Kezdőlap Európa Top 7 látnivaló Rómában

Top 7 látnivaló Rómában

Top 7 látnivaló Rómában

Nem a 7 hegy, hanem a 7 legfontosabb látnivaló Rómában. A világ valaha létezett leghatalmasabb civilizációjának központja Róma, mely óriási befolyást gyakorolt a világra ezeréves történelme során. Csodálatos helyeivel, ősi templomaival és bazilikáival, a hatalmas római emlékműveivel, díszes szobraival és szökőkútjaival Róma mérhetetlenül gazdag történelmi örökséggel és kozmopolita atmoszférával rendelkezik. Összeválogattuk az “Örök Város” néhány fontos látnivalóját.

7Római Fórum (Forum Romanum)
flickr/Ramiro S

Egy kis völgyben, a Palatinus és a Capitolium között található a Forum Romanum, mely évszázadokon át nyüzsgő központja volt az ókori Rómának: győzelmi felvonulások és választások, nyilvános szónoklatok és vásárok helyszíne. Ma a Fórum építészeti töredékek terjedelmes romkertje és itt található Septimius Severus diadalíve, Antonius Pius és Faustina temploma, valamint Szaturnusz temploma.

6Spanyol lépcső
flickr/milky.way

A valóban monumentális, 135 fokos Spanyol lépcső francia támogatással épült 1721-1725 között, hogy összekapcsolja a spanyol Bourbon követséget a Szentszékkel és a francia templommal, a Trinitá dei Montival. A lépcső általában tele van turistával és helyiekkel, akiknek ez az egyik találkozóhelyük. Minden év májusában rózsaszín azáleákkal díszítik fel. A Spanyol lépcső lábánál található a Piazza di Spagna (Spanyol tér) és a Fontana della Barcaccia, a Gian Lorenzo Bernini által átervezett szökőkút.

5Trevi szökőkút

A világhírű barokk szökőkutat Nicola Salvi tervezte, építése 1762-ben fejeződött be. A szökőkúton mitológikus szoborkompozíció látható Neptunnal, a tenger istenével, két oldalán két Tritonnal. A Trevi szökőkút helye jelzi az ókori Aqua Virgo vízvezeték végét, nevét is elhelyezkedéséhez kapcsolódóan kapta, itt volt három út találkozása (tre vie). A szökőkút volt a helyszíne az ikonikus filmejelenetnek a Dolce Vita című filmben Anita Ekberg és Marcello Mastroianni főszereplésével. Azóta ez az egyik legnépszerűbb látnivaló Rómában. A legenda szerint aki pénzt dob a szökőkútba, egy nap visszatér Rómába.

4Vatikáni Múzeum
flickr/tripleman

A Vatikáni Múzeumot II. Gyula pápa alapította a 6. században Vatikán városban. A város büszkélkedhet a világ néhány legértékesebb relikviájával. Látnivalói közé tartozik a spirális lépcsősor, a Rafael Szobák és a gyönyörűen díszített Sixtus kápolna. II. Gyula pápa védnöksége alatt Michelangelo festette a kápolna mennyezetét 1508-1512 között. Úgy vélik, a mennyezet, főként az Utolsó Ítélet Michelangelo festői munkásságának megkoronázása.

3Pantheon
flickr/cuellar

A 126-ban, az összes római istenség számára épített Pantheon egyike a legjobban megőrzött római épületeknek. A templom a 7. század óta római katolikus templomként működik. A Pantheonban egy nagy, kör alakú oszlopcsarnok áll, három, gránitból készült, korinthoszi oszlopsorral. Az oszlopcsarnok egy rotundába nyílik, melyet egy középen nyitott kupola, az oculus tetőz. Építése után közel kétezer évvel a Pantheton kupolája még mindig a legnagyobb vasalatlan betonkupola a világon.

2Szent Péter bazilika
flickr/ewewlo

A katolikus világ központja és a legfőbb nevezetesség a Szent Péter bazilika óriási épülete: belső magassága 120 m, az űrsikló rakétákkal együtt beleférne, éppúgy, mint a Szabadság-szobor. A bazilika azon a helyen épült fel, ahol a hagyományok szerint Péter apostolt, az első pápát, keresztre feszítették és eltemették. A ma látható épületet 1506-ban kezdték építeni és 1615-ben fejezték be a munkálatokat. Számos híres művész dolgozott az épületkomplexumon és annak környékén: Michelangelo tervezte a kupolát, míg Bernini a lenyűgöző Szent Péter teret.

1Colosseum

A Colosseum a legnagyobb és leghíresebb római amfiteátrum. Építését a Flavius-dinasztiából származó Vespasianus császár kezdte 72-ben és fia, Titus fejezte be 80-ban. A Colosseum 50.000 néző befogadására volt képes, akik nem kevesebb, mint 80 bejáraton át léphettek be az építménybe. A Colosseum napjainkban Róma legfőbb nevezetessége naponta ezernyi turistával, akik fizetnek azért, hogy láthassák, mi maradt az aréna belsejéből.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version