Kevés utazási élmény ad olyan nagyszerű érzést, ugyanakkor kevés tölt el olyan félelemmel, mint amikor alámerülünk a meleg trópusi vizekben, hogy felfedezzünk egy alapvetően más világot. Az elképesztő színekkel teli világ nyüzsög az élettől, szépséget, erőt és méltóságot áraszt magából. A merülés, ez az egyszerű művelet, számos ember egész életen át tartó szenvedélye és rengeteg csodás történet alapja lett. Fel az úszószemüveggel és fedezzük fel a világ legszebb zátonyait!

10Andros

Andros a legnagyobb sziget a Bahamákon, itt található a világ harmadik legnagyobb korallzátonya. A több mint 230 km hosszú zátony számos lehetőséget kínál, hogy felfedezzük a legragyogóbb tenger alatti világot. A zátony part felőli oldalai csendesek, nyugodtak és közepesen mélyek (kb. 2,5 m). Tökéletesek a kezdő búvároknak. A zátony óceán felé eső oldala azonban egyáltalán nem nyugodt, mindenképpen képzett vezetőt igényel.

9Raja Ampat
Raja Ampatflickr/„Buzz”

Új-Guinea észa-nyugati csücskén fekszik a Raja Ampat (a Négy Királyok), egy 1500 kisebb szigetből álló szgetcsoport. A természetvédelmi felmérések szerint a Raja Ampat környéki tengeri élővilág a legsokoldalúbb a világon. A megdöbbentően gazdag tengeri világ részben az alacsony emberi népességnek köszönhető.

8Mahé

Az Indiai-óceánban fekvő Mahe a legnagyobb tagja a Seychelles-sziget láncolatának. Lenyűgöző víz alatti látványban lehet része az itt lemerülő búvároknak. Mahe számos vízipark otthona, adott a lehetőség a teknősök, palackorrú delfinek, cápák, homárok és murénák megfigyeléséhez. A Ste Anne Tengeri Nemzeti Park 5 km-re található a fővárostól, Victoriatól és egyike az Indiai-óceán legfontosabb búvár helyszíneinek.

7Kis-Kajmán
Kis-Kajmánflickr/bettyx1138

A Kis-Kajmán egy kis sziget, mely a Bloody-öböllel és a Jackson-csúccsal vitathatatlanul a világ legjobb merülési helyszíneinek egyike. Mintegy 50 páratlan merülőhelyével a búvárok számára olyan tapasztalatokat nyújt, melyeket máshol nehéz megtalálni. A sziget körüli vizekben tengeri tollakat, korallkerteket és számos trópusi halfajt láthatunk.

6Taveuni

Taveuni a Fiji-szigetek harmadik legnagyobb tagja. A szigetet gyakran nevezik Kertes szigetnek, mivel számtalan virág és növény él itt, de ez nemcsak a földfelszínre, hanem a víz alatti világra nézve is igaz. Taveuniban található a varázslatos Szivárvány Zátony, mely kitűnő merülőhely. A zátonyt fehér, világító korallok alkotják, köztük megfigyelhetjük a kékszalagos angolnákat, a barrakudákat, a zátonycápákat és a leopárdcápákat.

5Boracay

315 km-re délre Manila városától található Boracay egy trópusi sziget hosszú, fehér homokos partokkal, melyek méltó versenytársai a szomszédos Thaiföld, Malájzia és Indonézia legjobb strandjainak. Közel két tucatnyi merülőhely található a Boracay déli és északi végénél. A Camia-roncs egy mesterséges zátony, ahol tömegével nyüzsögnek a halak. A Yapak két fala a legizgalmasabb merülőhelye a szigetnek az erős áramlatoknak köszönhetően, ezért ezek csak képzett búvároknak ajánlottak.

4Cozumel

A Yucatán-félsziget partjainál található Cozumel népszerű úticélja a búvároknak. A Cozumel környéki víz alatti világot Jacques Cousteau fedezte fel 1959-ben, aki a világ egyik legjobb merülőhelyének nevezte. Azóta Cozumel a Nemzeti Tengeri Park védettsége alá tartozik, hogy megvédjék korallzátonyait és az itt élő trópusi halakat. A tengeri park a lehető legjobb látási viszonyokat biztosítja a búvároknak. Gyakran 30 m-re vagy még tovább is el lehet látni a víz alatt.

3Roatan
Roatanflickr/alfonsator

A Roatan egyike a Hondurasi-öböl szigeteinek a Karib-tengerben. A legnagyobb karibi korallzátony és a világ második legnagyobb korallzátonya közelében található, ezért nagyon népszerű a búvárok körében. A búvárkodást ritkán befolyásolja az időjárás, ezért az egyik legjobb hely a kezdő búvárok számára. A közeli Utila-sziget a karibi térség legolcsóbb tanfolyamaival várja a kezdőket.

2Koh Tao

A Koh Tao, szó szerint a Teknős-sziget egy kis sziget a Thaiföldi-öböl keleti partjainak közelében. Évente kb. 7000 új búvár teszi le itt a vizsgát, ezzel a világ egyik legnépszerűbb búvárhelye és Thaiföld egyik legfontosabb látnivalója. Búvárkodni a sziget koralljai között egyszerű és élvezetes, számos érdekes tengeri fajt figyelhetünk meg, köztük korallokat, barrakudákat, teknősöket és rengeteg apró halat, de csak nagyon kicsi esély van arra, hogy cetcápát is lássunk. Az átlagos látótávolság 15-20 m.

1Bonaire

Szintén a Karib-tengerben található ez a holland sziget, melyet több kilóméteren át korallzátonyok koszorúznak minden irányból. Bonaire kifejezetten a búvárok számára ideális, mivel nincsenek homokos strandjai. A sziget körül található merülőhelyek többsége könnyen megközelíthető. Bonaire a partmenti búvárkodáshoz a világon az egyik legjobb helyszín több mint 80 merülőhelyével közvetlenül a partjai mentén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here