Kezdőlap Világ A világ 14 leghíresebb tornya

A világ 14 leghíresebb tornya

A világ 14 leghíresebb tornya

Tornyokat az emberiség már a kezdetektől fogva épít. Az ősi Jerikó falai a legősibb városfalak közé tartoznak, melyeket valaha építettek és kőtornyokkal tették őket teljessé. A későbbi civilizációk gyakran építettek őrtornyokat az erődjeikre, hogy egy magas és biztonságos helyet hozzanak létre, ahonnan jól belátják a környező területeket. Az utóbbi két évezredben már mindenféle tornyokat építettek, harangtornyokat, óratornyokat, minareteket és adóvevő tornyokat.
Áttekintjük a világ leghíresebb tornyait:

14Axum Sztélék
flickr/Gusjer

Az Észak-Etiópiában fekvő Axum volt a névadó királyság, Axum fővárosa. Axum tengeri és kereskedelmi nagyhatalom volt, a régió vezetője i.e. 400 és i.sz. 1000 között. A város legfontosabb akszumita műemlékei a sztélék. A legnagyobb álló torony a 24 m magas Ezana Sztéléje. Egy másik, 24,6 m magas sztélét az Etiópiába visszatérő olasz hadsereg mozdított el, ezt 2008-ban állították helyre. A 300 és 500 között állított sztélékről úgy vélik, hogy Axum ősi uralkodóinak síremlékei, akiket az alattuk fekvő sírokba temethettek el.

13Galata torony
flickr/onnufry

A Galata torony egy középkori kő torony Isztambul Galata negyedében, Törökországban. A 67 m magas, kúpos tetejű torony uralja az egész látképet, egyike a város legfőbb szimbólumainak. A tornyot 1348-ban építették a konstantinápolyi genovai kolónia védelmi vonalának részeként. Felső emeletén ma étterem és kávézó van, ahonnan káprázatos kilátás nyílik Isztambulra és a Boszporuszra.

12Svaneti tornyok
flickr/martijnmunneke

Svaneti egy távoli északi tartománya Grúziának, a kukoricaföldek, a kis falvak és az ősi tornyok vidéke. A híres tornyokat az északi törzsekkel és a lavinákkal szembeni védekezéshez építették. Mindegyik svaneti családnak megvolt a maga saját tornya. Ezek mindenkinek menedéket nyújtottak, fel kellett mászni a leeresztett kötélen, amit aztán felhúztak maguk mögött. A tornyok nélkülözhetetlenek voltak a hatalmas havazások idején is. A legrégebbi svaneti torony a 9. századból való.

11Bologna két tornya

Nem összetévesztendő a Gyűrűk Ura című filmmel. A két híres bolognai torony Olaszországban azokról a családokról kapta a nevét, akik 1109-1119 között építtették őket. Az Asinelli torony 97,2 m magas, a legmagasabb torony Bolognaban. A Garisenda torony kezdetben még 60 m magas volt, de a 14. században 48 m-esre csökkentették a magasságát, hogy biztonságosabb legyen.

10Jami minaret

Nyugat-Afganisztán egyik távoli vidékén áll Jam minaretje, melyet a 12. században építettek egy mecset részeként. A mecsetet az áradások elmosták és a vidéket nem sokkal később a mongolok rombolták le. Ha mindehhez még hozzá vesszük a zord időjárást, kész csoda, hogy a 65 m magas torony még mindig áll.

9Belém torony
flickr/Pear Biter

A Belém torony a 16. század elején épült Lisszabon védelmi rendszerének részeként. Ez volt a kiindulópontja számos tengerésznek, akik új kereskedelmi útvonalak felfedezésére indultak. A Felfedezések Korának állít emléket Portugáliában.

8Qutb minaret
flickr/Koshyk

Az indiai Qutb minaret Qutb al-Din Aybak, Delhi első muszlim uralkodójának parancsára épült 1193-ban. Qutb al-Din Aybak felül akarta múlni az afganisztáni jami minaretet, de halálának idején még csak a torony alapja készült el. Az őt követő uralkodók folytatták az építkezést, a legfelső emeletet 1386-ban fejezték be. A minaret 72 m magas és 379 lépcsőfok vezet a tetejére, ezzel ez a világ legmagasabb téglából épült minaretje.

7Három Pagoda
flickr/ironmanixs

1,5 km-re észak-nyugatra Dali ősi városától áll a Három Pagoda, melyek a legjobb állapotban megmaradt buddhista építmények közé tartoznak Kínában, túléltek számtalan emberek okozta és természeti katasztrófát is. A középső pagoda 824-840 között épült Quan Fengyou király parancsára, 69,6 m magas és egyike Kína legmagasabb pagodáinak. A másik két pagoda nagyjából egy évszázaddal később épült, ezek 42,19 m magasak.

6CN-torony

Toronto belvárosának központjában áll a CN-torony, mely Kanada legismertebb jelképe. Az adóvevő tornyot 1973-1976 között építtette a Kanadai Nemzeti vasúti társaság. 553,33 m-es magasságával mintegy 30 éven keresztül ez volt a világ legmagasabb építménye, míg a dubai Burj fel nem épült.

5Spirális minaret
flickr/iAMiAN_

A Spirális minaret vagy Malwiya minaret a samarrai Nagy Mecset része Irakban. A mecset az egyik legnagyobb a világon. A minaret eredetileg egy híddal kapcsolódott a mecsethez. A minaret vagy torony 848-852 között épült homokkőből, spirális formája miatt egyedülálló a minaretek között. A torony 52 m magas. 2005-ben lázadók felrobbantották a torony felső részét tégla- és agyagtörmeléket hátrahagyva.

4San Gimignano tornyai
flickr/lessi2306

Becenevén a Középkori Manhattan, San Gimignano egy kis falu Toszkánában, mely 14 kőtornyáról vált híresség. San Gimignano gazdagságának és hatalmának csúcspontján több mint 70 torony épült a város védelmére az ellenséges támadásokkal szemben. Miután a városban pestis pusztított 1348-ban, San Gimignano hanyatlani kezdett, ez távol tartotta az ellenségeket és a város híres tornyai is jó állapotban maradhattak fenn.

3Big Ben

Az idén 150. születésnapját ünneplő Big Ben óratorony egyike London leghíresebb látnivalóinak. A Big Ben név tulajdonképpen nem is magát a tornyot jelöli, hanem a 13 tonnás harangot, mely a toronyban található és melyet arról az emberről neveztek el, aki először megkongatta, Sir Benjamin Hall-ról. Ez a világ harmadik legnagyobb szabadon álló óratornya.

2Pisai Ferde Torony
flickr/echiner1

A világhírű pisai Ferde Torony 177 éven át épült. Nem sokkal azután, hogy 1173 megkezdték az építését, a torony dőlni kezdett a gyenge alapozás miatt és így állt nagyjából egy évszázadon keresztül. Amikor hozzáláttak a helyreállításhoz, a mérnökök a felsőbb emeletek egyik oldalát magasabbra építették a másiknál, hogy kompenzálják a dőlést. A torony végül a 14. század második felében készült el. 2001 óta a híres pisai torony újra látogatható azok számára, akik megszeretnék mászni mind a 296 lépcsőfokot.

1Eiffel-torony
wikipedia/NonOmnisMoriar

Párizs és egyben Franciaország egyik szimbóluma az Eiffel-torony, mely a világ egyik leghíresebb jelképe. A tornyot Gustave Eiffel tervei alapján építették a párizsi Világkiállításra 1889-ben. 300 m-es magasságával ez volt a világ legmagasabb tornya egészen 1930-ig, amikorra a new yorki Chrysler épületet befejezték. Megépítése óta több mint 200 millió ember jött el megnézni az Eiffel-tornyot, ezzel ez a világ egyik legnépszerűbb belépődíjas műemléke.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version