Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Olaszországban

Top 10 látnivaló Olaszországban

Top 10 látnivaló Olaszországban

Az UNESCO Világörökségei közül számos található Olaszországban. Az ország minden vidéke tele van értékes művészeti és szobrászati alkotásokkal. A művészet fellegvárai, mint Róma, Velence és Firenze világhírűek és évszázadok óta vonzzák az utazókat. Műkincsei mellett Olaszország gyönyörű tengerpartokkal, alpesi tavakkal és hegyekkel is büszkélkedhet. Nem csoda, hogy gyakran nevezik Bel Paese-nek (gyönyörű országnak).
Rengeteg lenyűgöző helyével Olaszországról nem könnyű összeállítani egy Top 10-es listát. A következő felsorolás azonban megmagyarázza, hogy miért látogat el évente több mint 40 millió turista Olaszországba.

10San Gimignano tornyai
flickr/lessi2306

San Gimignano, becenevén a középkori Manhattan egy kis falu Toszkánában, melyet 14 kőtornya tett híressé. Gazdagságának és hatalmának csúcsán San Gimignanoban több mint 70 torony állt, mely védte a várost az ellenséges támadásoktól. Miután a pestis pusztított a faluban 1348-ban, San Gimignano hanyatlásnak indult és egyúttal az ellenségek is elmaradtak, ezért a középkori tornyok egy része megmaradt az utókornak.

9Manarola (Cinque Terre)

Az Olasz Riviérán található Manarola, a Cinque Terre egyik legrégebbi városa. Az Öt Föld öt falut foglal magában, melyeket szépségük tett híresség. Cinque Terre báját részben a modern fejlődés hiánya adja. Ösvények, vonatok és csónakok jelentik a közlekedési lehetőségeket a falvakhoz, autóval nem lehet őket megközelíteni. A hegyoldalba fészkelt városokból gyönyörű kilátás nyílik a Földközi-tengerre.

8Pisai Ferde Torony
flickr/jrgcastro

A világhírű Pisai Ferde Torony kb. 177 éven át épült. Hamarosan azután, hogy 1173-ban megkezdték az építését, a torony a rossz alapozás miatt süllyedni kezdett és érintetlenül állt nagyjából egy évszázadon keresztül. Amikor az építkezés folytatódott, a mérnökök további emeleteket építettek, melyeknek egyik oldala magasabb volt a másiknál, hogy ellensúlyozzák a ferdeséget. A torony építését a 14. század második felében fejezték be. 2001 óta Pisa híres tornya újra nyitva áll azok előtt, akik szeretnék megmászni a 296 lépcsőfokot.

7Comói-tó (Olaszországi Tóvidék)
flickr/scarriedo

A Comói-tó az olasz Tóvidék része, mely már több mint 100 éve vonzza a turistákat a friss levegő, a víz, a hegyek és a kellemes időjárás miatt. A fordított Y-alakú tó két ága a dél-nyugati részen Comónál, dél-keleten Lecconál kezdődik, félúton egyesülnek és a tó északon egészen Colicoig terjed. A tó a fényűző parti villákról is híres, melyeket már a római időktől kezdve előszeretettel építettek itt az arisztokraták. Közülük sok csodálatos kerttel is büszkélkedhet, melyekben az enyhe klímának köszönhetően a trópusi és a mérsékelt égövi növények egyaránt megélnek.

6Positano (Amalfi-part)
flickr/rmx

Positano egy kisváros az Almafi-parton, mely festői városairól, csodás panorámájáról és sokszínűségéről ismert. A város a távolból olyan képet nyújt, mintha házait fentről lefelé szétszórták volna a hegyoldalban, egészen a partokig. Bár Positano a középkorban virágzott, a 19. század közepéig lakosságának több mint fele elköltözött innen. A 20. században egy szegény halászfaluból nagyon népszerű üdülőhellyé vált, ebben John Steibeck írónak volt nagy szerepe, aki könyvet írt a város szépségéről.

5Pompeii
flickr/Mikael Miettinen

79. augusztus 24-én a Vezúv kitört és földdel, hamuval borította el a közeli Pompeii városát, melyek úgy konzerválták a települést, amilyen az a végzetes napon volt. Az edényektől és asztaloktól kezdve a festményeken és embereken át minden mintha megfagyott volna. Az ásatás rendkívül részletes bepillantást nyújt az emberek életébe, akik 2000 évvel ezelőtt itt éltek. Ma Pompeii egyike Olaszország legnépszerűbb látnivalóinak, melyet évente közel 2,5 millió turista keres fel.

4Piazza del Campo
flickr/PhillipC

Egyike Európa legszebb középkori tereinek a Piazza del Campo, mely a toszkán Siena óvárosának legfontosabb csomópontja. Világszerte ismert szépségéről és építészeti érintetlenségéről. A Palazzo Pubblico és annak híres tornya, mint számos palazzi signorili a leggazdagabb sienai családokhoz tartozott, akik a kagyló alakú tér körül laktak. A Palio di Siena lóversenyt évente kétszer rendezik meg a Piazza del Campon.

3Santa Maria del Fiore
flickr/Sbaush

A gótikus stílusú templom építése 1296-1436-ig tartott. A Basilica di Santa Maria del Fiora Firenze gyönyörű katedrálisa és egyben a város szimbóluma. A bazilikát kívül fehérrel szegélyezett rózsaszín és zöld árnyalatú márvány táblák díszítik. A bazilika egyike Olaszország legnagyobb templomainak és egészen a modern korig a világ legnagyobb kupolájával rendelkezett. Még ma is a világ valaha épített legnagyobb téglakupoláját mondhatja magáénak.

2Colosseum

A Colosseum a legnagyobb és leghíresebb római amfiteátrum. Építését a Flavius-dinasztiából származó Vespasianus császár kezdte 72-ben és fia, Titus fejezte be 80-ban. A Colosseum 50.000 néző befogadására volt képes, akik nem kevesebb, mint 80 bejáraton át léphettek be az építménybe. A közönséget velariumnak nevezett kifeszített vitorlák védték az esőtől és a tűző naptól.

1Velencei csatornák
flickr/jonl1973

A Vizek Városának is nevezett Velence a legszebb ékköve a vízi városoknak a romantikus gondoláknak és a Canal Grande mentén sorakozó itáliai palotáknak köszönhetően. Velence, melynek különleges karakterét a több mint 150 csatorna adja, fénykora óta már hanyatlásnak indult. Bár napjainkban már több turista jön a városba, mint ahányan még lakják, de romantikus bája megmaradt és még mindig az egyik legnépszerűbb látnivaló Olaszországban.

1 hozzászólás

  1. arról már nem is beszélve, hogy már össze is lehet ebben a csodás országban házasodni 🙂 van, aki intéz mindent (magyarul) 🙂 Esküvő toszkánában????? hát igen!!! igen. két magyar lány megszervez mindent 🙂 nézzétek meg. nem kell amerikába menni,mert sokkal hangulatosabb. ja és nem csak esküvőt vállalnak, hanem megerősítő fogadalmat is intéznek lélegzetelállító villákban toszkánában :-))))) tessék! kell más? eskuvotoszkanaban.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version