Semmi sem idéz annyira világvége hangulatot, mint a függőleges sziklákkal szegélyezett, drámai tengerpartok. Ezeknek a magas szikláknak a tetején állva a szemed a semmivel találkozik, miközben a hatalmas kiterjedésű óceán, az óriási hullámok alattad rendületlenül a sziklák oldalát csapdossák.

10Etretat
Etretatflickr/Trancept

Étretat egy kis tengerparti falu, melyet sziklái tettek híressé, különösen a természetes boltívek. A látványos tengeri sziklák és a mögöttük elterülő üdülőhely számos híres művészt vonzott, mint Gustave Courbet vagy Claude Monet. A kavicsos strandot tűként az égbe meredő, különleges alakzatokat öltő sziklák ölelik körbe. A boltívek közül kettőt a városból is látni lehet, a harmadikhoz apálykor kell végigsétálni a parton.

9Paracas tengeri sziklák
Paracas tengeri sziklákflickr/Dixie_Flatline

A Paracas Nemzeti Park strandjai Peru déli partjainál nagyon népszerűek. A terület otthona számos vadon élő fajnak, különösen madaraknak, melyeknek gazdag populációja él a partok mentén. A strandok szélén álló tengeri sziklák védik az állatok élőhelyeit. Paracas meglátogatása nem lehet teljes a Playa Roja vagy Vörös Strand nélkül, melyet a vulkáni eredetű vörös homokja után neveztek el.

8Doveri fehér sziklák
Doveri fehér sziklákflickr/HBarrison

A Doveri fehér sziklák Dover kikötővárosától keleti és nyugati irányban húzódnak. A sziklák jelképesek Britannia számára, mivel Franciaországgal szemben, az Angol-csatorna legszűkebb részén állnak, ahonnan történelme során számtalanszor fenyegette támadás az országot, melynek a sziklák szimbolikus őrzőivé váltak. A 107 m-es magasságot is elérő sziklák vakító fehér színét a mészkő adja, melyet a fekete kovakő rétegek még inkább kihangsúlyoznak.

7Látrabjarg
Látrabjargflickr/lyzadanger

A 14 km hosszú és 440 m magas Látrabjarg egyike a három legnagyobb madársziklának Izlandon, a másik kettő a Hornbjarg és a Hælavíkurbjarg. Látrabjarg messze a legkönnyebben megközelíthető, mivel egy út vezet fel a hegy oldalán. Látrabjarg az út végén található, jelezve egy kontinens végét, Európa legnyugatibb pontját.

6Bunda sziklák
Bunda sziklákflickr/tm-tm

A Bunda sziklák töredékei csupán az Ausztrália hosszú partszakaszán található drámai tengeri szikláknak. A Bunda sziklák elnevezés az aborigináloktól származik, akik a Nullarbor parti sziklákat hívták így. A tengeri sziklák, melyek közül néhány 60-120 m magas, kb. 100 km hosszan sorakoznak végig a Nagy Ausztrál Hurok mentén, közel az északi széléhez és a Nullarbor-síksághoz, mely egy nagyon gyéren lakott területe Ausztráliának. A sziklák mögött a Nagy Ausztrál Hurok partjait a szörfös strandok és a sziklás emelkedők jellemzik, ahonnan meg lehet figyelni a bálnákat is.

5Cabo Girao
Cabo Giraoflickr/Paco CT

Cabo Girao Madeira-sziget déli részén található. Az 570 m-es sziklát gyakran nevezik Európa legmagasabb tengeri sziklájának, de legalább három európai szikla magasabb nála. Ettől függetlenül a meredek falakról lenézve az óceánra a látvány rendkívüli. A teraszos mezőket a szikla alján csak csónakkal lehet megközelíteni. 2003-ban libegőt építettek ide, hogy a gazdálkodók elérhessék ezeket az alacsonyan fekvő termőföldeket.

4Acantilados de Los Gigantes

Acantilados de Los Gigantes (Óriások Sziklái) tengeri sziklák a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife nyugati partjainál. A szinte függőleges falak magassága eléri az 500 m-t. A kis öböl mentén fekszik Los Gigantes kikötő- és üdülővárosa, fekete homokos strandokkal. A kikötőből hajókirándulások indulnak a Los Gigantes lábaihoz, ahol igazán át lehet érezni ezeknek a hatalmas szikláknak a szépségét és végtelenségét.

3Szantorini

Szantorini, a görög sziget, híres drámai látképéről, lenyűgöző naplementéiről, fehér falú házairól és működő vulkánjáról. Szantorini fővárosa Fira, melynek karakterét a velencei és a kükladikus építészet keveredése határozza meg. 400 m magas tengeri szikláin fehér macskaköves utcákat, üzleteket, éttermeket, hoteleket és kávézókat találunk.

2Kalaupapa sziklák

A hawaii Molokai-szigeten található Kalaupapa egy falu a Guiness Rekordok Könyve szerint a világ legmagasabb tengeri szikláinak lábánál, melyek 1010 m-es magasságból nyúlnak bele a Csendes-óceánba. A sziklák a Jurassic Park III-ban is feltűntek. A meredek sziklákat az óceán veszi körbe, ezért Kalaupapa nagyon nehezen megközelíthető, autóval nem is lehet elérni, a látogatókat ösvényeken szállítják a településre. A falusiak mindennap gyalog teszik meg ezt az utat.

1Moher-sziklák
Moher-sziklákflickr/ac78

Moher-sziklái a világ leglenyűgözőbb partvonalai között szerepelnek és Írország legnépszerűbb látnivalói, melyek évente közel egy millió látogatót vonzanak. A sziklák 120 m-rel emelkednek az Atlanti-óceán fölé, de legmagasabb pontjuk 214 m, ez az O’Brian’s Towertől északra, 8 km-re található. Rengeteg állat él a sziklákon. Többségükben madarak, több mint 20 faj 30.000 egyede képviselteti magát itt.

1 hozzászólás

  1. Pontatlan cikk kanàri szigetek legmagasabb pontja a Teide ami 4000 mèter magas
    Europa legnagyobb tengeri sziklàja Gran Canariàn talàlható Faneque ( acantilado de Faneque) 1027 mèter magas

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here