Megtalálni a világ legnagyobb várát nem annyira egyszerű, mint amilyennek tűnik. Először is, bár általában úgy definiálják, mint egy erődített építményt, mely egy uralkodó vagy nemes lakhelye, nem mindig egyértelmű, hogy igazából mi számít várnak. A legtöbb ember egyetértene abban, hogy a moszkvai Kreml nem egy vár, de mi a helyzet India és Japán erődjeivel?
Másodszorra, milyen mértékegységet használjunk és hogyan határozzuk meg a méretet? A Guiness Rekordok Könyve szerint a prágai vár a legnagyobb várkomplexum, míg a Wikipédia szerint a Windsori vár a legnagyobb lakott vár.
Ebben az érdekes cikkben a szerző több nagy várat is megmért a Google Maps és a KML kalkulátor segítségével és összeállított egy ötös listát. Ennek alapján mi is keresgéltünk és találtunk még néhány nagy várat, köztük egy új másodikat is.

10Edinburgh-i vár (35,737 m2)
Edinburgh-i várflickr/VerseVend

Egy kihunyt vulkáni hegy tetején áll a skóciai edinburgh-i vár, mely egész Edingburgh látképét uralja. A ma látható épületek közül néhány a 16. századból való. Figyelemreméltó a Szent Margit kápolna, Edinburgh legrégebbi megmaradt épülete, mely a 12. században épült.

9Aleppo citadellája (39,804 m2)

Az aleppoi citadella a világ egyik legrégebbi vára. Egy 50 m magas domb tetején áll Aleppo központjában, Szíriában. A dombot már az i.e. 3. évezred közepétől kezdve használták. Számos civilizáció elfoglalta, köztük a görögök, bizánciak, ayyubidák és a mamelukok. A ma látható épületek többsége a 13. században épült.

8Himeji kastély (41,468 m2)
Himeji kastélyflickr/celie

A Himeji kastélyt Japán legszebb kastélyának tartják és azon kevés épület közé tartozik, melyek túlélték a polgárháború, a földrengés és a bombázások pusztításait. A 14. században egy erődöt építettek itt, melyet az évszázadok során folyamatosan bővítettek. A kastélykomplexum, mely ma látható 1609-re készült el.

7Budai Vár (44,674 m2)
Budai Várflickr/kenyai

Magyarországon, Budapesten, a Várhegy déli csücskén áll a Budai Vár, melyet először a 13. században erősítettek meg egy mongol támadás után, amikor a budai polgárok egy könnyebben védhető vidéket kerestek. Ma a vár számos építészeti stílus kombinációjából áll, a gótikustól a barokkig. Többször megtámadták és ezt követően mindig az adott korra jellemző stílusban építették újjá.

6Szepesi vár (49,485 m2)
Szepesi várflickr/MiloÅ

A Szepesi vár (szlovákul: Spišský hrad) Szlovákia keleti részén az egyik legnagyobb középkori vári Közép-Európában. A vár fő részét egy kőfallal erődítették meg a 13. század első felében, míg az alsóbb részeket a 15. század közepén. A csodálatos fekvésű vár több filmforgatás helyszíne is volt, látható a Sárkányszív (1996) és Az Utolsó Légió (2006) című filmekben.

5Hohensalzburgi vár (54,523 m2)
Hohensalzburgi várflickr/DHausBT

A hohensalzburgi vár Salzburgban, Ausztriában található és az egyik legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt vár Európában. 1077-ben építették, majd 1495-1519 között jelentősen kibővítették, ekkor érte el ma is látható méreteit.

4Windsori kastély (54,835 m2)
Windsori kastélywikipedia/Mark S Jobling

A windsori kastélyt szokás a világ legnagyobb lakott kastélyának is nevezni, annyi biztos, hogy ez Anglia legnagyobb kastélya. Egyike II. Erzsébet királynő hivatalos rezidenciáinak, aki az év során több hétvégét is itt tölt. A kastélyt hivatalos és magán célokra is használják.

3Prágai vár (66,761 m2)
Prágai várflickr/liber

A prágai vár az egyik legnagyobb vár a világon (a Guiness Rekordok Könyve szerint a legnagyobb). A vár eredete a 9. századra nyúlik vissza, a 18. század második feléig többször is bővítették. A kastélyban számos látnivaló van, többek közt a Szent Vitus katedrális és a Szent György bazilika.

2Mehrangarh erőd (81,227 m2)

Bár hivatalosan erődnek nevezik, a Mehrangarh erődöt indiai várnak is hívhatjuk. Egy 122 m magas domb tetején áll, 36 m magas és 21 m hosszú falain 7 kapun keresztül lehet bejutni. Az erődöt 1409-ben építtette Jodhpur alapítója, Rao Jodha, miután ide tette át székhelyét Mandoreból. A ma álló épületek nagy része a 17. századból származik.

1Malbork vára (143,591 m2)
Malbork váraflickr/janusz l

A lengyelországi Malbork a világ legnagyobb vára. 1274-ben építették a német lovagrend tagjai, akik székhelyként használták, hogy segítsenek legyőzni a lengyel ellenséget és hogy innen irányítsák balti területeiket. A várat számtalanszor bővítették, hogy képes legyen befogadni az egyre növekvő létszámú lovagságot, míg végül 1466-ban a lovagok Königsburgba vonultak vissza.

1 hozzászólás

  1. Nos, én nem tudom melyik jelenleg a legnagyobb vár, vagy erőd, de hogy az indiai Csitorgarh a maga 2.8 km2 /kb 2.8 millió négyzetméter !/ -es nagyságával valószínűleg a legnagyobbak közé tartozik.

    /Csak óvatosan jegyzem meg , hogy kb 20* nagyobb mint Malbork vára/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here