Az atoll egy gyűrű alakú korallsziget, mely egy sziget teljes partvonala körül nőtt ki, a vízszint csökkenése vagy a sziget erodálódása folytán pedig tovább növekedett. Mivel a zátonyt alkotó korallok kizárólag meleg vízben élnek, korralzátonyok csak trópusi, szubtrópusi éghajlaton találhatók. Más szóval a korallzátonyok alkotják a gazdag tengeri élővilággal rendelkező, türkizkék lagúnákat, melyek festői strandokat kínálnak és Robinson Crusoe-t juttatják eszünkbe.

10Funafuti
Funafuti

Tuvalu a Csendes-óceiánban, félúton Hawaii és Ausztrália között található, valószínűleg internetet domain nevéről (“.tv”) ismert leginkább. Ez a második legkisebb népességű szuverén állam a világon, csak Vatikánvárosnak van kevesebb lakója. Az ország olyannyira távol esik mindentől, hogy csak nagyon kevés turista látogat el ide. Tuvalu fővárosa Funafuti, egy kis korallzátony, melynek szélessége a legkeskenyebb részein kb. 20 m, a legszélesebb pontján pedig 400 m. Becsült népessége 4500 fő. A város viszonylag jelentéktelen, a repülő terminál mellett csupán néhány hivatali épület, egy templom és egy hotel található a településen.

9Bikini-korallsziget
Bikini-korallsziget

A Bikini-korallsziget két dologról híres: az első, hogy a szigetről nevezték el a kétrészes fürdőruhát 1946-ban. A második, hogy 1946-1958 között több mint 20 kísérleti atombomba robbantás történt a szigeten. Az őslakosok elköltöztek és más szigeteken telepedtek le. Ma a sziget már teljesen biztonságos és a háttérsugárzása kisebb, mint a legtöbb nagyvárosnak, ugyanakkor a talaj még mindig veszélyes mértékben tartalmaz radioaktív anyagokat. A halakra mindez nem volt hatással és a rendszeres halászat hiánya miatt rengeteg van belőlük. A legtöbb turista azért érkezik a szigetre, hogy búvárkodás során felfedezze az 1946-os hajóroncsot, mely a lagúna alján pihen.

8Tubbataha-zátony
Tubbataha-zátonyflickr/ppborla

A Tubbataha-zátony egyike a legjobb könnyűbúvár helyszíneknek a Fülöp-szigeteken. A zátonyt két atoll, vagyis gyűrű alakú korallsziget alkoja, az Északi- és a Déli-Atoll, melyeket egy mély, kb. 8 km széles csatorna választ el egymástól. Korallfalai miatt lett népszerű úticél, ahol a sekély korallzátonyok hirtelen végetérnek és hatalmas mélységek következnek utánuk. Ezek a falak nemcsak gyönyörű búvár terepek, de számos lenyűgöző halfaj élőhelyei is. Hivatalosan a szigetnek nincsenek lakói, csak a búvárok és a halászok keresik fel.

7Világítótorony-zátony
Világítótorony-zátonyphoto: johnbullas

A nyugati félteke négy korallzátonya közül három a Beliz környéki vizekben található, a negyedik a mexikói vizekben fekszik. A Világítótorony-zátony valószínűleg mind közül a leghíresebb közülük a közponjta mellett található Nagy Kék Lyuknak köszönhetően. Egész Beliz legnépszerűbb búvár terepe a Nagy Kék Lyuk, ahol a búvárok érdekes mészkő képződményeket láthatnak. Minél mélyebbre merülünk a Nagy Kék Lyukban, annál tisztább a víz és annál lélegzetelállítóbb a látvány, amint a cseppkövek és a mészkőképződmények egyre különlegesebb formákat alkotnak.

6Tikehau
Tikehauflickr/Poverarte

Tikehau a Tuamotu szigetcsoport része, a Csendes-óceánt átívelő korallzátonyok láncolata, melynek mérete nagyjából akkora, mint Nyugat-Európa. Tikehau kétségtelenül festői látványt nyújt fehér és rózsaszín homokos szigeteivel, türkiz lagúnáival és a különleges halfajok hihetetlenül gazdag skálájával. Jacques Cousteau csapata arra a megállapításra jutott, hogy Francia Polinézia egészét tekintve itt a legmagasabb a halak koncentrációja.

5Karolina-szigetek
Karolina-szigetek

Az európaiak 1606-ban fedezték fel a Karolina-szigetet, mely a Kiribati Köztársaság része. Annak ellenére, hogy az emberek már 300 éve jelen vannak, a Karolina az egyik legérintetlenebb trópusi sziget és korallzátony a világon. A Karolina- és szomszédja, a Flint-sziget a világ egyik legnagyobb kókuszdió rák populációjának otthona. Mivel a Karolina-sziget csupán 6 m-rel fekszik a tengerszint felett, a vízszint emelkedése veszélyezteti, számítások szerint 2025 a tenger teljesen visszahódítja majd.

4Aitutaki-zátony
Aitutaki-zátonyflickr/fabvirge

Az Aitutaki-zátony több vulkanikus és korallszigetből álló, háromszögletű lagúna. A lagúnák és szigeteik elképesztő látványt nyújtanak. A képeslapokról visszaköszönő, klasszikus trópusi sziget képe elevenedik meg itt pálmafákkal, meleg, türkiz tengerrel, korallokkal, trópusi halakkal és ragyogó kék éggel. A legnépszerűbb látnivaló Tapuaetai (Egy Láb-sziget), a lagúna dél-keleti részén. Tapuateait listánkban a világ 10 legszebb strandjai közé soroltuk. 2006-ban a Survivor: Cook Island című filmben Aitutaki volt a törzsi gyűlés helyszíne. A környező szigeteket a stáb használta és itt építették fel a törzsi tábort.

3Aldabra
Aldabraflickr/Templarion

A Seychelles-szigetek külső szigeteinek egyike Aldabra, mely több mint 1100 km-re fekszik Mahétól, a legnagyobb seychelles-szigettől, Afrika partjainak közelében. Kiritimati után ez a világ második legnagyobb korallzátonya. Mivel ez az atoll eléggé elszigetelt és nehéz megközelíteni, Aldabra gyakorlatilag érintetlen. 152.000 óriásteknős otthona, ez a faj a világon a legnagyobb populációban itt él.

2Rangiroa
Rangiroaflickr/Eliel

Rangiroa a világ egyik legnagyobb korallzátonya és a legnagyobb atoll a Tuamotu-szigetcsoportban. Rangiroa a lagúna áttetsző kék vize és a különösen népes tengeri élővilág miatt az egyik legnépszerűbb helyszín a búvárkodáshoz. Népszerű búvárterep a Kék Lagúna és a Tiputa-átjáró. Az erős áramlatok miatt a cápák mozdulatlanok tudnak maradni a Tiputa-átjáróban, így a búvárok könnyen megfigyelhetik őket. Nagy ördögrájákkal, delfinekkel, tengeri teknősökkel is lehet itt találkozni. Rangiroa legtöbb strandját nagyon éles korallok alkotják.

1Maldív korallszigetei
Maldív korallszigeteiflickr/YXO

Az apró Maldív állam az Indiai-óceán közepén kb. 1200 apró korallszigetből áll, melyek 26 atollt alkotnak. Az atoll szó a dhivehi nyelvből származik (atholhu), melyet a Maldív-szigeteken beszélnek. Tengerszint feletti legnagyobb magassága kb. 2 m és amerre csak a szem ellát, Robinson Crusoe életmódja elevenedik meg előttünk. A Maldív-szigeteken a két legfőbb tevékenység a szabadtüdős merülés és a mélybúvárkodás. Az atollok minden lakott területtől többszáz kilóméterre vannak, így a víz tisztasága kitűnő és a víz alatti világ nagyon népes. Ördögráják, cápák, néhány hajóroncs is megtalálható itt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here