A templomot úgy lehetne definiálni, mint egy vallási és spirituális célokat szolgáló építményt. Templomokat minden korban építettek és évről évre újabbakat nyitnak meg. Az Akshardham templom Új-Delhiben 2008-ban épült és a Chiang Rai-ban álló Fehér templom, mely még mindig építés alatt áll, csak a legutóbbi két példa erre. Az ezen a listán szereplő ősi templomokat évezredekkel ezelőtt építették olyan emberek, akiknek vallása és hitrendszere ma már nem létezik. Ezek az épületek a legrégebbi ember alkotta épületek között vannak. Emléket állítanak az isteneknek és istenségeknek, melyeket már rég letűnt civilizációk és kultúrák tiszteltek.

10Knósszoszi palota

5 km-re délre Heraklion városától áll a Knósszoszi palota, mely a legfontosabb és legismertebb minószi palota komplexum Kréta szigetén. A hatalmas palota i.e. 1700-1400 között épült, a rombolások után újraépítették, míg az egész a tűz martaléka lett. A palotában különböző életterek találhatók, mint fogadó termek, műhelyek, szentélyek és tárolóhelyek. A palota fő funkciója még mindig vita tárgyát képezi. Lehetett elsősorban adminisztrációs központ vagy vallási központ, esetleg mindkettő. Knósszoszt gyakran kötik össze az athéni hős, Thészeusz alakjával, aki legyőzte a Minótauruszt.

9Göbekli Tepe

A Göbekli Tepe sokak szerint az első vagy a legrégebbi templom, egy szentély, mely egy dombtetőn áll Törökország dél-nyugati részén. A házak vagy templomok kör alakú megalitikus épületek, a falakat megmunkálatlan száraz kőből készítették, bennük számos T-alakú mészkő oszloppal, melyeknek magassága a 3 métert is eléri. Az építményt vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek emelték az i.e. 10. évezredben (!), ezzel messze ez a legrégebbi emberalkotta műhely, amit valaha felfedeztek. Göbekli Tepe nemcsak a kerámiaművességet, az írást vagy a kerék feltalálását előzi meg, de előbb épült, minthogy háziasították volna az állatokat vagy elkezdték volna a mezőgazdasági művelést.

8Amada templom
Amada templomflickr/Rivertay

Amasa templom a legrégebbi templom Núbiában és az első, melyet az egyiptomi III. Thotmesz fáraó építtetett az i.e. 15. században. A templom Ámon és Ré isteneknek szentelték. A későbbi fáraók átalakításokat végeztek és újabb díszítésekkel látták el a templomot. Amenhotep, aki felvette az Ehnaton nevet lerombolta az egész templomot, míg I. Seti újjáépíttette. Bár a templom viszonylag kicsi és külseje omladozik, belül élénk színű domborművek láthatók.

7Ggantija templomok
Ggantija templomokflickr/boris_gass

Magasan egy dombon, Gozo-szigeten áll a kőkori Ggantija templom komplexum. I.e. 3600-3000 között építették, ez a megalitikus építmények legkorábbi sorozata Máltán, kb. 1000 évvel korábbi, mint az egyiptomi piramisok és mint az angliai Stonehenge. Ez a megalitikus műemlék két egymás melletti templomból áll és egy fal zárja körbe. Számos szobrocska jelzi, hogy valószínűleg termékenységi kultuszok színhelyei voltak. A máltai templomok Európa legrégebbi templomai.

6Hagar Qim és Mnajdra
Hagar Qim és Mnajdra

A Hagar Qim megalitikus komplexum egy szikla tetején áll Málta szigetének déli csücskén. A Mnajdra templom kb. 600 m-rel távolabb találhatók lefelé a sziklán. Hagar Qim egy főtemplomot és három megalitikus építményt foglal magában. Hagar Qim legnagyobb megalitja 7 m magas és kb. 20 tonna súlyú. Mnajdra három egybeépített, de egymáshoz nem kapcsolódó templomot foglal magában. A legrégebbi templomot i.e. 3600-3200 között építették. Számos leletet találtak a templomokban, amiből arra következtetnek, hogy a templomokat vallási célokra használták. Sírhelynek nem használták őket, mivel nem találtak emberi maradványokat.

5I. Széthi temploma
I. Széthi templomaflickr/Argenberg

I. Széthi temploma a fáraó halotti temploma a Nílus nyugati partján, Abydoszban. Az ősi templomot I. Széthi uralkodásának végén építették és valószínűleg fia, Nagy Ramszesz fejezte be az ő halála után, i.e. 1279-ben. A templomot nemcsak Széthinek, de számos istenségnek is szentelték. A templom belső alkotásai egész Egyiptomban a legszebbek közé tartoznak. A templom tartalmazza az abüdoszi királylistát is. Ez számos egyiptomi fáraó kronológikus listája Ménésztől, az egyiptomi királytól kezdve, aki az első dinasztiát alapította, egészen I. Ramszeszig, I. Széthi apjáig.

4Hypogeum
Hypogeumphoto/© MaltaVista.net

A máltai Hypogeum az egyetlen őskori földalatt templom a világon. Termekből, kamrákból és folyosókból áll, melyeket a sziklákból faragtak ki. Eredetileg szentély, majd a település melletti temető lehetett. A komplexum háromszintes – felső szintjét i.e. 3600-3300, középső szintjét i.e. 3300-300, az alsót pedig i.e. 3150-2500 között építették. Az alsó szint legmélyebbi szobája 10,6 m-rel van a földszint alatt. Csak korlátozott számban mehetnek be a turisták és 2-3 hetet is várni kell egy jegyre.

3Hatsepszut temploma

Hatsepszut i.e. 1479-től haláláig, 1458-ig irányította Egyiptomot, halotti temploma egy szikla alatt található Deir el Bahariban, a Nílus nyugati partján. Az oszlopos építményt Senemut, Hatsepszut királyi építésze tervezte és kivitelezte, tisztelegve Ámon isten és a fáraónő előtt annak halála után. A templom egy sziklára épült, ami meredeken emelkedik a három terasz fölé, elérve a 30 m-es magasságot. Ezeket a teraszokat hosszú rámpák kötötték össze, melyeket kertek vettek körbe.

2Luxori templom
Luxori templomflickr/TrevorLowe

A luxori templom a Nílus keleti partján áll, Théba ősi városában és i.e. 1400-ban alapították az Új Királyság idején. A templomot a három egyiptomi istennek, Ámonnak, Mutnak és Khonnak szentelték. Ez a templom volt Théba legfontosabb fesztiváljának az Opet fesztiválnak a központja. Az évente megrendezett fesztivál során a három isten szobrát Karnakból Luxor templomába kísérték végig a szfinxek útján, ami összekötötte a két templomot. A 18 napos fesztivál a 18. dinasztia idején 27 naposra nyúlt egészen III. Ramszesz uralkodásáig, a 20. dinasztiáig. Luxos már nem vallásos hely, hanem egy nagyon népszerű turista látnivaló.

1Stonehenge
Stonehengeflickr/qalinx

Egyike a világ leghíresebb helyeinek Stonehenge, a kör alakban elhelyezett, álló kőtömbök sorozata dél-nyugat Angliában. Stonhenge egy olyan kultúra alkotása, ami után nem maradtak fent írott források, így a kövek számos kétséget hagytak maguk után. Több bizonyíték arra utal, hogy az ikonikus kő emlékhely valamikor i.e. 2500 körül keletkezett, építésének utolsó fázisa i.e. 1600 körülre tehető. A gigantikus kövek származhatnak a 40 km-re északra lévő kőbányából, a Marlborough dombvidékről. Pontosan nem ismert, hogy Stonehenge milyen célokat szolgált, de sok tudós szerint vallási központ volt. Ma Anglia népszerű látnivalója, Anglia több városából indulnak szervezett kirándulások az emlékhelyhez.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here