A legkorábbi listán az Ókori Világ Hét Csodáját foglalták össze több mint 2000 évvel ezelőtt az ókori görög turisták. A gízai Nagy Piramisok kivételével ezek a csodák ma már nem léteznek. Földrengések, tüzek, háborúk rombolták le őket. Azóta rengeteg újabb lista készült. Az alábbi listán a mi válogatásunk a világ 10 csodájáról.

10Parthenón, Akropolisz

Az Akropolisz tetején álló Parthenón egyike a világ leghíresebb épületeinek és az athéni városnézés nem lehet teljes nélküle. A Parthenón építése i.e. 447-ben kezdődött egy korábbi templom helyén, melyet a perzsák romboltak le. A Parthenón i.e. 432-re készült el. Azért építették, hogy helyet adjon Parthenosz Athéné hatalmas, elefántcsontból, ezüstből és aranyból készült szobrának. Valamikor az 5. században a szobrot az egyik római császár elraboltatta és Konstantinápolyba vitette, ahol később lerombolták. Hosszú történelme során a Parthenón erődként, templomként, mecsetként és lőszerraktárként is használták.

9Moai szobrok
Moai szobrokflickr/jdelard

A világhírű moaik monolitikus szobrok a Húsvét-szigeteken, mely az egyik legizoláltabb sziget a Földön. A szobrokat a polinéz telepesek faragták, többségüket 1250-1500 között. A moai szobrok az elhunyt ősöket jelenítik meg, emellett úgy tartják, hogy a korábbi vezetőket is megtestesítik. A legmagasabb moai Paro, mely majdnem 10 m magas volt és 75 tonnás. A szobrok egészen addig álltak, míg az európaiak először eljutottak a szigetre, de a legtöbbjüket később döntötték le a klánok közti viszályok során. Ma kb. 50 moai található a Húsvét-szigeteken vagy másutt, múzeumokban.

8Taj Mahal

A Taj Mahal egy hatalmas, fehér márványból épült mauzóleum, mely 1632-1653 között épült a mogul uralkodó, Shah Jahan parancsára, az ő kedvenc feleségének tiszteletére. A Taj egyike a legjobb állapotban megőrzött, építészeti értéket képviselő síremlékeknek, mesterműve a mogul építészetnek s az egyik legszebb világörökség. Könnycsepp az örökkévalóság arcán – ezzel a becenévvel is szokták illetni a műemléket, mely valójában egy építészeti komplexum. A fehér márvány kupolás mauzóleumban számos egyéb épület található, medencés és ornamentikus kertekkel, virágzó fákkal és bokrokkal.

7Colosseum

A Colosseum a legnagyobb és leghíresebb amfiteátrum, amit valaha építettek a Római Birodalomban. Építése a Flavius-dinasztiába tartozó Vespasianus császár alatt kezdődött 72-ben és fia, Titus fejezte be 80-ban. A Colosseum megnyitó ünnepsége 100 napon át tartott, ennek során 2000 gladiátort és 5000 állatot öltek meg. A Colosseum 50.000 férőhelyes volt, a látogatók nem kevesebb, mint 80 bejáraton keresztül juthattak be az építménybe. A nézőket az esőtől és a tűző naptól vitorlák (velarium) védték, melyek az épület tetején voltak kifeszítve. Ez Róma egyik legfontosabb látnivalója a Római Birodalom szimbóluma.

6Angkor Wat
Angkor Wat

Angkor egy hatalmas templomváros Kambodzsában, a Khmer Birodalom lenyűgöző maradványaival a 9-15. századból. Ezek között megtaláljuk Angkor Wat templomát, a világ legnagyobb vallásos emlékművét és a Bayon templomot (Angkor Thomnál), melyet óriási, kőből faragott arcok díszítenek. Hosszú története során Angkor a hinduizmus és a buddhizmus között egyensúlyozva nagy változásokon ment át vallási tekintetben. Kambodzsa jelképe lett, még a nemzeti zászlón is szerepel és ez az ország legfontosabb látnivalója.

5Teotihuacan
Teotihuacanflickr/ZeroOne

Az i.e. 2. században egy új civilizáció emelkedett fel Mexikó völgyében. Ez a civilizáció építette Teotihuacan hatalmas metropoliszát és óriási, lépcsős piramisát. A Nap Piramisa 100 körül épült és 75 m-es magasságával Teotihuacan legnagyobb és Mezoamerika egyik legnagyobb épülete volt. A kisebb Hold-piramis építése egy évszázaddal később kezdődött és 450-ben fejeződött be. Hét évszázaddal Teotihuacán bukása után a piramisokat az aztékok továbbra is tisztelték és zarándokhelyként használták.

4Petra
Petrawikipedia/Pir6mon

Petra, a híres” rózsavörös város, mely feleannyi idős, mint az örökkévalóság” az ősi fővárosa volt a nabateus királyságnak. Kétség sem fér hozzá, hogy ez Jordánia legértékesebb kincse és legnagyszerűbb látnivalója. Egy hatalmas, különleges város a Wadi Musa kanyon oldalában, Jordánia déli részén, melyet a nabateusok alapítottak, akik a selyem- és fűszerkereskedelem fontos állomásává tették, összeköttetésben Kínával, Indiával és Arábia déli részével, Egyiptommal, Görögországgal és Rómával. Petra legkidolgozottabb épülete az Al Khazneh (A Kincstár), faragott homokkő homlokozattal, mely körül minden eltörpül.

3Machu Picchu

Az egyik legszebb és leglátványosabb ókori hely a világon Machu Picchu, melyet 1911-ben a hawaii történész, Hiram fedezett fel, miután évszázadokon át az Urubamba-völgyben mélyén rejtőzött. Az Inkák Elveszett Városa alulról láthatatlan, teljesen önálló teraszos földek veszik körül, melyeket természetes források öntöztek. Bár a helyiek tudtak a létezéséről, szélesebb körben ismeretlen volt 1911. előtt. Azóta a Machu Picchu Peru legfontosabb látnivalója.

2Kínai Nagy Fal
Kínai Nagy Falwikipedia/Severin.stalder

A kínai Nagy Falat az i.e. 5. századtól a 16. századig építették, átépítették és folyamatosan karbantartották, hogy védjék a Kínai Birodalom északi határait a xiongnu törzsek támadásaitól. Számos fal alkotja a Nagy Falat. Az egyik leghíresebb i.e. 220-206 között épült az első kínai császár parancsára, de csak egy kis része maradt meg. A meglévő falak többsége a Ming-dinasztia alatt épült (1368-1644.). A legátfogóbb régészeti kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a Nagy Fal, minden ágával együtt összesen 8851 km hosszú.

1Gízai piramisok
Gízai piramisokflickr/Tommy Wong

A gízai temető Kairó közvetlen közelében található és valószínűleg a leghíresebb ősi hely a világon. a Gízai Piramisokat három generáción keresztül építették, Khufu, az ő második fia, Khafre és Menkaure alatt. A Khufu Nagy Piramisa a legrégebbi és egyetlen maradványa az ókori világ hét csodájának. Több mint 2 millió kőtéglából építették a piramist kb. 20 éven keresztül, i.e. 2560 táján. A piramis lenyűgöző, 139 m-es magassága révén Egyiptom legrégebbi és legnagyobb piramisa, bár a közeli Khafre piramis nagyobbnak tűnik, mivel magasabban fekvő területre építették.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here