A hivatalos rezidencia az, ahol az államfő, a kormányfő vagy más magas rangú személyek hivatalosan tartózkodnak. A rezidenciák sokszor fontos szerepet töltenek be egy-egy ország történelmében, egy palotát vagy erődöt a királyok és császárok évszázadokon át használnak. Mivel ezeket az épületeket még ma is használják, a belépés mindig korlátozott, de akkor is megéri felkeresni őket, ha csak kívülről nézhetjük meg.
Az alábbi lista a világ leghíresebb hivatalos rezidenciáit tartalmazza.

11La Fortaleza
La Fortaleza

A La Fortaleza (Az Erőd) jelenleg is Puerto Rico kormányzójának hivatalos rezidenciája. Ez az Új Világ legrégebbi közigazgatási épülete. Az erődöt 1533 és 1540 között építették San Juan kikötőjének védelmére, elsőként a város védelmét szolgáló katonai épületek közül.

10Koninklijk Paleis Amsterdam

A Koninklijk Paleis (Királyi Palota) Hollandiában egyike annak a négy palotának, melyek Beatrix királynő rendelkezésére állnak. A Dam tér nyugati részén áll Amszterdam középpontjában. A palota városházának épült a holland aranykor idején, a 17. században és Lajos Napóleon király alatt lett királyi palota, később Holland Királyi Ház.

9Drottningholm palota
Drottningholm palotaflickr/campru

A 16. század végén épült a Drottningholm palota, mint a svéd királyi család magán és egyben hivatalos rezidenciája. A kertek és a parkok a palota és annak épületei körül a legfontosabb látnivalók közé tartoznak. A palotában egy operaház is található, a Drottningholm Színház, melyet a mai napig használnak.

8Hofburg császári palota

A bécsi Hofburg császári palota Ausztria elnöki rezidenciája. A Habsburgok téli rezidenciája volt, a schönbrunni kastély pedig a nyári. 1438-1583-ig és 1612-1806-ig a Német-római Birodalom királyainak és császárainak székhelye volt, később pedig Ausztria császára tartózkodott itt egészen 1918-ig.

7Tokiói császári palota
Tokiói császári palotaflickr/pats0n

A tokiói császári palota egy hatalmas, parkosított területen áll, ez a japán császár elsőszámú rezidenciája. Az 1980-as években lezajló japán építkezési hullám csúcsán a palota értékét többre becsülték, mint Kalifornia állam összes ingatlanának értékét együttvéve. A belső palotakertek és épületek nem látogathatók, csak kétszer egy évben, január 2-án és december 23-án, amikor a császári család nyilvános megjelenésen van.

6Palacio Real
Palacio Realflickr/P. Medina

A Palacio Real (Királyi Palota) Madridban Spanyolország királyának hivatalos rezidenciája, bár Juan Carlos király a város szélén található, kisebb Palacido de la Zarzuelaban tartózkodik. A palota története a 10 századra nyúlik vissza, amikor a mórok építettek egy védelmi erődöt a területen. A Királyi Palota 1738-1755 között épült és III. Károly király költözött be elsőként 1764-ben.

5Buckingham palota

A londoni Buckingham palota II. Erzsébet királynő elsőszámú rezidenciája, bár a brit állam tulajdonában van és nem a királyi családok saját birtoka. A Buckingham palota udvarát őrségváltáshoz használják, ami fontos hivatalos ceremónia és egyben az egyik legfontosabb látványosság is. Május és július között az őrök minden reggel 11:30 kor váltják egymást. Az év többi részében másnaponta, az időjárástól függően.

4Sevilla – Alcázar
Sevilla - Alcázarflickr/clspeace

Eredetileg mór erődként épült a sevillai Alcázar, mely az egyik legszebb megmaradt példája a spanyol mudéjar építészetnek. A 10. század elején építették, majd a következő évszázadokban kibővítették az Almohades-dinasztia idején. A rekonkviszta után az egymást követő királyok mind otthagyták kézjegyüket az Alcázaron. A felső szintjeit még ma is a királyi család használja, mint hivatalos sevillai rezidenciát.

3Királyi Palota
Királyi Palotaflickr/danorbit.

A Királyi Palota építése 1782-ben kezdődött, mikor Sziám fővárosát Thonburiból Bangkokba költöztették át. A palota Thaiföld királyainak rezidenciája volt Ananda Mahidol király rejtélyes haláláig, 1946-ig. Bátyja, Bhumibol Adulyadej király, aki követte őt a trónon, a Chitralada palotába költözött. A Királyi Palota még ma is hivatalos rezidencia, gyakran ad otthont királyi ceremóniáknak.

2Fehér Ház
Fehér Házwikipedia/Wikipedia

A washingtoni Fehér Ház az Egyesült Államok elnökének hivatalos rezidenciája. 1792-1800 között építették és elsőként John Adams elnök költözött bele. A 2001. szeptember 11-i támadás óta jóval nehezebb megnézni a Fehér házat, ma már csak 10 fős vagy annál nagyobb csoportokat engednek be, az engedélyt hat hónappal korábban kérvényezni kell a Kongresszustól vagy az országunk amerikai nagykövetségétől.

1Moszkvai Kreml

A Moszkvai Kreml egy hatalmas, erődített épületkomplexum, mely négy palotát, négy katedrálist, a körbefutó Kreml Falat és a Kreml tornyokat foglalja magában. A Kreml Oroszország hivatalos elnöki rezidenciája. Bár a Kreml területének kétharmada zárva van a látogatók előtt, a többi részén is elég kincset találunk a többnapos városnézéshez.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Se a budai Királyi vár, se a Parlament nem fért bele, ugye?
    Nem baj, akkor is ez a kettő a legszebb a világon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here