Kezdőlap Világ A világ 10 legszebb palotája

A világ 10 legszebb palotája

A világ 10 legszebb palotája

A királyok és császárok egykori otthonai ma népszerű turista látnivalók. Listánkon a világ legszebb palotái közül válogattunk össze néhányat.

10Pena Nemzeti Palota
flickr/andreadg

II. Ferdinánd király építtette 1842-ben a Pena Nemzeti Palotát Portugáliában. Ez a legrégebbi román stílusú kastély Európában. A palotát egy korábbi kolostor romjain építették, mely súlyos károkat szenvedett az 1755-ös lisszaboni földrengés során. Ma az eredeti vörös és sárga színét visszanyert Pena Nemzeti Palota egyike Portugália leglátogatottabb műemlékeinek.

9Májszúri palota
flickr/antkriz

Gyakran a Paloták Városa névvel illetik Májszúr városát Indiában, ahol számos történelmi palota található, köztük is a leghíresebb a Májszúri Palota. Építésére 1897-ben adtak megbízást, miután a régi palotát egy esküvő utáni tűz elpusztította. A munkálatokat 1912-ben fejezték be. A Dasara fesztivál idején, szeptemberben és októberben a palotát több mint 10.000 égővel világítják ki, varázslatos látványt nyújtva.

8Schönbrunni kastély
flickr/khoogheem

Az 1.441 szobás schönbrunni kastély, mely nagyszerűségében Versailles-hoz hasonlítható, egyike Ausztria és Bécs legfontosabb látnivalóinak. A palotát 1696-1712. között építették I. Leopold császár megbízásából, majd Mária Terézia nyári rezidenciája lett. A Palota Park számos látnivalót kínál, mint a Titkos Kert, mely a világ legrégebbi állatkertje, egy labirintus és a Gloriette (márványból készült nyári lak), mely a 60 m magas domb tetején áll.

7Nyári Palota

A Nyári Palota 15 km-re található Peking központjától, látványa uralja a Longevity-hegyet és a Kunming-tavat. Ahogy a neve is mutatja, a Nyári Palota a kínai uralkodók nyári rezidenciája volt – ide vonultak vissza a “Tiltott Városból”. A kerteket 1750-ben bővítették ki, mintegy reprodukciójaként a Kínában található különböző palotáknak és kerteknek. A Kunming-tó a HangZhouban található Nyugati-tó mintájára készült.

6Topkapi palota

Amikor Hódító Mehmed szultán 1453-ban megszerezte Konstantinápolyt, elsőként egy új rezidencia építését rendelte el. Ez volt a később Topkapi néven híressé vált palota. A palota maradt az oszmán szultánok birodalmi enklávéja négy évszázadon keresztül, 1465-1853-ig. Az évek során a palota komplexum számos átalakításon ment keresztül. Ma a komplexumot négy fő udvar alkotja, benne hatalmas és kisebb épületekkel.

5Chateau de Chambord (Chambord-i kastély)
flickr/juanma36

A Chambord-i kastély a mások leglátogatottabb várkastély Franciaországban (Versailles után), mesterműve a francia reneszánsznak. A Chateau de Chambordban 440 szoba, 365 kandalló és 85 lépcsőház található. Építését 1519-ben kezdték I. Ferenc király idején, aki a közeli erdőkben szeretett volna vadászni. A hűvös és rideg szobák miatt a kastély nem lett I. Ferenc rezidenciája, összesen kevesebb, mint 40 napot tartózkodott falai között.

4Versailles-i kastély

Versailles eredetileg vadászháznak épült 1624-ben XIII. Lajos kívánságára. Az őt követő XIV. Lajos olyan mértékben kibővítette, hogy ez lett a világ egyik legnagyobb palotája és 1682-től innen gyakorolta egyeduralmát Franciaország felett. A Versailles-i kastély 1789 októberéig a francia királyok hivatalos rezidenciája volt, amikor a királyi családot kiűzték innen Párizsba a francia forradalom idején.

3Alhambra

Az Alhambra részben erőd, részben palota, részben kert, mely egy fennsíkon fekszik Granada városa felett, Spanyolország déli részén. A palotát a 14. század közepén építtették a Nasrid szultánok. Emléket állít az akkori muszlim kézművesek tehetségének. Az Alhambra ma Spanyolország egyik legfontosabb látnivalója és rengeteg turista érkezik Granadaba csak azért, hogy megnézze az Alhambrat.

2Potala Palota
flickr/reurinkjan

A Marop Ri-domb tetején, 130 m-rel a Lhasa-völgy felett áll a Potala Palota, mely további 170 m-re emelkedik és egész Tibet leghatalmasabb építménye. Bár egy palotát már a 7. században építettek, a jelenleg látható palota építése 1645-ben kezdődött az ötödik Dalai Láma idején és a Potrang Karpo vagy Fehér Palota 1648-ban készült el teljesen. A Potrang Marpo vagy Vörös Palota 1690-1694 között épült. A Potala Palota a Dalai Láma rezidenciája maradt egészen a 14. Lámáig, aki az 1959-es kínai invázió miatt Indiába menekült.

1Tiltott Város

Peking központjában található a Tiltott Város, a világ legnagyobb palotakomplexuma 72 hektáron. 1406-1420. között építették a komplexumot, melynek épületei közül 980 maradt meg, 8.707 szobával, körülötte hat méter mély árok húzódik és tíz méter magas fal áll áll. A távolság a Tiananmen Kapu és az Isteni Hatalom Kapu között 960 m. 24 császár uralkodott a Tiltott Városból az ország felett öt évszázadon keresztül, egészen Puy lemondásáig, aki Kína utolsó császára volt.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version