A homokos strandjaival, magasba emelkedő hegyeivel és a festői kikötőjével Rio de Janeiro-t a csodás városként ismerik. A Dél-Atlanti-óceánra néző Rio de Janeiro, Brazília második legnagyobb városa a világ egyik legszebb természeti helyszíne.
A káprázatos táj csak az egyik ok, hogy a látogatók csak úgy sereglenek Rio-ba. A karneváli időszakban, az utcák megtelnek zenével és díszesen öltözött táncosokkal, akik a Föld minden részéről érkező mulatozókat szórakoztatják. Az év bármely időszakában is utazzunk Rio de Janeiro-ba, a fő turista látnivalókat semmiképp sem hagyjuk ki.

10Lagoa
Lagoa

Lagoa térsége nem csak a legexkluzívabb környék a jómódú Zona Sul kerületben, de a harmadik legdrágább terület is egész Dél-Amerikában. A Lago Rodrigo de Freitas nevű hatalmas lagúna is itt található. A lagúnát körbevevő, több mint 6 kilométeres járda közkedvelt helynek számít a futók és kerékpárosok körében- A part mentén szabadtéri kávézók és éttermek sorakoznak, ahonnan megcsodálhatjuk a lagúna és a strand lenyűgöző látványát.

9Maracana Stadion

A foci messze a legfontosabb sport egész Brazíliában és a Maracanã Stadion pedig Rio legfontosabb és a világ legmagasabb kapacitású futball stadionja. Az 1950-ben nyílt stadion közel 200.000 embert is képes volt befogadni. Mára már ezt a kapacitást lecsökkentették biztonsági megfontolásból. A 2014-es világbajnokságra részben felújították és jelenlegi 80.000 ülőhelyével, ez Dél-Amerika legnagyobb stadionja.

8Tijuca Nemzeti Park

A világ egyik legnagyobb városi erdeje, a Tijuca Nemzeti Park hatalmas, főleg hegyvidéki területen fekszik. A látogatók meghódíthatják Rio legmagasabb pontját, a Pico da Tijuca-t, ahonnan csodás kilátás nyílik a Guanabara nevű öbölre és az egész városra. Az 1800-as években, a betolakodó kávéültetvények miatt majdnem elpusztították. Az erdő nagy részét kézzel ültették újra a század második felében nem kevesebb mint 9 millió fával. Olyan látnivalókkal büszkélkedhet, mint a Mayrink kápolna, ahol megcsodálhatjuk a híres, brazil, neorealista festő, Cândido Portinari freskóit. Az erdőben található még a 30 méter magasról lezúduló Cascatinha vízesés is.

7Lapa

A Rio belvárosi részében, az úgy nevezett Centro-ban található Lapa egykor a város piroslámpás negyede volt, ma pedig már a vibráló éjszakai életéről híres. Szamba bárok sorakoznak, a hétvégi estéken pedig zene és tánc tölti meg az utcát. A környék legtöbb épülete az 1800-as évekből származik, melyek csodás hátteret kínálnak minden vidám ünnepségnek. Ez a tökéletes hely egy barátokkal töltött estéhez, amikor megkóstolhatjuk a finom, helyi ételeket és caipirinha-t, a cukornádból, tömény italból és lime-ból készített, nemzeti koktélt kortyolgathatunk. Lapa-t és Santa Teresa-t az Escadaria Selarón nevű, híres lépcsősor kapcsolja össze.

6Santa Teresa
Santa Teresawikipedia/chensiyuan

A város kikötőjére néző dombon található Santa Teresa visszarepíti a látogatókat az időben, ahol megcsodálhatják Rio 19. századi, mára már elhalványult eleganciáját a macskaköves utcákon barangolva. A régió 1896-ig megmenekült a fejlesztésektől, amikor egy akvadukt épült a város és Santa Teresa közé. A 20. században művészek, zenészek és írók menedékhelye volt a körzet, ugyan azóta már ide is betörtek a trendi klubok és butikok, mégis megtartotta a maga barátságos, művész kolónia hangulatát. A város utolsó, fennmaradt villamosa, a Santa Teresa Tram, régebben népszerű turista látványosság volt, de egy komoly baleset után bezárták.

5Jardim Botanico
Jardim Botanicoflickr/feliven

Lagoa-tól nyugatra található Rio de Janeiro Botanikus Kertje, vagyis a Jardim Botanico, ami több mint 8000 növényfajnak ad otthont. Az 1800-as évek elején épült kertben csodás, hatalmas pálmafákkal körülvett utakon sétálgathatunk. A látogatók szó szerint özönlenek a parkba, hogy megnézzék a 600 féle orchideát. A kertben a növények mellett, vannak még emlékművek, szökőkutak , egy japánkert, vízi liliomokkal teli tó és az új Museu do Meio Ambiente, ahol a környezettel kapcsolatos kiállítást tekinthetünk meg.

4Cukorsüveg-hegy
Cukorsüveg-hegyflickr/Knivesout

A Guanabara nevű öböl felett 400 méterrel emelkedő Cukorsüveg-hegy egy kvarcból és gránitból álló monolit. A látogatók egy üvegfalú, „bodinho” vagy „teleférico” néven ismert felvonóval juthatnak fel a csúcsra. A felvonó kocsi 20 percenként indul a Babilônia nevű dombról és felmegy egészen a Morro da Urca tetejéig, innen pedig egy másik felvonó viszi fel a turistákat a hegy csúcsára.

3Ipanema
Ipanema

A strand a „The Girl from Ipanema” című bossa nova zeneszám után lett híres az 1960-as években, és azóta is Rio egyik legnépszerűbb turista helye maradt. A hosszú, finom fehérhomokos strand évről évre, újra és újra a „Best Beaches in the World”, vagyis a világ legjobb strandjai listája élén áll. A strandot rendezett boltok, kávézók és éttermek határolják, csak úgy, mint művész galériák, színházak és klubok. A sikkes South Zone-ban, vagyis déli zónában található Ipanema a Copacabana és Leblon nevű strandok között fekszik. Rengeteg típusú ember ellátogat a strandra, és közülük mindenki megtalálja a neki megfelelő részt, a családok például a 11 és 12 szekciókat kedvelik, míg a 9-es főleg a napozni vágyókat vonzza.

2Copacabana
Copacabana

Az Ipanema-tól elválasztott Copacabana, a szörfösök által kedvelt Arpoador strandtól nyugatra található, és jóval pörgősebb, mint ugyanennyire híres szomszédja. Úgy tűnhet, hogy a „cariocas” néven ismert helyiek mindig épp egy foci vagy röplabda meccs közepén vannak, az eladók pedig folyamatosan italokat és rágcsálnivalókat kínálgatnak a strand mentén sorakozó bódékból. A strand egyik végén álló Copacabana erőd egy katonai bázis, amihez tartozik egy a nyilvánosság számára is nyitva álló háborús múzeum is. A strandon, az erőd előtt halászok árulják friss, reggeli fogásaikat. A látogatók és a helyiek is szívesen sétálgatnak a part menti, 4 kilométer hosszú sétányon. A hullámszerű járdát eredetileg az 1930-as években építették fekete és fehér kövekből. A sétánytól beljebb egymás mellett szorosan hotelek és apartmanok sorakoznak.

1A Megváltó Krisztus szobra
A Megváltó Krisztus szobra

A 710 méter magas Corcovado csúcsán álló Megváltó Krisztus szobra nyugodtan tekint körbe a városon. A szobrot 1922-ben kezdték el építeni, az Art Deco mozgalom fénykorában. A betonból és zsírkőből készített szobor a világ legmagasabb ilyen műfajú szobra. A legtöbb látogató egy függőleges fogaskerekű vonattal jut fel a csúcsra, ahonnan több száz lépcsőfokot kell még megmásznunk, hogy elérjük a szobrot. Bár ma már liftek és mozgólépcsők is elérhetőek, ha lerövidítenénk a kirándulást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here