Mauszólosz sírja Halikarnasszoszban a Perzsa Birodalom vezérének épült. Az építmény olyan lenyűgöző lett, hogy szidóni Antipatrosz az ókori világ hét csodája közé sorolta. A mauzóleum szót azóta használják a hatalmas sírokra, ezen a listán a 10 leghíresebb szerepel közülük. Sajnos Mauszólosz sírja már nem lehet a listán. Egy földrengés romba döntötte, maradványait az európai keresztesek hordták szét a 15. században.

10Kürosz sírja

Nagy Kürosz volt a hatalmas Perzsa Birodalom alapítója az i.e. 6. században. Sírja az ősi Perzsia fővárosának, a mai Irán területén található Pasargadae-nek a legfontosabb műemléke. Amikor Nagy Sándor kifosztotta és lerombolta Perszepoliszt, tett egy látogatást Kürosz sírjánál és megparancsolta egyik harcosának, hogy lépjen be az építménybe. A harcos belül egy arany ágyat és asztalt talált poharakkal és egy arany kancsóval, néhány drágakövet szétszórva és egy feliratot: “Elmentem, én, Kürosz, aki a perzsáknak egy birodalmat adott és Ázsia királya volt.” Sajnos ilyen feliratot a kutatások során nem találtak.

9Lenin-mauzóleum
Lenin-mauzóleumflickr/yeowatzup

A Lenin-mauzóleum Moszkvában Vladimir Lenin végső nyughelye. Bebalzsamozott testés 1924-től, halálától kezdve megnézhetik a látogatók. A holttestet naponta gondozni kell, hidratálni és tartósítószert fecskendezni a ruhái alá. Lenin szarkofágját állandóan 16 fokon tartják és 80-90%-os páratartalmat biztosítanak. Minden 18. hónapban a testet elszállítják és speciális kémiai fürdőnek vetik alá. A látogatók nem készíthetnek fotót és videót, a sírban beszélgetni és dohányozni sem szabad.

8Humayun sírja
Humayun sírjaflickr/eenar_6

A Mogul Birodalom uralkodója volt Humayun, kinek sírját felesége parancsára építették 1562-ben. Ez volt az első kertes sír az indiai szubkontinensen és a legelső példája a később kibontakozó mogul építészetnek. A mauzóleum Delhiben, Indában található. A perzsa építészet hatását is érezni lehet a síron, mely eléri a 47 m-es magasságot. Az épület nagyon kontrasztos, a fehér kupola mellett hangsúlyos a vörös homokkő. A több mint 8 éven át épített sír egy 12 hektáros perzsa stílusú kert közepén kapott hegyet.

7Castel Sant’Angelo
Castel Sant'Angeloflickr/Ed Yourdon

Hadrianus Mauzóleuma vagy ahogy legtöbben ismerik, Castel Sant’Angelo egy tornyos, kör alakú épület Rómában, melyet a császárnak és családjának építettek. Hadrianus hamvait egy évvel 138-ban bekövetkezett halála után helyezték el itt feleségének, Sabinanak és első adoptált fiának maradványaival együtt. Az őt követő császárokat is ide temették el, az utolsó írásos forrás Caracalla temetéséről tudósít 217-ből. Az épületet börtönnek és kastélynak is használták, jelenleg múzeum.

6Jahangir sírja
Jahangir sírjaflickr/Scott Christian

Jahangir sírja egy mauzóleum, mely a mogul uralkodó, Jahangir számára épült, aki 1605-1627 között irányította a Birodalmat. Ez a híres mauzóleum Pakisztánban, Lahore-ben található. Fia építettette a mauzóleumot 10 évvel apja halála után. Egy szép, fallal körülvett kertben áll az épület, melynek négy, 30 m magas minaretje is van. Belsejét freskók és színes márvány díszíti. A fehér márvány szarkofág egy emelvényen áll, oldalait virágos mozaikok díszítik.

5Husayn Imam szentélye
Husayn Imam szentélyewikipedia/Larry E. Johns

Husayn ibn ‘Ali szentélye Karbala városában, Irakban, Husayn ibn ‘Ali, Mohamed második unokájának sírhelynél áll, közel ahhoz a helyhez, ahol a karbalai csatában megölték. A sír az egyik a Shi’asok egyik szent helye, zarándokhely. A szentély körüli fal fa kapuit üveg dekoráció borítja. A kapunk egy udvarra nyílnak, ahol 65, belül és kívül is gazdagon díszített terem van. Husayn sírja egy ketrecszerű szerkezetbe van bezárva, közvetlenül az arany kupola alatt.

4Shirvanshah mauzóleuma

Ez a mauzóleum a Shirvanshah Palota része Baki belvárosában, mely a legnagyobb műemléke az azerbajdzsáni építészet shirvan-absheron ágának. A mauzóleum mellett a komplexumban található egy kis kő pavilon, a temetkezési hely, egy mecset és a fürdő maradványai. A mauzóleum téglalap alakú és egy hatsíkú kupola koronázza, melyet kívülről csillagok díszítenek. I. Khalilullah szultán rendelte el ennek a hatalmas sírnak az építését anyja és fia számára a 15. században.

3Shah-i-Zinda
Shah-i-Zindaflickr/upyernoz

A Shah-i-Zinda egyike Közép-Ázsia leghíresebb mauzóleumainak, mely Üzbegisztán észak-keleti részén található. A Shah-i-Zinda komplexum az épületek három csoportját foglalja magában, melyeket egy négyboltíves átjáró köt össze. A legkorábbi épülete a 11-12. században épült. Az épületek többségét a 14-15. században építették. A Shah-i-Zinda név azt jelenti, “Az élő király”, az elnevezés Kusam ibn Abbas legendájához kapcsolódik, aki Mohamed próféta unokatestvére volt. A legenda szerint lefejezték és belevetették egy mély kútba, ahol azóta is él.

2Terrakotta hadsereg

A Qin-dinasztia első császárának (i.e. 221-206.) mauzóleuma Xi’an város közelében található. Ő volt az, aki legyőzte Kína riválisait és egységes államot hozott létre. Az uralkodó sírját még nem tárták fel, de a vele együtt eltemetett terrakotta hadsereg Kína legfontosabb látnivalói közé tartozik. A becslések szerint a három gödörben eltemetett sereg összesen több mint 8000 katonából, 130 harci szekérből, 520 lóból és 150 lovasból állhatott, melyeknek többsége még mindig a föld alatt van. A figurák teljesen élethűek és életnagyságúak. Színes lakkal festették le őket és egyedi arcvonásokat készítettek nekik, fegyvereik valódiak voltak. Bár ezeket a fegyvereket már ellopták és a szobrok színe is nagyon halvány már, mégis látható, hogy mennyi munka és precizitás kellett az elkészítésükhöz.

1Taj Mahal

A Taj Mahal Agraban egy hatalmas, fehér márványból épült mauzóleum, mely 1632-1653 között épült a mogul uralkodó, Shah Jahan parancsára, az ő kedvenc feleségének tiszteletére. A Taj egyike a legjobb állapotban megőrzött, építészeti értéket képviselő síremlékeknek, mesterműve a mogul építészetnek és India egyik legszebb öröksége. Könnycsepp az örökkévalóság arcán – ezzel a becenévvel is szokták illetni a műemléket, mely valójában egy építészeti komplexum. A fehér márvány kupolás mauzóleumban számos egyéb épület található, medencés és ornamentikus kertekkel, virágzó fákkal és bokrokkal.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here