A sziklába vájt építészet azt jelenti, hogy tömör, természetes sziklafalakba különböző épületeket vájnak, faragnak. Számos példa létezik erre világszerte, melyeket sokszor nagyszabású munka keretében valósítottak meg. a sziklába vájt sírok és templomok listáján itt a legszebb és legkülönlegesebb épületeket válogattuk össze a világ minden tájáról.

14Királyok sírja

A Királyok sírja Paphos közelében, Ciprus dél-nyugati részén egy hatalmas temető az i.e. 4. századból. A sírokat a tömör sziklából faragták ki és dór stílusú oszlopokkal díszítették. Nevével ellentétben nincs bizonyíték arra, hogy királyi személyeket temettek volna el itt. Sokkal inkább ptolemaide arisztokraták és magas rangú hivatalnokok végső nyughelye volt.

13Lykiai sírok
Lykiai sírokflickr/Goldy fk

Lykia ősi városok szövetsége volt a mai Antalya és Mugla tartományok területén, Törökországban. A lykiai sírok bonyolult kamrák, melyeket rögtön a sziklaoldalba vájtak. Leggyakrabban a sírokat a lykiai házak homlokzatához hasonlóra faragták. A gazdag lykiaiak sírjai finoman kidolgozottak, bonyolult díszítésűek. Néhány sziklasírt olyan domborművekkel díszítették, melyek az elhunyt vagy az adott időszak fontos eseményeit ábrázolják. A bejáratot egy nagy kő ajtóval zárták le, melyet egy vájat mentén lehetett oldalra mozgatni.

12Mada’in Saleh

A Mada’in Saleh a Nabateus Királyság legdélebbi és legnagyobb települése volt a főváros, Petra után. A település, melyet a nabateusok Hegranak neveztek, figyelemre méltó vidéken feküdt, Szaud-Arábia sivatagos, a földből előbukkanó, különböző méretű és magasságú homokkő sziklákkal tarkított területén. Hegra egy lakóövezet és annak oázisa köré épült a 14. században. A település temetőjét a homokkő sziklákba vájták. Az összes nekropoliszból négy maradt fenn, melyekben 131 hatalmas sziklasír található 13,4 km-en.

11Mogao barlangok

A Mogao barlangok egy 492 templomból áll rendszert alkotnak, 25 km-re dél-keletre Dunhuang központjától, a Selyemút mentén található, stratégiailag fontos oázisnál. A barlangokban a buddhista művészet 1000 éves korszakának legszebb példáit láthatjuk. A buddhista barlangszentélyek kialakítása 366-ban kezdődött, hogy szentírásokat és műalkotásokat tároljanak benne. A Longmen- és a Yungang-barlangokkal együtt a Mogao-barlangok a három leghíresebb ősi sziklába vájt templomok Kínában.

10Longmen barlangok
Longmen barlangokflickr/Yoshimai

A Longmen barlangok a Xiangshan és a Longsmenshan-hegyek mentén találhatók, Kína középső részén. Északról délre kb. 1 km hosszan sorakoznak a barlangok. Több mint 2100 fülke, több mint 100.000 szobor, 40 pagoda és 3600 asztal és sztéle található bennük. A Longmen területe nyitva áll a turisták előtt, bár a barlangokba nem lehet bemenni, a legtöbb műalkotást kívülről is látni lehet.

9Yungang barlangok
Yungang barlangokflickr/Cresny

A Yungang barlangok ősi buddhista templombarlangok Kína Shanxi tartományában. Többségüket 460-525 között építették az északi Wei-dinasztia idején. Kiemelkedő példái a kínai sziklafaragványoknak az 5-6. századból. A területen összesen 252 barlang van, több mint 51.000 Buddha szoborral.

8Göreme templomai

Egy 2000 évvel ezelőtti vulkánkitörés során a láva formálta a puha sziklákat Kappadókiában, Törökországban. A sziklákat azóta a víz és a szél is pusztította, ennek köszönhetően alakultak ki ezek a csúcsos tetejű tündérkémények. Göreme lakói felfedezték, hogy a puha sziklákat könnyen lehet alakítani, ezért elkezdtek bennük házakat, templomokat, kolostorokat kivájni. A keresztény szentélyek között a számos bizánci freskó egyedülálló példája a művészi teljesítményeknek a képrombolás időszaka után.

7Lalibela templomok
Lalibela templomokflickr/Giustino

Lalibela egyike Etiópia szent városainak, a másdoik Aksum után és az ország zarándokközpontja. Ez a város világszerte híres monolit templomairól, melyek fontos szerepet játszottak a sziklaépítészetben. Bár a templomok keletkezési ideje még vitatott, többségük a 12-13. században készülhetett a középkori etióp civilizáció idején. A Szent György templom a legismertebb és a 11 templom közül ez épült fel utoljára. 25x25x30 m-es és egy kis keresztelőmedence található mellette, egy mesterséges árokban.

6Ajanta barlangok

Az Ajanta barlangok az indiai Maharasthra államban található, sziklába vájt műemlékek az i.e. 2. századból. A kolostor együttesben több vihara (szerzetesi kollégium) és chaitya-grihas (sztúpa műemlék csarnok) van belevájva a meredek sziklafalba. 480-ban Ajanta barlangjai elnéptelenedtek. A következő 1300 évben a dzsungel visszahódította a területet és elfedte a barlangokat, melyeket 1819-ben egy angol hivatalnok fedezett fel újra.

5Ellora barlangok

Az Ellorai barlangok 30 km-re találhatók Aurangabad városától Indiában. Ellora az indiai sziklaépítészet megtestesítője. A 34 buddhista, hindu és jain sziklatemplom és kolostor az 5-10. század között készült. A buddhista barlangok a legkorábbiak, ezek nagy, többemeletes sziklaépületek, konyhával, hálóval, nappalival és egyéb helyiségekkel. A Kailasa templom Ellora központi része. Ez a hatalmas épület, melyet a Kailash-hegy mintájára építettek, egyetlen sziklából van kivájva és dupla akkora területet foglal el, mint az athéni Parthenón.

4Királynők Völgye
Királynők Völgyeflickr/omdaa

A Királynők Völgye Egyiptomban az a hely, ahol a fáraók feleségeit temették el. A völgy a híres Királyok Völgyének közelében található, a Nílus nyugati partján, szemben Thébával. Ez a terméketlen terület a nyugati hegyekben éppen viszonylagos elszigeteltsége és az ősi Egyiptom fővárosához való közelsége miatt lett kiválasztva. A nekoropliszban több mint 70, gazdagon díszített sziklasír található.

3Királyok Völgye
Királyok Völgyeflickr/Shelby PDX

Az egyiptomi Királyok Völgyében 500 éven keresztül, i.e. 16. századtól az i.e. 11. századig készítettek sírokat és kamrákat különböző méretekben, a legkisebb vájattól a 120 kamrát magában foglaló komplexumig. A királyi sírokat az egyiptomi mitológiából vett jelenetekkel díszítették és jól láthatók a kor temetkezési rítusai, szokásai is. Minden valószínűség szerint már az ókorban felnyitották szinte az összes sírt. Egyedül Tutanhamon híres sírja menekült meg a fosztogatásoktól.

2Abu Simbel
Abu Simbelflickr/Mrs Logic

Abu Simbel egy régészeti terület Egyiptom déli részén, a Nasszer-tó nyugati partján, ahol két sziklába vájt templom található. Az ikertemplomokat Nagy Ramszesz fáraó idején vájták a sziklákba az i.e. 13. században, mint az ő és felesége, Nefertari királynő utolsó emlékművét. A komplexumot az 1960-as években teljes egészében áthelyezték, hogy a Nasszer-tározó, a hatalmas mesterséges víztározó létrehozása során nehogy sérülést szenvedjenek. Abu Simbel romjai Egyiptom legfontosabb látnivalói között szerepelnek.

1Petra
Petraflickr/FirstDown

Petra, a híres” rózsavörös város, mely feleannyi idős, mint az örökkévalóság” az ősi fővárosa volt a nabateus királyságnak. Kétség sem fér hozzá, hogy ez Jordánia legértékesebb kincse és legnagyszerűbb látnivalója. Egy hatalmas, különleges város a Wadi Musa kanyon oldalában, Jordánia déli részén, melyet a nabateusok alapítottak, akik a selyem- és fűszerkereskedelem fontos állomásává tették, összeköttetésben Kínával, Indiával és Arábia déli részével, Egyiptommal, Görögországgal és Rómával. Petra legkidolgozottabb épülete az Al Khazneh (A Kincstár), faragott homokkő homlokzattal, mely körül minden eltörpül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here