A felhőkarcoló kifejezés a 19. század végén vált népszerűvé, amikor az emberek rácsodálkoztak Chicago és New York magas épületeire. Ma a felhőkarcolók már hozzátartoznak a nagyvárosok képéhez, mert nagyon jól hasznosítják a kis alapterületű telkeket is. De nemcsak helytakarékosság miatt építik őket. Mint a templomok és a régmúlt idők tornyai, a felhőkarcolók is szimbólumok. Jelképei egy-egy város gazdasági hatalmának. Nemcsak a város elhelyezkedését, de annak identitását is mutatják.

10Gherkin

30 St Mary Axe vagy másnéven a Gherkin London pénzügyi negyedében álló felhőkarcoló, mely 2003 decemberében készült el. 180 m magas és 40 emeletes. Építése egy új toronyház építési láz megindulását jelezte. A gherkin (uborka) elnevezés az épület rendkívül szokatlan formájára utal. Az épület energiatakarékosan működik, nagyjából feleannyi energiát fogyaszt, mint egy hasonló méretű épület. Első lakója a Swiss Re, a nemzetközi biztosító társaság volt.

9Bank of China Torony
Bank of China Toronyflickr/marcusuke

A Bank of China Torony egyike Hongkong legismertebb felhőkarcolóinak. 305 m-es magasságával a város és egész Ázsia legmagasabb épülete volt 1989-1992 között. Az épület egy növekvő babmuszrügyet formáz, mely a fejlődés és a jólét szimbóluma. A Feng Shui gyakorlói sokat kritizálták éles szélei és az X-alakok miatt, ami szerintük negatív energiát sugároz. Egy kis kilátót alakítottak ki a 43. emeleten, ami nyitva áll a turisták előtt.

8Sears Torony

A Sears Torony egy 108 emeletes, 442 m magas felhőkarcoló Chicagoban. Építésekor, 1973-ban ez volt a világ legmagasabb épülete, felülmúlva a WTC-tornyokat New Yorkban. A kilátó a 103. emeleten található és ez Chicago egyik legnépszerűbb látnivalója. A turisták tapasztalhatják, mennyire kileng az épület egy-egy szeles napon. Tiszta időben ellátni egészen Illinos síkságáig és a Michigan-tóig. Kb. 60 percig tart lifttel feljutni a tetejére. A Sears Tornyot 2009. július 16-án Willis Toronyra keresztelték át.

7Pénzügyi Világ Központ – Shanghai

Pudongban, Shanghaiban áll a Pénzügyi Világ Központ, mely egy vegyes célokat szolgáló felhőkarcoló, benne irodákkal, hotelekkel, konferencia termekkel, kilátókkal és bevásárlóközpontokkal. A Park Hyatt Shanghai Hotelnek 174 szobája és lakosztálya van. A 2007-ben átadott felhőkarcoló Kína legmagasabb épülete lett. Az épület legszokatlanabb eleme a lyuk a tetején. Az eredetileg kör alakú rés ellen a kínaiak tiltakoztak, mert szerintük a Japán zászlóban szereplő felkelő napra emlékeztetett. Ezért a kör helyett trapéz alakúra formálták a lyukat, amitől az épület sokak szerint úgy néz ki, mint egy gigantikus sörnyitó.

6Taipei 101

Az 508 m magas Taipei 101 volt a világ legmagasabb felhőkarcolója 2007-ig, míg fel nem épült a Burj Dubai. A Taipeit úgy tervezték, hogy ellenálljon a tájfunnak és a földrengéseknek, melyek nagyon gyakoriak Taipeiben és Taiwanon. Az épület 101 emelete az új évszázadba való belépést szimbolizálja (100+1) és az összes új évet (január 1=1-01). A toronyban minden a 8-as számhoz kapcsolódik, mivel a kínai nyelvű kultúrákban ez a szám a bőség, a jólét és a jó szerencse szimbóluma.

5Chrysler épület

A Chrysler Épület egy art deco stílusú felhőkarcoló New Yorkban, Manhattan keleti részén. 319 m magas, 11 hónapon keresztül ez volt a világ legmagasabb épülete, mielőtt megépítették az Empire State Buildinget 1931-ben. Építésének idején nagy versengés folyt New Yorkban, hogy felépítsék a világ legmagasabb felhőkarcolóját. Annak ellenére, hogy eszeveszett ütemben épült (átlagosan négy emeletet húztak fel hetente), egy munkás sem vesztette életét az építés során. A Chrysler Building klasszikus példája az art deco építészetnek és sok kortárs építész szerint New York egyik legszebb épülete.

4Burj Dubai

Bár már ez a világ legmagasabb épülete, még mindig növekszik. A Burj Dubai az ország egyik jelképe, amit nem lehet kihagyni. Ennek az évnek a végén eléri a 818 m-es magasságot. 37. emeletén egy Armani Hotel kap majd helyet. A 45-108. emeletig 700 magánlakást alakítanak ki. A torony 78. emeletére egy kültéri medencét terveztek. A fennmaradó emeleteken irodák és lakások lesznek, kivéve a 123. emeletet, ami a lobby és a 124-et, ahol egy kilátó lesz.

3Petronas-ikertornyok

A Petronas-ikertornyok Kuala Lumpurben a világ legmagasabb épületei voltak, míg 2004-ben a Taipei 101 felül nem múlta őket. A tornyok így is a világ legmagasabb ikerépületei. A 88 emeletes tornyokat nagyrészt vasbetonból építették, acél és üveg homlokzatokkal, a cél az volt, hogy hasonlítson az iszlám motívumokra és tükrözze Malájzia muszlim vallásának szimbólumait. A tornyok egyik érdekessége a híd a két torony között, a 41. és 42. emeleten. Ez alapvetően nem az épület szerkezeti része, de azt a célt szolgálja, hogy megóvja a tornyokat az erős széltől, nehogy ledőljenek. Másrészt biztonsági szerepe is van, hiszen vészhelyzet esetén a hídon keresztül tudják evakuálni az embereket egyik toronyból a másikba.

2Burj Al Arab
Burj Al Arabflickr/Joi

A 321 m magas Burj Al Arab a második legnagyobb épület a világon és egy hotel működik benne. Bár a Ryugyong Hotel Pyongyangban, Észak-Koreában 9 m-rel magasabb és a szintén dubai Rose Tower (333 m) is meghaladja a Burj Al Arab magasságát, ez a világ legmagasabb hotele. Egyik étterme 200 m-es magasságban van a Perzsa-öböl felett, lélegzetelállító kilátást nyújtva Dubaira. A Burj Al Arab egy mesterséges szigeten áll és egy saját ívhíddal kapcsolódik a szárazföldhöz. Ez egy ikonikus torony, melyet egy vitorlás mintájára és Dubai városiasodásának szimbólumaként terveztek.

1Empire State Building

Bár már nem a világ legmagasabb felhőkarcolója, az Empire State Building még mindig az egyik leghíresebb épület, mely feltűnt számos filmben, köztük a klasszikus King Kongban is. Több mint 40 éven át a világ legmagasabb épülete volt, egészen 1972-ig, a WTC-tornyok megépítéséig. Az épületet 1931-ben nyitották meg, a nagy gazdasági világválság idején, emiatt irodáinak többségét nem vették bérbe. Az épület 1950-ig nem volt jövedelmező. Az Empire State Buildingnek van az egyik legnépszerűbb kültéri kilátója a világon, ahonnan 360 fokos panoráma nyílik New York városára.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here