A kanyonok vagy szurdokok a természet legszebb csodái közé tartoznak, melyeket gyors folyású folyók mélyítettek ki. A legtöbb kanyont az erózió hosszú időn át tartó folyamata formálta. A sziklaalakzatok úgy jöttek létre, hogy a keményebb sziklák ellenállóbbak voltak az erózióval szemben, kevésbé mállanak szét, ezek alkotják a völgyfalakat. A kanyonok nyújtják a legdrámaibb látványt a Földön (és az egész Naprendszerben), nem pusztán a méretük, de szépségük miatt, amit gyakran a felszín alatt lehet megcsodálni.
Megjegyzés: a kanyon kifejezést általában az Egyesült Államokban használják, míg a szurdok inkább Európában elterjedt.

12Todra-szurdok

A Todra-szurdok a Magas-Atlasz-hegység távoleső, keleti részén található és egyike Marokkó legnépszerűbb látnivalóinak. A Todra-szurdok utolsó 600 m-re a leglátványosabb, ahol egy lapos, sziklás részen 10 m-esre szűkül össze, majd kiszélesedik a sima, 160 m-es magasságot is elérő sziklafalak között.

11Királyok kanyonja

A Királyok Kanyonja az Északi Terület déli sivatagának egyik legfontosabb látnivalója Ausztráliában. Rejtélyes kupola alakzatai, éles sziklái és a a környező sivatag látványa megérinti a látogatót, amint a kanyon peremén sétál. A kanyon egy része az aboriginálok szent helye, ez eltántorítja a látogatókat attól, hogy letérjenek az ösvényekről.

10Taroko-szurdok
Taroko-szurdokflickr/Fatty Tuna

Taiwan sziklás keleti partjainak közelében található a Taroko-szurdok, a sziget egyik legfontosabb látnivalója. A kanyon 19 km hosszú, számos túraösvénye lélegzetelállító panorámát nyújt a sziklákra és a vadvízi zúgókra.

9Réz-kanyon
Réz-kanyonflickr/magnusvk

A Réz-kanyon tulajdonképpen kanyonok hálózata, melyek együtt többször nagyobbak, mint a Grand Canyon. A legkedveltebb módja a vidék felfedezésének a Chihuahua al Pacifico vasútvonalon történő utazás. A pálya 37 hídon és 86 alagúton halad át, 2400 m-rel emelkedik a tengerszint fölé, hihetetlen kilátást nyújtva az alatta elterülő kanyonra.

8Colca-kanyon
Colca-kanyonflickr/martintoy

A Colca-kanyon a Colca-folyó kanyonja az Andok hegyvonulatában, Peru déli részén. Több mint kétszer olyan mély, mint a Grand Canyon, de a völgyfalai jóval lankásabbak. A lenyűgöző látvány mellett a másik érdekessége az andoki kondorkeselyű. A keselyűket meglehetősen közelről meg lehet figyelni, ahogyan a szurdokban vitorláznak.

7Samaria-szurdok
Samaria-szurdokflickr/agelakis

A Samaria-szurdok egy 16 km hosszú kanyon Kréta dél-nyugati részén. A Samaría-szurdok vidékén tett séta nagyon népszerű és több mint negyedmillió turista teszi meg minden évben. A 4-7 órás séta ősi ciprus- és fenyőerdőkön vezet át, az utat függőlegesen meredő sziklák szelik ketté egészen Agia Roumeliig, a Líbiai-tengerig.

6Waimea-kanyon
Waimea-kanyonflickr/ingridz

A Waimea-kanyon Kauai nyugati részén a legnagyobb kanyon a csendes-óceáni térségben és egyike a legszínesebbeknek is. A kanyon 16 km hosszú, 1 km széles és 1.100 m mély. Többezer évvel ezelőtt a sziget közepén található Waialeale-hegységből eredő folyók vájták ki.

5Antilop-kanyon
Antilop-kanyonflickr/marmont59

A sziklákba vájt kecses ívekkel és ragyogó narancs és lila árnyalataival az Antilop-kanyon egyike a világ legtöbbet fotózott homokkő kanyonjainak. Két különböző kanyonból áll, a Felső- és az Alsó-Antilopból. Mindkét kanyon annyira szűk, hogy a karunkat kinyújtva egyszerre megérinthetjük a kanyon mindkét oldalát. Bár a kanyonok valóban gyönyörűek, veszélyesek is lehetnek. 1997-ben egy áradás söpört végig az Alsó-Antilopon és 11 turista halálát okozta.

4Gorge du Verdon

A Gorge du Verdon folyóvölgy kanyon Franciaország dél-keleti részén, melyet sokan Európa legszebbjének tartanak. A kanyon kb. 25 km hosszú és 700 m-es magasságba emelkedik a Verdon-folyó fölött. A folyó, mely nevét hihetetlen smaragd színéről kapta, a legszebb látnivalók közé tartozik. A terület mágnesként vonzza a túrázókat, hegymászókat, a vízisportok, köztük a rafting, a kajakozás, a vitorlázás és a vízisí szerelmeseit.

3Tigrisugrás-szurdok
Tigrisugrás-szurdokflickr/pmorgan

A Tigrisugrás-szurdok a Jangce-folyó partjainál található, Kína dél-nyugati részén. A kb. 15 km hosszú szurdokban átfutó folyón egy sor zúgó található, melyeket mindkét oldalon meredeken emelkedő, a 3000 m-es magasságot is elérő sziklák vesznek körbe. Sokak szerint ez a világ legmélyebb szurdoka – attól függően, hol mérjük. A kanyon legszűkebb pontján csupán 30 m széles.

2Fish River Canyon
Fish River Canyonflickr/geoftheref

A Hal-folyó-szurdok nagyságában a második az arizónai Grand Canyonhoz képest és egyike Namíbia legfontosabb látnivalóinak. Mérhetetlenül lenyűgöző és csodálatos a maga egyszerűségében. A kanyonban egy hatalmas szakadék van, mely összesen kb. 160 km hosszú, eléri a 27 km-es szélességet és helyenként az 550 m-es mélységet. Mivel a Hal-folyót felduzzasztják, csak kevés víz folyik át a kanyonon.

1Grand Canyon

Az Arizóna északi részén található Grand Canyon egyike a legnépszerűbb látnivalóknak az Egyesült Államokban. A Colorado-folyó több millió éven át formálta a kanyont, melynek mélysége meghaladja az 1,6 km-t, hosszúsága 440 m. A Grand Canyon nem a világ legmélyebb kanyonja, de hatalmas méretének, bonyolultságának és színeinek köszönhetően olyan látványt nyújt, ami egyedülálló az egész világon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here