A királyok és császárok egykori otthonai ma népszerű turista látnivalók. Listánkon a világ legszebb palotái közül válogattunk össze néhányat.

10Pena Nemzeti Palota
Pena Nemzeti Palotaflickr/andreadg

II. Ferdinánd király építtette 1842-ben a Pena Nemzeti Palotát Portugáliában. Ez a legrégebbi román stílusú kastély Európában. A palotát egy korábbi kolostor romjain építették, mely súlyos károkat szenvedett az 1755-ös lisszaboni földrengés során. Ma az eredeti vörös és sárga színét visszanyert Pena Nemzeti Palota egyike Portugália leglátogatottabb műemlékeinek.

9Májszúri palota
Májszúri palotaflickr/antkriz

Gyakran a Paloták Városa névvel illetik Májszúr városát Indiában, ahol számos történelmi palota található, köztük is a leghíresebb a Májszúri Palota. Építésére 1897-ben adtak megbízást, miután a régi palotát egy esküvő utáni tűz elpusztította. A munkálatokat 1912-ben fejezték be. A Dasara fesztivál idején, szeptemberben és októberben a palotát több mint 10.000 égővel világítják ki, varázslatos látványt nyújtva.

8Schönbrunni kastély
Schönbrunni kastélyflickr/khoogheem

Az 1.441 szobás schönbrunni kastély, mely nagyszerűségében Versailles-hoz hasonlítható, egyike Ausztria és Bécs legfontosabb látnivalóinak. A palotát 1696-1712. között építették I. Leopold császár megbízásából, majd Mária Terézia nyári rezidenciája lett. A Palota Park számos látnivalót kínál, mint a Titkos Kert, mely a világ legrégebbi állatkertje, egy labirintus és a Gloriette (márványból készült nyári lak), mely a 60 m magas domb tetején áll.

7Nyári Palota

A Nyári Palota 15 km-re található Peking központjától, látványa uralja a Longevity-hegyet és a Kunming-tavat. Ahogy a neve is mutatja, a Nyári Palota a kínai uralkodók nyári rezidenciája volt – ide vonultak vissza a “Tiltott Városból”. A kerteket 1750-ben bővítették ki, mintegy reprodukciójaként a Kínában található különböző palotáknak és kerteknek. A Kunming-tó a HangZhouban található Nyugati-tó mintájára készült.

6Topkapi palota

Amikor Hódító Mehmed szultán 1453-ban megszerezte Konstantinápolyt, elsőként egy új rezidencia építését rendelte el. Ez volt a később Topkapi néven híressé vált palota. A palota maradt az oszmán szultánok birodalmi enklávéja négy évszázadon keresztül, 1465-1853-ig. Az évek során a palota komplexum számos átalakításon ment keresztül. Ma a komplexumot négy fő udvar alkotja, benne hatalmas és kisebb épületekkel.

5Chateau de Chambord (Chambord-i kastély)
Chateau de Chambordflickr/juanma36

A Chambord-i kastély a mások leglátogatottabb várkastély Franciaországban (Versailles után), mesterműve a francia reneszánsznak. A Chateau de Chambordban 440 szoba, 365 kandalló és 85 lépcsőház található. Építését 1519-ben kezdték I. Ferenc király idején, aki a közeli erdőkben szeretett volna vadászni. A hűvös és rideg szobák miatt a kastély nem lett I. Ferenc rezidenciája, összesen kevesebb, mint 40 napot tartózkodott falai között.

4Versailles-i kastély

Versailles eredetileg vadászháznak épült 1624-ben XIII. Lajos kívánságára. Az őt követő XIV. Lajos olyan mértékben kibővítette, hogy ez lett a világ egyik legnagyobb palotája és 1682-től innen gyakorolta egyeduralmát Franciaország felett. A Versailles-i kastély 1789 októberéig a francia királyok hivatalos rezidenciája volt, amikor a királyi családot kiűzték innen Párizsba a francia forradalom idején.

3Alhambra

Az Alhambra részben erőd, részben palota, részben kert, mely egy fennsíkon fekszik Granada városa felett, Spanyolország déli részén. A palotát a 14. század közepén építtették a Nasrid szultánok. Emléket állít az akkori muszlim kézművesek tehetségének. Az Alhambra ma Spanyolország egyik legfontosabb látnivalója és rengeteg turista érkezik Granadaba csak azért, hogy megnézze az Alhambrat.

2Potala Palota
Potala Palotaflickr/reurinkjan

A Marop Ri-domb tetején, 130 m-rel a Lhasa-völgy felett áll a Potala Palota, mely további 170 m-re emelkedik és egész Tibet leghatalmasabb építménye. Bár egy palotát már a 7. században építettek, a jelenleg látható palota építése 1645-ben kezdődött az ötödik Dalai Láma idején és a Potrang Karpo vagy Fehér Palota 1648-ban készült el teljesen. A Potrang Marpo vagy Vörös Palota 1690-1694 között épült. A Potala Palota a Dalai Láma rezidenciája maradt egészen a 14. Lámáig, aki az 1959-es kínai invázió miatt Indiába menekült.

1Tiltott Város

Peking központjában található a Tiltott Város, a világ legnagyobb palotakomplexuma 72 hektáron. 1406-1420. között építették a komplexumot, melynek épületei közül 980 maradt meg, 8.707 szobával, körülötte hat méter mély árok húzódik és tíz méter magas fal áll áll. A távolság a Tiananmen Kapu és az Isteni Hatalom Kapu között 960 m. 24 császár uralkodott a Tiltott Városból az ország felett öt évszázadon keresztül, egészen Puy lemondásáig, aki Kína utolsó császára volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here