A fjord egy hosszú, keskeny, tengerbe nyúló öböl meredek sziklafalakkal, melyeket a glaciális tevékenység alakított ki. Sokak szerint a fjordok Norvégia szimbólumai. Ebben az országban található néhány a leghosszabb, legmélyebb és legszebb fjordok közül. A National Geographic Traveler Magazine által lefolytatott felmérés szerint Norvégia híres fjordjai a világ 115 érintetlen vidéke közül az első helyen szerepelnek. Érdekes, hogy az Új-Zéland és Chile partjainál található fjordok is előkelő helyezést értek el.

10Howe-szoros
Howe-szorosflickr/Tim Gage

A Howe-szoros Észak-Amerika legdélebbi fjordja, mely közvetlenül Vancouver mellett található észak-nyugatra. Tornyos csúcsok övezik, melyek meredeken emelkednek a tenger fölé. A Howe-szoros Vancouver “játszótere” a vitorlázók, horgászok, búvárok, kempingezők és a szabaidős kikapcsolódási tevékenységet kedvelők számára. A fjord több szigetből áll, melyek közül három elég nagy és hegyekkel tarkított.

9Kenai fjordok

A Kenai Fjordok egy több mint 26.000 hektáros Nemzeti Parkot alkotnak a Kenai-félszigeten, Alaszka déli-középső részén. A park drámai tájképéhez a számos látványos hegy, a hatalmas, a tengerbe ömlő gleccserek éppúgy hozzátartoznak, mint a közepesen mély fjordok, melyek többezer fészkelő madár és kisebb emlősök, mint a tengeri vidrák és oroszlánfókák otthonai.

8Lysefjord

A Lysefjord népszerű turista látnivaló Norvégia dél-nyugati részén. Amellett, hogy a fjord maga is rendkívüli látványt nyújt, két pontja különösen népszerű. A Szószék-szikla (Prikestolen) egy függőlegesen emelkedő, 604 m magas fennsík, mely varázslatos kilátást nyújt a Lysefjordra és a környező hegyekre. A fjordok végénél fekszik a Kjerag-hegy, mely kedvelt kirándulóhely a látványos szikláknak köszönhetően.

7Aisén fjordok

Az Aisén vidék tájképét Chile déli részén jegesedések alakították ki, melyek több tavat, csatornát és gyönyörű fjordokat is létrehoztak. A San Rafael Lagúna Nemzeti Park, melyet csak csónakkal vagy repülővel lehet megközelíteni, egyike a környék legkedveltebb látnivalóinak. A parkban található Patagónia néhány legmagasabb hegye.

6Ködös fjordok
Ködös fjordokflickr/adactio

A Ködös fjordok Alaszkában nemzeti értéket képviselnek. A nagy utazóhajók nem tudnak átkeli a keskeny, meredek falú fjordokon, de a tengeri kajakhoz kitűnő a terep, bár az árapály és az erős viharok kalandossá tehetik az evezést.

5Ilulissat jégfjord
Ilulissat jégfjordflickr/….Tim

Az Ilulissat jégfjord Ilulissat városához közel, Grönland nyugati partjainál található, 250 km-re északra a Sarkkörtől. A fjordok a grönlandi jégtakarótól 40 km-en át futnak a Disko-öbölig. A vidék legnyűgöző képet nyújt, jéghegyei a világ leggyorsabban mozgó gleccserei (19 m-t haladnak naponta), melyek fantasztikus és egyben dráma látványt nyújtanak.

4Doubtful fjord

A Doubtful fjord egy hatalmas fjord Új-Zéland Déli szigetének dél-nyugati csücskén. Érintetlenségéről és vadvilágáról ismert, a Fiordland Nemzeti Park 14 fjordja közül ez a második legnagyobb, háromszor hosszabb és tízszer nagyobb, mint a sokkal híresebb és könnyebben megközelíthető Milford-szoros.

3Nærøyfjord

A Nærøyfjord a legérintetlenebb és legszebb ága a Sognefjordnak, mely Norvégia legnagyobb fjordja. A Nærøyfjord 17 km hosszú, legkeskenyebb pontján csupán 250 m széles. Az átkelés a Nærøyfjordon egyike a leglenyűgözőbb fjord-kirándulásoknak egész Európában.

2Milford-szoros
Milford-szorosflickr/lwtt93

A Milford-szoros Új-Zéland egyik leghíresebb látnivalója, mely 2008-ban elnyerte a TripAdvisor díját az utazók által ajánlott úticélok kategóriában. A szoros a Fiordland Nemzeti Park legészakibb pontján, könnyen elérhető helyen fekszik. A világ egyik leglátványosabb tengeri látképét nyújtja drámai csúcsaival és mélykék vízével. A területen gyakori felhőszakadások csak tovább fokozzák a Déli-sziget szépségét, mivel ennek köszönhetően számos vízesés zúdul le a sziklafalakról.

1Geirangerfjord

A Geiranger Norvégia híres fjordjainak legszebb ékköve. A hófödte hegycsúcsok, a gyönyörű vízesések, a buja zöld növényzet és a mélykék víz felejthetetlen élményt nyújtanak. A fjord felfedezéséhez a minden évben ide induló 130 hajóút egyikén kell helyet foglalni vagy a Hellesylt és Geiranger – a Geiranger fjord lábánál fekvő kisváros – között közlekedő komppal lehet átkelni.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here