthenón egyike a leghíresebb görögországi látnivalóknak és az athéni városnézés sem lehet teljes, ha nem látogatunk el ehhez a templomhoz. A Parthenón építése i.e. 447-ben kezdődött egy korábbi templom helyén, melyet a perzsák romboltak le. Az építést i.e. 432-ben fejezték be. Az építés célja az volt, hogy itt helyezzék el Athéna Parthenosz elefántcsontból, ezüstből és aranyból készült, hatalmas szobrát. Valamikor az 5. században a szobrot valamelyik római császár elraboltatta és Konstantinápolyba vitette, ahol később lerombolták. Hosszú története során a Parthenón működött templomként, erődként, mecsetként, sőt lőporraktárként is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here