Szobrokat az emberek már az őskortól kezdve készítenek különböző célokra és különböző méretekben. Egyike az első szobroknak a 29,6 cm magas Oroszlánember, melyet közel 32.000 évvel ezelőtt készítettek. Az ókori világ hét csodája között két szobor kapott helyet: a rodoszi Kolosszus és Zeusz szobra az Olympián. Ma világszerte rengeteg szobor áll, istenek, történelmi események és befolyásos emberek előtt tisztelegve.
A listán szereplő világhírű szobrok mindegyikét szabadtérre tervezték, folyamatosan harcolnak az elemekkel, bár közülük néhányat már múzeumokba helyeztek át.

10Kis Hableány
Kis Hableányflickr/BK59

A Kis Hableány szobra egy sziklán ül Koppenhága kikötőjében, a Langelinie-öbölben, Dániában. A turisták, akik először látják, gyakran meglepődnek a szobor viszonylag kis méretén. A Kis Hableány csupán 1,25 m magas és súlya kb. 175 kg. Edvard Eriksen tervezte és 1913-ban állították fel, hogy megemlékezzenk a színdarabról. Szegény kis hölgy már többször elvesztette a fejét, de mindannyiszor helyreállították. A koppenhágai vezetés elhatározta, hogy a szobrot elszállíttatja a kikötőből, hogy megóvja a vandalizmustól és a rá rendszeresen felmászó turistáktól.

9Déloszi oroszlánok
Déloszi oroszlánokflickr/campru

A Mykonos közelében fekvő Délosz-sziget egyike a legfontosabb mitológiai, történelmi és régészeti helyszíneknek Görögországban. Délosz szent hely volt már egy évezreddel azelőtt, hogy az olimpiai görög mitológia Apolló és Artemisz szülőhelyének nevezte volna ki. Az Oroszlán-teraszt Apolló tiszteletére építették a naxosziak, röviddel i.e. 600 előtt és eredetileg 9-12, őrt álló márvány oroszlán állt végig a Szent Út mentén. Mindössze 5 oroszlán maradt meg, valamint háromnak a töredékei. Az időjárás által elkoptatott eredeti darabok átkerültek a Déloszi Régészeti Múzeumba 1999-ben.

8Oroszország Anya szobor
Oroszország Anya szoborflickr/kamoda

Az Oroszország Anya szobor vagy másnéven a Hív a Szülőföld Volgogradban, a Mamayev Kurganon és a sztálingrádi csatának állít emléket. Amikor 1967-ben elkészült, ez volt a világ legmagasabb szobra, talpától a kardja végéig 85 m magas. Maga a nőalak 52 m-es, a kardja 33 m hosszú. A dombról a szoborhoz vezető kétszáz lépcső a csata 200 napját szimbolizálja. A szobor folyamatosan dől, mivel a talajvíz szintjének változása mozgatja az alapjait.

7Olmék Fejek
Olmék Fejekflickr/magnusvk

Az olmék egy ősi, pre-kolumbiai civilizáció volt, mely Mexikó középső-déli részének alföldjein élt, nagyjából a mai Veracruz és Tabasco területén. Az olmék civilizáció fénykora i.e. 1400-400. közé tehető. Az olmék civilizáció legismertebb elemei a hatalmas, sisakos fejek. Úgy vélik, ezek a fejek uralkodók portréi lehetnek. Nincs köztük két egyforma és a sisakszerű fejfedők is különböző elemekkel vannak díszítve. Napjainkig 17 kolosszális fej került elő. A fejek mérete nagyon változó, a Rancho La Cobata fej 3,4 m, míg a Tres Zapotes 1,47 m magas.

6Nemrut-hegy
Nemrut-hegyflickr/borderlys

Nemrut egy 2.134 m magas hegy Törökország dél-keleti részén, Adiyaman város közelében. I.e. 62-ben Antiochus király építtetett egy sírt, melyet az őt formázó, hatalmas (8-9 m-es) szobrok fogtak közre, valamint két oroszlán, két sas és több görög és perzsa istenség alakja is látható a hegytetőn. Azóta a szobrokat lefejezték és a fejek szanaszét hevernek a területen. A Nemrut-hegy csúcsáról nagyszerű kilátás nyílik a környező hegyekre. A legfőbb látnivalók közé tartozik a keleti sziklákról nézni a naplementét, amikor a fej nélküli szobrokat a Nap gyönyörű, narancs színűre festi, még misztikusabbá téve ezzel a helyet.

5Dávid szobor
Dávid szoborflickr/MLHS

Dávid a reneszánsz szobrászat remekműve, Michelangelo alkotása, melyet 1501-1504 között készített. Az 5,17 m magas márvány szobor a bibliai Dávid királyt ábrázolja meztelenül. Dávid korábbi ábrázolásaitól eltérően, melyek a hőst Góliát elleni győzelme után jelenítik meg, Michelangelo Dávidot még az ütközet előtti állapotában ábrázolta. Hogy megvédjék a sérüléstől, a híres szobrot 1873-ban a firenzei Accademia Galériába költöztették, ahol rengeteg látogató keresi fel. Másolata a Piazza della Signoria téren áll, eredeti helyén.

4Nagy Szfinx

Egyiptomban, a gízai fennsíkon, Kairó közelében található a Nagy Szfinx, mely egyike a legnagyobb és legrégebbi szobroknak a világon, de hogy kinek az arcáról mintázták, hogy mikor és ki készítette, még mindig vitatott. A világ legnagyobb monolit szobra, bár lényegesen kisebb, mint a körülötte álló piramisok. Bár az évek során egymásnak ellentmondó bizonyítékok láttak napvilágot, a tudósok által a legelfogadottabb álláspont az, hogy valamikor i.e. 2500 körül építtette Khafre fáraó, a második gízai piramis építtetője.

3Szabadság-szobor
Szabadság-szoborflickr/wwarby

A Szabadság-szobor a franciák ajándéka volt az Egyesül Államok függetlenségének százéves évfordulójára. A Szabadság-szigeten álló szobor egyike a világ leghíresebb szimbólumainak. Egy stólát viselő nőt ábrázol, koronával és szandálban, aki egy törött láncot tapos és jobb kezében egy fáklyát emel a magasba, bal kezében egy törvénytáblát tart. A szobor építését 1884. júliusában fejezték be Franciaországban és a következő évben érkezett meg New Yorkba. 1886-tól kezdve ez volt az egyik első dolog, amit bevándorlók millió először láttak Amerikából.

2Megváltó Krisztus
Megváltó Krisztuswikipedia/Artyominc

A Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiroban áll, Brazíliában. A Corcovado-hegy 700 m-es csúcsán, északon a Guanabara-öböltől délen a Lagoa Rodrigo de Freitas-ig lenyűgöző látképet nyújt. A szobor 39,6 m magas, talapzata 9,5 m magas és 30 m széles. Egyike a világ legnagyobb Krisztus szobrainak, bár a bolíviai Cristo de la Concordia kissé magasabb. A kereszténység szimbóluma, Rio és Brazília jelképe lett.

1Moai
Moaiflickr/jdelard

A világhírű moaik monolitikus szobrok a Húsvét-szigeten, mely az egyik legizoláltabb sziget a Földön. A szobrokat a polinéz telepesek faragták, többségüket 1250-1500 között. A moai szobrok az elhunyt ősöket jelenítik meg, emellett úgy tartják, hogy a korábbi vezetőket is megtestesítik. A legmagasabb moai Paro, mely majdnem 10 m magas volt és 75 tonnás. A legnehezebb egy kisebb, de 86 tonnás, befejezetlen szobor, mely kész állapotában kb. 21 m magas és 270 tonnás lett volna. A szobrok egészen addig álltak, míg az európaiak először eljutottak a szigetre, de a legtöbbjüket később döntötték le a klánok közti viszályok során. Ma kb. 50 moai található a Húsvét-szigeten vagy másutt, múzeumokban.

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Pontosítás: A „Húsvét szigetek” helyett a Húsvét sziget a helyes elnevezés, lévén az egy sziget és nem pedig egy szigetcsoport.
  Egyébként meg tetszett. Van még hasonlójuk?

  • Köszönjük az észrevételt, javítva!
   Tele a weboldal hasonló bejegyzésekkel. 🙂
   Kellemes időtöltést!

 2. Hív a Szülőföld Volgogradban, a Mamayev Kurganon és a sztálingrádi csatának állít emléket. Amikor 1867-ben elkészült

  1967 akart az lenni.

  Jó cikk lett!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here