Számtalan gyönyörű tó van a világon, melyek a szivárvány minden színében pompáznak és jelentősen különböznek a szokványos színű tavaktól. A színárnyalatok különleges hangulatot adnak a már egyébként is festői tájaknak. Tartson velünk ezen az utazáson, melynek során ellátogatunk a szépséges és hihetetlen színű tavakhoz.

10Laguna Verde

A Laguna Verde egy sós vizű tó Bolívia dél-nyugati részén. Azok számára, akik beszélnek spanyolul, nem lesz meglepő, hogy a Laguna Verde a zöld hihetetlen árnyalataiban tündököl. A Licancabur vulkán lábainál a tó gyönyörű zöld színét a rezet tartalmazó törmelék okozza. A színes tó környező meleg vizű forrásairól és lenyűgöző vidékéről is ismert.

9Band-e Amir

Band-e Amir 6 mély kék vizű tó láncolata magasan a Hindu Kush-hegyekben, Afganisztán középső részén. 2008-ban itt alakították ki Afganisztán első nemzeti parkját. A gyönyörű tavak ásványokban gazdag vize a sziklák repedéseiből szivárog. A magas ásványi anyag összetétel okozza a tavak intenzív és változó színét.

8Pukaki-tó

A Pukaki-tó Új-Zélandon a jeges kék színnek új értelmet ad. A színes tavat visszahúzódó gleccserek hozták létre évtizedekkel ezelőtt. A gleccserek finom szemcséi, a gleccserliszt adja káprázatos jeges kék színét. A Pukaki-tó a második legnagyobb hegyi tó a Mackanzie-medencében, Új-Zéland déli szigetén.

7Colorada lagúna
Colorada lagúnaflickr/Pattr^n

A Colorada lagúna Bolíviában, közel a chilei határhoz található. A vizek vöröses színe a piros üledékeknek köszönhető és az algák pigmentációjának. A többi vörös színű víztől eltérően a Colorada lagúna számos flamingó fajnak és fehér bórax szigetnek az otthona. A bórax szigeteket az időszakos tavak, mint amilyen a Colorada lagúna is, ismétlődő elpárolgása hozta létre.

6Kelimutu

A Kelimutu vulkán három krátertavat tartalmaz, melyek különböző színűek. A Tiwu Ata Mbupu általában kék, a Tiwu Nuwu Muri Koo Fai zöld, míg a Tiwu Ata Polo leginkább vöröses árnyalatú. A különleges színkombináció titka valószínűleg a földkéregben rejlik. A gyönyörű színű tavak népszerű látnivalók, a turistákon kívül rengeteg geológust is vonzanak, akik egész évben tábort vernek itt. A tény, hogy mind a három tó különböző színű, miközben egyetlen kráter csúcsán fekszenek, számos kétséget és persze nagy érdeklődést vált ki.

5Havasu vízesés
Havasu vízesésflickr/TeecNosPos

A Havasu kanyon a Grand Canyon része, itt él a havasupai törzs, Supai kisvárosában. Ez Amerika egyik legeldugottabb falva és legegyszerűbben helikopterrel vagy a 13 km hosszú, poros lovas ösvényen közelíthető meg a Hualapai dombtető parkolójából.
A legfőbb ok, amiért érdemes ellátogatni Havasupaiba (ami azt jelenti, a kékeszöld víz emberei), az a vizek és a vízesések lenyűgöző színe. A leglátványosabb ezek között a Havasu-vízesés. A víz gyönyörű színét a karbonát ásványok okozzák, melyek fehérek, de visszatükrözik a környező zöld és barna moszatos sziklák és a kék ég színét.

4Moraine-tó
Moraine-tóflickr/hojusaram

A gleccserek által táplált Moraine-tó a Banff Nemzeti Parkban lenyűgöző kék színéről ismert, mely a gleccserliszt fényvisszaverő képességének köszönhető. A Tíz Csúcs völgyében található Moraine-tavat a festői Kanadai Sziklás-hegység koszorúzza. Számos túraösvény van a Moraine-tó környékén. Mielőtt útnak indulnánk, ellenőrizzük az ösvényeket, mivel néha grizzy medvék torlaszolják el őket.

3Nakuru-tó

Kenya egyik legfontosabb látnivalója a Nakuru-tó, egy nagyon sekély tó egy völgyben. A tóban rengeteg alga található, melynek köszönhetően flamingók tömegei élnek itt, gyakran több mint egymillió lepi el a tavat egyszerre. Ezért tartják a tavat a világ legjobb madármegfigyelő helyének, amikor szó szerint rózsaszínűre változik át az egész. Sajnos az elmúlt években a flamingók száma csökkent a környezetszennyezés és a légszennyezés hatására.

2Jiuzhaigou
Jiuzhaigouflickr/B_cool

A Jiuzhaigou-völgy Kínában tucatnyi kék, zöld és türkiz színű tó otthona. A helyi emberek ezeket a vizeket haizinek, vagyis a tenger fiának nevezik. A rengeteg színes tavat a gleccser aktivitás hozta létre, napjainkban számtalan vízesés ömlik ezekbe a tiszta vizekbe. A gyönyörű színű vizek hihetetlenül tiszták, a látogatók gyakran lenézhetnek a tavak fenekére is.

1Plitvicei tavak

Horvátország egyik legfontosabb látnivalói a Plitvicei tavak, tizenhat tó közel Bosznia-Hercegovina határához. A gyönyörű tavak híresek páratlan színűkről, melyek közt megtalálható az azúr, a zöld, a kék és a szürke több árnyalata. A tavak színe folyamatosan változik az ásványi anyagok mennyiségétől és az élő organizmusok számától vagy éppen attól függően, hogy a nap milyen szögben éri a tavakat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here