Buenos Aires Dél-Amerika leglátogatottabb városa, és nem ok nélkül! A több mint 400 éves város híres a kitűnő kulturális életéről és az Európa ihlette építészetéről. Az igazán érzéki táncot, a tangót, Argentínában találták fel, és Buenos Aires nagyszerű hely, hogy remek tangó órákat vegyünk, vagy csak megnézzük a tökéletes táncelőadást.

10Puerto Madero

Buenos Aires fővárosának, Puerto Madero-nak a legnagyobb városfejlesztési projektjének köszönhetően a Rio de la Plata folyó partján fényűző épületek sorakoznak. Puerto Madero Buenos Aires fő kikötőjeként szolgált a 19. század végén, de a nagyobb teherhajók miatt hamar elavulttá vált. A kikötő 1989-ig vészesen hanyatlott, amikor is úgy döntöttek, hogy az öregedő raktárakból valami grandiózusabb dolgot csinálnak, így a használható épületekből rezidenciákat, éttermeket, boltokat és más üzleteket alakítottak ki. Különleges hangulatot ad a kerületnek, hogy minden utcát egy nő után neveztek el. Puerto Madero városában sétálgatni egy igazán kellemes délutáni időtöltés.

9Museo Nacional de Belles Artes

A Recoleta nevű kerületben található Museo Nacional de Belles Artes, vagyis a Nemzeti Szépművészeti Múzeumot rengeteg látogató dicséri, sőt néhányan a párizsi Louvre mini hasonmásának tartják a kiváló európai és argentin műgyűjteménye miatt. Nem sok hely van, ahol ilyen remek műveket láthatunk, főleg nem ingyen! Az 1895-ben megnyitott múzeum 1933-ban költözött a jelenlegi helyére, egy felújított vízelvezető szivattyútelepre. Szépművészeti gyűjteménye a legnagyobbnak számít Argentínában, a középkortól egészen a 20. századig mutat be műveket.

8Teatro Colon

A Teatro Colón 1908-ban Verdi „Aïda” című előadásával nyílt meg 1908-ban. Az épületet több egymást követő építész is tervezte, ami megmagyarázhatja az eklektikus stílust. A Teatro Colón, a 2500 ülőhelyével és 1000 álló ember számára elég szobájával, a világ legnagyobb operaházának számított, egészen addig, amíg 1973-ban be nem fejezték a Sydney-i Operaházat. De ezután is Buenos Aires egyik legfőbb turista látványossága maradt.

7Carlos Thays Botanikus Kert
Carlos Thays Botanikus Kertflickr/wallygrom

Carlos Thays egy francia tájművész volt, s 40 éves korában érkezett Buenos Aires-be. A művész a 19. század végén, 20. század elején azt vette a fejébe, hogy megváltoztatja a város arculatát. A felügyelete alatt, több parkot is kialakítottak, a már meglévőket pedig felújították. A botanikus kert volt a személyes kedvence. A Palermo kerületben, az állatkert mellett található botanikus kert több mint 5000 növényfajnak ad otthont. A korábbi látogatók szerint, akár a széles ösvényeken sétálgatnánk, akár csak egy padon ücsörögve olvasgatnánk, a park nagyszerű hely, ha egy kicsit ki akarunk szabadulni a főváros nyüzsgéséből.

6El Obelisco

A 68 méter magasan álló El Obelisco Buenos Aires közkedvelt látnivalója. A műemléket 1936-ban építették, a város alapításának 400. évfordulójának emlékére. Az argentin zászlót először, 1812-ben, a St.Nicholas de Bari templomnál húzták fel, melyet később leromboltak, hogy megépíthessék az obeliszket. A 9 de Julio Avenue és a Corrientes Avenue kereszteződésében magasodik büszkén, a fenséges obeliszk. A 9 de Julio Avenue állítólag a világ legszélesebb útja, melyet egy 1816-os fontos esemény dátuma után neveztek el, konkrétan arról a napról, amikor Argentína bejelentette függetlenségét Spanyolországtól.

5Cafe Tortoni
Cafe Tortoniflickr/Obliot

A Cafe Tortoni, Argentína legrégebbi és leghíresebb kávézója kihagyhatatlan élmény azok számára, akik különböző étkezési tapasztalatokra vágynak. A kávézót 1858-ban nyitotta egy francia férfi egy párizsi kávézó mintájára. Ilyen hosszú idő után is megőrizte népszerűségé, hiszen remek találkahely ez a barátok számára, akik egy finom kávé és egy kis nasi mellett élvezik egymás társaságát, de akár írókkal, festőkkel és más művészekkel is koccinthatunk egyet. Emellett, remek hely ahhoz is, hogy megnézzünk egy csodás, profi tangó előadást is. Az Avenida de Mayo nevű úton található Cafe Tortoni szendvicsekket, steakkel és desszertekkel várja az éhes vendégeket.

4Plaza Dorrego
Plaza Dorregoflickr/barbutti

Ha egy vasárnapot töltünk Buenos Aires-ben, semmiképp se hagyjuk ki a Plaza Dorrego piacát, főleg, ha kedveljük a ritka antik darabokat. A Plaza Dorrego Buenos Aires egyik legrégebbi nyilvános tere, amely a 18. században kezdte meg működését piacként, amikor a termelők teli kocsikból kezdték el árulni terményeiket a helyieknek vasárnaponként. A mai antik piacot az 1970-es évek elején kezdték. Ha vásárlás közben elfáradnánk, megpihenhetünk az egyik szabadtéri kávézóban, miközben tangó előadásokat nézhetünk, sőt még néhány órát is vehetünk tőlük.

3Caminito

Caminito, magyarul annyit tesz, mint „kis utca”, nem mindig volt egy utca. Eredetileg egy kis patak volt, majd miután kiszáradt, vasúti pályát építettek a helyére, később pedig, amikor a vasutat eltávolították, szemétlerakóvá vált. Ma már Buenos Aires egyik legszínesebb utcájának tartják. A La Boca szomszédságában található utca remek hely, hogy megcsodáljuk a művészeket munka közben. A Caminito inspirálta Juan Dios Filiberto-t a híres tangójának megírásában is. Emellett, több múzeumot is találunk az utca mentén.

2Recoleta temető
Recoleta temetőflickr/wallygrom

A Recoleta temető nem egy átlagos temető. Itt temetik el Buenos Aires és Argentína elitjeit, mint például az ország korábbi elnökeit, sőt még Napóleon egyik unokalányát is itt helyezték végső nyugalomra. Az 1822-ben alapított templomban több mint 4500 föld feletti kripta van, melyek közül 94-et nemzeti történelmi emlékműnek nyilvánítottak. A temetőben csodálatos márvány mauzóleumokat és szobrokat tekinthetünk meg, melyeket neves művészek alkottak. A BBC szerint a világ 10 legszebb temetője közt van.

1Plaza de Mayo

Az 1810-es forradalomtól kezdődően, ami Argentína függetlenségéhez vezetett, a Plaza de Mayo a politikai élet fókuszpontja. A város néhány fő nevezetessége is a tér körül található, mint például a Cabildo, ami a gyarmati időszak alatt város tanácsa volt. A Plaza de Mayo közepén áll a The May Pyramid, Buenos Aires legrégebbi nemzeti emlékműve. 1970 óta vonulnak ki a „Május téri anyák” a térre képekkel és jelekkel, akik elvesztették gyermeküket a katonai vezetés idején, hogy megtudják mi történt gyermekeikkel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here